Dodaj do ulubionych

Kiotari???

05.12.13, 14:42
Witam.
Wpadły mi w oko dwa hotele lindos imperial oraz rodos princess beach. Oba znajdują sie w miejscowości Kiotari.Panie z biura namawiają mnie jednak na wybranie czegoś bliżej faliraki.Stąd moje pytanie czy warto dopłacić 1000zł za inny hotel w miejscowości faliraki.Czy oprócz barów dyskotek i sklepów jest tam jeszcze coś z czego moglibyśmy codziennie korzystać.Albo pozostać przy miejscowości Kiotari i wypożyczyć auto żeby przejechać wzdłuż wyspy i zwiedzić rodos i faliraki.Ile jest km do faliraki/rodos?ile kosztuje wynajęcie auta (czerwiec) proszę o opinie
Obserwuj wątek
    • Gość: sisi Re: Kiotari??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.12.13, 15:09
      Byłam w Kiotari w hotelu Ekaterini. Hotel dla mnie OK. Miejscowość-hmmm-nawet się nie przyjrzałam bo miałam auto i cały tydzień jeżdziłam. Do Prasonisi(plaża dla surferów) ok 20 km. Ja byłam w czasie 1 rzutu kryzysu-ludzi mało w czerwcu było i za 6 dni zapłaciłam 100 euro za Pandę. Objechałam wszystko-wschód i zachód. Lindos ok 15 km. Do Rodos chyba z 50km. Faliraki tylko przez okno. Bylo super..
      • kiniusia300 Re: Kiotari??? 05.12.13, 15:35
        a możesz polecić jakąs wypożyczalnie aut.Bo pewnie poprzez biuro będzie sporo drożej.I czy możesz polecić jeszcze jakieś miejsce (mniej komercyjne) do którego warto podjechać?
        • Gość: aga Re: Kiotari??? IP: *.miedzychod.mm.pl 05.12.13, 16:30
          Do Sisi.! zauważyłam że bylaś na Kefaloni, Rodos i Krecie, możesz powiedzieć która z wysp najbardziej Cie urzekła? . Zdecydowałam się na Krete, ale jak oglądam fotki innych wysp to się zastanawiam czy dobrze wybrałam. Chcialam Rodos ale zwyciężyła piaszczysta plaża pod kątem dziecka. Pozdrawiam
          • Gość: sisi Re: Kiotari??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.12.13, 17:21
            To prawda. Uwielbiam Grecję. Kreta jest najpiekniejsza ale i najwieksza. Rodos tez piekna. Jeśli chodzi o piaszczyste plaże to nie ma ich zbyt wiele na Krecie. Podobnuie na Rodos ale jest Tsambika, Agathi, Prasonisi. Byłam tez na Korfu, Santorini a w tym roku na Zakyntos. Ale na Krecie byłam 6x.
            Co do wypozyczalni-korzystam z Autowaya-to firma polsko-grecka a auto wypozyczam juz w Polsce. Ale wtedy na Rodos skorzystalam z wypozyczalni poleconej przez hotel.
            • Gość: aga Re: Kiotari??? IP: *.miedzychod.mm.pl 05.12.13, 18:34
              Dzięki, w takim razie zostaje przy Krecie. Inne wyspy na następny raz :-)
              • kiniusia300 Re: Kiotari??? 06.12.13, 13:35
                ja zdecydowałam sie na rodos bo jest mniejsza i łatwiej będzie mi połączyć wypoczynek z mini zwiedzaniem.Prasonissi faliraki i Rodos.8 dni to bardzo mało czasu jak lubi sie też trochę poleżeć.A Krete zostawiam na przyszłość i jak fundusz pozowli sie wybrać na 11/14 dni i dodatkowo na 300-400 euro na wycieczki.pozdrawiam
          • bah77 Re: Kiotari??? 07.12.13, 13:10
            > zwyciężyła piaszczysta plaża...

Na wszystkich tych 3 wyspach można znaleźć piaszczyste plaże, np. na Kefalonii - kilkanaście. :)

bah77
    • bah77 Re: Kiotari??? 07.12.13, 13:31
      > Stąd moje pytanie czy warto dopłacić 1000zł za inny hotel w miejscowości faliraki.

Na hotelach się nie znam, ale w/g mnie Faliraki jest najbrzydszym miastem na Rodos.

> Kiotari i wypożyczyć auto żeby przejechać wzdłuż wyspy i zwiedzić rodos...

Oprócz m. Rodos polecam Ci przede wszystkim Lindos:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,140524071,140868492,0,2.html?v=2

bah77
      • potwor_z_piccadilly Re: Kiotari??? 07.12.13, 19:54
        bah77 napisał:

> Na hotelach się nie znam, ale w/g mnie Faliraki jest najbrzydszym miastem na Ro
        > dos.

Że nie piękne, to zgoda. Ale Faliraki to nie miasto. Faliraki to jeden wielki dom wczasowy. Wypoczywający tam wczasowicze ani na moment nie zapominają że są na wczasach. Sklepy (90% to badziewie), Bary, tawerny, restauracje, lunapark, kluby i dyskoteki jakąś formą wypoczynku są i jeśli odpowiada ona komuś, to nie ma sprawy.
        Jeszcze ciut o Faliraki.
        - Faliraki od południa zamyka podłużna góra. Od strony miasta u podnóża tej góry jest kapliczka z 4 wieku. Jeśli uda się wejść do środka, to trzeba bo warto. Bardzo ciekawe dwa wa wnetrza. Do pierwszego mogą wejść tylko wierni, a do drugiego wierni ochrzczeni w/g jakiegoś ich obrządku. To nie jest kapliczka kościoła greckiego. To jakiś odłam religijny.
        - Po drugiej stronie góry znajdziecie perłę Rodos, czyli zatokę Anthony'ego Quinna. Piekna, tam kręcono zdjęcia do filmu Działa Nawarony. Zatokę tę panująca wówczas w Grecji junta za zasługi podarowała temu aktorowi na własność . Gdy nastała demokracja, zatokę aktorowi odebrano pozostawiając jedynie nazwę (przy wjeździe są jeszcze betonowe słupy podtrzymujące bramy). Dziś miejsce to jest ogólnodostępne i będąc na Rodos nie odwiedzić go i nie popływać w tamtych lazurowych wodach jest - sądzę, wykroczeniem.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Lenzi Re: Kiotari??? IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.13, 20:06
          Nie wiem czy dobrze zrobilam ale zarezerwowalam juz na czerwiec 2014 hotel okolice Lalyssos do miasta Rodos pare km . Do Faliraki daleko ale trzeba zaplanowac zwiedzanie autem /mysle/.Wyspa nie jest najwieksza wiec mozna ja zwiedzic.Na Rodos bede pierwszy raz...Udanych rezerwacji zycze !!!!
          • Gość: bozenato Re: Kiotari??? IP: 93.175.82.* 07.12.13, 20:20
            Lalyssos jest dużo ciekawsze od Kiotari, myślę że to dobry wybór, pozdrawiam
          • bah77 Re: Ialysos??? 07.12.13, 20:23
            > trzeba zaplanowac zwiedzanie autem /mysle/...

Trzeba... może Ci się przyda mój foto-przewodnik, który powstał w wyniku 2 tygodni zwiedzania.
            W pobliżu Ialysos polecam Górę Filerimos.

bah77
      • Gość: Lenzi Re: Kiotari??? IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.13, 20:37
        Dziekuje za mily odzew .... Serdecznie pozdrawiam i zycze udanych wczasow 2014 !! A foto-przewodnik chetnie obejrze DZIEKUJE !!!!!
        • Gość: ania Re: Kiotari??? IP: *.play-internet.pl 11.12.13, 14:50
          Byłam w lipcu 2013 w Kiotari w hotelu Miraluna Garden. Hotel polecam; polecam koniecznie wycieczkę na Prasonisi, też objazd autem (150 euro na 3 dni razem z paliwem już) sporej części Rodos. Akurat wioska Kiotari jest taka sobie, szczerze mówiąc.
          • kiniusia300 Re: Kiotari??? 11.12.13, 16:11
            Wybieramy sie na tą plażę i do miasta rodos również.A masz może jakąś mape ale plan żeby w jak najkrótszym czasie objechać wyspę.Czy raczej spontaniczna wycieczka?
            • bah77 Re: Kiotari??? 11.12.13, 20:34
              Wyspę można objechać wokół w 5 h (~200 km), spontanicznie, bez stawania i bez zwiedzania... ;)

bah77

• marek4910 Re: Kiotari??? 14.03.14, 12:41
      Witam . Ja sie wybieram z żoną i synkiem 4 latka do hotelu Rodos Princess Kiotari. Mam nadzieję że jest to dobry wybór i nie będziemy zawiedzeni. Może ktoś był w tym hotelu i mógłby się podzielić wrażeniami. Wyjazd koniec maja 2014.
      • kiniusia300 Re: Kiotari??? 20.03.14, 12:44
        My też zdecydowaliśmy sie na rodos princess beach.Wylatujemy 2 czerwca z warszawy tak wiec sie pewnie spotkamy ;) pozdrawiam
    • szalona_krycha Re: Kiotari??? 20.03.14, 13:49
      Podbijam, mamy ten sam dylemat.
      Podoba mi się hotel Lindos Princess. Tylko to miejscowość LArdos, raczej bliżej poludnia.
      W okolicach Faliraki sa super opinie o Kalithea Horizon, ale boje się, że to hotel dla emerytów (a jedziemy ze spragnioną atrakcji 9-latką).
      Poradźcie mi jeszcze, czy lepiej zwiedzać autem, czy wykupic zorganizowaną wycieczke?
      Na Simi oczywiście popłyniemy, nie wiem tylko co z innymi wycieczkami.
      • kiniusia300 Re: Kiotari??? 01.04.14, 13:22
        Zastanawiam sie jeszcze co dokładnie wybrać jeśli chodzi o zwiedzanie.Jedziemy tylko na 8 dni i nie ukrywam że chce też po prostu odpocząć i poleniuchować.Planuję wstępnie na jeden dzień wypożyczyć auto.Z kiotari udamy sie na lindos obowiązkowo,następny punkt to miasto rodos.Faliraki raczej odpuścimy ze względu na czas.To rozrywkowe miasteczko ale podobno nie ma tam nic szczególnego do zobaczenia.I teraz pytanie czy zdązymy zajerzeć na prasonisi.Wyspa jest mała ale widomo że czas ucieka ;/.Mam ochote sie przepłynąć na wyspe simi ale znowu bedziemy tą samą trase autokarem pokonoywać ze zorganizowaną wycieczką.Chyba to odpuścimy i jak bedziemy na krecie to popłyniemy na santorini ;) pozdrawiam
        • Gość: gosc Re: Kiotari??? IP: *.jjs.pl 01.04.14, 14:33
          Z Kiotori do Lindos jest ok 17 km, a do miasta Rodos 57 km to oznacza, że te dwa miejsca spokojnie możesz zwiedzić w jeden dzień. Po drodze masz łaźnie w Kallithea warte odwiedzenia, Do Prasonisi jest 35 km z Kiotori ale jedzie się około 50 minut.
          O ile do miasta Rodos jedzie się z Kiotori około godziny to do Lindos już tylko 20 miniut i można je odwiedzić późnym popołudniem. Z oboma miastami są połączenia autobusowe. Można więc jednego dnia udać się na wycieczkę do Rodos po drodze odwiedzaj plaże w Haraki, Tsambika, zatokę Anthony Quinna i łaźnie w Kallithea. Lub wybrać jedną dwie na których tego dnia co organizujecie sobie wycieczkę również trochę pozwiedzać, a samo miasto Rodos zostawić sobie na popołudnie i wieczór. Linods, które jest zaledwie 20 minut od Kiotori i znacznie mniejsze, bo to wioska u podburza akropolu, na które wjeżdża się osiołkiem lub wchodzi w niecałe pół godziny to wszytko można odłożyć na jedno popołudnie lub połączyć z Rodos wówczas będziecie mieli raptem jeden dziań zwiedzania samochodem i 7 dniu odpoczynku stacjonarnego.
        • izka7790 Re: Kiotari??? 01.04.14, 15:44
          Nie widzę przeszkód, aby odwiedzić Prasonisi, tym bardziej, że można to połączyć z leniuchowaniem na plaży. Na Prasonisi z Kiotari można dojechać w pół godzinki samochodem. Kursuje również autobus.
          • Gość: ola Kiotari IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.14, 22:40
            Podłączę się pod ten wątek. Wybieramy się do Kiotari z 1,5 rocznymi bliźniakami i 5 latką. Chcielibyśmy też coś jednak pozwiedzać, ale tak żeby nie zamęczyć dzieci;). Na chwilę obecną mój plan przedstawia się następująco:
            1 dzień - Lindos (na akropol wiem że można wjechać "osiołkową" drogą, a po miasteczku?) i potem plaża w Pefkoi
            2 dzień - miasto Rodos, Park Rodini, może Zatoka A.Quinn'a, Tsambika (czy do klasztoru dojadę wózkiem?) i potem plaża Tsambika lub Agathi
            3 dzień - Monolithos (tu rozumiem wózka nie ma co zabierać?), Prasonisi i plaża w Plimmiri
            4 dzień - ewentualnie rejs na Symi?
            Zerknijcie proszę czy to ma sens i podpowiedzcie co ewentualnie zmienić no i najważniejsze gdzie dojadę wózkiem.
            • izka7790 Re: Kiotari 04.04.14, 09:27
              Po Lindos może być ciężko poruszać się z wózkiem, z powodu tłoku, na ciasnych uliczkach. Warto tez dobrze wybrać pore dnia aby nie wchodzić na Akropol w samo południe.
              Na Tsambikę wózkiem nie wyjedziecie, chyba że chcecie odwiedzić klasztor u podnóża góry.
              Monolithos wbrew pozorom nie jest trudny do wejścia. Schody sa dosc wygodne (jak na wykute w skale) a samo wejście dorosłym osobom zajmuje dosłownie 5 minut. Z dziećmi trzeba uważać, bo kamienie bywają śliskie, a na górze, wewnątrz pozostałości murów powierzchnia również nie jest gładka.
              Wymienione przez ciebie plaże są ładne, piaszczyste i odpowiednie dla dzieci. Może jedynie Antonego Quinna zamieniłabym na Afandou. Bardziej odpowiednia dla dzieci, z huśtawkami obok plaży oraz boiskami do gry.

To wszystko tylko sugestie wynikające z obserwacji. Moja najmłodsza, jako trzylatka weszła na Tsambikę, na własnych nogach i nie wyglądała na zmęczoną. Natomiast na Monolithos, musiałam mies oczy naokoło głowy, by nie wpadła do jakieś dziury, mimo, że ma już pięć lat. jednak nalezy do bardzo ruchliwych dzieci. Wszystko zależy od dziecka. Sama najlepiej wiesz, co są w stanie wytrzymać twoje dzieci i co ich może zmęczyć.
              Pozdrawiam
              • Gość: ola Re: Kiotari IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.14, 10:26
                Dziękuję bardzo za sugestie i świetnego bloga:)
                Lindos myślę, że odwiedzimy z samego rana aby jeszcze zdążyć przed większością turystów.
                A o zatoce Antonego Quinna myślałam tak bardziej na zasadzie zobaczyć, zrobić zdjęcie i pojechać dalej;) ale przemyślę to jeszcze.
                • izka7790 Re: Kiotari 04.04.14, 10:39
                  Dziękuję za miłe słowa :)

Zatokę Antonego Quinna zawsze warto zobaczyć, a nawet się w niej pokąpać, tyle że raczej bez małych dzieci.
    • ledza Re: Kiotari??? 10.12.14, 18:05
      Witam
      Czy ktoś z Was był w hotelu Rodos Princess Beach?
      mam pytanie dotyczące odpowiedniego stroju do kolacji? jak to wygląda w praktyce?
      poza tym interesuje mnie bliska okolica hotelu?

Góry dziekuję
      • ledza Re: Kiotari??? 15.04.15, 08:14
        Rodos Princess Beach czy ktoś z Was był tam ostatnio? Czy można polecić ten hotel?

Czy ktoś leci tam 27.06.2015?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka