Dodaj do ulubionych

Kos czy Majorka?

IP: *.ae1x201.dhiblang.lubman.net.pl 13.07.13, 08:48
Witam, proszę o poradę odnośnie wyboru KOS - MAJORKA. Mam do wyboru za podobne pieniądze hotel ( o znacznie lepszym standardzie) na Kosie i na Majorce (typowy "blokowiec") , czy ktoś był na tych wyspach która jest ciekawsza do zwiedzania, bardziej zauroczyła bo mam zamiar wypożyczyć samochód na 2 dni i pozwiedzać. Preferuje raczej spokojny wypoczynek nie zależy mi na imprezach do rana.
Obserwuj wątek
    • Gość: JJ Re: Kos czy Majorka? IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.13, 13:52
      Jeśli zaznaczsz,ze na Majorce to blokowisko , wybrałabym Kos. na Majorce bylam ale w hotelu typu apartamentowiec / budynki jednopiętrowe / było super ale blokowiska to koszmar . Kos to tez bardzo pozytywna ocena pobytu . Stawiam na Kos
      • Gość: JAN Re: Kos czy Majorka? IP: *.ae1x201.dhiblang.lubman.net.pl 14.07.13, 16:52
        Dzięki za informacje, bo właśnie mam troche obawy odnośnie takiego typu hotelu "blokowego" i do plaży tez jest z 500 m. Pewnie zdecyduję się na KOS.
        • Gość: grekomaniaczka Re: Kos czy Majorka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.13, 09:10
          Będę subiektywna ,ale zdecydowanie Kos:)
          Hiszpania jest w zasadzie do siebie podobna(chodzi mi oczywiście o miejsca),a wyspy greckie mają to do siebie,że każda jest inna.
          Z każdego wyjazdu wspomnienia są zupełnie różne,kolebka naszej cywilizacji-nie bez kozery tym mianem określamy Grecję:)
          Miłego wypoczynku:)
          • Gość: Aga Re: Kos czy Majorka? IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.13, 23:02
            Ja tez obstawiam Kos. Byłam na obu wyspach, w zeszłym roku na Majorce, w tym na Kos. Ale jeśli tak jak piszesz wolisz cisze i spokój, to znajdziesz to na greckiej wyspie. Jest na tyle mała, że na spokojnie możesz ja całą zwiedzić w kilka dni i nie zostanie Ci niedosyt, że czegoś nie zdążyłeś zobaczyć, bo zabrakło czasu lub było za daleko. Na Kos poczujesz grecki klimat, na Majorce jak dla mnie było za mało Hiszpanii, a za dużo Niemiec, zwłaszcza w hotelach typu "blokowiska". Może tylko my tak trafiliśmy, ale wieczorem z deptaków zewsząd było słychać niemiecką muzykę, a na Kos w tawernach grecką. To do mnie bardziej przemawia. Ale przygotuj się na wiatry, choć pewnie to zależy kiedy jedziesz i w jaki rejon.
          • sheeri Re: Kos czy Majorka? 29.07.13, 11:59
            Gość portalu: grekomaniaczka napisał(a):

> Będę subiektywna ,ale zdecydowanie Kos:)
            > Hiszpania jest w zasadzie do siebie podobna(chodzi mi oczywiście o miejsca),a w
            > yspy greckie mają to do siebie,że każda jest inna..............

Kos to akurat najnudniejsza grecka wyspa, a opinię, że Hiszpania jest do siebie podobna (kuriozalne stwierdzenie) to może napisać tylko ktoś kto nie był nigdy w Hiszpanii i na Majorce. Majorka jest piękna, a niektóre miejsca wręcz bajkowe, cały tydzień nie starczy, żeby wszystko zobaczyć m.in. Katedra i Zamek w Palma de Mallorka, Valldemoss, Smocza Jaskinia w Porto Cristo, park naturalny w Albufera, Sanktuarium Maryjne w Lluc, Sierra de Tramunta, port Soller, wąwóz Torrente de Pareis i plaża Formentora, o takich prozaicznych miejscach jak Aquarium w Palmie czy Marineland to nawet nie warto wspominać. Wymieniłam tylko obowiązkowe miejsca Majorki warte odwiedzenia, a jest jeszcze wiele innych mniej uczęszczanych zakątków i przepięknych plaż.
            Polecam Majorkę, ja zawsze chętnie wracam na tę wyspę, na Kos byłam raz i starczy, dla mnie przegrywa z Majorką zdecydowanie.
    • Gość: agios Re: Kos czy Majorka? IP: *.satfilm.net.pl 27.07.13, 10:41
      Zalezy gdzie ten hotel na Majorce...bo jesli piszesz ze chcesz pozwiedzac wyspe to Majorka jest tak piekna wyspa ze Kos jej do piet nie dorasta.Jesli nocleg w okolocach El Arenal to typowe blokowisko z ladna plaza i mlodymi niemcami,jesli wschodnia i polnocna czesc Majorki to spokoj i cisza i piekne plaze zatoki,poprostu cudo.Wynajmiesz auto objedziesz w 2 dni wyspe i sie zakochasz.Kos tradycyjna grecja,sucha natura do zwiedzenia mniej zroznicowana niz Majorka napewno.kuchnia napewno lepsza na Kos.jedno i drugie ladne na swoj sposob,majorka do zwiedzania napewno
      lepsza,valdemossa,formentor,alcudia,sa calobra itd,dziesiatki pieknych plaz.Jesli zwiedzanie Msjorka,jesli kuchnia i standardy hotelo Kos.

plaz.Kos raczej moejsca powtarzalne.
      • Gość: evulevu Re: Kos czy Majorka? IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.13, 22:11
        Kos- za względu na czas zwiedzania 2 dni- spokojnie zobaczysz. Majorki przez 2 dni- nie ma takiej opcji, mając auto na tydzień nie zobaczyliśmy całej wyspy.
        Obie ładne, każda na swój sposób i na pewno warte odwiedzenia. Ale dla mnie w porównaniu- to Kos się niestety nawet "nie uwywa". Ocena Majorki z perspektywy klimatu Arenalu to nieporozumienie, wystarczy ruszyć się autem i zobaczyć, że to nie jest wyspa wyłącznie pijanych małolatów czy niemieckich emerytów :) Co do lepszych hoteli i kuchni się nie zgodzę, znacznie lepiej wspominam Majorkę, ale każdy ma inne doświadczenia.
      • sheeri Re: Kos czy Majorka? 29.07.13, 12:15
        Gość portalu: agios napisał(a):
        >.......Jes
        > li zwiedzanie Msjorka,jesli kuchnia i standardy hotelo Kos.

Nie bardzo się mogę zgodzić z takim stwierdzeniem, moim zdanie standard hoteli na Majorce jest wyższy niż na Kos, byłam w hotelach 4* na Majorce w Alcudii, Cala Romantica, Can Picafort i hotele były na bardzo wysokim poziomie z wyśmienitym, a nawet wykwintnym wyżywieniem. Na Kos byłam w Marmari też w hotelu 4* i standard był nieco niższy. Po prostu na Majorce za ten sam standard co na Kos trzeba zapłacić więcej, bo jest to droższa wyspa.
    • moshica Re: Kos czy Majorka? 29.07.13, 10:46
      Kos nie ma startu do Majorki, byłem o na obu.
      Miałem 11 dni auto na Majorce, objechałem La Plamę, Soller, Deia, Valdemossa, kilka razy Cap de Formentor, etc... Sana Salvador oraz wiele pomniejszych miejscowości.
      Jest tam świetnie, polecam zatokę Alkudyjską.
      Kos jest po prostu nudne geograficznie oraz zabytkowo, po 3 dniach nie ma co tam już robić...Estetyka miasteczek bez porównania na korzyść Majorki.
      Plaże oraz zatoczki w północnej części wyspy, bajka podobnie jak na Kos.
    • Gość: Dominika Re: Kos czy Majorka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.13, 11:06
      Majorka bije Kos na głowę, o wiele ciekawsza, wspaniałe krajobrazy, o wiele więcej miejsc do zwiedzania. Ja już na Kos nie wrócę, na Majorce byłam 3 razy (Cala Millor i Alcudia) i jeszcze nie raz pojadę. Kos można objechać w parę godzin i potem zostaje już tylko plaża hotelowa, to dobre rozwiązanie dla rodzin z dziećmi, które cały czas siedzą w hotelu. Polecam zdecydowanie Majorkę, na Kos się zanudzisz.
      • Gość: Nana Re: Kos czy Majorka? IP: 194.165.48.* 29.07.13, 12:58
        Po przeczytaniu twojego wpisu nie bardzo cię jednak rozumię ..
        Czy preferujesz blokowisko czy ciszę i spokój???/
        Co ma piernik do wiatraka - jeżeli nie chcę w blokowisku i nie mam innej opcji na majorce to wybieram to co mam czyli pobyt w ciszy i spokoju na Kos.
        A to co zobaczę wypożyczając autko to już moja sprawa...taki jest tok mojego myślenia..
        Nienawidzę olbrzymich hoteli, betonu, więc w maju wybrałam Kos - Viilage Kapriotis +4. Bungalowy tonące w zieleni palm i drzewek oliwnych na obszarze 14 ha. - Plaża zwirkowa, tuż przy hotelu. jedzenie pycha!
        Miałam ochotę na Majorkę ze względu na to że preferuję plaże piaszczyste ale niestety oferty z BP mnie przeraziły typem zakwaterowania - właśnie hotele-molochy , szkło i beton. W maju nie znalazłam innej oferty w cenie jaką mogłam zapłacić.
        Wybrałam Kos z Itaki - ośrodek ok.3 km. od miasta KOS I...WYSTARCZYŁ ROWER aby cudownie spędzić wolny czas / KOS to wyspa rowerów :)/.
        Wyspa malutka - w 2 dni ją objedziesz wzdłuż i wszerz... ale było świetnie :)))
        • Gość: Dominika Re: Kos czy Majorka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.13, 13:11
          Gość portalu: Nana napisał(a):

> Po przeczytaniu twojego wpisu nie bardzo cię jednak rozumię ..
          > Czy preferujesz blokowisko czy ciszę i spokój???/................
          >

Czego nie rozumiesz, czy ja cokolwiek napisałam o blokowisku??? Nigdy nie byłam w żadnym hotelu tego typu i nikomu tego nie polecam. Napisałam tylko że moim zdaniem Majorka jest o wiele bardziej ciekawą wyspą niż Kos. Czy na Majorce jedyny hotel to ten "blokowiec"???
          Ja wybrałabym po prostu Majorkę i inny hotel.
          A jeżeli autorowi wątku chodziło tylko o to jaki hotel wybrać to po co pytał, która jest ciekawsza do zwiedzania?
          • kedro-dasos Re: Kos czy Majorka? 29.07.13, 13:45
            Jeśli człowiek nastawiony jest na zwiedzanie to jakie znaczenie ma hotel, tam się tylko przyjeżdża aby wyspać.
            Nie wydaje mi się aby na Majorce były tylko hotele blokowiska.
          • Gość: Nana Re: Kos czy Majorka? IP: *.net155.okay.pl 29.07.13, 13:57
            Mój wpis nie był kierowany do ciebie Dominiko :)
            ..czytaj ze zrozumieniem....
    • Gość: Mariusz Re: Kos czy Majorka? IP: *.biznes.mm.pl 29.07.13, 14:35
      Kos rewelacja.
      polecam
    • Gość: Ania Re: Kos czy Majorka? IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.13, 17:31
      Majorka!!! Kos to mała wyspa, ma niewiele do zaoferowania z wyjątkiem ładnych plaży, tylko na leniwy odpoczynek, Majorka zdecydowanie bardziej interesująca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka