Gość: sk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 12:19 Ile najlepiej dać euro w paszporcie aby dostać fajną miejscówkę po transferze z lotniska do hotelu? 10 euro czy może 20 jest dobrym bakszyszem? Napiszcie jak to wygląda w Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zo_h Re: Bakszysz przy odbiorze kluczy 01.12.10, 13:16 Hmmmm osobiście nie spotkałem się z czymś takim w greckich hotelach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk Re: Bakszysz przy odbiorze kluczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 13:42 Jak rozmawiałem z osobą z biura podróży to powiedziała,ze jak najbardziej wskazany bakszysz. Pytam, bo dam przykładową sytuację. Płacisz za wczasy all insclusive i lecisz do hotelu gdzie jest budynek główny i 2 -piętrowe bungalowy. Wiadomo, że biuro w Polsce nie załatwi ci konkretnego pokoju bo wszystko odbywa się na miejscu i zależy tylko od recepcji co wydaje klucze. Możesz trafić fajnie lub nie. A Ty chcesz trafić fajnie i wziąć bungalowa na parterze, bo masz dzieci małe. No to chyba dobrze wtedy dać jakiś bakszysz żeby cię dobrze zakwaterowali. Pytanie tylko ILE? Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek nic 01.12.10, 13:57 Po prostu prosisz o określoną lokalizację pokoju w trakcie wykupu wczasów, albo nam miejscu w portierni. O ile jest taka mozliwość i są wolne pokoje, zawsze ci dadzą. Idioci natomiast robią z siebie jeszcz większych idiotów dając banknoty w paszporcie, a pracownik recepcji z szerokim usmiechem - yes my friend, all the best for you - przydziela frajerom i tak ten sam pokój jaki mieli dostać wcześniej. Ponieważ idiotow w przyjezdnym każdym turnusie jest kilku, a jak wiadomo hotel jest z gumy, zwlaszcza w sezonie, wszscy sa zadowoleni - recepcjonista bo zainkasował od frajerów, frajerzy bo myslą ze byli sprytni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotlet Re: nic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 14:10 No niby się zgadza, ale czy na pewno? Nie raz spotkałem się z sytuacją, że ktoś dzięki bakszyszowi miał pokój np. z widokiem na morze, czy bliżej morza itd. Być może był to przypadek, może nie. Zgadzam się z Tobą, że te pokoje mogą być już wcześniej rozdzielone i bakszysz jest frajerstwem. Najlepiej jakby napisał o tym jakiś rezydent, jak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: nic 01.12.10, 14:16 A wystarczyło poprosić. Twoje teorie "dzięki bakszyszowi" są oczywistą bzdura. Podobnie ja "widzialem". No ale forum przyjmie wszystko, bo zweryfikoweać prawdziwości nijak nie mozna. btw ja np. wczoraj widziałem prawdziwego Elvisa...żywego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotlet Re: nic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 14:23 Znajomi mi opowiadali, że zawsze dają bakszysz przed przydziałem pokoju więc "widziałem" jest tylko uogólnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Bakszysz przy odbiorze kluczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 14:24 Grecja to nie Turcja czy Egipt :) moim zdaniem wystarczy zagadać z portierem i tyle. Jak będzie miał możliwość, to da Ci pokój jaki sobie życzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotlet Re: Bakszysz przy odbiorze kluczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 15:15 No to sprawa właściwie wyjaśniona. Nie wiem czym się kierowała pani w biurze podróży sugerując bakszysz w Grecji. Przy opłacaniu wczasów poproszę Biuro aby "zasugerowało" (tzw. prośba) w mailu do właściciela obiektu, że chcę parter i tyle. Rok temu z TUI to wyszło i byłem blisko morza, tak jak chciałem. Może przypadek, może nie ale nie zaszkodzi powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinihtaa Re: Bakszysz przy odbiorze kluczy 01.12.10, 14:55 Powiedz o jaki hotel chodzi, w jakim terminie oraz co chciałbyś dostać; przelewasz bakszysz na moje konto a ja ci załatwię najlepszy pokój tak że wszystkim z twojego turnusu opadną szczęki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotlet Re: Bakszysz przy odbiorze kluczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 15:02 Jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia konkretnego to morda w kubeł. Odpowiedz Link Zgłoś
barbelek Re: Bakszysz przy odbiorze kluczy 01.12.10, 22:08 Wybacz, ale kalinichta ma rację. Dokładnie tak zrobiłem w tym roku w przypadku swoich wczasów w Grecji. Po prostu napisałem do hotelu maila z prośbą o konkretny pokój (kupiłem wczasy dla 4osobowej rodziny w dwóch dwuosobowych pokojach) i poprosiłem albo o pokoje obok siebie, albo o rodzinny apartament. Po przyjeździe do hotelu (a była to 2 w nocy) pracownik - ku zdziwieniu grupy wczasowiczów z biura z która przyjechałem- jako pierwsze wymienił moje nazwisko i dał klucze od dwupokojowego apartamentu (nota bene, którego BP nie miało w swojej ofercie). IMO- w Grecji wystarczy byc tylko miłym i w sposób kulturalny wyrazić swoje oczekiwania(prośbę). Bakszysz chyba niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotlet Re: Bakszysz przy odbiorze kluczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.10, 09:44 Dobry pomysł z tym mailem do hotelu.Też tak zrobię.Dzięki za rade i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś