Dodaj do ulubionych

do KRECIKA-Stavros Triada LB

IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 18.06.04, 09:23
w tym roku jadę z Triada do apart. LB, czy mógłbyś udzielić mi kilku pomocnych
rad dotyczących samodzielnego organizowania sobie wycieczek, mam na mysli
głównie wypożyczalnie samochodów, czy którąś mógłbyś szczególnie polecić, a
może korzystałeś z jakiegoś lokalnego biura podrózy i tam kupowałes
wycieczki?
Czy wykupiłes jakąś wycieczkę w Triadzie? Czy jest jakaś tańsza od
proponowanej w Triadzie możliwość zobaczenia Santorini? Z góry bardzo
dziękuję. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • k.r.e.c.i.k Re: do KRECIKA-Stavros Triada LB 18.06.04, 10:11
      > w tym roku jadę z Triada do apart. LB, czy mógłbyś udzielić mi kilku pomocnych
      > rad dotyczących samodzielnego organizowania sobie wycieczek, mam na mysli
      > głównie wypożyczalnie samochodów, czy którąś mógłbyś szczególnie polecić, a
      > może korzystałeś z jakiegoś lokalnego biura podrózy i tam kupowałes
      > wycieczki?
      > Czy wykupiłes jakąś wycieczkę w Triadzie? Czy jest jakaś tańsza od
      > proponowanej w Triadzie możliwość zobaczenia Santorini? Z góry bardzo
      > dziękuję. Pozdrawiam

Skorzystaliśmy z wypozyczalni proponowanej przez Triadę ale nie pamiętam nazwy.
      Nie mieliśmy ochoty porównywać ofert różnych wypożyczalni i wczytywać się co
      obejmuje ubezpieczenie, czy jest limit kilometrów itp. Poszliśmy na łatwiznę,
      do tego samochód mieliśmy podstawiony pod hotel a ostatniego dnia zostawiliśmy
      pod hotelem skąd sobie go sami odebrali.
      Podczas poprzednich pobytów na Krecie korzystałem tylko z greckich biur podrózy
      organizujących wycieczki (najczęściej chyba z Klavdos Travel) ale w Stavros
      jest to utrudnione. Najbliższe takie biura są chyba w Chanii i do Stavros nikt
      po Ciebie specjalnie nie przyjedzie-trzeba byłoby rano dostać się do Chanii a
      pierwszy autobus ze Stavros jest za późno ;-) Po doliczeniu ceny taksówki na 2
      osoby wychodzi tyle co Triada.
      W związku z tym wszystkim, chcąc zobaczyć Balos skorzystaliśmy z Triady.
      Na Santorini też można popłynąć z jakimś greckim biurem ale znów jest ten sam
      problem-trzeba dostać się do Chanii o 4 czy 5 rano.
      Ja byłem na Santorini podczas poprzedniego pobytu zupełnie na własną rękę.
      Podczas dnia dojechaliśmy do Heraklionu autobusem KTELowym, potem zwykłym
      promem rejsowym, 2 noce na Santorini i 3 dnia rano promem na Kretę.
      W sezonie pływają chyba też promy z Chanii.

pozdrawiam
    • k.r.e.c.i.k Re: do KRECIKA-Stavros Triada LB 18.06.04, 10:20
      A może to pytanie do Krecika P? ;-)
      Dla odróżnienia założyłem konto k.r.e.c.i.k na gazecie. "krecik" było niestety
      zajęte
    • kastor7 Re: do KRECIKA-Stavros Triada LB 18.06.04, 11:04
      Ja byłem tydzień na Krecie i miałem autko cat. B od Autowaya. Załatwione przez
      Neronkę w Polsce. www.autoway.gr/index_pl.html
      Wszystko sprawowało się super. Cena przyzwoita. Podstawili nam auto pod
      apartamenty. W samochodzie full insurance, radyjko i cd. Klima działała.
      Na Krecie 30 stopni wiec się przydała.
      Na miejscu jest bardzo dużo wypożyczalni ale ogólnie Stavros to dziura i nie ma
      tam zbyt dużego wyboru. Musisz jechać do Chanii czy Soudy, a to strata czasu.
      Ja wolałem mieć pewność że auto będzie już na mnie czekać.
      Na Balos szkoda jechac z Triadą, lepiej samemu z Kissamos (to tez doradziła nam
      Neronka i skorzystaliśmy) popłynąć statkiem. Fajna wycieczka, a jakie
      widoki.......
      Biur lokalnych w Chanii jest dużo przy głównym bulwarze, więc tylko wybierać,
      ale ja wolałem zwiedzać sam, taka forma najbardziej mi odpowiada.
      tadzik

• kastor7 Re: do KRECIKA-Stavros Triada LB 18.06.04, 11:05
        Chociaż właściwie to wątek do Krecika, więc sorry że się wtrąciłem.....
        • Gość: ania Re: do KRECIKA-Stavros Triada LB IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 18.06.04, 11:40
          nie nie, bardzo dobrze;) każda informacja jest cenna, na Krecie jest tyle
          ciekawych miejsc, a tylko 2 tygodnie czasu więc lepiej od razu wiedzieć co sie
          chce zobaczyć zamiast tracić czas na zastanawianie czy nudne drogie wycieczki
          organizowane przez biuro. Tak więc jeśli nasunęły Ci sie jeszcze jakieś
          refleksje to będę bardzo wdzięczna. pozdrawiam
          • kastor7 Re: do KRECIKA-Stavros Triada LB 18.06.04, 11:52
            Napisz do mnie na adres: kastor7@gazeta.pl, mam fajny spis wycieczek to ci
            prześlę.
            Albo podaj swojego maila.
      • k.r.e.c.i.k Re: do KRECIKA-Stavros Triada LB 18.06.04, 12:30
        > Na Balos szkoda jechac z Triadą, lepiej samemu z Kissamos

Dotarcie komunikacją publiczną ze Stavros do Kissamoss na 10 rano jest bardzo
        wątpliwe a raczej niemożliwe. Mając wypożyczony samochód szkoda go zostawiać na
        cały dzień w porcie.
        Ten jedyny raz chyba jednak lepiej skorzystać z Triady ;-)
        • Gość: ania Re: do KRECIKA-Stavros Triada LB IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 18.06.04, 12:48
          czy są jeszcze jakieś inne miejsca, które lepiej zobaczyć z Triadą niż na
          własna rękę? a które zwiedzać zdecydowanie samemu?
          • kastor7 Re: do KRECIKA-Stavros Triada LB 18.06.04, 13:08
            Wycieczka na Balos z rezydentami np. Itaki kosztuje ok. 30 euro od osoby, z
            Traidy pewnie podobnie.
            A za auto przy 7 dniach wynajmu płaci się ok. 25 euro, bez względu ile jedzie
            osób, np. mogą być 4.
            Rejsik na Balos kosztuje 11 euro więc nawet gdy auto cały dzień , a właściwie
            od 10 do 17.30 stoi w porcie to i tak jest taniej jechac samemu niż z biurem.
            Ja uważam że z biurenm to tylko do Samarii bo do samochodu ciężko jest potem
            wrócić (bo startuje się z Omalos, a kończy w Chora Sfakion).

Wysłałem Ci maila.
    • Gość: ania Re: do KRECIKA-Stavros Triada LB IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 21.06.04, 12:27
      Kreciku, czy pamiętasz jakie jeszcze wycieczki proponuje na miejscu Triada?
      Które warte sa zastanowienia?
      • Gość: Kretka Re: do KRECIKA-Stavros Triada LB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 14:38
        Cześć Aniu,

w 2003 Triada w Stavros miała następujące wycieczki:

Chania nocą
        Santorini
        Samaria
        Gramvoussa
        chyba jakiś aqua park
        chyba Retymnon
        Na pewno Knossos i Muz. Arch. w Heraklionie

Z ww. jedynia Gramvousa warta zastanowienia, jako wycieczka z Triadą (tak jak
        pisał Krecik ciężko się dostać do portu w Kisamoss i niewiele się oszczędza
        jadąc samemu).
        Retymnon i Chanię najlepiej zobaczyć samemu korzystając z transportu
        publicznego KTEL.

Samarię warto z biurem, na pewno tańsza jest w greckim lokalnym, ale znowu
        problem z dojechaniem do Chanii wczesnym świtem (wycieczka zaczyna się koło 6
        rano)
    • amarzenka park wodny Limnoupolis 01.07.04, 15:30
      Czy ktoś z Was może się orientuje, ile kosztuje wstęp do tego parku, i czy
      można dojechać tam autobusem z Chanii? pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka