Dodaj do ulubionych

Bakszysz przy odbiorze kluczy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 12:19

Ile najlepiej dać euro w paszporcie aby dostać fajną miejscówkę po transferze z lotniska do hotelu?
10 euro czy może 20 jest dobrym bakszyszem?

Napiszcie jak to wygląda w Grecji.
Obserwuj wątek
    • zo_h Re: Bakszysz przy odbiorze kluczy 01.12.10, 13:16
      Hmmmm osobiście nie spotkałem się z czymś takim w greckich hotelach.
      • Gość: sk Re: Bakszysz przy odbiorze kluczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 13:42

Jak rozmawiałem z osobą z biura podróży to powiedziała,ze jak najbardziej wskazany bakszysz.

Pytam, bo dam przykładową sytuację.
        Płacisz za wczasy all insclusive i lecisz do hotelu gdzie jest budynek główny i 2 -piętrowe bungalowy. Wiadomo, że biuro w Polsce nie załatwi ci konkretnego pokoju bo wszystko odbywa się na miejscu i zależy tylko od recepcji co wydaje klucze. Możesz trafić fajnie lub nie.
        A Ty chcesz trafić fajnie i wziąć bungalowa na parterze, bo masz dzieci małe.
        No to chyba dobrze wtedy dać jakiś bakszysz żeby cię dobrze zakwaterowali. Pytanie tylko ILE?
        • wtopek nic 01.12.10, 13:57
          Po prostu prosisz o określoną lokalizację pokoju w trakcie wykupu wczasów, albo nam miejscu w portierni. O ile jest taka mozliwość i są wolne pokoje, zawsze ci dadzą.

Idioci natomiast robią z siebie jeszcz większych idiotów dając banknoty w paszporcie, a pracownik recepcji z szerokim usmiechem - yes my friend, all the best for you - przydziela frajerom i tak ten sam pokój jaki mieli dostać wcześniej.

Ponieważ idiotow w przyjezdnym każdym turnusie jest kilku, a jak wiadomo hotel jest z gumy, zwlaszcza w sezonie, wszscy sa zadowoleni - recepcjonista bo zainkasował od frajerów, frajerzy bo myslą ze byli sprytni.
          • Gość: kotlet Re: nic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 14:10
            No niby się zgadza, ale czy na pewno?

Nie raz spotkałem się z sytuacją, że ktoś dzięki bakszyszowi miał pokój np. z widokiem na morze, czy bliżej morza itd.
            Być może był to przypadek, może nie.
            Zgadzam się z Tobą, że te pokoje mogą być już wcześniej rozdzielone i bakszysz jest frajerstwem.

Najlepiej jakby napisał o tym jakiś rezydent, jak to wygląda.
            • wtopek Re: nic 01.12.10, 14:16
              A wystarczyło poprosić.

Twoje teorie "dzięki bakszyszowi" są oczywistą bzdura. Podobnie ja "widzialem". No ale forum przyjmie wszystko, bo zweryfikoweać prawdziwości nijak nie mozna.

btw ja np. wczoraj widziałem prawdziwego Elvisa...żywego.
              • Gość: kotlet Re: nic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 14:23
                Znajomi mi opowiadali, że zawsze dają bakszysz przed przydziałem pokoju więc "widziałem" jest tylko uogólnieniem.
                • wtopek Re: nic 01.12.10, 14:35
                  Aha...znajomi opowiadali
    • Gość: xxx Re: Bakszysz przy odbiorze kluczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 14:24
      Grecja to nie Turcja czy Egipt :)
      moim zdaniem wystarczy zagadać z portierem i tyle. Jak będzie miał możliwość, to da Ci pokój jaki sobie życzysz.

• Gość: kotlet Re: Bakszysz przy odbiorze kluczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 15:15
        No to sprawa właściwie wyjaśniona. Nie wiem czym się kierowała pani w biurze podróży sugerując bakszysz w Grecji.

Przy opłacaniu wczasów poproszę Biuro aby "zasugerowało" (tzw. prośba) w mailu do właściciela obiektu, że chcę parter i tyle. Rok temu z TUI to wyszło i byłem blisko morza, tak jak chciałem. Może przypadek, może nie ale nie zaszkodzi powiedzieć.
    • kalinihtaa Re: Bakszysz przy odbiorze kluczy 01.12.10, 14:55
      Powiedz o jaki hotel chodzi, w jakim terminie oraz co chciałbyś dostać; przelewasz bakszysz na moje konto a ja ci załatwię najlepszy pokój tak że wszystkim z twojego turnusu opadną szczęki
      • Gość: kotlet Re: Bakszysz przy odbiorze kluczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 15:02
        Jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia konkretnego to morda w kubeł.
        • barbelek Re: Bakszysz przy odbiorze kluczy 01.12.10, 22:08
          Wybacz, ale kalinichta ma rację. Dokładnie tak zrobiłem w tym roku w przypadku swoich wczasów w Grecji. Po prostu napisałem do hotelu maila z prośbą o konkretny pokój (kupiłem wczasy dla 4osobowej rodziny w dwóch dwuosobowych pokojach) i poprosiłem albo o pokoje obok siebie, albo o rodzinny apartament. Po przyjeździe do hotelu (a była to 2 w nocy) pracownik - ku zdziwieniu grupy wczasowiczów z biura z która przyjechałem- jako pierwsze wymienił moje nazwisko i dał klucze od dwupokojowego apartamentu (nota bene, którego BP nie miało w swojej ofercie). IMO- w Grecji wystarczy byc tylko miłym i w sposób kulturalny wyrazić swoje oczekiwania(prośbę). Bakszysz chyba niepotrzebny.
          • Gość: kotlet Re: Bakszysz przy odbiorze kluczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.10, 09:44
            Dobry pomysł z tym mailem do hotelu.Też tak zrobię.Dzięki za rade i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka