bebiak Re: Wróciłem z Zakynthos-służę informacją:-) 22.06.04, 09:20 Witaj Greeks, naprawdę!?!?! No to gratulacje wielkie:) W tym roku co prawda nie wybieram się do Hellady (niestety, niestety) ale bardzo chętnie usłyszę od Ciebie coś nt. ukształtowania terenu wyspy. Wiesz, często pokonuję kilometry na rowerze a w książkach mało informacji na ten temat (bardzo górzysta? mniej?). Da się pokonać ją na rowerze? Jeśli napiszesz kilka słów o tym jak Ci było (pewnie durne pytanie bo jak może byc w raju?) to będę wdzięczna. Pozdrowionka. B. Odpowiedz Link Zgłoś
greeks Re: Wróciłem z Zakynthos-służę informacją:-) 23.06.04, 09:14 Witaj Bebiaczku:-) Powroty sa trudne,ech... Tym bardziej,ze wyspa zaskoczyła mnie pozytywnie.Stąd wrażenia wspaniałe..(chociaż zawsze tam mam takie;-) Obawiałem sie troche przed wyjazdem,wiedząc,ze od trzęsienia ziemi sprzed lat Zakynthos się w zasadzie wciąż odbudowuje.I widać to...Ale mając w pamięci zamiłowanie greków do budowania i wszechobecne "place budowy" w różnych zakątkach Hellady,Zakynthos nie odbiega od normy:-) Prawdą jest powiedzenie "Zante-il fiore di Levante".Zieleń jest wszechobecna,mnóstwo kwiatów i te zapachyyyyy... Wyspa ma dwa oblicza.Można ja pod względem ukształtowania podzielic na pół. Ładnie to widać na ponizszej mapce www.zakynthos-net.gr/pag_eng/engl.htm Część pólnocno-wschodnia zdecydowanie równinna.Tam tez znajdują się wszystkie kurorty i koncentruje się zycie.Tu wycieczki rowerowe nie stanowia najmniejszego problemu.Można w to wliczyć urokliwy półwysep Vassilikos,choc tu juz trzeba troszkę popedałować. Druga część to góry.Nie tak wysokie jak na przykład na sąsiedniej Kefalonii,ale...rowerem bym sie nie wybierał:-)Wybrzeze tu jest absolutnie dzikie.Dominuja przesliczne urwiska.Znakomite połączenie skał i zieleni.Od strony wody robią wielkie wrażenie.I zadnych miasteczek.Tylko pojedyńcze gdzieniegdzie domy,małe naturalne zatoczki do których mozna dostać się drózkami górskimi,ale większość takich dostępnych jedynie od strony morza.No i groty... Słynne "Blue caves" z Zakyntchos naprawdę zasługuja na miano błękitnych.Kolory wody niesamowite. Jest to jeden z punktów programu,którego nie mozna ominąć(wynajęcie łódki w Ag.Nicolaos bądz Skinari 8-10 EUR) Inne punkty -oczywiście słynna zatoka wraku Navaggio(zarówno "od środka"-wpływaja do niej statki wycieczkowe) jak i z punktów widokowych ponad nią(absolutnie zapierajacy dech w piersiach widok).Tu lekkie zdziwienie,bo ze zdjęć wydaje się że Zatoka Wraku pokryta jest jasnym piaskiem.Tymczasem są to malutkie śnieżnobiałe kamyki,które powoduja że woda nabiera barwy jakiej nigdzie jeszcze w Grecji nie widziałem.Rzekłbym że to "basenowy błękit". Niesamowity... -górski punkt widokowy w Kambi-zachód słońca tutaj to "cymes" -wspomniany juz półwysep Vassilikos,z urokliwymi malutkimi plażami w np.Porto Roma czy Porto Zoro az po długą piaszczystą Gerakas -warto wypozyczyć oczywiscie auto-tylko w ten sposób mozna dotrzeć wszędzie- koszt 25-30 EUR za dobę.Alternatywą może byc bardzo popularne tam "Zakfari",czyli wycieczka dżipami do najciekawszych dzikich miejsc.Ceny nie pamietam,bo my mielismy auto-dla zainteresowanych do sprawdzenia:-) -kolejny hit Zakynthos,czyli zatoka Laganas,gdzie "hasają" sobie żółwie morskie. Mozna z nimi obcować na kilka sposobów.Wycieczka stateczkiem ze szklanym dnem (15 eur),wycieczki kaiki (10 eur) My mieszkalismy w tej zatoce,więc wystarczyło wypożyczyć rower wodny i juz sto,dwieście metrów od brzegu przy odrobinie cierpliwości spotykało sie "żółwika" Wtedy wrażenia są bardzo miłe,bo nasze żółwie,które napotkalismy były dość spore(80 cm-1 m) -godne polecenia sa również organizowane przez kazde lokalne biuro turystyczne wycieczki na Kefalonie i Itakę -i jeszcze nie byłbym sobą,gdybym nie wspomniał,że kuchnia na Zakynthos,tak generalnie rzecz biorąc, prezentowała chyba najwyższy poziom z jakim sie dotąd spotkałem w Helladzie..mmmmniam...:-) Tyle na gorąco-jesli coś Cię szczególnie interesuje-zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
mielin Re: Wróciłem z Zakynthos-służę informacją:-) 23.06.04, 11:45 Cześć Greeks! Jeślibyś był tak miły i sprawdził cenę tego Safari po Zakynthos. Jestem właśnie na etapie wyboru miejsca na wakacje, może wszystko się przydać. Czy polecasz jakąś konkretną knajpkę/tawernę?? Jedzenie jest bardzo ważne w budowaniu wspomnień dla nas:-)) A tak w ogóle to czy byłeś na własną rekę, czy z jakimś biurem podróży? A jeśli na własną rekę to jak załatwiłeś noclegi i jak się tam dostałeś z PL? Pozdrawiam serdecznie - Mielin! Odpowiedz Link Zgłoś
greeks Re: Wróciłem z Zakynthos-służę informacją:-) 23.06.04, 13:14 Witaj Mielin:-) Cenę Zakfari podam jutro,muszę w domu rzucic okiem w folder. Póki co, ponizej link z informacjami ogólnymi. Ich oferta jest dostepna w każdym lokalnym biurze turystycznym zakfari.tripod.com Jesli chodzi o doznania smakowe,ja również jestem podobnego zdania. Nie zdążyłem mieć ulubionej tawerny na Zakynthos,bo co dzień jedlismy gdzie indziej:-) Nawet jak na niewielka miejscowość,jaką jest Kalamaki gdzie "rezydowaliśmy",zastałem tam duży wybór. "Mikaelos" i "Zepos" należały do topowych;-) Poza tym na przykład Arekia w miescie Zakynthos(do jedzenia mozna tam posłuchać na żywo tradycyjnych "kantades") Samo miasto mało ciekawe,ale nad miastem znajduje sie wzgórze Bochali,gdzie równiez znalazłbyś świetne jedzonko w połączeniu z kantades i dodatkowo pieknym widokiem. Poza tym w trakcie zwiedzania wyspy jedlismy i byli przyjmowani serdecznie w dwóch tawernach znajdujacych się "in the middle of nowhere";-) I tam nie doznałem zawodu (lamb kleftiko paluchy lizać;-) Stad moje smiałe stwierdzenie ze gastronomia na Zakynthos należy do znakomitych. Wyjazdu sami nie organizowalismy ze wzgledu na kłopot z dostaniem sie indywidualnie samolotem na wyspę.Skorzystalismy z oferty czeskiego biura podróży i jesteśmy bardzo zadowoleni.Wszystko było perfect( czech potrafi?) Pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: Wróciłem z Zakynthos-służę informacją:-) 23.06.04, 14:01 Witaj Greeks :) Ja też już wróciłam, ale z Krety. Też było super! Bardzo Ci dziękuję za te wszystkie informacje nt. Zakynthos. Ja wybieram się tam w przyszłym roku w czerwcu, czyli za rok :) Wszystkie dodatkowe Twoje informacje będą mile widziane i bardzo szczegółowo przeze mnie czytane :) Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Wróciłem z Zakynthos-służę informacją:-) 23.06.04, 21:02 Greeks, dzięki wielkie:-)) Ależ pięknie napisałeś o Zante. Drukuję i chowam do szczególnego segregatorka - wierzę mocno, że skorzystam. A z Kefalonii w zeszłym roku zrezygnowałam, właśnie z uwagi na górzysty teren (tam samochodem koniecznie a ja w Helladzie jestem tylko czasami zmotoryzowana) i pognałam na płaską ale uroczą Tinos:-)) Buziaczki. B. Odpowiedz Link Zgłoś
greeks Re: Wróciłem z Zakynthos-służę informacją:-) 24.06.04, 08:31 Kalimera:-) Udało się dogrzebać do ceny Zakfari. Dorośli 50 eur,dzieci 33 eur. W czerwcu jest 10 % znizki. Niemało,ale podobno warto było:-) A prospos cen.. Ponieważ 95 % turystów na wyspie to Anglicy,a ich funt trzyma sie mocno,to odniosłem wrazenie ze ogólnie jest tu nieco drożej niz w innych miejscach Hellady.Dotyczy to zresztą wszystkich wysp Jońskich niestety:-) Bebiaczku-nie rezygnuj z Kefalonii absolutnie! Naprawde warta odwiedzin Miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Greeks, Greeks:-)))) 06.07.04, 02:56 Cześć, greeks napisał: > Bebiaczku-nie rezygnuj z Kefalonii absolutnie! Naprawde warta odwiedzin Donoszę Ci z wielką radością i tutaj, że 26. sierpnia lecę do Aten na całe 9 dni:) Bosz.. jednak się udało - bilecik już mam:) I Kefalonia z Ithaką znowu odżyła, ale walczy z Małymi Cykladami. Co w tym roku wygra? Jeszcze nie wiem, ale .. szanse są spore, że jednak wreszcie ta Kefalonia (i Ithaka). Ściskam Cię cała szczęśliwa. B. Odpowiedz Link Zgłoś
greeks Re: Greeks, Greeks:-)))) 06.07.04, 10:13 A czy ja przypadkiem gdzieś nie wspomniałem,że cytuję "to niemożliwe,że nie będziesz TAM"??;-);-);-) Cieszę się razem z Tobą:-) I mam nadzieję,że mnie sie również uda... Buzka na miły dzień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: going_to_zante Re: Greeks, Greeks:-)))) IP: 195.94.211.* 07.07.04, 16:24 Cześć, Czy byłeś na Zante z firotour czy z inną czeską firmą ? Jak zorganizowany był przejazd (skąd wylot) ? Z góry dzięki za odpowiedź ;-) Odpowiedz Link Zgłoś