Gość: Mika IP: *.umwo.opole.pl 14.07.04, 08:01 Mam pytanie czy na wyspy Greckie polece na dowód osobisty, ponieważ paszport stracił ważność w czerwcu i nie zdążę wyrobić nowego. Czy mogą być z tym problemy na odprawiena lotnisku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarodziejka1 Re: czy można na dowód os. 14.07.04, 09:04 Mika, bez żadnego problemu przekroczysz granicę z dowodem osobistym na wyspach greckich :) Odpowiedz Link Zgłoś
arwena TUI pisze tak 14.07.04, 09:22 Z powodu Igrzysk Olimpijskich w Atenach na czas ich trwania zawieszone zostają na terenie Grecji obowiązujące przepisy Układu z Schengen. Władze greckie zastrzegają sobie w tym czasie prawo do przeprowadzania kontroli na przejściach granicznych. Wszyscy turyści zobowiązani są do posiadania aktualnych dokumentów osobistych (dowody, paszporty) i do okazywania ich na żądanie funkcjonariuszy odpowiednich służb. Również bagaż osób wjeżdżających do Grecji może być szczegółowo kontrolowany. Osoby, które okażą się podejrzane, mogą zostać cofnięte z granicy. TUI nie widzi potrzeby ostrzegania przed wyjazdem do Grecji. Proszę jednak nie zapominać o zabieraniu aktualnych dowodów tożsamości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: czy można na dowód os. IP: *.umwo.opole.pl 14.07.04, 09:54 pytałam w jednym biurze podróży ale nie byli mi w stanie określić na 100% czy dowód wystarczy. mam nadzieje że masz bardziej pewne informacje że dowód wystarczy. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: czy można na dowód os. IP: 212.33.91.* 14.07.04, 15:36 Kochani, dowód na pewno wystarcza! Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: czy można na dowód os. 14.07.04, 16:05 z tego info ktore umiescilam wyzej, wynika ze w czasie olimpiady na pewno nie wystarcza! Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: czy można na dowód os. 14.07.04, 16:17 No przecież w tym komunikacie jest napisane, że ważny dowód lub paszport. Oba są dokumentami tożsamości. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: czy można na dowód os. 14.07.04, 16:21 uwazam, ze trzeba by dowiedziec sie u zrodla - moze ambasada nasza w grecji albo grecka u nas cos pomoze, albo msz wiem tylko, ze zawieszenie ukladu z schengen raczej oznacza paszporty dla nas poza tym - chce sie komus ryzykowac cofniecie z lotniska? mysle ze lotnisko w atenach zwlaszcza w czasie igrzysk bedzie pod mocnym obstrzalem. co do wysp - to pewnie zwlaszcza loty z niemieckich miast - kontrola moze byc slabsza. ale ja na pewno nie ryzykowalabym w tym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: czy można na dowód os. 14.07.04, 16:23 poza tym - tez bywalam na wyjazdach, zwlaszcza z berlina, gdzie jedyna kontrole mialam na granicy pol-niem, a potem nawet nie widzialam zadnych granic. ale 1) jestesmy wciaz nowi w UE 2) IO jednak oznaczaja zaostrzenie kontroli pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: czy można na dowód os. 14.07.04, 17:00 Ambasada grecka podaje że wystarczy dowód. Co prawda siedzi tam niemiłe babsko, ale tyle powiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: czy można na dowód os. IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.04, 18:49 Byłam w czerwcu : ja tylko machnęłam dowodem ale mój mąż ma "arabską" urodę i jego dowód był oglądany bardzo uważnie. Odpowiedz Link Zgłoś