Dodaj do ulubionych

w tym roku samochodem - pytania

01.02.12, 12:00
tak w końcu stanęło po rozmowach z przyjaciołmi i castingu ofert

znaleźlismy fajny kompleks w środkowej Grecji (Pelion) z pełnym wypasem

mam kilka pytań w związku z dojazdem:

Serbia - podobno od lata nie bedzie wymagana zielona karta, czy to prawda? jaka jest aktualna cena autostrady od granicy wierskiej aż za Nis, czy płacić dinarami czy euro czy kartą?

Macedonia - jak wyżej - cena, płatności

Grecja - autostrada od granicy macedońskiej do okolic Wolos - cena, płatności

Jeśli ktoś może polecicć przyzwoite motele w okolicach Nis/Leskovaca, tez będę wdzięczny
Obserwuj wątek
    • native-hd Re: w tym roku samochodem - pytania 01.02.12, 12:31
      www.google.pl -> pzm ceny autostrad

Poza tym skąd ktoś może wiedzieć ile będzie kosztował przejazd autostradą za pół roku ?
      Sorawdź sobie wątki z poprzedniego roku - dużo nie zdrożeje.
      Co do Moteli po drodze że było sto razy na forum.
      • des4 Re: w tym roku samochodem - pytania 01.02.12, 12:37
        nie wymagam proroctwa co do centa ceny autostrad, ale wiedząc jak to było w zeszłym roku czy nawet teraz, zna się przynajmniej rząd wiellości...

z tego pamiętam parę lat temu autostrada serbska od granicy węgierskiej do Belgradu kosztowala ok. 20 euro/80 dinarów płatne na bramkach, my płaciliśmy w dinarach
    • Gość: aducha Re: w tym roku samochodem - pytania IP: 83.2.53.* 01.02.12, 13:31
      Wbij w wyszukiwarke. Mi zajęło to kilka sekund np ten oto wątek Ci pomoże forum.gazeta.pl/forum/w,203,126545435,126545435,autem_do_Grecji_relacja.html
      • des4 Re: w tym roku samochodem - pytania 01.02.12, 14:09
        dzięki za linka, doczytalem też parę innych stron z googla

no to warunki w Serbii nie zmieniły się tak bardzo od mojego ostatniego przejazdu 5 lat temu, wtedy przekraczalismy granicę serbską głównym przejściem w Horgos (sobota) i zajelo nam to niecałe pół godziny, z powrotem jechaliśmy w niedzielę i staliśmy wieczorem ok. 2 godziny

pytanie czy jadąc w tamtą stronę są latem w Horgos większe korki na granicy serbsko-węgierskiej niż kilka lat temu i czy z powrotem lepiej jechać boczym przejściem przez Tompe, a może tędy jechać w obie strony? jechać bedziemy najprawdopodobniej w sobotę, a wracać w poniedziałek

no i motel, jedziemy z Podkarpacia, więc pierwszego dnia chcielibysmy pociągnać możliwie najdalej jak się da, nocleg wypadłby więc dalej niż polecany motel w zalinkowanym wątku, gdzieś najpewniej w okolicach Nis albo i Leskovaca
        • Gość: e-tam Do > des4 IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.12, 21:14
          Nasza Grecja < trasa na 2 zachody słońca

Pozdrawiam,
          Życzę wieczoru, miłego.
    • Gość: vvv Re: w tym roku samochodem - pytania IP: *.ists.pl 01.02.12, 21:18
      Ceny w Serbii:
      www.putevi-srbije.rs/index.php?/sr/putarina
      Nie wykluczone że pojawią się nowe odcinki płatne między Suboticą a N.Sadem.
      Ja płacę kartą.

Co do ZK to do Srebii podobno od N.Roku nie potrzeba ale do Macedonii potrzeba więc i tak trzeba mieć. Szczegóły tu: www.pbuk.pl (nie sprawdziłem linka bo mi się nie otwiera)

W Macedonii przejeżdżamy przez 3 bramki. Jak dotąd sprawdzała się zapłata 1 eurówką na każdej z nich.

W Grecji zaczynasz płacić dopiero na odcinku od Salonik na południe. Poszczególne opłaty nie są duże 2-3 E ale dosyć frustrujące bo są miejsca (rejon Platamonas) że płacisz a jedzie zwykłą drogą.

Co do spanka, to jadąc TAM rozpoznałem dwa miejsca - motel Stari Hrast m. Belgradem a Nisem i Villa Mitic w Leskovacu. Oba rezerwowane przez booking.com. Obydwa mogę polecić ale wyższy standard w tym drugim.
    • Gość: lech Re: w tym roku samochodem - pytania IP: 213.241.1.* 02.02.12, 09:59
      witam! interesuje mnie rejon płw.Pilion, czy możesz podać namiary na ten kompleks lub na inne na Pilionie? przez ostatnie 4 lata bywałem w Helladzie , jak masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem!
      • Gość: e-tam Do > lech IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.12, 11:21
        Pelion Flamingo < zerknij
        ...jeżeli szukasz ciszy i spokoju.

Pozdrawiam,
      • des4 Re: w tym roku samochodem - pytania 02.02.12, 12:14
        pisz na maila gazetowego, to ci podam kilka linków...
    • prezes1953zk Re: w tym roku samochodem - pytania 03.02.12, 12:18
      Tu spałem wielokrotnie,polecam!!
      www.motel-predejane.com/indexe.htm
      • pl.sandra5 Re: w tym roku samochodem - pytania 03.02.12, 18:48
        Możesz podać ceny??
        • prezes1953zk Re: w tym roku samochodem - pytania 03.02.12, 20:05
          pl.sandra5 napisał:

> Możesz podać ceny??

Od 30euro w górę,najlepiej jadnak napisać.Pozdro!
          • Gość: vvv Re: w tym roku samochodem - pytania IP: *.ists.pl 03.02.12, 20:49
            30 za wyrko czy za pokój 2 os.?
        • Gość: e-tam Predejane IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.12, 21:04
          pl.sandra5 napisał:
          Możesz podać ceny??

A-B dojazd < Hotel Predejana > ceny

Nasze noclegi < w tym rejonie

Pozdrawiam,
          Życzę wieczoru ciepłego.
          • pl.sandra5 Re: Predejane 04.02.12, 11:16
            Dziękuję

Pozdrawiam
    • kalanitka Re: w tym roku samochodem - pytania 11.02.12, 09:47
      "Jeśli ktoś może polecicć przyzwoite motele w okolicach Nis/Leskovaca, tez będę wdzięczny"
      witaj,
      my zatrzymywaliśmy się w ubiegłym roku w Koncarevie w prywatnym pensjonacie - trzeba jednak zjechać z trasy - jeśli cię interesuje pisz podam szczegóły
      • 1talea Re: w tym roku samochodem - pytania 13.02.12, 17:11
        A ja mam następujące pytanie. Czy na bramkach mozna płacić katą ? I czy na wszystkich?
        • Gość: vvv Re: w tym roku samochodem - pytania IP: *.ists.pl 13.02.12, 19:45
          W Serbii można na wszystkich.
          • des4 granica węgiersko-serbska 23.02.12, 09:56
            dzięki za informacje

jeszcz jedno pytanie

jechać będziemy naprawdopodobniej w piątek, jak w zeszłym roku latem wygladal czas potrzebny na przekroczenie granicy w Horgos? parę lat temu było to praktycznie z marszu, kolejka byla na zaledwie kilka samochodów

z powrotem jechać bedziemy najprawdopodobniej przez Tompę, ale wjeżdzając do Serbii wygodniej byłoby nie nadrabiać drogi i nie zjeżdżać z autostrady
            • lennox.1 Re: granica węgiersko-serbska 23.02.12, 14:16
              Wiesz co ... tak sobie myślę ...
              Nie lepiej byś załatwił sobie urlop dzień wcześniej i jechał w czwartek ?
              Jak tak zrobiłem parę lat temu i w Roszke stałem może 20 min. W piatki czy soboty na tych granicach jest niezła jazda ;) Wiem, bo wracałem w Piątek :)
              No chyba że nie masz innego wyjścia to wtedy rozumiem, ale przemyśl temat :)
              • des4 Re: granica węgiersko-serbska 23.02.12, 14:48
                no niestety, termin sztywny bo jedziemy większą ekipą i już mamy klepnięta rezerwację na określony dzień

nie wiem jak piątek, ale ostatnim razem granicę w Horgos przekraczałem właśnie w sobotę i jak pisalem, był luzik, bardziej się boję popołudniowopiątkowego przejazdu przez Belgrad, chociaż i w sobotę wieczorem było tam gęsto

wracać bedziemy w sobotę wieczorem, więc z góry ustawiam nawigację na Tompa
                • Gość: vvv Re: granica węgiersko-serbska IP: *.ists.pl 23.02.12, 19:17
                  masz czego się obawiać, jedynym pocieszeniem jest że przez ścisłe centrum jedzie się praktycznie jedną ulicą, bez kluczenia

A co do sytuacji na granicy to tu piszą ciekawe rzeczy:
                  www.aka.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=83%3Asajtokozlemenyek-20111219&catid=3&lang=en

• kalanitka Re: granica węgiersko-serbska 23.02.12, 20:21
                  niestety my dłużej staliśmy w ubiegłym roku w kolejce po winiety na Węgrzech niż na granicy serbskiej ;) jechaliśmy raz w sobotę rano drugi raz w niedzielę ;) w powrotnej drodze przekraczaliśmy granicę w sobotę i świąteczny poniedziałek (15 sierpnia) i było ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka