Dodaj do ulubionych

Skarpa biuro podróży

20.06.04, 18:51
szukam opini na temat biura podróży Skarpa.
Obserwuj wątek
    • Gość: EtalTravel Re: Skarpa biuro podróży IP: *.otenet.gr 23.06.04, 10:10
      Z gory mowie ze jestem kontrachentem skarpy a co napisze dotyczy nei pori i
      jest oparte na opini turystow.

1) Apartamenty radzil bym wybrac te lepsze, Dias II lub Maria, zorba jest dobry
      dla ludzi ktorzy nie spedzaja czasu w pokojach i pojawiaja sie w apartamencie
      tylko po to zeby spac.

2) Hotel Adonis to wysoki standard pokoi i obslugi, za to Aronis to hotel
      bardzo rozrywkowy z wesolym barem hotelowym, ktory nie raz byl wspominany na
      tym forum. Hotel Dias jest dokladnie po srodku, jednak pokoje nie posiadaja ani
      TV ani klimatyzacji.

3) Wycieczki zdecydowanie tansze od konkurencji

A samo biuro Skarpa przez fakt posiadania kilkunastu wlasnych autokarow (nie w
      leasingu) posiada potezne zabezpieczenie w srodkach trwalych co wydaje sie nie
      bez znaczenia w sytuacji,gdy nie zawsze biuro jest w stanie dotrwac do konca
      sezonu.

Zdecydowanie nizsze ceny sa wynikiem, posiadania wlasnych autokarow, efektu
      skali i dlugoletnich kontraktow z hotelami. Biro placi tez niskie prowizje
      agentom i nie reklamuje sie. To powoduje z e jest w stanie zaoferowac te sama
      usluge co konkurencja czasem 40% taniej.

www.skarpa.com.pl
      jako ze nie wszystko sie pisze na forum, kto chce sie dokladnie dowiedziec na
      temat skarpowych wczasow grecji prosimy o kontakt mailowy:

aslandom@yahoo.com
      • niebieskookidln wrocilem i mam inne zdanie !! 30.09.04, 17:51
        Zacznijmy od sprostowan do wypowiedzi przedmowcy....
        (Hotel Aronis to hotel bardzo rozrywkowy z wesolym barem hotelowym, ktory nie
        raz byl wspominany na tym forum.)

HOTEL Aronis TO NIE HOTEL !!! to raczej pensjonat !! Na stronie skarpy bylo
        napisane ze to hotel 3 gwiazdkowy i albo w grecji nie ma standaryzacji hoteli
        albo te 3 gwiazdki sa wyciete z butelki Metaxy, zdecydowalem sie na wakacje ze
        skarpa ze wzgledu na atrakcyjna cene gdybym wiedzial jaki jest standart tez bym
        pojechal ale uwazam za nieuczciwe rozbudzanie oczekiwan turystow W tym 3
        gwiazdkowym hotelu np
        1. pokoje sa bardzo male nic procz lozek sie tam nie miesci, w pokoju 2 osobowym
        NIE BYLO ani jednego krzesla czy stolika byla tylko szafa, dwa lozka i lustro
        2.w pokoju nie bylo tel w kazdym pokoju jak bylo obiecane a ci co mieli mieli
        nieczynne,
        3.powierzchnia lazienki wynosi jakies 1,60*180cm i jak ktos ma klaustrofobie to
        nie radze wchodzic, brodzik od prysznica nie jest zasloniety niczym (zadnej
        kabiny czy nawet zaslony) i kapiac sie cala lazienka jest mokra
        4. smieci wynoszone sa okolo raz na tydzien i wiele osob wystawialo worki ze
        smieciami na korytarz (po tym czesciej wynoszono smieci)
        5. moze to tradycja grecka ale jesli chodzi o posciel to koldra nie ma poszewki
        i albi sie spi pod czyms w rodzaju przescieradla albo pod samą koldrą
        6. pokoje od frontu mialy ladny widok ale okolo 6 pokoi z 26 lacznie mialy widok
        na...sciane sasiedniego budynku lub zaplecze hotelu
        7. Ten wesoly bar hotelowy jest prowadzony przez czlowieka bardzo uprzejmego
        ktory procz greckiego nie mowi w innym jezyku i tylko na migi sie porozumiewa
        8. wyzywienie.obiadokolacje byly dobre i smaczne ale sniadania to porazka
        Wszystkie polegaly na tym ze sie dostawalo 2 kostki masla/margaryny (te takie
        turystyczne porcje( jedna kosteczka dzemu oraz po DWA PLASTERKI albo sera
        zoltego albo jakies mielonki itd Moze mam za duzy apetyt ale dwoma kromkami sie
        nie bylem w stanie najesc i poprzedni turnus mial wiele zastrzezen do wyzywienia
        calego moze dlatego sie obiadokolacje poprawily

> 3) Wycieczki zdecydowanie tansze od konkurencji
        hahahahah ja sie nie dalem nabrac na watpliwa forme oczerniania konkurencji i
        jechalem z innego biura (moge podac z jakiego jak ktos by sie pytal) i placilem
        duzo taniej na kazdej (okolo 5 euro) i przewodnik byl po polsku i jechalo okolo
        70proc polakow autokarem a rezydentka ze skarpy chciala nam wmowic ze nie mowi
        tam nikt po polsku, jedzie sie na stopniach itd ale ja rozumiem za plecami stala
        wlascicielka biura wiec chyba nie mogla inaczej co nie znaczy ze mowila prawde
        Wiele osob z naszej grupy jezdzilo z innych biur na wycieczki niz z etaltravel

MAM zdjecia hotelu i swego pokoju i nic nie zmyslam Wycieczka byla tania ale
        uczciwosc nakazuje aby mowic za co sie placi a nie wmawiac ze hotel jest 3*** a
        prezentuje poziom pensjonatu i to ten nizszy Jak ktos bylw chorwacji czy egipcie
        w 3*** to sie moze niezle zdziwic

to na goraco wrocilem 12h temu Jak ktos ma pytania odnosnie Neri Pori itd slucham
        ps autobusy i kierowcy piloci sa super
        • Gość: Kuter01 Re: wrocilem i mam inne zdanie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 18:09
          Witam. Troszke mnie zaniepokoiłeś w poniedziałem jadę do Aronisa i po Twoim
          poście mam obawy:)) Możesz przełać mi zdjęcia tych pokoi jestem ciekawy w
          jakich warunkach spędze urlop:)Mam nadzieje ze karaluchów nie ma?
          daj na adres morfeusz4@interia.pl
          • Gość: ETAL TRAVEL Re: wrocilem i mam inne zdanie !! IP: *.zax.pl 07.10.04, 11:35
            prosze sie nie przejmować bo przedmówca troszkę przadził i wydaje sie byc osobą
            w typie pieniacza.

1) bar w aronisie był opisywany na tym forum nie raz niekt nie pisał że jest to
            bar polski tylko wesoły wiec skąd p[retensje ze własciciel nie mówi po polsku?

2) sniadania są kontynentalne i takie własnie one są. Nie da sie nimi wyzyc do
            obiadu. i to chyba jest jasne.

3) POKOJE MAJA TKAIE ROZMIARY JAK W HOTELU SUN BEACH, EVILION, ADONIS i inne w
            nei pori, nawet te w hotelach 5 gwiazdkowych z basenami.

4) telefony wyłaczono poniważ ludzie uciekali nie placac rachunkow przy
            wyjezdzie, jest budka 30 m od hotelu.

5) ja nie widziałem hotelu nigdzie zeby miął okna i pokoje tylko od jednej
            strony czyli od morza. pewnie gdzies sa takie plaskie ale wysokie to nie bedzie
            nigdy bo w grecji z uwagio na wstrzasy sejsmiczne tak sie budowac nie bardzo
            sie da

6) wycieczki w pakiecie były w tej samej cenie, bez pakietu 2/3 euro drozsze od
            najtanszego biura na riwierze, dla rodzin z dziecmi wychodzily znacznie taniej.

i na koniec to co zawsze czemu nikt poza panem nie skorzystał z oferty tamtego
            biura? był cały dzien do spotkania wszyscy obeszli całe nej pori przewodniczka
            z tamtego lata po plazy i rozdaje wizytówki?

• arwena Re: wrocilem i mam inne zdanie !! 07.10.04, 12:12
              Panie EtalTravel, zazwyczaj z przyjemnoscia czytam Twoje posty, ale dzis
              przesadziles!

Gość portalu: ETAL TRAVEL napisał(a):
              > 2) sniadania są kontynentalne i takie własnie one są. Nie da sie nimi wyzyc
              do obiadu. i to chyba jest jasne.
              dla mnie zupelnie niejasne!!!! dlaczego na sniadaniu kontynentalnym nie da sie
              doczekac do obiadu? a na bufetowym sie da? to chyba indywidualna kwestia
              poszczegolnych osob (odczuwanie glodu). No - chyba ze sniadania kontynentalne
              sa po prostu niewystarczajace (wstaje sie od stolu glodnym), to prosze tak
              napisac. Ja jak sie najem na sniadanie to mi wystarcza do obiadu!

> 3) POKOJE MAJA TKAIE ROZMIARY JAK W HOTELU SUN BEACH, EVILION, ADONIS i inne
              > nei pori, nawet te w hotelach 5 gwiazdkowych z basenami.
              zareczam, iz w pokojach hotelowych sa krzesla, foteliki. O to chodzilo
              przedmowcy. Poza tym 'pokoj w ktorym nie miesci sie krzeslo' to naprawde nie
              standard 3* nawet!

> 4) telefony wyłaczono poniważ ludzie uciekali nie placac rachunkow przy
              > wyjezdzie, jest budka 30 m od hotelu.
              ok, ale chodzilo o to, ze te telefony byly 'obiecane'

> 5) ja nie widziałem hotelu nigdzie zeby miął okna i pokoje tylko od jednej
              > strony czyli od morza. pewnie gdzies sa takie plaskie ale wysokie to nie
              > bedzie nigdy bo w grecji z uwagio na wstrzasy sejsmiczne tak sie budowac nie
              > bardzo sie da
              dziwne - mieszkalam w takim, mial jedno pietro, ale plaski nie byl (pokoje byly
              dlugie). Poza tym zdarzalo mi sie mieszkac w 10-pietrowcach, w ktorych _kazdy_
              pokoj mial widok na morze, a mialy one przekroj zblizony do kwadratu... albo
              falochronu
              Mysle ze prawie zawsze chodzi o rozbieznosc - oczekiwania (rozbudzone przez
              obiecujace co sie tylko da biuro i wyobraznie klienta) a rzeczywistosc
              (skrzeczy)
              pozdrawiam
            • Gość: Kuter01 Re: wrocilem i mam inne zdanie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 16:55
              Witam ETAL TRAVEL.Wydaję mi się że za za pieniądze które człowiek płaci SKARPIE
              za wyjazd do Grecji nikt nie ma prawa narzekać. Jestem osobą która miała
              wyjechać 04.10 ale z jednego powodu nie doszło do wyjazdu. Skarpa zachowała się
              ok i bez żadnych konsekwencji przełożyłem wyjazd na 11.10. Szkoda tylko że już
              pogody nie bedzie:)To prawda że o tej porze w NEri Pori wszystko już pozamykane
              człowiek wynudzi się na śmierć? Czy podzas pochmurnej i deszczowej pogody nie
              ma problemu z ciepłą wodą?Sory za banalne pytania ale mój wyczekiwany wyjazd z
              uwagi na pogodę czuje że będzie mało udany. Pozdrawiam.
              • Gość: Do kutra Re: wrocilem i mam inne zdanie !! IP: 62.233.210.* 07.10.04, 18:35
                wyzywienie to sniadanie o godz 8 lub 9 a obiadokolacja jest o 19. mylnie uzyłem
                słowa obiad. teraz chyba nikt mi nie powie że wyzyje od od 9 do 19. chyba ten
                kto wybiera taka ofertę liczy się z tym że musi coś zjesc w poludnie. są dwa
                posiłki w ofercie. szwedzkim stołem tez sie nikt nie naje do 19 po prostu
                fizjologia na to nie pozwala.

sa telefony dzialajace wewnatrz. na prosbe z recepcji w razie jakichs
                przypadkow mozna dzwonic nawet do polski za darmo.

co do braku tel;efonu w pokoju bo nie wiem czy nie było czy nie mozna dzwonic
                było do polski. Radze sprawdzic czy turysta zglosił komus jego brak

hotel aronis nie jest jedno pietrowy a trzy. w nei pori najwyze hotele maja 4
                pietra. ja w grecji 10 tki poprostu nie widzialem.

czy ten twój byl w grecji?

nie ma pokoju bez krzeseł w aronisie, sa wystawione na balokny i jak ktos chce
                to moze wnosic do pokoju albo
                wynosic zpowrotem.

a napisalem ze ww turysta jest pieniaczem, bo swoje rozgoryczenie probuje
                ubierac w jakies powazne braki.

1) czyli ze sniadanie nie wystarcza do 19 (a komu wystarcza)
                2) barman nie mowi po polsku (choc stara sie na migi)
                3) pokoje sa male i nie wszytskie od strony morza
                4) nie ma albo nie dziala telefon
                5) bo ktos inny puscil last minute majac malo ludzi i wyszly mu wycieczki taniej
                (a czasem nam najtaniej wychodzily jak my z kolei puszczalismy last minuta)

to nie jkest skaraga o to ze zawieziono do innej miejscowosci, ani ze daleko od
                plazy ani ze hotel w budowie. To jest skarga o to ze nie bylo w pokoju telefonu.
                wIEC PO CO KTOS KOLORYZUJE i wymysla jakies cuda?

mozna na forum napisac po prostu:

Skarpa klamie, bo w aronisie nie ma telefonow i ot cala sprawa. A tak sie
                nieslusznie szkaluje biuro polskie greckie (bo powinno na miejscu zareagowac,
                jesli ktos oczwyiscie zglosi taka potrzebe) i bogu ducha winny hotel.

mysle ze to jakas zlosc co szukala sobie ujscia i znalazla w takich naciaganych
                pretensjach
                • Gość: Etaltravel mialo byc poprzednie do arwenny wiec teraz do kutr IP: 62.233.210.* 07.10.04, 18:40
                  kazdy ma prawo wymagac i zadac za co sie zaplaci, niezaleznie ile za to
                  zaplaci, ja sam tez tak wymagam. klient nie mial telefonu wiec niech praw
                  dochodzi i racji. Ale wymyslanie jakichś innych rzeczy to poprostu wyzywanie
                  sie by ulzylo i tyle.

NIe jest tez prawda ze wszytsko pozamykane. wrocilem z grecji przed wczoraj i
                  miejscowosc zyje bo jest duzo grup objazdowych. Fakt nie to co w sezonie ale
                  sklepy i jakies tawerny jeszcze dzialaja

• niebieskookidln do Etal Krystiana klamcy 09.10.04, 01:58
                    Nie bylo mnie troche ale nadrabiam zaleglosci Po pierwsze w swoim poscie nie
                    poslugiwalem sie inwektywami a Etaltravel vel Krystian nazwal mnie pieniaczem
                    hmm nie wiem czy jestem pieniaczem nie mnie to osądzać ale lepiej chyba być
                    pieniaczem niz klamcą ktory na dodatek nie potrafi w swej zaciekłosci czytać po
                    polsku Napisałem ze wiele rzeczy mi sie nie podobalo ale tez napisalem ze gdybm
                    wiedzial jak bedzie tez bym pojechal CHODZI mi tylko o to aby uczciwie sprawe
                    stawiac a nie obeicywac wszystko a potem sie wykrecac ze cena byla niska wiec
                    co wy ludzie jeszcze chcecie

Najbardziej mnie rozwaliło zdanie dotyczace tel cyt.. jest budka 30 m od
                    hotelu... HA HA HA niesamowity komfort oraz luxus Hotel 3 gwiazdkowy z telefonem
                    w budce 30m obok To tak jakbym powiedzial ze jest widok na morze tylko trzeba 10
                    minut autobusem dojechac Czlowieku zastanow sie co piszesz Albo w hotelu są
                    telefony jak pisze w prospekcie i mowia panie w biurze w polsce albo ich nie ma
                    Nie mozna mowic ze w hotelu ejst telefon ktory znajduje sie 30m od niego jesli
                    nie widzisz pewnej sprzecznosci to wspolczuje Ale kwestia telefonow to szczegol
                    chodz obrazuje sposob traktowania turystow

Kolejna kwestia.. gzdie napisalem ze nikt procz mnie nie jezdzil na wycieczki z
                    innego biura? napisalem cyt... Wiele osob z naszej grupy jezdzilo z innych biur
                    na wycieczki niz z etaltravel.... w tym z tego biura co ja jak pisalem w
                    autokarze bylo 70proc polakow tez z innych biur turystycznych Nie podawalem
                    nazwy bo nie chcialem byc posadzon o kryptoreklame ale jesli tak to powiem
                    Jezdzilem z Golden Gate travel ktore znajduje sie 50m od waszego biura a
                    wycieczki byly tansze i to tak 3-5€ co moze nie jest duzo ale przy sumach rzedu
                    20-30€ to jest juz duza roznica

Sniadania kontynentalne....mnie nie obchodzi czy sa kontynentalne czy
                    wyspiarskie czy archipelagowe Napisalem ze dwa plasterki wedliny to troche malo
                    Ale proponuje na przyszly rok napisac ze wyzywienie np 3 razy zdiennie
                    kontynentalne i kazdy dostanie rano 3 bulki, 6 plasterkow wedliny i goracy kubek
                    i macie problem z glowy z wyzywieniem Sniadanie o 9 bylo obiadokolacja o 19 i
                    nie pisalem ze chcialem na sniadanku 10h przetrzymac no ale dyslekcja to powazna
                    sprawa nalezy wpsolczuc a nie smiac sie ze ktos nie rozumie slowa pisanego A ze
                    obiadokolacje byly w porzadku i dobre to tez napisalem ale tego juz adwersarz
                    nie raczyl zauwazyc Ja nie pisalem ze chcialem wytrzymac do 19 na sniadaniu to
                    klamstwo kolejne, napisalem ze po prostu wstaje sie glodnym od stolu a to roznica

co do gwiazdek w hotelach to sie nie wypowaidam juz odsylam do standaryzacji
                    polskich hoteli co jaki hotel powinien miec a w grecji w Neri Proi to hotel moze
                    miec 9 gwiazdek a co w srodku to nie wie sie dopoki sie nie wejdzie do srodka

Nie twierdze ze wszystkie pokoje maja byc od strony slonecznej ale wypadalo by
                    przy rezerwowaniu juz okreslac gdzie bedzie sie nocowac i wtedy moze ktos yb
                    chcial dopalcic za lepszy pokoj Ja mialem widok z balkonu oki ale paru osobom
                    nie zazdroszcze tym bardziej ze to byla loteria kto gdzie dostanie pokoj a jak
                    czlowiek za cos placi to raczej powinien wiedziec co otrzyma

A klamstwo na czym np polega... jaki caly dzien byl na obejscie miasta? autokar
                    przyjechal po 16 (wiadomo trzeba sie rozpakowac, wykapac po podrozy itd) o 19
                    kolacja a po kolacji spotkanie z rezydentem Wiec raczej mniej tego dnia zostalo
                    chyba ze zyje tam sie miedzy 18 a 5 rano A o tym biurze z tanszymi wycieczkami
                    dowiedzialem sie tez od ... turystow z turnusu wyjezdzajacego:-))) potem
                    (nastepnego dnia) poszedlem do tego biura i sprawdzilem czy sie oplaca

Krzesla są ale na balkonie podobnie jak stolik.... dziekuje za rade zebym
                    krzesla ogrodowe, plastikowe nosil z balkonu do pokoju (w ktorym i tak by nie
                    bylo na nie miejsca) stol tez mialem wnosic? ale wczesniej chyab rozebrac aby
                    przez drzwi wszedl???

mam tez jedno pytanie Prosze mi wytlumaczyc zdanie.....cyt 2) barman nie mowi po
                    polsku (choc stara sie na migi)....... jak mozna mowic po polsku na migi???
                    pierwszy raz slysze aby byl polski jezyk migowy

Co do sezonu to powiem tak po 20 wrzesnia naprawde niewiele osob jest w
                    miejscowosci, sklepy sa po otwierane i tawerny tez ale po ostatnim weekendzie
                    24-25 w poniedzialek i wtorek wiekszosc restauracji zostala zamknieta zreszta
                    sam Etal pisze ...jakies tawerny jeszcze dzialaja... tylko te jakies to tak
                    raczej mniejszosc, w ciagu deptaka od poczatku (patrzac od aronisa) do tej
                    zjezdzalni chyba jakies nie wiecej niz 30% bylo czynne

Reasumujac, nie chodzilo mi o telefon ale opisalem swoje odczucia i to ze bylo
                    inaczej niz mialo byc, napisalem co mi sie podobalo, (obiady, transport, niska
                    cena wycieczki itd) ale tez napisalem co mi sie nie podobalo bo mialem do tego
                    prawo i podtrzymuje to Nie chodzilo mi o urazenie biura ale o to aby bylo
                    mowione.. za taka a taka cene otrzyma sie to i to a nie obiecywanie wszystkiego
                    co ktos by chcial Jesli ktos mi zarzuca ze jestem pieniaczem to jest kłamcą
                    jesli uwazasz ze nie mam racji to z checią zmierze sie na gruncie prawa karnego
                    lub postepowania cywilnego gdzie bedziesz mogl obalic moje twierdzenia z racji
                    wykonywanej profesji nawet moge Ci pomoc napisac pozew:-))))
    • elinida smiac mi sie chce jak czytam to wszystko :) 09.10.04, 10:25
      hihihi :) sorki, ze sie wtrące w dyskusje, ale jak to wszystko czytam to mi sie
      chce rzewnie smiac :-)
      ja bylam w Aronisie dwa razy i oba wyjazdy bardzo milo wspominam. Najwazniejsze
      bowiem, ze byla super atmosfera grecka :) super wlasciciel hotelu Dionizos,
      ktorego pozdrawiam, byly wszelkie meble potrzebne do zycia, lazienka z ciepla
      woda do mycia i jedzonsio :) Mialam fakt sniadania kontynentalne i jakos
      przezywalam do kolacji :) moze dlatego ze moj zoladek nie wymaga duzych dawek
      jedzenia w ciagu dnia ;)
      Ale ogolnie wyjazdy milo wspominam :)
      Nie pamietam także kontrowersyjnych tematow, o ktorych moglabym zle powiedziec
      podczas moich tam turnosow :)
      Eli
    • mokki Re: Skarpa biuro podróży 10.10.04, 13:28
      byłam na 9-dniówce we wrześniu w Nei Pori i chciałabym napisać prawdę jak
      było. te złe rzeczy ale równiez i te dobre :-) o etal travel też:-) żeby sie
      KRZYSIU (bo tak mu na imię czy KAROLINKA nie bulwersowali),Po pierwsze autokar
      skarpy był naprawde wygodny i fajny, pani pilotka również bardzo sympatyczna.
      ogolnie jestem zadowolona z wycieczki a to dlatego,że cena była bardzo
      atrakcyjna i tu ukłon w strone Skarpy, ale gdybym pojechała na te samą
      wycieczke w cenie katalogowej to bym sie strasznie wkurzyła. bo zgadzam się w
      wczesniejszym komentarzem niebieskookiego, któremu niestety rezydent próbuje
      zaprzeczać (ale taka widać ich rola) hotel Aronis ma 3 gwiazdki, ale 3 gwiazdki
      w grecji a 3 gwiazdki w np. w hiszpanii, w chorwacji itd. to ZASADNICZA
      RÓŻNICA! TU TE GWIAZDKI FAKTYCZNIE SĄ MOCNO ZAWYŻONE! co mnie zaskoczyło, tak
      jak juz pisano, telefony tylko w katalogu, bo ja w pokoju nie miałam,
      zgłaszałam to właścicielce ale powiedziała ze i tak są odłączone i nie
      działąją! po drugie pokoje faktycznie małe i ledwo walizke zmieściłam, nie było
      nawet krzesła w pokoju na jakieś ciuszki, kołdry brudne, ze brzydziłam się spać
      pod tym! na dzień dobry zastaliśmy rozwaloną spłuczkę, jednak po zgłoszeniu
      właścicielce, została naprawiona, w ogóle ludzie!, te łazienki to skandal! w
      pracy u mnie jak widzieli zdjęcia to nie wierzyli ze to 3 gwiazdkowy hotel!
      spłuczka stara i pobierajaca wodę jak kombajn, tak głośno!, i to nie tylko w
      naszym pokoju, bo w innych tez to słyszałam, prysznic to tylko sam brodzik wiec
      po kąpieli całą łazienka była zalana, włącznie z ubraniami na wieszaczkach,
      deska sedesowa mniejsza niż muszla!oszczędnosci jakieś czy co? no i co mnie
      ZASZOKOWAŁO najbardziej to to ze nikt tam nie sprzatał przez całe 9 dni!!! I tu
      powinienes Krzysiu czy Karolinko interweniować a nie tuszowac sprawę, bo inni
      wycieczkowicze tez na to narzekali. normalnie w 3 gwiazdkowych hotelach sprząta
      sie codziennie, a tu syf, prosiłam właścicielke zeby wyniosła nam śmieci z
      pokoju, sama za nią chodziłam, a ona mnie olała! wiec beszczelnie wystawiałam
      worki na środek długiego korytarza! ale to żenujace widowisko! nikt nie
      zamiatał w pokojach a nosiło się duzo piasku z plazy, chciałam juz sama sobie
      pozamiatac ale nie było szczotki do zamiatania w pokoju, po papier toaletowy
      musiałam sama chodzic i prosić, upokarające! bo do naszego pokoju nikt nie
      zagladał przez 9 dni! to był dla mnie szok, bo wczesniej miałam inne zdanie o
      hotelach 3 gwiazdkowych. ale był przynajmniej telewizor ( z tvn!) i
      klimatyzacja działająca! co do jedzenia, to juz w pierwszy dzień od
      wyjeżdzających dowiedzieliśmy się, że jest tragiczne i zrobili o to awanture w
      biurze wiec my mielismy to szczescie ze sie poprawiło i tak: zupki oczywiscie
      niejadalne, bo chyba nie znaja przypraw, ale za to drugie dania były BARDZO
      SMACZNE! a co do sniadań, to faktycznie jak pisał niebieskooki są beznadziejne,
      mało (te 2 plasterki),i brakowało mi chocby 2 plasterków pomidora czy ogórka, a
      przeciez to nie jest tam drogie. jeżeli chodzi o wycieczki fakultatywne to już
      w pierwszy dzień wyjeżdzajacy poinformowali nas zeby nie jezdzic z etal travel
      tylko z GOLDEN WAY bo tak sie to biuro nazywa. wiec bylo tak jak pisał z etal
      travel te znizki owszem były na pakiet wycieczek ale tylko 2 euro od kazdej! i
      decyzja miała być od razu! jedynie olim był tani bo nie mieli chętnych wiec
      jechałam na olimp z etal travel za 10 euro! jechała z nami KAROLINA i tu musze
      pochwalic etal, dziewczyna ma ogromną wiedze i widac po niej ze naprawde kocha
      to co robi,jest świetna jako pilotka, podziwiam jej entuzjazm, bo przeciez co
      tydzien robi to samo, pozdrawiam zreszta karolinke! natomiast krzyśka czy moze
      pana krzysztofa nie poznałam, bo nie jeździłam z etal prócz olimpu nigdzie
      indziej. ale nie wygladał sympatycznie, byc moze to tylko pozory, może tez jest
      miły i czasem się usmiecha, nie oceniam, pisze tylko jakie wrazenia odniosłam.
      wiec jezdziłam z GOLDEN WAY i uwaga kazda wycieczka tańsza od etal była o 5
      euro! przykładowo meteory 15 euro, ateny i skiatos 25 euro. Pani Ania z Golden
      Way jest bardzo miła i jest polka wiec mówi po polsku. co prawda etal próbował
      skutecznie zniechęcać do innych biur, strasząc nieubezpieczonymi autokarami,
      wywiezieniem, itd, ale POLECAM GOLDEN WAY jak ktoś chce zapłacic taniej o 5
      euro na kazdej wycieczce :-) jeszcze jedno naprawede na koniec wrzesnia to
      miasto zamiera! wszystko pozamykano, poza nielicznymi knajpkami dającymi się
      zliczyć na palcach, 28.09 w dniu wyjazdu nawet juz nam zamkneli nasza pizzerie!
      do ktorej sporo osób przychodziło, zamykali nawet sklepy spozywcze! szczerze
      mówiąc nie radze jezdzic po 30.09 bo naprawde nie ma tam co robic wieczorami.
      juz jak przyjechalismy 19.09 to duzo było zamkniete, a po 30.09 masakra! z
      nudów można się własną pięścią zabić! brakuje tylko zeby spuszczali wodę w
      morzu :-))) podsumowując za te cene było oki, ale do hotelu miałam duzo
      zastrzeżen, tz gdyby miał np. 2 gwiazdki miałabym mniejsze oczekiwania ale miał
      3 zupełnie nie zasłuzone! pozdrawiam niebieskookiego, bo prawdę pisał i wcale
      nie jest pieniaczem! mam identyczne odczucia co on, a rezydenta czy rezydentke
      z etal na forum prosze by byli bardziej obiektywnie i az tak nie
      przejaskrawiali prawdy i nie bronili etal i skarpy!
      • Gość: EtalTravel Re: Przyganial kociol garnkowi IP: *.vivodi.gr 11.10.04, 15:27
        w poscie ktory napisalem na pocztku sezonu wyraznie widac ktory hotel uwazam za
        laepiej prowadzony a ktory za gorzej. Prosze przewinac na poczatek widac co tam
        jest o Adonisie co Diasie co o Aronisie. I nigdzie tam nie widac zebym tam
        opisywal ze aronis jest najlepszy a wrecz przeciwnie. Co do wycieczek etal to
        przeciez roznica miedzy 18 (meteteory) a 15 nie wynosi 5 a trzy. |Co do rozmowcy
        ktorego nazwalem pieniaczem potwierdzam moje zdanie poparte jego postem w ktorym
        grozi sadami zarzuca dysleksje ( mam dysleksje i co?) nie moge na forum pisac bo
        mam dysleksje? Jeszcze raz powiem ze jak ktos chce sie poskarzyc na to ze nie
        bylo telefonu to czemu sie czepia baru??? jak sam rozmowca pisze w kolejnym
        poscie krzesla jednak byly (czym sobie przeczy, bo wczesniej pisze ze nie bylo).
        I tu jest nieuczciwosc ktora spowodowala moj post.
        Bo jak ktos ma w umowie napisane ze bedzie telefon a nie ma niech dochodzi swego
        i niech o tym pisze, ale wymyslanie innych rzeczy (bar i rzekomy brak krzesel)
        to jest wlasnie klamstwo.
        NIe mozna pisac ze niewazne jakie sa sniadania bo maja wystarczyc bo wlasnie
        dlatego jedne hotele maja szwedzkie stoly inne posilki trzy razy dziennie a inne
        sniadania kontynentalne zeby mozna sobie bylo wybrac w zaleznosci od finansow.
        kto nie chce wydac duzo na pobyt bo chce np jezsdzic na wycieczki albo pic wino
        to bierze sobie sniadania kontynetalne bo tak jest taniej a jak jest taniej i
        kontyntalnie to znaczy ze mniej. A kto bierze tania oferte a chce miec to co w
        drogiej to albo nie rozumie tresci oferty albo bierze czytelnikow forum za osoby
        co najmniej niemadre. Moj poprzedni post byl kierowany do trzech rozmowcow wiec
        kolega pieniacy sie niepotrzebnie bierze wszytsko do siebie, polemizowalem z
        trzema osobami. Co do dysleksji to przyganial kociol garnkowi prosze wlasny
        przeczytac.

Pania co miala brudne koce moge co najwyzej przeprosic za to ze rezydenci z
        etalu nie zareagowali na rozne niedociagniecia.

reasumujac:
        1)W aronisie nie ma telefonow
        2)ilosc gwiazdek rozczarowywuje (choc jak znam skarpe to raczej nie obiecuja
        gruszek na wierzbie tylko mowia co jest na miejscu i na pewno co do sniadan nikt
        cudow nie obiecywal)
        3)krzesla sa ogrodowe
        4)zdarzylo sie ze posciel nie byla zmieniona.
        5) zupy sa niedobre ale drugie dobre.

Na obrone powiem tak ze moze sie zdarzyc raz na jakis czas ze dwie osoby ktore
        przygotowywaly pokoje w czasie zmiany turnusow mogly cos przeoczyc. Regola jest
        w czasei zmiany turnusu wychodza usterki. bo z wyjezdzajacych nikt nie zglasza
        wiec musi je zglosic nowy turysta.

Ale to zdecydowanie za malo zeby mnie nazywac klamca. I dyskredytowac od razu
        Skarpe Etal i Aronis. na 800 osob nie wplynela do skarpy ani jedna skarga.
        Na forum skarzyly sie osoby ktore nie byly w aronisie a napisaly ze slyszaly ze
        ktos sie skarzyl jednak sami zainteresowani nic napisali. Jedna osoba teraz sie
        wyzywa za brak telefonu. Czemu pan skargi nie napisal?

Mnie sie wydaje ze moj ulubiony rozmowca tzw Pieniacz po prostu ma jakis
        nieokreslony zal do kogos nie wiadomo o co (badzmy powazni o telefon tu chyba
        nie chodzilo). I po prostu zdziwia. Inbaczej tego nazwac sie nie da. Mam tez
        wrfazenie ze polemika straszenie sadami i klocenie sie na forum sprawia mu
        wyrazna satysfakje.

A tak naprawde pewnie chodzi o to ze juz pogoda nie ta morze nie to nie bylo za
        bardzo co robic. Moze cos tam w sprawach prywatnych nie wyszlo, a moze to okazja
        by na chwilke publicznie zablysnac?

Bo po co jest ten post i cala awantura?
        przeciez mozna bylo napisac:
        uwaga w aronisie nie ma telefonow i kontynentalne sniadania nie wystarcza do
        obiadokolacji a krzesla sa ogrodowe.

Tyle ze kazdy kto by to przeczytal zatanawialby sie sie nad pana nadmiarem
        wolnego czasu ktory sklania do pisania takich rzeczy. W zwiazku z tym zaczal pan
        zmyslac . na szczescie potem sie wypierajac, czym podwaza swoja wiarygodnosc.

Tylko po co? palcow nie szkoda?
        Z szacunkiem zaloga etal travel

• Gość: kasia Re: Przyganial kociol garnkowi IP: *.zacisze.zgora.pl 13.10.04, 23:38
          Czy wy jezdzicie na wakacje po to aby sprawdzac czy sie wszystko zgadza z tym
          co bylo napisane w katalogu??Ktos tam napisal o wymiarach pokoju:))))))Grunt to
          sie dobrze bawic a nie siedziec w pokojach,ogladac sciany i robic zdjecia
          lazience.Czego wy oczekujecie po takich cenach jakie proponuje Skarpa?Bylam ze
          Skarpa juz 2 razy i bardzo milo wspominam te wyjazdy.Normalni ludzie w pokojach
          tylko spia:)posiedziec mozna sobie w domu.
          • Gość: etaltravel Re: Przyganial kociol garnkowi IP: *.hq.theweb.gr / 212.205.76.* 15.10.04, 13:45
            dziekuje za slowa otuchy ;-)
            • arwena Re: Przyganial kociol garnkowi 15.10.04, 15:57
              ciekawe
              czyli - przepraszam za trywialny przyklad - jesli kupie plaszcz niedrogo, i od
              razu odpadnie mi polowa guzikow, zacznie sie strzepic dol i zrobia sie dziury w
              kieszeniach, a po deszczu zmienil kolor, to nie powinnam miec pretensji, bo:
              1) czego oczekiwac za te cene (kupilam na promocji - wyprzedaz koniec sezonu)
              2) wciaz przeciez jest mi cieplo i nie pada mi na grzbiet???
              3) ten nowy kolor tez jest ladny
              naprawde nie poszlibyscie z reklamacja?
              pomocy!
              • Gość: Etaltravel ale naciagasz IP: 81.219.244.* 17.10.04, 00:27
                ale naciagasz arwenno.

twoj przyklad nie pasuje do sytuacji.

jak chcesz plaszcze to powiem tak:
                kupilas plaszcz ale kaptur zamiast zatrzaskow ma zamek
                a ty przyjdziesz i powiesz ze ma dziury, zmienia kolor i np łysieje.
                co jest dorabianiem ideologii do usterki powiekszanie jej wymyslajac nowe
                usterki. Np kupujesz plaszcz wiosenny i narzekasz ze ci zimno w styczniu.

jak najbardziej nie jest to co kupilas i dochodż swego w organizacjach
                konsumenckich. Tylko powiedz sama na ile ci to przeszkadza i na ile to jest
                defekt ktory psuje caly efekt ?

i co mozna powiedziec o osobie ktora kupila plaszcz z innym zpieciem kaptura
                (ktore jednak tworzy jakas drobna uciazliwosc) a pisz ep[otem ze guziki
                odpadaja i sie robia dziury? bo ja bym nazwal to klamstwem

• Gość: kasia Re: ale naciagasz IP: *.zacisze.zgora.pl 20.10.04, 21:05
                  Krystian po co ty sie tak wysilasz??Takim ludzia i tak nikt nie dogodzi,zawsze
                  cos bedzie "nie tak".Jezeli lubia psuc sobie wakacje takimi sprawami to
                  trudno,ominie ich swietna zabawa a do domu zamiast milych wspomnien przywioza
                  zdjecia ubikacji:)
                  Pozdrawiam Cie goraco!!
                  • arwena Re: ale naciagasz 22.10.04, 07:47
                    bardzo lubie takie rzeczowe dyskusje
                    ad rem, kasiu, ad rem, a nie ad personam
                    • Gość: EtalTravel Re: ale naciagasz IP: 81.219.244.* 22.10.04, 19:42
                      Jestem formalistą i lubią taką dosłowność tzn że mówi się dokłądnie to co było.
                      A przez lata pracy z ludżmi zauważyłem że często ktos koloryzuje. A dakie
                      dopisywanie kolejnych rzeczy jest po prostu nieuczciwe. nie wiem czemu gdy
                      komuś się jakaś rzecz nie podobała to musi jeszcze cztery wymysleć, żeby już
                      wogóle było strasznie. Przecież tu niektórzy piszą że grek sie krzywo na nich
                      patrzył, rezydent w pas nie kłaniał a lokalna fauna nie przybiegała się łasić.
                      Im mnie się płaci za wczasy tym więcej jest skarg, chyba że dzieją się jakies
                      ekstremalne rzeczy to ci z drogich imprez cos napiszą, w wiekszej ilości
                      przypadków to chęć zwrócenia na siebie uwagi. Byłem na wczachach !!! słyszycie
                      bylem. To nikogo nie podkręci więc można teraz grymasić.
    • Gość: Kuter01 Re: Skarpa biuro podróży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 23:32
      Co wy chcecie od Skarpy i biura EtalTravel!!!?? Właśnie wróciłem z Nei Pori ze
      Skarpą z ostatniego turnusu i jestem bardzo zadowolony.Podróż mineła bez
      problemów. Szybka i sprawna odprawa na granicach. Autokary wygodne i
      nowoczesne.Trzech naprawde dobrych i fajnych kierowców. Nei Pori miejscowość
      cudowna.3 dni lało jak cholera:)) w Nei Pori już pusto, ale tego trzeba mi było
      człowiek wkońcu odpoczął. Skarpa wywiązała się ze wszystkiego bardzo dobrze
      jest godna polecenia i mam nadzieję ze za rok uda mi się z nią wyjechać.Taką
      samą pozytywną opinię mam o EtalTravel przy okazji pozdrowienia dla Krzysztofa.
      Co do hotelu Aronis to inna bajka nie jechałem tam siedzieć w hotelu nawet jak
      lało to parasol w łape i można coś robić tzn. zwiedzać.Jedynie jakie
      miałem "ale" to wyżywienie ale jakość z głodu nie padłem.Zawsze można gdzieś
      dojść poznać inne potrawy.Zresztą jest jeszcze Adonis i pozostałe apartamenty
      do wyboru i koloru.Więcej luzu moi drodzy, jechały ze mną 2 babcie po 70 lat i
      wcale nie marudziły jak WY że coś nie pasuje coś źle też były zadowolone. Moja
      ocena dla Skarpy i całej pozostałej obsługi to 5.Pozdrowienia.
      • Gość: Etaltravel Re: Skarpa biuro podróży IP: 81.219.244.* 23.10.04, 13:22
        w grudniu mamy negcjacje z aronisem zeby cos z tym jedzeniem zrobił bo rece
        opadaja czasem
        • kamila112 Re: Skarpa biuro podróży 23.10.04, 19:53
          To ja tu czegos nie rozumiem Niby posilki w aronisie były w porządku tylko
          goście jak zwykle się czepiają i są marudni a tu Etal pisze ze bedą negocjować
          tą kwestie w grudniu z właścicielami bo czasem to ręce im opadają!!! Czyli
          jednym słowem sobie zaprzeczasz. Nie byłam tam i nie wiem jak jest ale wiem
          jedno, NIE MOZNA CI UFAC dla mnie przynajmniej jestes niewiarygodny i o ile
          wczesniej troche Ci współczułam ze tak najeżdzają na waszą firme to teraz raczej
          wierze tym którzy tam byli a nie komus kto sam chyba nie pamieta co pisze i
          sobie zaprzecza Widac sumienie czasem i takich ludzi tknie i napiszą prawde ze
          coś chyba nie było takie super jak to pisałeś wcześniej Ja wiem jedno raczej nie
          bede chciała ryzykowac i zaufać komuś takiemu jak Ty
          • Gość: Etaltravel a ciebie co ugryzło kamilko? IP: 81.219.244.* 24.10.04, 04:18
            jade zeby było lepiej. Po prostu. Ja nie uwazam że jak ktos pisze iz był głodny
            miedzy sniadaniem a kolacją to coś co dyskredytuje hotel, ale jak ktos pisze ze
            jedzenie mogłoby byc lepsze to uwazam ze trzeba się postarać w tej sprawie. ja
            tam ani twojego zaufania ani współczucia nie potrzebuję. ja potrzebuję żeby z
            hotelu ludzie wracali zadowoleni. tylko ze tu jest szkopuł jak hotel zatrudni
            kucharzy (bo nie jest problem ze mało tyle że czasem nie smakuje wszytskim)
            porobi szwedzkie stoły to się zrobi automatycznie droższy. A co da włascicielom
            to że będą drożsi jak hotel bedzie stał pusty? Moze lepiej ze jest jaki jest i
            ludzie tam jezdza niz byłby lepszy a bez ludzi? Adonis w sumie (wszytsko lepsze
            i jedzenie i sprzatanie), miał czasem tylko połowę pokoi zapełnionych. To nie
            biura ustalają to co sie sprzedaje na rynku a turysci.
            Skoro turyści chcą hotel tańszy to się daje tańszy. Ja bym z przyjemnością
            pracował tylko z evilionem, olimpic beach i skathos palace, tyle że one by
            stały prawie puste. NIe jest proste robić super serwis jak na to nie ma środków.
            Gdyby wszyscy w polsce brali tylko super hotele to i aronis wziałby kredyt
            wział super wyposazenie 3 kucharzy 3 sprzataczki i jeszcze lokaja w liberii.
            Co do pamietania o poprzednich postach niesłusznie mnie tu krytykujesz. Chyba
            ze uwazasz iz trzymanie sie raz ustalonej opinii to cnota sama w sobie. Mnie na
            taki komfort (podejrzewam ze na codzien też cie na to nie stać)
            niestać musze reagować i działać. W stosunku do lat poprzedinich znacznie sie
            poprawiło. Hotel maja ci sami własciciele co i zorbe. Kiedys na zorbe były
            teczki skarg teraz sie poprawilo. Z aronisem tez sie poprawi. Co do najazdów na
            firme patrzac w skali kilku lat to jest w tym roku najlepiej, i mam nadzieje ze
            w przyszłym bedzie kolejna poprawa
            • Gość: emmb Re: a ciebie co ugryzło kamilko? IP: 193.151.96.* 10.01.05, 18:36
              Do wakacji daleko, ale nie zaszkodzi powoli myśleć o podróży. W tych
              wypowiedziach więcej złości niż konkretów, ale cóż...Jeżeli w tym roku mój
              upragniony wyjazd dojdzie do skutku, może zdecyduje się na Skarpę. Mam tylko
              dwa pytania, jeżeli jeszcze ktoś tu zajrzy. Który z hoteli właściwie wydaje Wam
              się najmilszy i skoro tak różnie oceniacie wyżywienie, czy nie lepiej z niego
              zrezygnować i żywić się samemu; czy wyjdzie to duzo drożej?
              • mokki do emmb 14.01.05, 19:42
                byłam w aronisie i miałąm zastrzeżenia, przede wszystkim nie sprzatali. Ja
                osobiscie nie widziałam innych hoteli, ale ci którzy byli z nami a mieszkali w
                adonisie byli zadowoleni i faktycznie ludzie od nas z aronisa którzy poszli
                ogladac pokoje w adonisie mówili ze lepiej tam jest więc jeśli mo.zesz wybrac
                hotel bierz adonisa, bo ma te sama cenę co aronios ale w tych hotelech nie
                mozesz zrezygnować z wyzywienia. tańsze są apartamenty i niektóre nawet fajne,
                już nie pamiętam, który był pomoć najlepszy i tam bez wyżywienia. Jedzenie jest
                niestety niedobre i to opinia dużej większości i to nie chodzi tylko o aronis,
                choć etaltravel miał ten problem negocjować i moze sie coś poprawi. Tu chodzi o
                to że grecka kuchnia jest po prostu specyficzna i polakom raczej nie smakuje.
                jak próbują dla nas specjalnie zupy gotować to wychodzi to fatalnie. jesli
                jechałabym drugi raz to chyba jednak wzięłabym jakieś ryże, makarony, spagetti,
                ludzie biorą tez w słoikach rózne dania gotowe, tam w kuchni garki raczej są i
                mozna gotować, tyle że ceny w nei pori nie sa takie niskie i lepiej przywiez,
                bo jak zamierzasz tam kupowac to juz chyba lepeij dopłac do tego wyzywienia :-))
                aha owoce mozna kupowac sa w cenach zblizonych do naszych, ale smaczniejsze :-)
                w ogóle w nei pori jest podobno fajniej niż w tym drugim, kioto coś tam czy
                jakoś tak, ja byłam w nei pori, jesli chodzi o wycieczki sprawdz tez drugie
                lokalne biuro podrozy, siedzi tam polka (chyba nadal:-)))ja zaliczylam jedna
                wycieczke z etaltravel a potem juz tylko z golden way bo byli tansi o 5 euro na
                wycieczce i bardzo mi sie podobało. jest jedna róznica w wycieczce na meteory,
                etal zahacza o sklep Lidl a Golden Way zahacza o miejsce kultu pewnej greckiej
                świetej chyba paraske miałą na imię. pokoje są małe i nie ma tam telefonów jak
                w opisie, ale jest klimatyzacja i telewizor z TVN czasem w razie deszczu się
                przydaje! autokary skarpa ma wygodne i fajne filmy puszczają :-))) to tak po
                krótce obiektywne wrażenia z pobytu.
    • Gość: .::PiGmEjKa::. Re: Skarpa biuro podróży IP: *.tecnet.pl / *.tecnet.pl 12.01.05, 19:46
      Czytam te brednie, jak to jest żle w Aronisie i w ogóle w greckich hotelach.
      Byłam z rodziną dwa lata temu ze Skarpa w Adonisie, gdzie rezyduje(właściciel)
      starszy Pan Kostas. Nie ma za bardzo czego się czepiac.Standardy greckie to nie
      to co hiszpańskie( RIU w szczególności), ale i ceny są inne. Za nie najdroższe
      wakacje w szczycie sezonu(sierpień)nie można oczekiwać All inclusiv, a i tak
      jedzonko w tawernie u krewnego Kostasa było typowo greckie i bardzo smaczne.
      Porcje całkiem spore, a jestem łakomczuchem i głodomorem choć może nie
      wyglądamna to. Nie musieliśmy dodatkowo dokupować jedzenia, a wieczorem czasami
      ograniczaliśmy spożycie posiłku jeśli planowaliśmy coś wkręcić regionalnego w
      restauracji.
      Śniadania były trochę skome, ale wyraznie napisali, że kontynentalne.
      Ogólnie były to wspaniałe wakacje, zwiedziliśmy z Etal Travel prawie wszystko,
      a na dodatek na samym Akropolu złapała nas burza i pioruny waliły wkoło, a
      ulewa zamieniła droge w rwącą rzekę. I co, może to też była wina Etal?
      Myślę, że jeszcze kiedyś tam wrócimy, bo bardzo nam się podobało.
      Na razie jeszce pooglądamy inne zakątki, a widzieliśmy już wiele-zapewniam.
      Zawsze nastawiamy się na odpoczynek połączony ze zwiedzaniem i i pod tym kątem
      wybieramy oferty na kolejne urlopy.
      Zapewniam, że byle jakie standardy nas nie zadawalają. Kazdy kraj ma swoje,
      Grecja należy do tych skromniejszych( wyposażenie pokoi-w Adonisie klima
      oczywiście jest a Kostas nauczy obsługi kazdego) choć bardzo urokliwych, a to
      przeciez od nas samych zależy jak spędzimy te wymarzone wakacje.
      Pozdrawiam wszystkich pracowników Etal i włąściciela Kostasa.
      Polecam Adonis - jest OK!!!!!!
      • Gość: Etaltravel Re: Skarpa biuro podróży IP: *.zax.pl / *.zax.pl 13.01.05, 01:07
        Dziękujemy za słowa otuchy. Dzieki taki listom wiemy że warto się starać żeby
        było jak najlepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka