Dodaj do ulubionych

autem do Grecji - relacja

IP: *.play-internet.pl 28.06.11, 22:42
Podróż do Grecji

Dzień pierwszy (960 km)

7:30 Wyjazd z Międzylesia
10:30 Granica Czesko- Słowacka
12:00 Granica Słowacko- Węgierska
13:30 Budapeszt
15:30 Granica Węgiersko- Serbska
(Węgierska granica 10 min.
Serbska granica 15 min)
20:00 Hotel Stari Hrast (nocleg) – polecam hotelik, nocleg ze śniadankiem dla 2 osób 30 e

Dzień drugi (624 km)

8:00 Wyjazd z hotelu (Stari Hrast)
11:30 Granica Serbsko- Macedońska
14:00 Grecja (164 km do Kalithea)
przerwa za Salonikami
16:50 Hotel ZEUS

Podróż z Grecji

Dzień pierwszy (830 km)

8:15 Wyjazd z hotelu (7:15 naszego czasu)
10:25 Granica Grecko- Macedońska (9:25 naszego czasu)
12:00 Granica Macedońska- Serbska
17:30 Belgrad (18:00 wyjazd z Belgradu)
19:30 Nocleg w Mandic Motel w Serbii

Dzień drugi (978 km)

6:45 Wyjazd z hotelu
7:45 Granica Serbsko- Węgierska (20 min na granicy Węgierskiej)
9:30 (korek przed Budapesztem) około 1 godz.
10:23 Budapeszt
13:35 Granica Węgiersko- Słowacka
14:35 Granica Słowacko- Czeska
17:50 Polska (Boboszów)
23:05 Głogów

Razem zrobiliśmy ok. 3650 km
Winetki

Czechy – 350 koron (Kraliki) winetka miesięczna
Słowacja – 10 EUR winetka miesięczna
Węgry – po 8 EUR winetki na 4 dni
Serbia – bramki
I – 330 DIN 3,5 EUR
II – 240 DIN 2,5 EUR
III – Hotel Stari Hrast 310 DIN
IV – 420 DIN
V – 190 DIN

Bramki (do Polski)
I – 190 DIN
II – 730 DIN
III – 240 DIN
IV – 330 DIN

Macedonia – 3 bramki po 1 EUR (drobne)
w drodze do Polski na granicy serbsko-węgierskiej szczegółowa kontrola celników węgierskich
tak w skrócie wyglądała moja wyprawa autem do i z Grecji.
jeśli przestrzegacie przepisy np. prędkość to unikniecie niemiłych niespodzianek (uwaga na przejazd przez słowacje a szczególnie przed granicą z Węgrami kontrola radarowa)
jeśli macie jakieś wątpliwości to pytajcie.
pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • tapczan1234 Re: autem do Grecji - relacja 29.06.11, 07:56
      Chciałem zapytać o granice, czy przekraczałeś jak leci główna droga, czy może omijałeś główne przejścia. W jakie dni tygodnia jechałeś przez nie oraz czy są po drodze jakieś remonty utrudniające jazdę. Oczywiście nie chodzi mi o bardzo szczegółowe dane ale tak mniej więcej.
      • tapczan1234 Re: autem do Grecji - relacja 29.06.11, 08:00
        Jakbyś mógł jeszcze dorzucić ceny benzyny jak tankowałeś.
    • pl.sandra5 Re: autem do Grecji - relacja 29.06.11, 10:50
      Jechałeś przez Roszke czy przez Tompę??
      Jak podróżuje się od granicy węgierskiej do Belgradu??

Czy winieta miesięczna na Słowacji nie kosztuje 14 euro??

Pozdrawiam
      • Gość: turyst Re: autem do Grecji - relacja IP: *.radio.opole.pl 29.06.11, 11:37
        W zeszlym roku jechalem podobna trasa, rowniez i teraz mam zamiar powtorzyc trase. Rzeczywiscie, zgadza sie, jesli bedziemy przestrzegac ograniczen predkosci, nie trzeba bac sie policji. Na Wegrzech polecam wykupienie elektronicznej winiety na 4 dni (i z powrotem takze) - lepiej sie oplaca niz jednej na miesiac (mozna to wczesniej zrobic przez PZMot). Ceny paliw: najtaniej jest w Macedonii (ok. 4,85 zl/litr), w Serbii wychodzi ok. 5,05 zl/litr, na wegrzech juz co najmniej 5,50, a w Grecji ok. 6,50 zl/litr. Polecam kantor po serbskiej stronie na granicy wegiersko-serbskiej (prowadzony przez ichniejszy bank - ludzkie kursy). W Macedonii malo kantorow, lepiej wymienic denary na granicy (jesli nie zatrzymujemy sie na dluzej, to wystarczy miec euro, by zaplacic za autostrade).
        Przez Serbie jezdzi sie normalnie. Troche dziurawa autostrada (kamienne plyty), ograniczenie: 120 km/h. Kierowcy normalni, uwaga na walesajace sie psy, moga wpasc pod auto. W Skopje (dla zwiedzajacych): ludzie jezdza jak chca, brak znakow kierunkowych i nazw ulic, laza kury po miescie, pop idzie obok muzulmanina przy kosciele, dobre wino, lubia napiwki w restauracjach.
        Rzeczywiscie, Wegrzy trzepia dokladnie przy powrocie z Serbii (uwaga: jesli zostana dinary, trzeba je wydac, na Wegrzech mozemy z nich wytapetowac pokoj - nikt ich nie przyjmuje!, zaden kantor, czy bank).
        W Serbii nalezy sprawdzic, czy wlewamy bezolowiowa, czy z olowiem. (nalezy tankowac: bezołowni benzin BMB 95).
        Jakby cos, prosze pytac :)
      • Gość: fabio Re: autem do Grecji - relacja IP: *.play-internet.pl 29.06.11, 19:43
        po wyjeździe z Polski w Czechach jechałem około 50 km i wjechaliśmy na autostradę na Brno później na Bratysławę, Budapeszt, autostradą do Serbii - przejście graniczne Szeged, i do Grecji -:), duże natężenie ruchu za Budapesztem, najlepsza autostrada jest w Macedonii przyszykujcie sobie na bramkę po 1 euro -podjeżdżasz i do wystającej ręki dajesz 1 e,miło łatwo i przyjemnie.przed bramkami w Macedonii stoją dzieci miejcie jakieś drobne tak samo na skrzyżowaniach w Belgradzie-podchodzą myć szyby. przejazd przez Serbie miejscami z utrudnieniami - remont autostrad lub budowa drugiego pasa ruchu.
        Winetki:
        Czechy - kupujesz winetkę na 1 stacji CPN
        Słowacja- za przejściem granicznym stoi jakiś budynek - cennik za szybą i płacisz tyle ile jest napsane.
        Węgry- uwaga idź kupić winetkę z dowodem rejestracyjnym żeby Pani lub Pan prawidłowo spisał wasze numery rejestracyjne auta, wprowadzają je do bazy danych i przez kamery znajdujące się nad autostradą sprawdzają kto ma wykupioną matryce.
        Serbia- bramki, płacisz w euro,

Tankowanie - ceny z pewnością się zmieniły, ja tankowałem w Międzylesiu, w Serbii i z powrotem w Serbii i w Polsce - diesel, i tak bym wam radził- na firmowych stacjach.
        Pozdrawiam
        • Gość: Janko Re: autem do Grecji - relacja IP: *.satkol.pl 29.06.11, 21:02
          Pytanie dotyczy budowanej autostrady od Szeged w stronę Belgradu , czy nadal jest to plac budowy z jednym pasem ruchu i ograniczeniem prędkości , czy już do Belgradu można dojechać bez utrudnień ? Pozdrawiam !
          • Gość: fabio Re: autem do Grecji - relacja IP: *.play-internet.pl 29.06.11, 22:15
            były odcinki z dwoma pasami i z jednym ale to było rok temu w sierpniu, jak jest teraz tego nie wiem( z tego odcinka drogi nie zapomnę mostu nad baaardzo głębokim wąwozem może na dole płynęła jakaś rzeczka nie wiem nie patrzyłem za długo w dół dla kogoś z lękiem wysokości wow, wtedy ten most był poszerzany).
            jechałem przez Serbie w niedziele może dlatego w niektórych miejscach roboty były wstrzymane.
            jechałem pierwszy raz autem do Grecji nie ma się czego bać, jedyny nieprzyjemny moment to wspomniana prze zemnie kontrola węgierskich celników inni celnicy uśmiechnięci i z sympatią(np serbscy).
            polecam nocleg na trasie w hotelu Starii Hrast rezerwacja przez neta.w cenie śniadanie(można tam się zaopatrzyć w tanie papierosy rok temu marlboro za paczkę 1e).
            -:)
            • dokto Stąd te kontrole na granicy SRB/HU 30.06.11, 08:07
              Bo jak fabio napisał(a):

> można tam się zaopatrzyć w tanie papierosy rok temu marlboro za paczkę
              > 1e.
              > -:)

Czyli Tam jechałeś w niedzielę a z powrotem?
              • Gość: fabio Re: Stąd te kontrole na granicy SRB/HU IP: *.play-internet.pl 30.06.11, 17:20
                z powrotem wyjechałem z Grecji w czwartek, nocleg w serbii i w piątek granica serbsko-węgierska.
                • Gość: vvv to relacja sprzed roku IP: *.ists.pl 30.06.11, 17:24
                  a my chcemy wiedzieć jak jest teraz,
                  ale masz refleks ;)
                  • Gość: Ania Re: to relacja sprzed roku IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.11, 17:53
                    12.00 WYJAZD
                    12.30 LOTNISKO
                    14.30 WYLOT
                    18.45 HOTEL
                    19.00 pije piwko i jem musake,pozdro dla wszystkich
                    • Gość: vvv fajnie, ale to nie ten wątek IP: *.ists.pl 30.06.11, 18:17
    • Gość: arski Re: autem do Grecji - relacja IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.11, 23:48
      ps.08.07.2011
      Granica Węgiersko- Serbska : 4 godz. w 40 stopniowym upale + wymuszenie łapówki 20 EU przez serbskiego celnika za brak zielonej karty...
      ps.1 ten zielony świstek wymagają również pogranicznicy macedońscy...
      ps.2 zielony świstek po serbskiej stronie 100EU, po macedońskiej (na 15 dni) 50 EU
      • Gość: Annni Re: autem do Grecji - relacja IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.11, 08:56
        1.Czy ktoś tankował paliwo w Macedonii i czy platność jest tylko gotówką? Przeczytałam gdzieś na forum że nie akceptują kart platniczych i kredytowych.
        2.Na stronie pzm-otu jest info o remoncie mostu w centrum Belgradu od 21.07, przypuszczam że powoduje to utrudnienia w przejeździe. Jeśli ktoś jechał ostatnio proszę o informację.
        • Gość: e Re: autem do Grecji - relacja IP: *.tktelekom.pl 26.07.11, 10:41
          Gość portalu: Annni napisał(a):
          > 1.Czy ktoś tankował paliwo w Macedonii i czy platność jest tylko gotówką? Przec
          > zytałam gdzieś na forum że nie akceptują kart platniczych i kredytowych.

Tankowałem wielokrotnie- cena ok. 1,10 za ON i jest taka sama na wszystkich stacjach. Tankowałem na Lukoilu i jeszcze jednej "ładnie wyglądającej" przy autostradzie. Płaciłem kartą płatniczą. Nawet pozwolono mi zapłacić kartą za kawę za ok. 1,30zł. U nas w cywilizowanej Polsce niejednokrotnie zostałem przegoniony za chęć zapłaty nawet większej kwoty!
          • Gość: e Re: autem do Grecji - relacja IP: *.tktelekom.pl 26.07.11, 10:43
            Tankowałem wielokrotnie- cena ok. 1,10 za ON ....1,10Eur oczywiscie.
        • Gość: Waldek Re: autem do Grecji - relacja IP: *.debica195.tnp.pl 26.07.11, 11:16
          Nie polecam ostatniej stacji paliw w Macedonii przed grecką granicą. Zatankowałem do pełna diesla. Cena taka jak wszędzie w Macedonii 1,10 euro. Paliwo fatalnej jakości, samochód słabo jechał a dymy z rury wydechowej to nawet na wolnych obrotach wydobywały się. Po wypaleniu tego paliwa i zatankowania nastepnego wszystko było OK. W drodze powrotnej tankowałem mniej więcej w połowie Macedonii na Lukoilu i było dobrze, cena podobna. wracałem 7 lipca.
          • Gość: Annni Re: autem do Grecji - relacja IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.11, 12:17
            Dzięki za bardzo konkretne info.
        • Gość: ackj Re: autem do Grecji - relacja IP: *.205.124.131.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.08.11, 22:51
          niedawno wróciliśmy z Grecji: w Macedonii i Serbii na stacjach można bez problemu płacić kartą. Niestety w Grecji nie wszędzie można.
      • Gość: vvv nie przygotowałeś się do wyjazdu IP: *.ists.pl 26.07.11, 13:53
        potrzeba posiadania ZK w Serbii i Madcedonii to nie jest zadna tajemnica, nie jest tajemnicą również i to że jak jej sobie z domciu nie przywieziesz to możesz zakupić na granicy,

poza tym ten zielony świstek jest od tego żeby ciebie chronić
      • Gość: Janusz Re: autem do Grecji - relacja IP: *.play-internet.pl 16.09.12, 15:38
        Rok temu jechałem do Bułgarii przez Serbię ( to był mój błąd - lepiej przez Rumunię) granicę z Serbią najlepiej przekraczać od niedzieli do czwartku, max 30 min oczekiwania.
        • Gość: Simon Re: autem do Grecji - relacja IP: *.xdsl.centertel.pl 16.09.12, 18:02
          każdy ma swoje upodobania
          ja nie lubię Rumunii i zdecydowanie czy do Bułgarii czy do Grecji jadę przez Serbię
          zawsze jadę w weekend i nigdy nie stoję na granicy trzeba tylko wiedzieć,że są inne przejścia niż oblegane w Roszke
    • kalanitka Re: autem do Grecji - relacja 28.07.11, 11:49
      Zastanawiam się nad ceną winietki w Słowacji Fabio napisał że jest to 10 euro (miesięczna) ja znalazłam informację że kosztuje 14 e. Ta - 1-miesięczna - 10 Euro (pomarańczowa) jest dla caravaningowców i innych przyczep np. pod łodzie i jachty. Jak z jest ??? Wiecie może ???
      • pl.sandra5 Re: autem do Grecji - relacja 01.08.11, 18:46
        Winietka miesięczna na Słowację na auto do 3.5 t - 14 Euro
        Cena paliw Macedonia - ON - 1.03 Euro, E95 - 1.08
        Można płacić kartą.
        Jeśli chcecie mieć pewność co do płacenia kartą to zjedzcie z autostrady do miejscowości Gevgelija - przy zjeździe jest kilka stacji benzynowych i nie ma problemów z kartą tak jak czasem na granicy.

Pozdrawiam
    • baszczu003 Re: autem do Grecji - relacja 31.07.11, 07:54
      super relacja fabio.dzięki.Mam pyt.co do tego hotelu ZEUS i samej Kalithei(ceny). Mam zamówione wczasy w tym hotelu przez Neckermana. Napisz jak wrażenia,szczególnie jak wyżywienie ( mam wykupione 2 posiłki dziennie,,śniadanko plus obiadokolacja). W hotelu mam byc 27 sierpnia do 4 września. Wyjeżdżamy z Krosna na podkarpaciu 26 sierpnia.może ktoś też tak jedzie to połączymy siły -na dwa auta na trasie raźniej.dziękuję zza odpowiedź.pozdr
    • Gość: baszczu Re: autem do Grecji - relacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.11, 06:57
      Fabioo....odpisz proszę :)
      pozdrawiam
      • Gość: vvv Re: autem do Grecji - relacja IP: *.ists.pl 05.08.11, 17:30
        Tu masz trochę opinii:
        tiny.pl/h5wdc
      • Gość: fabio Re: autem do Grecji - relacja IP: *.play-internet.pl 05.08.11, 18:36
        jestem!
        hotel jest ok, pokój przestronny codziennie sprzątany, ale i tak my w nim tylko spaliśmy i na początek wczasów robiliśmy popołudniową sjestę także za dużo czasu w nim nie spędzisz.wszędzie w hotelu możesz palić-żadnych ograniczeń.wieczorami w knajpce hotelowej polecam "płonące drinki" obsługa to głównie Rosjanie, tak że się dogadasz.
        jedzenie: śniadania i obiadokolacje w formie bufetu duża różnorodność i smaczne, śniadanie polecam jeść na tarasie, fajnie i smacznie amciasz plus widok na morze.
        szefem kuchni w tamtym roku był polak.
        turyści głównie z Niemiec i Holandii trochę Rosjan z polski byliśmy my i pod koniec jedna para z Wrocławia.
        jedyny minus ale to na początek później się przyzwyczaisz to strome podejście z hotelu do "miasta".w Kalitheii dużo knajpek i turystów z w/w krajów, w knajpkach brak menu po polsku ale amstelka i gyrosika zamówisz bez problemów.
        podsumowując - wczasy spędzisz ok dobry hotel +dobre wyżywienie, polecam rezerwacje z rana 8-9 leżaków na basenie- leżysz sobie pod parasolką barek obok :-) a jak chcesz wykąpać się w morzu to schodzisz po schodkach i jesteś na plaży.
        my w tym roku jedziemy do paralii na apartamenty (kryzys):-)
        pozdrawiam

• Gość: vvv Re: autem do Grecji - relacja IP: *.ists.pl 05.08.11, 19:44
          > hotel jest ok, ...wszędzie w hotelu możesz palić-żadnych ograniczeń

czyli te opinie z tripadvisera o śmierdzących pokojach nie wzięły się z kapelusza
        • Gość: baszczu Re: autem do Grecji - relacja IP: *.net.krosoft.pl 07.08.11, 13:50
          Super dziękuje zza WYCZERPUJACE INFORMACJE.\FABIOO A CZY PRZY TYM HOTELU jest mały basen dla dzieci??mam wykupione opcję 2 posiłki dziennie.a w tym czasie spożywania posiłków alkohol tez jest do woli??:) pozdrawiam
          • Gość: fabio Re: autem do Grecji - relacja IP: *.play-internet.pl 07.08.11, 17:26
            witam!
            napoje do posiłków są płatne obojętnie czy to jest woda czy piwko, kupujesz u kelnera.
            basen podzielony jest na dwie części większa dla dorosłych i mniejsza dla dzieci.
            luzik nie stresuj się wybrałeś fajny hotel - czysty, bez dziwnych zapachów -spoko.
            jedyny minus dla mnie to mały parking ale jak nie znajdziesz miejsca z rana to w ciągu dnia spokojnie zaparkujesz -jest duża rotacja aut.
            jak coś jeszcze to pytaj.
            podaj mi swój mail to podeśle Ci parę zdjąć
            narka!
            • Gość: marion Re: autem do Grecji - relacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.11, 12:57
              a ja mam pytanie jesli chodzi o placenie gotowka na stacjach benzynowych, tj. na Slowacji w EUR a czy w Serbii czy Macedonii tez w EUR? czy tez mozna sprzedac walute na stacji czy lepiej zaraz za granica?prosze o odpowiedzi pilnie
              • Gość: Dawid Re: autem do Grecji - relacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.12, 17:18
                Poleci ktoś jakiś nocleg w okolicach granicy macedońsko - greckiej????
                • Gość: vvv może tu IP: *.ists.pl 01.01.12, 20:53
                  www.popovakula.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=125&Itemid=72&lang=pl

osobiście nie znam tego miejsca ale widziałem gdzieś w necie relacje rodaków, którzy tam mieszkali, ą też opinie na tripadvisorze,

już po drugiej stronie granicy mogę, z własnego doświadczenia, polecić to miejsce:
                  www.booking.com/hotel/gr/maison.html?aid=307415
                  • Gość: Dawid Re: może tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.12, 22:52
                    dziękuje Ci bardzo
                    • Gość: kuna może nad jeziorem Mladost IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 12:17
                      Hotel Romantique nad jeziorem Mladost < polecam

Jadąc do Grecji dojazd z M1/E-75 = 1,3 km, 3 min > A - B

Pozdrawiam,
    • Gość: pml Re: autem do Grecji - relacja IP: *.acn.waw.pl 04.01.12, 13:26
      www.wakacjezagraniczne.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka