Dodaj do ulubionych

Bilety na promy na Cyklady 2014

IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.14, 14:59
Kiedy pojawiają się ceny biletów z Pireusu na Cyklady na sezon letni/ chodzi mi o wrzesień. Ile godzin zajmie przedostanie się z lotniska do portu w Pireusie? Chcę zobaczyć 2 wyspy Paros (lub Naxos) i Santorini .Jak mogę zorganizować przedostanie się, czy uda mi sie kupić on line bilety na cała trasę? Powrót do Pireusu.
Obserwuj wątek
    • Gość: mmm Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.01.14, 16:48
      W dużej mierze już się pojawiły. Ceny i rozkłady możesz sprawdzić np tu rozpoczynając rezerwację
      paleologos.forth-crs.gr/english/npgres.exe?PM=BO
      Rezerwować najlepiej jest bezpośrednio na stronach przewoźników, powyższy link to agencja, która pobiera dodatkowe opłaty (10e z tego co pamiętam). Nie wszyscy przewoźnicy sprzedają bilety z tak dużym wyprzedzeniem, np Hellenic jeszcze kombinuje co parę tygodni z rozkładami nie nie otworzył jeszcze nawet rezerwacji na maj.
      Z lotniska od Pireusu autobus X96 jedzie od 60 (blady świt bez ruchu) do 90 minut. Na te wyspy możesz też dopłynąć z Rafiny, która jest bliżej lotniska (30min)

Inne strony z rozkładami:
      www.gtp.gr/RoutesForm.asp
      www.openseas.gr/openseas/search-routes.html
    • Gość: Andrzej Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.kablowka.waw.pl 04.01.14, 16:53
      Do września dużo czasu . Z Pireusu na Cyklady masz Blue Star Rozkład bedzie tak myślę ok kwietnia moze wcześniej Ale od ok 1-10 wrześna wiele promów zmiena rozkład.Na wrzesień na Blue Stara na podróż typu deck nie trzeba rezerwacji Wiele razy na przełomie sierp/wrze płynąłem po Cykladach i zawsze kupiłem bilety w porcie przed. Plany na wyspach mogą sie zmienić. Proponuję trase Pireus, Paros,Santorini Pireus tak po kolei W ub roku Blue Star /a tani już nie jest/ kosztował na Paros z Pireusu 34,5e Z Paros na Naxos 9e a z Naxos na santorini 19e z santorini do Pireusu 36e
      Do Pireusu z Lotniska autobus X96 ekspresowy za 5 e lub metro niebieskie i zielone z przesiadką za 8 e autobus w szczycie jedzie nawet 2 godz. kursuje całą dobe.
    • d.biel Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 04.01.14, 16:56
      Hej, bilety pewnie pojawią się dopiero za jakiś czas. Nie pamiętam dokładnie, ale w ubiegłym roku kupowałam końcem lutego. My rezerwowaliśmy w Blue Star Ferries. Możesz do nich napisać i zapytać kiedy w tym roku takie informacje się pojawią. Bez problemu możesz kupić bilety na całą trasę. Oczywiście najlepiej jak promy sa tego samego armatora. My mieliśmy trasę: Rafina - Paros, Paros - Naxos, Naxos - Pireus. Z Naxos i Paros nie ma problemu z dostaniem się na Santorinii.
      Co do komunikacji Pirus - lotnisko nie pomogę, bo byłam samochodem.
      Pozdrawiam
      • Gość: mmm Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.01.14, 17:34
        Ludzie kochani - zanim coś napiszecie, proszę sprawdźcie. Rozkłady, ceny i również bilety pojawiły się tym razem wyjątkowo wcześnie bo już około listopada 2013
        • Gość: nina104 Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.14, 11:44
          Dziękuję wszystkim za pomocne info.
          Pozdrawiam
        • Gość: em Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.01.14, 10:20
          Nie masz racji, np. Milos- na IX dostępny jest tylko rozkład "szybkiego", który pływa cały rok. Zwykłe pewnie pojawią się dopiero wiosną.
          • Gość: mmm Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.01.14, 14:38
            Litości. Jak chcesz się czepiać to idź proszę gdzie indziej. Autorka pytała o Paros, Naxos i Santorini, nie Milos, a ja odpowiedziałem >>>W dużej mierze już się pojawiły<<<
            Czy ty masz jakieś problemy ze zrozumieniem wyrażenia " w dużej mierze"?
          • Gość: mmm Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.01.14, 14:39
            Dodatkowo sam się mylisz - szybki Seajet nie pływa na Milos cały rok!!!
          • Gość: XC Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.static.as29550.net 06.01.14, 15:26
            Na Cyklady, o ktore pytala autorka brakuje chyba juz tylko rozkladow NEL Lines. Tym niemniej jest malo prawdopodobne, ze bedzie ich potrzebowac. Zeby dotrzec NEL z Paros/Naxos na Santorini trzeba objechac cale Cyklady bo to takie miejscowe "autobusy" - zawijaja gdzie tylko moga. Blue Star jest szybszy, kosztuje niewiele drozej.

Dodam tylko (bo chyba nie zostalo to powiedziane) ze to co kupujesz online to nie jest bilet. W Grecji nie ma biletow elektronicznych. To co dostaje sie mailem to tylko potwierdzenie z nr. rezerwacji. Po bilet trzeba sie zglosic do biura albo budki biletowej w portach - adresy na stronach przewoznikow w zakladkach 'central agents'. Do odebrania biletu potrzebny jest nr rezerwacji, dowod tozszamosci i bardzo czesto karta ktora dokonano zakupu.
            • Gość: nina104 Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.14, 11:30
              Wracam ponownie do tematu, bo bliżej terminu wyjazdu.
              Chciałabym zdążyć z Pireusu na prom na Paros na 17.30- ląduję o 14.45 tylko z bagażem podręcznym. Jeśli krócej jedzie metro, wg wczesniejszej wypowiedzi ok. 1 godz. Czy może mnie ktoś (jako laikowi w tym terenie) pokierować krok po kroku jak z przesiadką w Atenach dojechać metrem do Pireusu i jak potem dotrzeć do portu gdzie odpływa Blue Star Ferries?
              • Gość: mmm Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.05.14, 14:46
                1h to czas podróży (40 min niebieska linia lotnisko-stacja Monastiraki, 20 min zielona linia Monastiraki-Pireus) który nie wlicza czekania - problem głównie jest w tym, że metro z lotniska kursuje tylko co 30 min. Więc jedno Ci właśnie odjedzie, tracisz pół godziny. Z metra w Pireusie kieruj się na przejście nad ulicą, z ruchomymi schodami - wiedzie prosto do miejsca skąd odpływa Blue Star.

Lądując po podobnej porze (LOT miał w poprzednich latach takie godziny) i czekając na bagaż jeździłem zawsze autobusem i jakoś nie przypominam sobie żebym dotarł do portu później niż 16:40-17:00 - autobus X96 jeździ częściej i wcale nie tak znowu dłużej. Musisz tylko uważać żeby wysiąść w odpowiednim miejscu w porcie bo ten autobus jedzie jeszcze dalej. To jest ten przystanek na którym wysiadają prawie wszyscy, a kierowca zwykle krzyczy 'PORT, PORT!!!!" jeśli widzi, że ludzie się rozglądają czy to już, ale nie kwapią się do wysiadania
                • Gość: nina104 Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.14, 08:45
                  Dziękuję za dokładną odpowiedź. Pozdrawiam
                  • bebiak Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 31.05.14, 14:46
                    Pewnie, że zależy co kto lubi ale ja, ilekroć mam lądować o tej godzinie, którą podałaś NIGDY nie planuję już rejsu o 17.30 z Pireusu. Drażni mnie to, że większość promów odpływa właśnie o 17.30 ale ja z góry pasuję: stresuję się wystarczająco w życiu codziennym i w ramach wakacji i ich rozpoczęcia już jakoś nie chcę. Niejednokrotnie zdarzyło mi się, że ten (LOT-owski samolot rejs nr 603, tak jakoś po 11-tej z Warszawy) był opóźniony (raz nawet ponad godzinę).

Poza metrem, które wskazał poprzednik , kiedyś (niedawno) istniała jeszcze możliwość przejazdu proastiako (taka kolejka jak nasza SKM-ka) ale trzeba sprawdzić czy nadal jeździ (a to byłoby bez przesiadki).
                    I bezpośredni autobus: w nocy genialny - gna z zawrotną szybkością (czasem aż się boję nim jeździć) ale w dzień, mimo, że nie jedzie przez centrum chyba z uwagi na korki bym nie zaryzykowała.
                    Pozdrawiam .B.
                    • Gość: mmm Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.06.14, 07:44
                      Tak, ja też się nie lubię stresować na wakacjach więc na Cyklady zawsze wyruszałem w planem B (i C i D) i gotowością do modyfikacji trasy w przypadku niepodziewanych wydarzeń/opóźnień - listą hoteli (z nr tel) w Pireusie, gdzie mógłbym ewentualnie przenocować gdybym nie zdążył na 17:30, listą hoteli na Syros lub Santorini (promy są o 18:00 lub 19.00 w zależności od dnia) lub Andros, Tinos, Mykonos bo na te wyspy też są promy późnym popołudniem/wieczorem z Rafiny, więc bliżej lotniska. Szczęśliwie nigdy nie musiałem ich wdrażać.
                      • Gość: nina104 Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.14, 08:36
                        To fakt, ja też mam wariant B czyli nocleg w Pireusie i poranny rejs. Ale zainteresowała mnie inna opcja. Otóż tak jak wspomniał mm, o czym nie pomyślałam mogę najpierw płynąć na Santorini o 18.00, a z Santorini na Paros, a nie odwrotnie. To dałoby mi 30 min czasu dodatkowego. Na wrzesień nie będę kupowała biletów, myślę ze nie powinno być problemu?
                        • bebiak Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 01.06.14, 10:16
                          Zamiana wysp - całkiem rozsądna a pół godziny czasu to sporo.
                          Sprawdź jeszcze tę proastiako ale gdzie i jak to sprawdzać - nie mam pojęcia (wspomniałam: kolejka jak nasza podmiejska z lotniska do Pireusu).

Jeśli chodzi o bilety:
                          kiedyś na wrzesień nie kupowałam - nie blo takiej potrzeby jeśli bez auta, ale od jakiegoś czasu kiedy promów na skutek kryzysu tak bardzo ubyło już kupuję bo niektóre promy we wrześniu są tak napchane, że na bilet nie ma szans a skoro brak biletu rozłożyłoby plan - to lepiej w mojej ocenie jednak bilet wcześniej kupić.

Pamiętaj, jeśli miałabyś kupić przez internet, że musisz w porcie okazać kartę, którą zapłaciłaś za bilet - mnie to zaskoczyło ze 4 lata temu a że koleżanka tu płaciła swoją kartą korowód w Pireusie był niezły.
                          .
                          • Gość: vvv kolejka IP: *.ists.pl 01.06.14, 20:32
                            bebiak napisała:

> Sprawdź jeszcze tę proastiako ale gdzie i jak to sprawdzać - nie mam pojęcia (w
                            > spomniałam: kolejka jak nasza podmiejska z lotniska do Pireusu).

Tu piszą że bez przesiadki na razie nie ma połączenia:
                            www.trainose.gr/en/proorismoi/athens-suburban-railway-0
                            Due to the temporary interruption of services in the section Piraeus - A. Liosia, passengers can use the line PIRAEUS - HALKIDA, transit through the Acharnes Railway Center and reach the Airport (and the intermediate stations), as well as the town of Kiato (and the intermediate stations).
                            Please consult the Halkida timetable
                            • bebiak Re: kolejka 01.06.14, 21:43
                              I u nas na wyspiarskim forum znalazłam informację, że już nie jeździ :(
                        • Gość: mmm Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.06.14, 10:54
                          Ja też bym nie rezerwował na wrzesień - te promy o 18.00 (ANEK i Blue Star, oba nie codziennie) to nocne promy do Rodos - rezerwują głownie ludzie, którzy chcą zagwarantować sobie określony typ kabiny do spania. Na Santorini wystarczy zwykłe miejsce na pokładzie, a to zawsze się znajdzie. Największą popularnością cieszą się promy z rana, wieczorem są już dużo mniej chętnych. Z Santorini na Paros też bez problemu kupisz jak już dotrzesz do Pireusu lub nawet na Santorini jeśli jeszcze nie wiesz jak długo chcesz się zatrzymać.

Uwaga, nie wiem jak w tym roku, ale w poprzednich ANEK i Blue Star wieczorny odpływały z innych części portu (E3-E2-E1) niż BS o 17:30 (E6), z okolic E5 odjeżdża bezpłatny portowy autobus- dotarcie do E1 zajmuje parę minut, ale nie wiem jak często kursuje, przed odjazdem promu z tamtych okolic na pewno dość często- raz czy dwa musiałem z niego korzystać i nie było żadnego problemu.
                          • Gość: nina104 Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.14, 19:44
                            Wasze porady są nieocenione , dziękuję :)
                            • Gość: Joan65 Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.net.tauron-pe.pl 27.06.14, 14:07
                              W kwestii biletów to zamówiłam wszystkie przez polecone mi na forum cro.pl biuro ZAS Travel.
                              Dodatkowa opłata to jedyne 5 E i bilety przyszły do domu listem poleconym (całe 10 szt.).
                              Fajny kontakt z biurem. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Polecam
                              www.zastravel.gr

Mam nadzieję że zdążę na prom na Santorini o 18.00 przylatując tym z Warsaw o 14.45
                    • Gość: Joan65 Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.net.tauron-pe.pl 08.07.14, 13:54
                      Mam właśnie dylemat czy zdążę X96 na 18.00 na prom na Santorini. Przylatuję do Aten tym 14.45 (ale czytam tu że często się spóźnia szlag by to...)
                      W dodatku prom Blue Star na Santorini odchodzi chyba z Gate 1. Bilety już mam.
                      Doradźcie czy jak do 15.30 załapię się na X96 to dojadę na czas? Czy ten autobus dojeżdża w pobliże G1 czy trzeba dojechać portowymi darmowymi busami?
                      • Gość: mm Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.07.14, 15:02
                        Tak, zdążysz
                        Przystanek X96 przy E1 to YEN albo Afetiria (końcowy - możesz powiększyć mapkę)
                        www.oasa.gr/xmap.php?id=px96&lang=en
                        Ten główny przy którym wysiada masa ludzi to Pl Karaiskaki (okolice E7-8)
                        • Gość: mmm Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.07.14, 15:03
                          Aha, musisz kliknąć na "backward direction" żeby zobaczyć trasę lotnisko->port
                          • Gość: Joan65 Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.net.tauron-pe.pl 09.07.14, 13:52
                            Bardzo dziękuję. Te rozkłady mam już obcykane ale i tak wszystko zależy od samolotu.
                            Obserwuję te loty i póki co to spóźniają się czasem w piątki (o właśnie jakieś 10 min temu wylądował w Atenach). Wiem że to marne pocieszenie.
                            Ostatni możliwy dla mnie X96 odjeżdża z lotniska 15.45 to jest 2h15 min. do promu
                            Mam nadzieję jednak, że uda mi się złapać wcześniejszy 15.25 - wtedy spokojna głowa.
                            A jak nie to na metro niebieskie do Monastiraki i przesiadka na Pireus.
                            Czy na stacji Monastiraki jest dużo chodzenia na tą zieloną linię?
                            • bebiak Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 09.07.14, 21:59
                              Na 18-tą to może i ja bym się nawet szarpnęła a tchórz wielki ze mnie .... Dotąd 17.30 omijałam jedynie ale 18-ta... Powinno być dobrze :)
                              Na Monastirakach spokojnie i dobre oznaczenie więc bez stresu.
                              • Gość: Joan65 Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.net.tauron-pe.pl 10.07.14, 11:54
                                Dzięki wielkie bebiaku niezawodny...
                                Metrem zakładam że zdążę przy spóźnieniu samolotu choć nie ukrywam wolałabym busem X96 bo do samego terminala dojeżdża i bez przesiadki...no zobaczymy
                                Po Santorini (4dni) czeka nasza wymarzona Amorgos...a Ty coś na ten temat wiesz :-)
                                • andrzejdz1 Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 10.07.14, 16:33
                                  Własnie, było by grzechem płynąć tylko na Santorini. Już miałem pytać ,gdzie na jaką Cykladę jeszcze? Amorgos , piekna wyspa a na niej dwa sielankowe porty Katapola i Aegiali oraz Chora ,bez której zobaczena to jeszcze wiekszy grzech.Byłem we wrześniu ub.roku prawie 4 dni ,ale płynąłem z Naxos przez Koufonisi bo nie zgrałem dni na tanie promy. Co do promu z Santorini to do Katapoli pływa Express Skopelios ,ale tylko w kazdą niedzielę ,za 11,5 e ,codziennie są flay caty /to taka moja nazwa/ ale za prawie 50 e.Rozkład na rejsy Skopeliosa jest miesiąc w miesiąc.Przy wietrze ok 6 bof łajba nocuje i nie płynie. Z Amorgos proponuje jeszcze w drodze powrotnej tym samym promem popłynąć na Małe Cyklady na którąś z wysepek lub Naxos albo promem NelLines na Paros.Pozdrawiam Andrzej
                                  • Gość: Joan65 Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.net.tauron-pe.pl 15.07.14, 11:17
                                    Wszystkie bilety promowe już mam. Z Santorini płyniemy Skopelitisem do Katapoli.
                                    Mieszkamy w Aegiali...
                                    ...jeszcze 7,5 tygodnia...

Pozdrawiam cieplutko
                                  • m.milan Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 15.05.15, 21:17
                                    Mam pytanie dotyczące promu z Santorini na Amorgos,mam na myśli ten za 11,50 e w niedzielę;Skąd wypływa i w jakiej kolejności odwiedza wyspy?
                                    • Gość: Andrzej Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.05.15, 01:18
                                      Ten prom Express Skopelis z portu na Santorini kursuje tylko w sezonie czerwiec- wrzesień jeden raz w tygodniu w każdą niedzielę po 11 wszystko zależy od roku .W ciągu ostatnich 4 lat nic się nie zmieniło. W określone niedziele zawsze wypływa o 6 lub 7 z Katapoli na Amorgos i są dalsze jego kursy na Ios z kąd wraca zpowrotem. Wrazie silnego metelemi wogóle nie wypływa z Katapoli.
                                      • m.milan Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 18.05.15, 09:11
                                        Witam!
                                        Dziekuje za odpowiedż.
                                        Pytam jak można dostać się z Santorini do Katapoli i w jakiej kolejności odwedza wyspy prom Ekspres Skopelos?
                                        z góry dziękuje za odpowiedz.
                                        Pozdrawiam
                                        • Gość: Andrzej Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.05.15, 14:33
                                          Trasa tego promu to Katapola-Ios- Santorini-Ios-Katapola.Na te wyspy zawija robiąc, coniedzielne takie kółeczko.
                                • bebiak Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 11.07.14, 01:08
                                  Gość portalu: Joan65 napisał(a):

> Po Santorini (4dni) czeka nasza wymarzona Amorgos...a Ty coś na ten temat wiesz
                                  > :-)

No wiem, wiem: już chyba wszystkie ścieżki tam zdeptałam a byłam ze 4 razy... I nie mówię, że więcej już nigdy ;)
                                  Apropos Santorini: nie odmówiłabym sobie odwiedzenia sąsiedniej Anafi na choćby dwa dni (byłam na niej dwukrotnie) - jest przecudna a nieco odizolowana i najłatwiej na nią właśnie z Santorini. Malutka, klimatyczna: śliczna Chora, monastyr po drugiej stronie wysepki (długa na ok 10 km raptem) , kilka plaż ... Wszystko a tak pięknie! Rozważaliście?

• Gość: Joan65 Re: Bilety na promy na Cyklady 2014 IP: *.net.tauron-pe.pl 15.07.14, 11:11
                                    Na Anafi też przyjdzie czas...
                                    Po Amorgos jeszcze Małe Cyklady i Paros może z Antiparos...

Pozdrawiam cieplutko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka