Dodaj do ulubionych

Peloponez...

06.04.11, 17:31
Witam! 2 lat temu byliśmy na Sithonii (Vourvourou). Był to udany pobyt. Czytając różne wątki na tutejszym forum pomyślałem czy nie byłoby dobrze pojechac właśnie na Peloponez...
Czego chcemy? Ciepłej wody w płytkiej zatoce, niezatłoczonej, a najlepiej pustawej plaży. Miejsc zdala od dużego ruchu turystycznego. Poza tym w rozsądnej odległości ciekawych miejsc, które można by zobaczyć. Zastanawiałem się nad Messinią i Lakonią, a także północno-zachodnią częścią - chba Achają... Otrzymałem nawet ofertę z Methoni (55 EU/noc w 4 os. apart.) Proszę o informację, czy to miejsce spełni moje oczekiwania ( w końcu są tam plaże i rezerwat), a może polecilibyście jakieś inne miejsca? Może macie namiary na jakieś noclegi w tych miejscach?
Obserwuj wątek
    • kobo18 Re: Peloponez... 06.04.11, 17:32
      Zapomniałem dopisać, że chcemy sie wybrać w I połowie lipca.
    • bah77 Re: Peloponez... 06.04.11, 18:15
      Na wakacje stacjonarne sugeruję okolice Githionu:
      fotoforum.gazeta.pl/k/githion.html

Pzdr

bah77
      • kobo18 Re: Peloponez... 06.04.11, 19:43
        Dziękuję! Cieszę się, że to właśnie Pani się odezwała! Nieraz przeglądałem Pani wątki. Jeśli mogę, to zadam jeszcze kilka pytań:
        1. Czy w wodzie dno jest piaszczyste?
        2. Czy są duże płycizny - takie dla dzieciaków?
        3. Czy mogłaby Pani zaproponować w tej okolicyjakiś sprawdzony, niedrogi apartament dla 4 osobowej rodziny?
        Pozdrawiam! Zapraszam też innych do wyrażenia swojej opinii...
        • bebiak Re: Peloponez... - OT 06.04.11, 19:53
          Bah jest facetem z krwi i kości... Wiem - znam Go od kilku lat:-)
          To facet - naprawdę !!!

Również jestem za Githio - całkiem przyzwoite tereny no i moje ukochane Mani tuż-tuż:)

Pozdrawiam. B.

• m.c.r Re: Peloponez... - OT 07.04.11, 22:00
            bebiak napisała:

> [...] moje ukochane Mani tuż-tuż:)

O!:) tutaj muszę Ci przyznać rację - Mani jest piękne i wyjątkowe.
            • bebiak Re: Peloponez... 07.04.11, 23:13
              m.c.r napisał:

> O!:) tutaj muszę Ci przyznać rację - Mani jest piękne i wyjątkowe.

Mani jest fantastyczne i absolutnie wyjątkowe - mimo, że dwukrotnie już obejrzane wciąż jeszcze w jakichś tam moich mglistych planach :)

A może rozejrzysz się po plażach właśnie na Mani? A może ktoś coś tu podpowie?
              Mnie trudno o plażach coś powiedzieć bo zasadniczo nie plażuję ale całkiem ładną plażę wspominam przy "moim" samotnym hoteliku nad zatoką w Marmari na końcu Mani właśnie; chyba źle nie wyglądało w tym względzie również Porto Kayio (też koniec Mani). Ładniutkim miejscem na Mani jest Yerolimin ale zupełnie nie wiem jak tam z plażą.
              Methoni i Koroni jak dla mnie już niestety zbyt tłoczne, ale de gustibus.. ofkors;)
              Pozdrawiam. B.
        • bah77 Re: Peloponez... 06.04.11, 20:51
          Dno jest piaszczyste, ale płycizn niestety nie szukałem.
          Polecam hotelik, który widziałeś na moich fotkach, ale aktualną cenę trzeba sprawdzić w necie.

Pozdrawiam

bah77
          • Gość: gość Re: Peloponez... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 21:54
            Methoni jest cudowne. Możecie za jednym pobytem obskoczyć i Gythion i Methoni, ale ja osobiście polecam Messinię. Najpiękniejsza plaża jest tam w Gialovej. To istny raj pełen kwiatów/ dołączyłem linka/ Najlepsza natomiast jest tzw. Złota Voidokilia. Piękne długie płycizny i zero fal. /Dość cięzko trafić niestety/. Posyłam linki z Methoni i z Gythionu. W obu przypadkach są też plaże. Już wam zazdroszczę, bo uwielbiam te okolice. Odstrasza mnie jednak odległość. Benzyna bardzo w Grecji drożeje. Drogie są też opłaty na autostradach.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1923830,5,2,36998,Zlota-Voidokilia-to-raj-dla-plazowiczow,Zlota-Voidokilia-to-raj-dla-plazowiczow.html
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1921857,5,4,36998,Zlota-Voidokilia-plaza-Peloponezu-polozona-w-parku-krajobrazowym.html
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2019042,5,4,37149,OPIS-TWIERDZY-Methoni.html
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1921880,5,5,36998,Opisywana-przez-Pascala-plaza-w-Gialovej--tamaryszkowy.html
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1928700,5,7,37149,Methoni-grecki-kurort-na-poludniu-Peloponezu.html
            • kobo18 Re: Peloponez... 08.04.11, 12:48
              Gościu! Zdaje mi się, że dostałem ofertę na wasz apartament w Methoni (Panorama Apartaments). Więc zapytam:
              1. Czy to cicha okolica (podobno w gaju)?
              2. Czy ta plaża w pobliżu - jakieś 400 m od domku jest piaszczysta, a w wodzie dno piaszczyste?
              3. Czy da się do Gialovej i Voidokilii dojechać samochodem? To chyba jakieś 15 km? Co z parkingami - czy są drogie, no i czy trzeba najmować parasole, czy można sobie przyjść tak "na dziko"?
              4. Na czym polega trudność ze znalezieniem tych plaż - brak oznakowań?
              Pozdrawiam!
              Grzegorz
              • bah77 Re: Peloponez... 08.04.11, 14:21
                > 2. Czy ta plaża w pobliżu - jakieś 400 m od domku jest piaszczysta, a w wodzie
                > dno piaszczyste?

W Gialovej plaża jest piaszczysta, a zatoka bardzo dokładnie osłonięta:
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,50565337,54266153.html

> 3. Czy da się do Gialovej i Voidokilii dojechać samochodem?

Tak, z miasteczka Gialovej to ~5 km.

> czy trzeba najmować parasole, czy można sobie przyjść tak "na dziko"?

Nie trzeba parasola, jak ktoś nie lubi:
                fotoforum.gazeta.pl/uk/voidokilia,bah77.html

A często niczego nie trzeba:
                en.wikipedia.org/wiki/File:Voidokilia_naturists.jpg

> 4. Na czym polega trudność ze znalezieniem tych plaż - brak oznakowań?

Nie powinno trudności, jeśli ma się dobrą mapę, albo chociaż wydrukuje się planik okolicy:
                voidokilia.com/voidokilia/00-Voidokilia-Story-EN.htm

Pozdrawiam

bah77
          • kobo18 Re: Peloponez... 08.04.11, 12:40
            bebiak i bah77! Dziękuję i przepraszam za pomyłkę płci...
            • Gość: Gość glabusek Re: Peloponez... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.11, 20:20
              Przepraszam, że się wtrącam, ale chodziło ci chyba o odpowiedź ode mnie!
              Apartramenty są w bajecznym otoczeniu, w gaju oliwnym. Nie są duże. Jest sypialnia z ogromnym łożem i salon z kuchnią, gdzie jest dodatkowe łożko do rozłożenia. Dla 2+dwoje dzieci akurat. Typowo dla dorosłych raczej 2+1. Niedawno były remontowane. Do morza na najblizszą plażą moim zdaniem jest około 600 metrów. Plaża jest piaszczysta, przed samą warowanią, w centrum Methoni. Miasteczko jak z bajki. W oklicy są jednak piękniejsze plaże od tej - Gialova, Romanu, Voidokilia. W Gialovej nie ma oplat, a w Voidokili płaci się za cały dzień 5 euro. W Romanu nie pamiętam. Posyłam ci linki z tymi apartamentami. Oba Greckie.
              Jesli lubisz piękne widoki i klimatyczne miejsca, to powiem tak. To miejsce śni mi się czasem po nocach., choć Grecję dobrze znam. Napisz w zamian coś o Vurvuru proszę! Może masz jakiś namiar? Acha i pozdrów od Eleni z Polski gospodarzy Panoramy.

www.gto.gr/gr/accomm/hotel/detail.php?id=5915
              • bah77 Re: Peloponez... 08.04.11, 22:35
                Przepraszam, że się Wam wtrąciłem.

bah77
                • kobo18 Re: Peloponez... 09.04.11, 17:38
                  Ależ nic nie szkodzi, wręcz przeciwnie, już zacząłem poszukiwać noclegów w okolicach Githio więc kto wie..., nie kryję, że ważna jest też cena, a oferta BB raczej zbędna zważywszy na gusty moich dzieci. Pozdrawiam!
              • kobo18 Re: Peloponez... 09.04.11, 18:00
                Glabusku! Najwięcej informacji znajdziesz na
                www.halkidiki.com/vourvourou/index.htm
                z boku w zakładkach są apartamenty, całkiem spory wybór i duża rozpiętość cen.
                Ja byłem tu:
                www.halkidiki.com/ioannis-apartamenti/index.htm
                Nie jest to jakieś cudo, ale spełniało moje oczekiwania: z dala od centrum wioski, mała ilość apartamentów, cisza. Z balkonem 50 m kw. Na mało ciekawą plażę 5 min piechotą, na ładną plażę - 5 min. samochodem. Woda ciepła jak w wannie, ale boleśnie słona.
                Poza nami u Ioanisa byli sami Serbowie. Cena 50 E/noc za apartament w 1 połowie lipca.Tak było 2 lata temu. Warto porozsyłać maile (takie same) pod każdy adres. Ja tak zrobiłem i dostałem sporo odpowiedzi zwrotnych. Bardzo fajny jest Haus Platanos (z dala od centrum i przy morzu)i nawet, kiedy nie ma wolnych pokoi to poleca, gdzie można by się zatrzymać. Jeśli interesują cię jakieś konkrety, to pytaj. Ja polecam Vourvourou, bo sam czułem sie tam dobrze. Nie ma kombinatów turystychnych, tutyści to zazwyczaj Grecy, Serbowie i wtedy (nie wiem jak dziś) Niemcy.
                • Gość: glabusek Re: Peloponez... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.11, 21:12
                  Wszędzie na Peloponezie możesz się rozłożyć na plaży z własnym sprzętem, a plażę Voidokilii uważam za najlepszą w tamtej okolicy. /Tam nie ma prywatnych plaż, jak na Chalkidiki/. W Gythionie plaża też jest przyjemna. Na tej przed tawerną, możesz poleżeć pod parasolem na porządnym łożku za jedną kawę, czy piwko, albo rozbić się z własnym parasolem za darmo. W drodze do Messini zatrzymujemy sie często przy przepięknej plaży w Kokavatos, koło Zacharo. to Ilia. Tania okolica i typowo grecka. W tawernie przy plaży w Kokavatos są najlepsze tsatsiki jakie jedliśmy w Grecji i najtańsze. Jeśli będziesz podróżować samochodem zajrzyjcie tam po drodze - warto. Przesyłam ci link do fajnych noclegów koło Kokavatos i zdjęcie z okna z apartamentów Panorama w Methoni. Tam jest naprawdę ładnie. Po remoncie mają trzy gwiazdki, a link z G.T.O. chyba niezbyt dobrze to prezentuje.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1920112,5,4,36961,Taki-sobie-widok-o-poranku.html
                  www.evelynshouse.gr/
                  My lubimy trasę: pięć dni w Zacharo/ plaża w Kokavatos/,pięć dni Methoni i okolice, a na koniec pięć dni Gythion. Pzdr. To troche takie pdróże sentymentalne.
                  Dzięki za Vurvuru. Jakoś nigdy tam nie dotarliśmy.Wobec ceny benzyny w Grecji, która może osiągnąć nawet 2 euro podczas wakacji, tym razem wybieramy Chalkidiki.
        • Gość: basia Re: Peloponez... IP: *.109.242.141.tellas.gr 12.06.13, 23:09
          mieszkamy 1.5 metra od plazy,morze jest bardzo czyste dla dzieci jest frajda a apartamenty wynajmujemy my! zapraszam do pieknych Kamar ,sa miejsca ze dno jest piaszczyste a dla doroslych sa inne miejsca.jednym slowem mamy plaze prywatna z parasolami i lezakami bez zadnych oplat zapraszam!
    • my_sweety Re: Peloponez... 13.04.11, 18:03
      Cześć,
      w zeszłym roku byliśmy tu www.grecja-apartamenty.pl/?page=okolica, apartamenty prowadzone przez polskie małżeństwo, komfortowo wyposażone, prywatna plaża, gaj oliwny i...mandarynkowy :). Spokój, fantastyczna atmosfera i dobry punkt wypadowy do zwiadzania Peloponezu.

pozdrawiam
      • Gość: darek Re: Peloponez... IP: *.acn.waw.pl 13.04.11, 22:02
        Witam.
        Mam mam nadzieją, że uda mi się w tym roku wypocząć z rodziną w tych apartamentach.
        Byliśmy na Peloponezie kilka lat temu, ale wtedy w 7 dni objechaliśmy półwysep i pojechaliśmy w stronę Grecji centralnej, niby zobaczyliśmy wiele, ale teraz mamy zamiar zatrzymać się tam 2 lub 3 tygodnie. Proszę napisz więcej o tych apartamentach. Czy jest to tak super miejsce dla rodziny z 2 dzieci jak wygląda na stronie www. W zamian mogę podzielić się informacjami o spokojnych, cichych i niesamowicie fajnych apartamentach na Riwierze Olimpijskiej, Korfu czy Chalkidiki, czy też o Sarandzie w Albanii.
        Pozdrawiam Darek
        • my_sweety Re: Peloponez... 14.04.11, 09:50
          Witam,
          naprawdę jest tak jak na stronie. Dla dzieciaków jest też basen, materace, koła, plażowe zabawki, na plaży są deski surfingowe, z których można bez ograniczeń korzystać.
          Jest boisko do siatkówki. W osobnym domku jest nawet pralnia. Bliziutko do Kiveri, Lerny, 18 km do Napflio. Byliśmy z 7 latkiem, bawił się świetnie.
          My mieszkaliśmy w apartamencie środkowym, z rozkładaną dwuosobową sofą na dole i wielkim łóżkiem na atresoli. Nie musicie zabierać żadnych naczyć, absolutnie wszystko co potrzebne, jest na miejscu.
          Jeśli chcesz, prześlę Ci kilka zdjęć na priva, ale dopiero jutro wieczorem, bo jestem w pdróży.
        • my_sweety Re: Peloponez... 14.04.11, 09:50
          My w tym roku spędzamy urlop w Toskanii :)
          • Gość: darek Re: Peloponez... IP: *.acn.waw.pl 14.04.11, 20:23
            Dziękuję za odpowiedz.
            Bardzo chętnie zobaczyłbym więcej zdjęć z tych apartamentów.
            mój adres darwyw@wp.pl jeśli możesz to napisz.
            Odnośnie Toskanii to wiele nie jestem w stanie pomóc, ale jakbyś zjechał niżej to 200 km za Neapolem byłem w świetnym apartamencie u super Włocha Silwestra (wygląda jak Dany de Vito). Niedaleko jest miejscowość Pastum gdzie są Greckie świątynie większe niż na Akropolu i lepiej zachowane. Również mam niezłe namiary na apartamenty na półwyspie Gargano.
            Pozdrawiam wszystkich Darek z Krakowa.
            • Gość: gość Re: Peloponez... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 21:58
              Nie polecam tych apartamentow. To jest drogo.
              • Gość: Darek Re: Peloponez... IP: *.acn.waw.pl 15.04.11, 16:38
                Jeśli posiadasz namiary na lepsze i dodatkowo niedrogie apartamenty na Peloponezie lub półwyspie Pelion to chętnie skorzystam.
                Pozdrawiam.
                • Gość: Gość Re: Peloponez... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 21:29

Tak mam. Myślę..... że nie jedne. Pozdr.

www.esperides.gr/
                  • Gość: Darek Re: Peloponez... IP: *.acn.waw.pl 15.04.11, 22:58
                    Dziękuję.
                    Faktycznie interesujące apartamenty, szczególnie sympatyczna jest kolorystyka wnętrz, cały czas można czuć się jak w pokoju dziecięcym. Niestety my z uwagi na dzieci potrzebujemy ogrodu w którym jest sporo cienia, plaże tez zawsze szukamy takie na których można schować się w cieniu.
                    Pozdrawiam.
                • kalanitka Re: Peloponez... 15.04.11, 22:59
                  My mieszkaliśmy tu
                  www.apartamenty-grecja.pl/oferta.php
                  warunki fantastyczne, gospodarze bardzo mili i pomocni; do plaży było kawałek - jednak nam to nie przeszkadzało; super spokojne miejsce do zwiedzania wszelkich cudów okolicy :)
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,99514156,112790747.html
                  • Gość: Gość Re: Peloponez... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 09:50
                    Esperides są w tej samej mniej więcej cenie,... czyli tańsze, bo plaża za oknem. Gargaliani natomiast, to urocza miejscowość. Polecam.
            • sucha67 Re: Peloponez... 15.08.11, 23:14
              Witam
              W następnym roku planuję wakacje do Włoch. Jeśli to możliwe proszę o namiary na apartament niedaleko Pastum i na Gargano.
              Pozdrawiam. Wiesia
              • Gość: szery78 Re: Peloponez... IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.11, 21:19
                Witam,
                jedziemy na wczasy do Kato Achaia, hotel Pavlina. Proszę o info na temat okolicy, bliskości sklepów, tawern. Przede wszystkim interesuje mnie, czy jest tam w pobliżu wypożyczalnia aut. Ewentualnie czy wypożyczaliście samochód za pośrednictwem rezydenta, lub z oferty hotelowej, jeśli taka jest. Jeśli możecie podać mi tegoroczne ceny wypożyczalni, to będzie super.
                Pozdrawiam, Kasia.
              • Gość: Darek Re: Peloponez... IP: *.acn.waw.pl 05.09.11, 22:44
                Dopiero dziś wróciłem z Peloponezu i Pelion, więc nie mogłem odpowiedzieć jak chcecie namiary to piszcie na adres który podałem wcześniej.
                Pozdrawiam
    • chaukora Re: Peloponez... 13.09.11, 23:35
      Byliśmy w kwietniu 2011 w Drepano - świetne miejsce na spędzenie spokojnych wakacji.
      Blisko do Tolo (miejscowość wypoczynkowa) i Nafplio (piękna starówka). Niedaleko do Epidavros (teatr), Argos i Koryntu - zatem można trochę pozwiedzać.
      Zatrzymaliśmy się u przemiłych ludzi (małżeństwo polsko-greckie) wynajmując domek letniskowy tuż przy plaży (www.armonia-ewa.com). O szczegóły śmiało można pytać właścicieli - chętnie odpowiadają na pytania.
      Polecam (byliśmy z 9-letnią córką)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka