Dodaj do ulubionych

zwiedzanie KOS

17.07.12, 15:07
PRosze poradzcie jak zaplanowac pobyt na KOS. Poki co mam taki plan:

- Bodrum
- Nissyros
- Asklepion + stolica
- źródla termalne w okolicach Psalidi

+ wynajecie roweru i samochodu

No i teraz, co warto zobaczyc, gdzie pojechac samochodem, gdzie rowerem. Nocleg mamy w Psalidi. Bedziemy z dzieckiem 3 latek, ale przyzwyczajona do podrozy, bo juz pol swiata z nami zwiedzila.

Chcielibysmy pojechac do LAMBI rowerami, czy z Psalidi jest sciezka rowerowa, czy trzeba sie mocno przez miasto KOS przebijac, przez centrum. Gdzie jeszcze warto rowerem w okolicy Psalidi?

A samochod? Chcemy wziac na 1 dzien, wystarczy, czy lepiej zwiedzanie rozbic na dwa dni?
Na pewno chcemy zobaczyc Kefalos, Ag. Stefanos, Kamari, Kardamena, Antimachia, Tigaki, Zia, Plaka.

Moze warto cos pominac, a cos dolozyc? Prosze o sugestie :)
Obserwuj wątek
    • santa-1982 Re: zwiedzanie KOS 17.07.12, 15:33
      Również mieliśmy zakwaterowanie w Psalidi. Rowerami jeździliśmy tylko do Kos-zwłaszcza polecam wieczorem. Można też spokojnie rowerem do term dojechać ale droga cały czas pod górkę.

Cała reszta samochodem. Mieliśmy na 2 dni:
      1) Termy, Asklepion, Zia, plażowanie w Tigaki
      2) Plaka, Kefalos, Paradise Beach, plażowanie w Marmari.
    • afork Re: zwiedzanie KOS 17.07.12, 17:15
      a bierzesz pod uwagę temp. ?
      bo ja byłam na Kos na początku czerwca i było 39st., wczoraj w Atenach było 42...Piszę o tym dlatego, że też miałam bogate plany wycieczkowe, ale część wzięła w łeb po zderzeniu się z upałami, m.in. Nissyos. Bo jak pomyślałam o zabraniu tam 2,5 latka, gdzie w kraterze jest jak na patelni, bez skrawka cienia, i grzeje nie tylko z dołu ale i z góry...zrezygnowałam, a raczej odłożyłam do następnego razu ;-)
      za to byliśmy na świetnej wycieczce statkiem-cały dzień, trzy wyspy. Był czas na zwiedzanie, na plażowanie i nurkowanie, przyjemny wiaterek i szum fal, piękne widoki oraz bonus w postaci stada delfinów. Polecam.
      • jicek_69 Re: zwiedzanie KOS 17.07.12, 17:29
        Do Zia warto wybrać się na zachód slońca. Warto też wybrać się do Paleo Pili - dawna stolica Kos, a teraz właściwie tylko ślady po ruinach (trochę wspinaczki, ale widoki piękne). My podjechaliśmy rowerami pod sam szlak prowadzący na górę, ale nie polecam takiej formy dojazdu. Nie pamiętam, czy wymieniony był płw. Kefalos, także warto. Pozostałe punkty - jak najbardziej obowiązkowo, łącznie z Nissiros. Byliśmy w czerwcu i w żaden sposób upały nam nie przeszkadzały, ale to już indywidualna sprawa, jakie ma się odczucie temp. Na pewno nie warto do Bodrum - męcząca wycieczka, a w ramach fakultetu i tak za wiele się nie zobaczy.
    • Gość: jacek Re: zwiedzanie KOS IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.07.12, 23:21
      oooo moj konik.

polecam wszystko co zaplanowalas oprocz Kos :)
      no moze Kos na jeden dzien.
    • szelkami Re: zwiedzanie KOS 18.07.12, 00:08
      polecam: Nissyros (do krateru nie trzeba schodzić, a wycieczka cudowna), Zia (dla odmiany polecam w dzień, bo zachód słońca choć piękny psują dzikie tłumy turystów, plaża w Marmari (koniecznie!), Old Pili (zamek+ knajpa na łonie natury), zamek Joanitów (okolice lotniska), Plaka (las z pawiami), plaża Ag Stefanos (i wszystkie plaże przed nią i za nią- czyli po lewo jak jedziecie na Kefalos), Alikes (wyschnięte słone jezioro połączone z morzem- między Marmari a Tigaki), Kardamena (sympatyczne miasteczko, choć pełne Anglików).
      nie polecam: Bodrum, term (ja trafiłam chyba na moczącą się tam grupę niemieckich emerytów i odechciało mi się czegokolwiek ;) wpisz w google grafika "termy kos" i sama zastanów się czy warto).

Wzięłabym samochód na 2 dni, żeby wszystko co chcesz spokojnie zwiedzić i móc się zatrzymać na dłużej jak się gdzieś spodoba. Rowerem w upały daleko się nie da (przynajmniej w moim przypadku), ale każdy pobyt na Kos zaczynam od wypożyczalni z rowerami i biorę od razu na 2 tygodnie (sporo taniej), bo jest wygodniej nawet po piwo do sklepu się wybrać czy do knajpy na obiad, a nie zasuwać z buta.

Oczywiście to moje subiektywne zdanie- nie lubię ruin i zwiedzania miast (na codzień mieszkam w wielkim mieście), więc zazwyczaj skupiam się na elementach przyrodniczo-wiejskich ;) jakbyś chciała coś więcej się dowiedzieć to odezwij się na maila szelkami@gazeta.pl bo tu na forum rzadko bywam.
      Miłego wypoczynku!
      • grekan Re: zwiedzanie KOS 18.07.12, 00:31
        Jesli lubisz grecka muzyke, taniec - koniecznie idz w Zia na wieczor grecki. Przepiekna naturalna sceneria z taverna na wzgorzu, 4 godziny dobrej zabawy z przysmakami greckimi i dowolna ilosc wina z beczek. Widzialem wiele takich imprez ale ta zostanie mi w pamieci na bardzo dlugo.
        • dodekanezowiec Re: zwiedzanie KOS 18.07.12, 09:03
          Co do upałów - tam średnio jest 32-33 st. lipiec - sierpień, więc skoro w jakimś okresie było 35 przez tydzien, to tym bardziej w innym moze byc 30.
          Gorzej z upałem w Bodrum. Bodrum piekne ale tam praktycznie zawsze w lecie te 35 jest i to bez wiatru.
          Jadąc rowerem wzdłuż morza upałów się nie odczuwa. Ścieżka rowerowa biegnie z 10 a może i kilkanascie km. Aż za Lambi. Rowerem mozna dojechac gdizes miedzy Lambi a Tigaki, potem trzeba objechac jakis teren, maly ruch samochodowy.
          Objazd autem wyjezdzajac z Psalidi - mozna sie cofnąć do Term, choc nic specjalnego, ale widoki po drodze ładne. Potem przez Kos mozna np. wzdłuż wybrzeza, odpoczac na plazy w Marmari, na polwysep na poludniu Kefalos na pewno warto się udac. Wracając m.in. przez górki warto zaryzykować.
          Wyspy - Nissyros warto, Kalymnos.
      • tamerza Re: zwiedzanie KOS 18.07.12, 10:04
        bardzo bardzo dziekuje, wasze posty juz wydrukowane, dzisiaj przestudiuje wieczorem to z mapa :) dzieki za podpowiedz jezeli chodzi o slone jezioro, be tego nigdzie nie wyczytalam :) Termy odpuszczamy.

Na Bodrum pojedziemy, ale sami bez BP.
        • tamerza Re: zwiedzanie KOS 18.07.12, 10:08
          jeszcze jedno pytanie, ktora plaza najladniejsza? ktora plaze na pewno trzeba zobaczyc. Please napiszcie takei the best of kos :) pierwsza 3-5 plaz :)
          • Gość: ania Re: zwiedzanie KOS IP: *.mofnet.gov.pl 18.07.12, 11:22
            Plaze piaszczyste chyba najlepsze na północnym zachodzie wyspy - w miarę się zaczyna od Lambi, a już Marmari bardzo fajna!
            Rowerem mozna do Lambi dojechac, do Marmari autobusem.
            Psalidi - niestety kiepska plaża, kamienista, wąska.
            • tamerza Re: zwiedzanie KOS 18.07.12, 12:15
              Bradziej chodizlo mi o nazwy takich ladnych, malowniczych plaz, gdzie nie ma tabunów turystów :)
              • szelkami Re: zwiedzanie KOS 18.07.12, 21:19
                jadąc main road'em z Kos do Kefalos tuż przed Kefalos są chyba najładniejsze plaże (Paradise Beach, Camel Beach, Ag. Stefanos, Lemon Beach). nie wszystkie nazwy pamiętam, ale zjazdy na plaże są z głównej drogi i co chwila zjazd na inną plażę (wszystkie świetne widokowo), na codzienne plażowanie polecam Tigaki/Marmari.
    • kolpik124 Re: zwiedzanie KOS 18.07.12, 14:44
      Bodrum - raczej nie umeczysz się upałem i niewiele zobaczysz poza straganiarskim portem

Nissiros - koniecznie

Asklepieion - można

Stolica - wieczorkiem na spacer i kolację

warto także aquapark, i rejs na 3 wyspy

rower - zakatujesz się w upale, w dodatku jeżdżąc z dzieckiem, samochód można pożyczyć na 2-3 dni, wyspa nie jest duża wtedy wszytko zobaczysz

plaże najładniejsze w okolicach Mastichari ( klasyczny piasek), widokowo najładniejsze w Kefalos (znacznie chłodniejsza woda)
      • jicek_69 Re: zwiedzanie KOS 18.07.12, 17:16
        Jedyna plaża, której nazwę pamiętam to Paradise Beach. Ładna, ale sądzę, że w ciągu dnia będzie sporo ludzi. My byliśmy późnym popołudniem i... byliśmy jedynymi turystami na plaży. Jak wspomnieli poprzednicy - piaszczysta, długa, szeroka plaża (z wydmami) jest w okolicach Marmari, w Tigaki momentami jest b. wąska, przy samej ulicy (mały ruch). Na wydmach w Tigaki można trafić golasów. Słone jezioro nie przypadło mi do gustu (błotniste mazie, śmierdzi), ładnie wygląda tylko z Paleo Pili. Upieram się, że zachód słońca w Zia jest piękny (nie było tłumów), choć można wybrać się i w dzień, jak kto woli.
    • light.my.fire Re: zwiedzanie KOS 20.07.12, 09:39
      hej :)
      a kiedy się wybieracie??
      My wylatujemy jutro na tydzień i będziemy nocować w Tigaki.
      Może jakieś plażowanie razem?? ;)) Lecimy z córką 2latką ;)
      W razie czego poproszę o maila :)
      Pozdrawiam i życzę udanego urlopu ;)
      • tamerza Re: zwiedzanie KOS 20.07.12, 10:37
        no my dopiero 8 wrzesnia do kipriotis village :(
    • Gość: ~piotrek Re: zwiedzanie KOS IP: *.zabrze.vectranet.pl 21.07.12, 11:26
      ja jestem zawiedziony KOS, na wyspie jest brudno, plaże ładne może i są ale daleko od miejsca zamieszkania. Przy czym i tam nigdy nie wiadomo co z morza może wypłynąć. W samym mieście KOS plaża to pomyłka, byłem w Lambi i w którą stronę nie iść to plaża jest po prostu odrażająca. Zjeździłem wyspę wzdłuż i wszerz i moje zdanie jest takie że wyspa jest dla ludzi którzy korzystają wyłącznie z usług hotelu. W innym przypadku sy.f brud i smród atakuje z każdej strony. Plaża za cyplem - na zachód od KOS jest jakąś pomyłką, po kilkudziesięciu metrach chodzenia po betonach zapadasz się po czym wdrapujesz na kolejne betony - oczywiście co 100 m bunkier. W folderach nazywa się to "piękna plaża piaszczysta".

Jedno muszę tu dodać, żeby być sprawiedliwym warunki hotelowe + możliwość wynajmu roweru/samochodu świadczą na plus...

Musze tu się pochwalić,że zdarzało mi się kąpać w naprawdę obrzydliwych warunkach (kto zna śląskie glinianki ten wie o czym piszę ;))

Jak dotąd jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby podróżując w tak odległe od ludzkich domostw miejsca widzieć tyle brudu.

Podsumowując - albo lubimy być oszukiwani i głupio nam przyznać że są piękniejsze miejsca, albo lubimy taki klimat - dla mnie to szok,że tak piękne miejsca można tak oszpecić. Bo jedynym powodem zniszczenia klimatu tej wyspy jest człowiek - a właściwie brudas i leń bo człowiekiem trudno to nazwać. A jeszcze większym szokiem jest brak racjonalnych opinii na ten temat w internecie. Kolejne komentarze w stylu świetne wakacje, "nostalgia za kos" itepe to dla mnie żenua.
      • Gość: Ydzio Re: zwiedzanie KOS IP: 212.106.11.* 22.07.12, 12:23
        Niczego z tego co piszesz na temat Kos nie mogę potwierdzić. Cóż na plażach w okolicy samego miasta Kos nie byłem ale plaże na północnym wybrzeżu (Marmari, Tigaki) są czyściutkie, szerokie i piaszczyste. Mieszkaliśmy w Marmari gdzie plaza jest szeroka woda czyściutka, są wydmy (na które wchodzenia nikt nie zabrania jak to ma miejsce nad Bałtykiem). Przeszedłem tą plażą kilka km - od Marmari do Tigaki wiec wiem oczym piszę (mieszkalismy w Marmari). Nie pisz że całe Kos jest brudne i pełno śmieci - ja niczego takiego nie mogę potwierdzić - choć przyznaję nie wiem jak sytuacja wygląda w tym roku. Po prostu nie włożyłeś odpowiedniego wysiłku aby zorientować się gdzie są najładniejsze miejsca na wyspie - forumowicze zawsze piszą że plaza w mieście Kos, Psalidi jest brzydka! Dlaczego nie napiszesz o pięknej promenadzie, świetnym widoku z zamku Joannitów, wspaniałych zabytkach (asklepion) czy możliwości popłynięcia na pobliską Kalymnos (jej stolca Pothia jest piękna) czy możliwości kąpieli w cudownie błękitnej wodzie przy wysepce Plati. Twoja ocena jest bardzo jednostronna. W zasadzie w każdym państwie, wyspie mozna trafić na miejsca zaniedbane, źle zagospodarowane (gdzie miejscowy biznes też chciałby zarobić pieniądze) oferowane turystom jako super piękne - ale to nie skreśla tych miejsc jako całości. Co do smieci, brudu o którym piszesz to niczego takiego nie zauważyłem choć może jest to wynikiem strajków służb komunalnych jakie miały miejsce w tym roku w Grecji?. A poza tym pomyśl jak trudne logistycznie jest zagospodarowanie odpadów, ścieków na małych wysepkach - przecież nikt nie jest w stanie na każdej wysepce zlokalizować wielkich składowisk odpadów czy spalarni - a jednak z górą śmieci produkowaną przez masową turystykę trzeba coś zrobić... Nie usprawiedliwiam tu Greków ale rok temu sytuacja o której piszesz nie miała miejsca, więc na tej podstawie nie pisz że wyspa jest beznadziejna.
    • velvetina25 Re: zwiedzanie KOS 22.07.12, 17:20
      Właśnie wróciliśmy z Kos. Na temat czystości plaż się nie wypowiem, bo szczerze korzystałam tylko z plaż w okolicach Mastichari, a te są piaszczyste i czyste (aczkolwiek woda moim zdaniem jest mętna- nie to co na Zakynthos).
      Co do zorganizowanych wycieczek, to byłam w Bodrum i Nissyros i moje refleksje są następujące- Jeśli chcesz zwiedzić Bodrum, to nie jedź na zorganizowaną wycieczkę. Niestety, ale samo zwiedzanie zabytków trwa łącznie jakieś 30 minut ( postój przy wiatrakach, Halikarnasie trwa po 10 minut, a stary rzymski teatr ogląda się z okien autokaru). Potem to już krzątanina po centrum złota i targu pełnym podrób i nagabujących kupców. Samo miasto jest piękne-zamek Joanitów, port i białe kamieniczki wokół robią wrażenie.
      Nissyros to cudowne miejsce. W sumie widziałam tylko stolicę- Mandraki (na wulkan nie wjeżdzaliśmy obawiając się wysokich temperatur, a podróżowaliśmy z dzieciakami). Pełno tam pięknych uliczek z bielonymi domami i obowiązkowymi niebieskim okiennicami. Tą wycieczkę zdecydowanie polecam! Mandraki to mała mieścina więc czasu na zwiedzanie jest aż nadto (nie wiem jak to się rozkłada, jeśli zalicza się spacer po kraterze). My wdrapywaliśmy się na górę, do klasztoru, byliśmy na plaży- wulkanicznej, ale najprzyjemniejsze jest to snucie się po zakamarkach i odpoczynek w jednej z licznych uroczych tawern :)
      Żałuję, że zamiast Bodrum nie objechaliśmy wyspy np wynajętym samochodem. Na Kos jest co zobaczyć- ludzie chwalą plążę w okolicach Kefalos, mieściny: Pyli i Zię.
      W stolicy Kos byliśmy sami, na własną rękę- ładne miasto (dla znawców historii polecam malowniczą twierdzę Joanitów, drzewo Hipokratesa i Asklepion).
      Niestety 7 dni(a tyle byliśmy) to mało- jeśli chce się coś zobaczyć i jeszcze do tego odpocząć. Aha z innych atrakcji znajomi byli na Kalimnos (na własnę rękę-, promem z Mastichiari- chyba 3- 4 euro/os w 1 stronę) i bardzo chwalili wyspę.
      • rak13 Re: zwiedzanie KOS 30.07.12, 10:39
        Czy ktoś mógłby mi napisać, czy wycieczka do Nissyros jest relna z 19 - miesięcznym dzieckiem? Czy na statek można zabrać wózek, a potem go zostawić np. w autokarze (bo pewnie do krateru to raczej noszak lub na rękach).
        Czy lepiej jechać z biura, czy organizować samemu?
        • faraonka76 Re: zwiedzanie KOS 30.07.12, 11:28
          Wózek można zabrać na statek. Byłam z nieco starszym dzieckiem ale też mieliśmy wózek. Córka zasnęła w drodze na krater. Już na miejscu przełożyliśmy ją z autokaru do wózka. Spała pod drzewem w moim towarzystwie. Czasu było dużo na zejście do krateru, więc potem ja oglądałam dno wulkanu a mąż z córką stał pod drzewem.Wycieczkę polecam. Było dużo osób z małymi dziećmi.My byliśmy z biura. Kupiliśmy u rezydenta. Zwiedzaliśmy Mandraki, Nikię i oczywiście wulkan.
          • rak13 Re: zwiedzanie KOS 30.07.12, 15:30
            Bardzo dziękuję.
            Mogłabyś jeszcze napisać ile mniej więcej schodzi się do krateru? Czy da się choć kawałek zjachać wózkiem na dół (gdyby mała nie spała)?
          • santa-1982 Re: zwiedzanie KOS 30.07.12, 15:36
            Normalnie jakbym siebie czytała ;-). U nas było podobnie. Mała spała pod drzewkiem koło baru a my na zmianę schodziliśmy.

Schodzi się kilka minut. Wózkiem nie da się zjechać ani kawałka.
            • faraonka76 Re: zwiedzanie KOS 30.07.12, 20:26
              Tak schodzi się kilka minut i z wózkiem się nie da ( wąska, kręta skalna ścieżka i nie ma na niej cienia) ale te drzewo jest niedaleko. Można podjechać wózkiem do samej ścieżki i mieć schodzących w dół w zasięgu wzroku.
              Cała wycieczka była dość długa ale nie męcząca. Wjechaliśmy spod hotelu autokarem do Kardameny. Tam upchnięto nas na stateczek. Rejs trwał ok 1 godz. Zwiedziliśmy Mandraki tzn pani przewodnik pokazała nam ratusz, Klasztor ( do którego szło się po 125 stopniach wózek stał w uliczce pod klasztorem nic nie zginęło ) potem był czas wolny na spacer indywidualny po uliczkach i polecany napój ponoć specjalność Nissiros -soumadda napój okropnie słodki i mdły- mleczko migdałowe o smaku marcepanu. Potem autokarem do wioski Nikia- urocza, z niej widok na wulkan. Potem autokarem do w/w drzewa nad samym kraterem i znów autokarem do portu, statek do Kardameny, autokar do hotelu. Na 21 zdążyliśmy na kolację.
              • rak13 Re: zwiedzanie KOS 31.07.12, 10:22
                Bardzo Wam dziękuję.
                Myślałam, że zejście do krateru to znacznie dłuzsza wyprawa.
                • Gość: lamia68 Re: zwiedzanie KOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 11:52
                  Zejście do krateru i sam krater nie jest wcale takie lajtowe.
                  Najlepiej mieć buty o twardej podeszwie. W kraterze co chwila sa miejsca, dziury w ziemi, z których wydobywają sie gorące opary siarkowe. Trzeba byc ostrożnym, aby sie nie poparzyć.
                  No i same wyziewy siarkowe. Zaleca się bardzo krótki pobyt w kraterze. Przy dłuższym wdychaniu + panujący upał, możecie zacząć czuć się gorzej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka