Gość: adi. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.13, 16:57 Poproszę o opinię Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tom Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: 109.76.132.* 18.06.13, 19:03 Są juz z 2 tematy na temat tego hotelu.Nikt chyba nie był z tego forum.... My lecimy 15 sierpnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.13, 15:25 My lecimy również 15 sierpnia, walą mnie opinie innych :) Pewnie Tom tam się spotkamy. Do Grecji wrócę zawsze chętnie ! Jest klimacik i zabawa a to najwazniejsze ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi. Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.13, 19:57 Tak Tom, widziałam, ale tam są pytania Kto leci ? a opinii nie znalazłam :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: 109.77.179.* 18.06.13, 21:47 Sa opinie tu pl.tripadvisor.com/Hotel_Review-g736288-d1855007-Reviews-Utopia_Resort_Spa-Katelios_Cephalonia_Ionian_Islands.html W marcu hotel był na 1 miejscu teraz jest na 4 ... Sa różne opinie ,ale mysle ze nie jest źle....choc porównujac Grecje do Turcji z moich podróży to przepasc jest ogromna.....Grecy chyba nie lubią polaków i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi. Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.13, 23:28 Te recenzje już czytałam, ale dzięki :) Chciałam potwierdzenia od Polaków , a co do Twojego porównania Grecji do Turcji, to zgodzę się z jednym, W Turcji hotele są bardziej "wypasione", tez byłam tam 2 razy, ale jesli chodzi o atmosferę, to ja osobiście preferuje greckie klimaty. No i tu troszkę "chwalenia" " się - byłam na prawie wszystkich "turystycznych " wysepkach i z bliskich kierunków chyba najbardziej przypadły mi do gustu. Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andzia Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.13, 16:04 Wróciłam i.... Leżaki już są na plaży ( płatne) I tak ogólnie parę informacji Wyspa przepiękna, jak dla mnie najładniejsza z greckich, warto wypozyczyć samochód i objezdzic samemu. Hotel nowy, my mielismy z widokiem na morze i Zakintos. W holelu 99,9% to Polacy, jeden z barmanów -Romek Rosjanin mówi po polsku. Jedzenie b. smaczne, ale jak dla mnie monotonne i mały wybór. All jest do 23 i zupełnie " pełny" nie soft. Cały dzień kawa, herbata, napoje bezalkoholowe z butelki i soki z kartonów a alkoholowe to wino, piwo, uzo, cipuro (ichniejszy bimber), metaxa. Po południu ciasto. Obsługa miła i otwarta na wszelkie sugestie, widać,że dopiero się uczą obsługi turystów. My b yliśmy z Itaki, loty o czasie . No i ważne, nie trzeba zajmować leżaków z samego rana W razie pytań chętnie odpowiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.13, 16:42 Cześc Andzia. Ja wybieram się 15 lipca. Pytanie dotyczy wypożyczenia auta - hotelowa czy lepiej miejscowa wypożyczalnia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andzia Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.13, 22:16 My braliśmy z hotelu bo najbliższa wypozyczalnia jest w Skali, a taxi 15 euro w jedna stronę. Za terenówkę na 3 dni, z pełnym ubezpieczeniem płaciliśmy 190 euro, Mniejsze autka 45 za dzień . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: 109.77.97.* 02.07.13, 22:48 Wypozyczalnia jest 400 od hotelu i nie trzeba dreptać do Skala.... daje linka venusrental.gr/newen/#!/price-list Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.231.17.69.koba.pl 03.07.13, 06:40 Dzięki za odpowiedzi. Tawerny - co powiecie o nich ? ... może jest jakaś do której warto zajrzeć ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BP Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.182.26.46.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.07.13, 23:38 @Jarek, Zwłaszcza, że też jestem z Białego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andzia Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.13, 09:48 Owszem, jest, tylko my przyjechaliśmy tam w poniedziałek, a "wolne" samochody były dostępne od piątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BP Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.182.26.46.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.07.13, 23:13 @Jarek lecę w 2 osoby również 15 lipca. Może wspólne wynajęcie auta i łódki cię interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.231.17.69.koba.pl 07.07.13, 04:06 BP. Jestem za wspólnym autem i z chęcią poznamy kogoś z naszego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.231.17.69.koba.pl 07.07.13, 04:09 Łódki też: ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.231.17.69.koba.pl 07.07.13, 05:31 @BP. Ja lecę z żoną. Napewno się zorganizujemy o to się nie mart: ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BP Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.204.109.139.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.07.13, 10:27 @Jarku lecisz 15 lipca czy w sierpniu, bo zdaje się że pisało 2 Jarków (albo i nie :)? Ja lecę 15 lipca. Jeżeli w tym samym terminie to kontakt do mnie porbp@o2.pl lub GG: 4290856 mogę być niewidoczny, ale raczej jestem. Samochód (Suzuki) już mam zarezerwowany na 3 dni od 21 lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.231.17.69.koba.pl 07.07.13, 16:48 Odpowiedziałem na emailu: ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.toya.net.pl 06.07.13, 09:31 Są ręczniki plażowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.13, 20:20 Są w pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.231.17.69.koba.pl 07.07.13, 20:09 Andzia? Czy jest wymagany strój oficialny do kolacji bo gdzieś czytałem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.231.17.69.koba.pl 07.07.13, 20:12 Cześć Andzia. Jaki strój do kolacji, czytałem że oficjalny ... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andzia Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.13, 15:12 Podczas naszego pobytu większość Panów chodziła na kolację w szortach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andzia Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.13, 15:15 Aaaaa....i nigdzie nie było napisane, że obowiązują długie portki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BP Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.205.28.122.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.07.13, 17:57 @Jarku, nie wiem czy dress code obowiązuje, ale ja na posiłki w hotelach zawsze chodzę w długich spodniach. Panie nigdy nie przychodzą w strojach kąpielowych. Co innego bary na plaży czy przy basenach gdzie samo przez się wiadomo, że obowiązuje strój nieformalny chociaż na lunch przy basenie nie zdarzyło mi się iść w kąpielówkach. W hotelach tureckich w, których byłem dress code było przestrzegane przez 85% gości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.13, 07:10 a czy można tam gdzieś wypożyczyć windsurfing? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BP Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.static.otenet.gr 19.07.13, 11:10 W Katelios nigdzie nie widziałem możliwości wypożyczenia deski z żaglem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bp Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.static.otenet.gr 24.07.13, 13:09 Nie wynajmujcie aut w hotelu. 5 min. Od hotelu macie venusrental.gr taniej Odpowiedz Link Zgłoś
logopeda9 Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia 27.07.13, 15:55 jesteśmy aktualnie, szczerze nie wybrałabym go ponownie, jeśli nie masz auta nie masz się gdzie ruszyć chyba, że akurat tego szukasz; sam hotel ok, ale jeśli ktoś lubi spędzać czas poza to ma problem.Przystanek autobusowy o kt. mowa w opisie owszem jest, ale jeżdżą tu może dwa autobusy na dzień i nikt nie wie o której:) Trochę odstraszający jest all incl, w holu obok recepcji, z ostrym świtałem, można zapomnieć o klimacie greckiego wieczoru..na szczęście wioska dwie minuty drogi.Bardzo miła obsługa, w hotelu są praktycznie sami Polacy więc pracujący tu Grecy nauczyli się kilku słów po polsku, bardzo się starają, to widać.Polecamy wypożyczalnię Venus, mimo że już nie mieli aut to gość obdzwonił 4 inne wypożyczalnie aż w końcu znalazł dla nas samochód.Plaża przy hotelu brzydka, serio, najgorsza ze wszystkich jakie widzieliśmy na wyspie.Co do wycieczek to jak zwykle- z biurem o kilkanaście eu drożej niż bezpośrednio od Greków (wioska). Tyle, pytajcie jeśli mogę pomóc chętnie odpiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BP Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.static.otenet.gr 27.07.13, 18:29 No nie wiem. Auto to nie problem. To spokojna grecka wyspa, a nie fabryka. Chciałeś się zabawić i mieć full All to trzeba było jechać do Turcji. Na plażę, to się chodzi za skałki :) Chcesz poczuć grecki wieczór to się wybierz do tawerny położonej na zboczu górskim nad Skalą. Możesz wypożyczyć auto, możesz wypożyczyć łódź z silnikiem w Katelios. Masz taxi wodne trochę inwencji twórczej człowieku. Ja się nie nudziłem przez 2 tygodnie. 1km od hotelu na górami możesz spotkać orły, wiedziałeś o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
logopeda9 Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia 27.07.13, 20:09 BP, chyba się nie rozumiemy..jestem ostatnią osobą (przynajmniej z mi znanych), która szukałaby "fabryki" czy "full all", Kefalonii nie wybrałam drogą losowania w katalogu,byliśmy tu już. Od lat sami organizujemy sobie wyjazdy więc jak już się wybrałam z biurem i do hotelu,postanowiłam podzielić się moim na jego temat zdaniem.Jasne, że z autem to nie problem, ale trudno dyskutować z faktem, że hotel jest w miejscu, z którego innej komunikacji nie ma; jeśli ktoś lubi spędzać czas bez przemieszczania to ok, ale jak lubi przygodę i zwiedzanie to ja chciałabym mieć info, że bez auta ani rusz. Pozdr, ps. o orłach nie wiedziałam, choć prowadząc w tutejszych górach trudno skupić się na czymkolwiek poza drogą..no chyba że po dwóch tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BP Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.static.otenet.gr 27.07.13, 21:00 Na przynajmniej kilku forach pisało, że bez auta ani rusz :) Nie bardzo wiem co chciałabyś zwiedzać komunikacją miejską? Przecież chyba nie Skalę? E tam, drogi nie są złe, kwestia wprawy :) Orły latają nad górą za jak niektórzy pisali "pastwiskiem" tak, tak tym przed hotelem :) Pieszo 20 min. Po drodze ruiny starego kościoła i nowy z dzwonnicą na którą można wejść metalowymi kręconymi schodkami. Jeżeli chodzi o plaże to warto się wybrać za skałki poważnie. Droga trochę hardcorowa ale plaża piaszczysta i długo płytko. Naprzeciw Snack Baru na plaży Anemos leżaki i parasole free. Trochę wcześniej 5Euro za komplet. Do plaży dojedziesz też autem od drogi na Skalę. Brązowy drogowskaz na plażę Kaminia w Ratzaki. Odpowiedz Link Zgłoś
logopeda9 Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia 27.07.13, 21:24 nie miałam czasu czytać:) praca..komunikacją miejską ostatnio zwiedziliśmy 3 wyspy na Seszelach, serio, a to Afryka! Myślałam ,że łatwo będzie choć do Skali na wieczorny spacer..O spacerach w ciągu dnia teraz zapomnij, 40 stopni..jakiś gość leżał dziś na chodniku przed hotelem, w kasku (motor porzucił obok),żył (przynajmniej dawał oznaki życia:), bez klimy nie da rady.Wiem, o której plaży piszesz, faktycznie miła.Co do wprawy - racja, ale piszesz też, że byłeś dwa tyg, pewnie jesteśmy niezłymi zawalidrogami dla lokalsów.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BP Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.static.otenet.gr 27.07.13, 21:32 hahahahah, dziś byłem spacerkiem wybrzeżem do Skali z 2 postojami na pływanko :) Daje radę. Nie jesteśmy zawalidrogami, sama wiesz że Grecy to luzaki. Pozdrawiam sąsiedni stolik :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vanadesse Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.13, 00:14 Rozkład autobusów na Kefalonii: www.allkefalonia.com/ou-buses.html www.kefalonia.net.gr/en/infoID.asp?Entityid=83 goinggreek.info/dls.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeZi Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.13, 13:23 Witam! Byliśmy od 15 lipca. Sam hotel b. w porządku. Najgorsze jest wyżywienie. Bardzo skromne, ciągle te same dania, brak zup, puree ziemniaczane i jajecznica z proszku. Mierny wybór owoców i ciast (tylko arbuz i melon i max 2 ciasta). Niestety b. często była niedopieczona ryba. Ludzie więc nie jedli. Następnego dnia były więc kotlety rybne i tak 2x. Do posiłków brak wina w butelce czy choćby w dzbanku. Obsługa nalewa 1 kieliszek i odchodzi. Ja zaczynałam od sałatek, więc na początek kieliszek białego wina, a potem do mięs chciałam kieliszek czerwonego, więc trzeba było prosić kelnera. Serwis sprzątający wzorowy. Plaża średnia. My mieliśmy samochód przez cały czas (wynajęty na lotnisku), więc nie było problemu, by dojechać do Skali. Warto wybrać się na północ, do Fiskardo, a także do Sami. W Argostoli też jest kilka ciekawych miejsc. Polecam również rejsik na Itakę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala_mi Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.protonet.pl 06.09.13, 12:56 Jeżeli chodzi o hotel to wszystko ok, obsługa super, natomiast jedzenie fatalne. Po pierwsze cały czas praktycznie to samo: sałatki, jakiś makaron, musaka i mięso + ryż. Poza tym nie zawsze było to zjadliwe, wiec zdarzało nam się zaraz po objedzie iść do tawern, bo dalej byliśmy głodni. Współczuję osobom będącym z dziećmi, bo praktycznie dla nich nic nie było do zjedzenia. Sama wyspa super, polecam wypożyczenie samochodu, aczkolwiek wydaje mi się ze 3 dni są wystarczające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bp Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia IP: *.30.156.4.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.09.13, 13:54 Sprecyzuj pytanie. Tu masz zdjęcia z mojego pobytu galeria.4team.pl Pytasz o hotel, wyspę? Odpowiedz Link Zgłoś
wireshark Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia 27.08.14, 15:59 Zrobię mały update, ponieważ pomimo informacji podanych w tym wątku zdecydowałem się spędzić w tym roku urlop w tym hotelu - i nie żałuję. 1. Poruszane tu wcześniej monotonne wyżywienie - albo hotel w tym sezonie ma nowego kucharza, albo byliśmy w innych hotelach :-) Śniadania są faktycznie podobne (choć codziennie zmieniają się niektóre pozycje, to inne są stałe np. sadzone, bekon itp.). Lunch i kolacja - kuchnia śródziemnomorska do wyboru do koloru. Na każdym posiłku kilka różnych potraw do wyboru, przy czym codziennie wybór potraw jest inny. Być może mało jest pozycji dla kilkuletniego dziecka (nie ma potraw typu schabowy, czy "polski" mielony). Za to zawsze było coś z frutti di mare, zawsze dużo warzyw :-) Generalnie w sprawie wyżywienia powiedziałbym - kuchnia dla lubiących klimaty śródziemnomorskie. Wbrew temu, co w jakiejś opinii przeczytałem - restauracja nie jest umieszczona przy recepcji, tylko o poziom niżej od strony basenu - jak na hotel miło urządzona, w części na powietrzu. 2. Plaże blisko hotelu - generalnie z hotelu, koło kortu jest ścieżka, którą można dojść do plaży w cieniu oleandrów :-) - jakieś 100-150m Sama plaża przy hotelu - jak dla mnie w zupełności wystarczająca, piaszczysta z elementami kamienistymi (trochę kamieni jest przy linii brzegowej, bez problemu można przejść). Za omawianymi skałkami (dojście przez skałki ścieżką oznakowaną wstążkami, droga nie jest trudna, choć nie sugeruję wybrania się w klapkach - jednak to są skałki :-) ) znajdują się następne plaże, zarówno piaszczyste, jak i bardziej kamieniste. Generalnie o plażach mogę powiedzieć - bardzo czyste (brak śmieci, petów itp.), w niektórych miejscach gromadzą się nanoszone przez fale uschnięte liście w ilościach hurtowych. Największą zaletą dla mnie jest brak tłoku na plaży. Tak jak np. w Chorwacji na Riwierze Makarskiej na plaży trzeba sobie szukać wolnego miejsca, to tutaj idąc o 9 na plażę są pustki zupełne, a i w szczycie mieliśmy przynajmniej po kilkanaście metrów luzu wokół siebie :-) Leżaki nas nie interesowały - więc się nie wypowiadam :-( 3. Udogodnienia hotelowe: a) baseny - bez zarzutu, da się nawet popływać. b) snack bar koło basenu - napoje wysoko-, nisko- i bezprocentowe (piwo i wino - bez rewelacji ale OK, lokalne odmiany coli, sprite'a itp. - również), lody dla dzieci, proste hot dogi, jakieś ciastka itp. c) pokoje - są przestronne, w dwuosobowym pokoju z dostawką spokojnie dało się mieszkać nie potykając się o siebie, dostawka jest normalnym łóżkiem (a nie np. rozkładanym fotelem, co się zdarza). Wystrój - przyzwoity, meble ani pokój nie zniszczone. Łazienka - jedyne zastrzeżenie do prysznica zbudowanego bez brodzika, tylko kabina postawiona bezpośrednio na kafelkach podłogowych, dużo się na tym kamienia gromadzi... Wielki plus za czystość - codziennie pokój z łazienką ładnie wysprzątany (choć słyszałem jednego turystę, który skarżył się na grzyb pod prysznicem, ale widziałem go również później, skarżącego się na potrawy śródziemnomorskie, wiec nie wiem, czy jego opinię można brać pod uwagę ;-) ). W pokojach są suszarki, kapcie jednorazówki (ale przez cały pobyt przetrwały :) ), ręczniki kąpielowe niebieskie (na basen itp.). d) WiFi - na obszarze całego hotelu, choć w skrajnym pokoju smartfony miały już problem z zasięgiem (w niektórych miejscach łapały, w niektórych nie). Laptop nie miał tego problemu. Jedyna uwaga, to, że na terenie hotelu są trzy różne sieci WiFi, które na komórce trzeba pracowicie dla każdej z nich wklepać :-( e) obsługa bardzo przyjazna i pomocna f) na terenie hotelu jest również strefa SPA, z której jednak nie skorzystaliśmy. g) można było skorzystać z late check-out, dzięki czemu nie kwitliśmy od 12 (koniec doby hotelowej) do 18 (wyjazd na lotnisko) siedząc na walizkach w lobby. Co istotne - do momentu opuszczenia z hotelu można było korzystać z wyżywienia (czyli do 18). 4. Miejscowość Katelios - kilkaset metrów od hotelu (poszliśmy tylko w stronę morza, w górę nam się nie chciało), kilkanaście tawern, ze dwa sklepy, mi się podobało, że jest cicho i spokojnie, ale np. żona stwierdziła, że mogłoby się tam więcej dziać :-) 5. Zwiedzanie - generalnie na wyspie niewiele jest obiektów do zwiedzania :-) . Z wycieczek fakultatywnych mieliśmy cztery do wyboru (dwie po Kefalonii, jedna na Itakę i jedna "rekreacyjna" na pobliskie plaże Zakynthos), wybraliśmy piątą opcję - na dwa dni wypożyczyliśmy samochód. Bardzo pomocni w tym byli rezydenci, którzy ten samochód nam znaleźli (w sezonie jest problem, ponieważ wszystkie samochody są porezerwowane...). Z rzeczy wartych zobaczenia: a) jaskinie Melissani i Drogarati - piękne, choć jeśli ktoś był w jaskini Raj lub innych naszych - może być trochę rozczarowany :-) Ceny bodajże po (odpowiednio) 7 i 5 EUR od osoby. b) Miasteczko Fiscardo - piękne, trzeba zobaczyć. c) Plaże - Myrtos i Petanoi (lub Petani - w różnych miejscach są różne nazwy, pewnie kwestia transkrypcji) - miejsca przepiękne, trzeba zobaczyć, nie ma ich w trasach wycieczek fakultatywnych, bo i zjazdy dla autokarów mogą być dość karkołomne :-) d) Monastyr św. Gerasimosa - bardzo ładny, kawałek historii wyspy, akurat nam udało się zajrzeć również do nowej świątynii - warto e) Monastyr Kipoureon - mniejszy, ale tak naprawdę bardziej mi się podobał niż Gerasimos :-) ładniej położony na zboczu nad morzem. f) Nie zajechaliśmy do parku narodowego - ale moje dziewczyny nie chciały pochodzić po górach :-( g) warunki przyrodniczo-geograficzne na całej wyspie - wyspa jest górzysta, częściowo zalesiona, krajobrazy są przepiękne, drogi wąskie i kręte - generalnie - jest bardzo fajnie. 5. Organizator - nie mam zastrzeżeń do Grecosa. Generalnie nie było spóźnień i zmian. W dniu przyjazdu w hotelu mieliśmy gorący posiłek o 24. Z rezydentów w czasie pobytu skorzystaliśmy tylko przy okazji wypożyczenia samochodu, ale tak jak napisałem - bardzo pomogli. Z animacji nie korzystaliśmy, ale coś tam się działo - wyglądało nawet sympatycznie, i nie były to jakieś głośne, przeszkadzające innym zajęcia :-) W dniu wyjazdu nie wywieziono nas dużo wcześniej na lotnisko na koczowanie (lot był wieczorem) - a słyszałem, ze to się również zdarza na wycieczkach. Mam nadzieję, że mój rozwlekły opis przyda się komuś dla świadomego wyboru miejsca urlopu (zwróćcie uwagę, że mi się bardzo podobało i piszę w tonie pozytywnym - ale te same cechy, lub nie wymienione przeze mnie mogą kogoś innego odstręczać) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
czere-pach Re: Utopia Resort & Spa- Kefalonia 27.08.14, 17:24 My byliśmy zadowoleni z tego hotelu. Baseny czyste, jeden z jazuzzi. W strefie spa pracuje przemiła kobieta, ostatniego dnia udostępniła nam vip room, żeby spokojnie się wykąpać i odpocząć przed odlotem. Do końca można było korzystać z oferty hotelu, wyjeżdżaliśmy o 20.00. Obsługa przemiła, tylko niektórzy kelnerzy powolni. Miasteczko małe, przy plaży wspaniałe tawerny, można też pospacerować wgłąb wioski. Plaża przede wszystkim pusta, niezależnie o jakiej porze się przyszło- dla nas duży plus. Jedzenie nam smakowało, ale też dlatego, że wyjeżdżając zagranicę nie oczekujemy polskich dań. Wielu ludzi narzekało na brak schabowych i mielonych:), dla nas to był plus. W hotelu są dystrybutory z wodą, nie trzeba schodzić do baru. Byliśmy na dwoch wycieczkach z biura- objazdowej po Kefalonii i na Itace. Wszystko punktualnie, program bogaty, bez zastrzeżeń. Przy wyjeździe na lotnisku towarzyszyli nam rezydenci i animatorzy z wszystkich hoteli, byli pomocni przy odprawie, zwłaszcza, że mieliśmy problemy z rzekomym brakiem dziecka na liście. Pewnym minusem dla mnie było to, że w hotelu byli sami Polacy- niestety nie wszyscy potrafili się zachować, była jedna nocna impreza- po której interweniował rezydent i manager hotelu- zdarzało się też nocne zajmowanie leżaków, chociaż naprawdę nie było takiej potrzeby, o nadużywaniu alkoholu i krytykowaniu wszystkiego wokół nie wspomnę:) Generalnie hotel fajny, dla ludzi szukających spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś