Dodaj do ulubionych

Napiwki itp.

07.05.13, 12:10

Witam, mam pytanko: jak wyglądają w Grecji kwestie dot. napiwków, czy warto w recepcji "cuś" posmarować aby dostać lepszy pokój, czy w pokoju zostawiać napiwki dla personelu sprzątającego itp.?
Obserwuj wątek
    • wiem_gdzie_jade Re: Napiwki itp. 07.05.13, 12:28
      Witam,

Napiwki zawsze są mile widziane, jednak w Grecji nie odbywa się to na tej zasadzie, jak na przykład w Egipcie. Pokój będzie taki przydzielony, jaki został opłacony i jaki jest akurat wolny, więc tutaj napiwek raczej nic nie wskóra. Napiwki dla sprzątaczek są jak najbardziej na miejscu, można zostawić coś na łóżku. O napiwkach i płatnościach można też trochę poczytać tutaj.

pozdrawiam,
      Iwona
      • afryt78 Re: Napiwki itp. 07.05.13, 12:47
        Dzięki za info :)
        • wiem_gdzie_jade Re: Napiwki itp. 07.05.13, 12:59
          :)
          Jakby nasunęły się jeszcze inne pytania, można pisać na maila - kontakt@wiemgdziejade.pl

pozdrawiam,
          Iwona
      • potwor_z_piccadilly Re: Napiwki itp. 07.05.13, 15:12
        wiem_gdzie_jade napisała:

> Napiw
        > ki dla sprzątaczek są jak najbardziej na miejscu, można zostawić coś na łóżku.

Żeby była pełna jasność.
        Kwoty mniejsze niż 2 E, mogą być poczytane jako obraza.
        • Gość: anka Re: Napiwki itp. IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.13, 16:25
          A podobno kryzys mają.... Ile takich pokoi dziennie można sprzątnąć ? W Turcji co parę dni zostawialiśmy 1 dolara ale nie pomyślałam ,że ktoś się może obrazić, bo zawsze znikało ;-)
          • potwor_z_piccadilly Re: Napiwki itp. 07.05.13, 18:35
            Gość portalu: anka napisał(a):

> A podobno kryzys mają....

Prócz kryzysu, mają jeszcze dumę i to troszkę inną od Turków.
            • Gość: vvv Re: Napiwki - pytania dodatkowe IP: *.ists.pl 07.05.13, 20:52
              Czy 1 E nie wezmą czy też wezmą ale w ramach focha posprzątają byle jak?
              A jak tam sprzątają dziewczyny z Polski albo z Albanii to też nie wezmą?
              Czy to 1-2 E to na łóżko czy na pokój?
              • wiem_gdzie_jade Re: Napiwki - pytania dodatkowe 07.05.13, 21:07
                Z mojej obserwacji i wiedzy wynika, że 1-2euro na pokój będzie dobrze odebrane.
                • Gość: vvv Re: Napiwki - pytania dodatkowe IP: *.ists.pl 07.05.13, 21:46
                  :)
              • potwor_z_piccadilly Re: Napiwki - pytania dodatkowe 07.05.13, 21:54
                Gość portalu: vvv napisał(a):

> Czy 1 E nie wezmą czy też wezmą ale w ramach focha posprzątają byle jak?
                > A jak tam sprzątają dziewczyny z Polski albo z Albanii to też nie wezmą?
                > Czy to 1-2 E to na łóżko czy na pokój?

Odpowiem Ci inaczej.
                Jeśli wpadną do Ciebie znajomi i pan w progu wręczy Ci piersiówkę o pojemności 200 ml, to strzelisz focha ?
                Chyba nie strzelisz, a co pomyślisz ?
                Podpowiem Ci.
                Pomyślisz, w d... sobie te parę naparstków wlej, ćwoku.
                Pozdrawiam.
                • Gość: anka Re: Napiwki - pytania dodatkowe IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.13, 22:10
                  Ludzie- nie przesadzajcie . Przecież ci sprzątający za swoją pracę dostają normalne wynagrodzenie. I to niejednokrotnie wyższe niż zarobki w Polsce- przynajmniej tak media podają gdy mowa o średniej płacy tu i tam ;-)
                  • potwor_z_piccadilly Re: Napiwki - pytania dodatkowe 07.05.13, 22:35
                    Gość portalu: anka napisał(a):

> Ludzie- nie przesadzajcie . Przecież ci sprzątający za swoją pracę dostają norm
                    > alne wynagrodzenie.

1 - Ci ludzie w sezonie urlopowym muszą zarobić na cały rok swojego życia i na życie swoich dzieci, którymi latem opiekują się - mieszkający w jakiejś zabitej gwoździami górskiej wiosce, dziadkowie.

• bah_77 Re: Napiwki - pytania dodatkowe 08.05.13, 07:35
                      Na szczęście (?) ten sezon trwa tam 3x dłużej niż u nas...

bah77
                      • afryt78 Re: Napiwki - pytania dodatkowe 08.05.13, 08:00
                        Sprawa prosta jak dla mnie, wyjazd 14 dni - więc 2 razy zostawi się po 10 Euro i powinno być gites. Czyż nie?
                        • wiem_gdzie_jade Re: Napiwki - pytania dodatkowe 08.05.13, 08:52
                          Jak najbardziej:)
                  • Gość: xxx Re: Napiwki - pytania dodatkowe IP: *.mobile.mycosmos.gr 08.05.13, 17:07
                    Tak dostają wynagrodzenie ale często najniższe, a dlaczego? Ponieważ hotelarze zakładają z góry, że dorobią sobie w napiwkach.
                    I nie ma co porównywać zarobków w Polsce i w Grecji, gdyż w Grecji zawsze wyjdzie, że są wyższe. Koszty utrzymania, również.
                    Zaś co do statystyk i średniej płacy, to jest tak, że właściwie tej średniej to nikt nie dostaje, to wartość teoretyczna ;)
                    • mimi1232 Re: Napiwki - pytania dodatkowe 08.05.13, 20:42
                      Gdy byliśmy w Egipcie, to mówiło się, że po skończonym dniu pracy obsługa hotelu musiała zostawiać swoje napiwki do podziału z innymi, którzy napiwków nie dostawali np z ogrodnikami, ratownikami itd. Żeby było sprawiedliwie. Ciekawe czy to prawda i czy w innych krajach też tak jest ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka