Dodaj do ulubionych

DIMITRA - Kreta- Hersonissos

13.08.04, 21:11

cyt. Autor: Edyta&Janek 13-08-2004 16:28

Panie i Panowie,
O hotel możecie być spokojni. Jak na 2+gwiazdki jest bardzo OK. Czyściutko,
sprzątanie, wymiana ręczników itp.itd. Wielkim plusem jest darmowa
indywidualna klimatyzacja. Śniadania smaczne (ale monotonne). Hotel położony
jest z dala od centrum i dzięki temu można spokojnie spać. Spacer do centrum
zajmuje kilka minut i jest bardzo przyjemny. Większość pokoi ma widok na morze
- oczywiście nie jest to bezpośredni i taki dosłowny widok, ale zawsze. My
byliśmy z tego hotelu bardzo zadowoleni.
Bawcie się dobrze :)
Obserwuj wątek
    • neronka Re: DIMITRA - Kreta- Hersonissos 12.05.05, 10:59
      cytat:
      Autor: ~KubaP 12-05-2005 00:35

Cześć,
      W 2004 byłem z dziewczyną właśnie w tym hotelu. Powiem tyle - bardzo miły i
      przytulny hotelik, choć może troche surowy, natomiast obsługa ( chyba
      właściciele ) bardzo miła i uprzejma. W hotelu jest bar z TV, basen, i
      najważniejsze - klimatyzacja ( w ofercie travel time - bezpłatna - przynajmniej
      w zeszłym roku).
      Śniadaia - ok, może troche monotonne, ale jesz ile chcesz ;)

Poniżej Hotelu jest sklep, supermarket, dość dobrze zaopatrzony, świerze
      pieczywo, wszystko tak jak trzeba, nawet miły czarny pan zapakuje ci wszystkie
      zakupy do toreb.

Natomiast wycieczki - jeśli masz Santorini za free, to warto, prawdopodobnie i
      tak trzeba bedzie dopłacic coś w okolicach 20 euro ( ale być może źle pamiętam -
      może troche więcej ). Płyniesz ok 4 godziny w 1 strone, troche może męczące, ale
      czas na promie też można zagospodarować, troche czasu zajmuje sniadanie i obiad.
      Aquapark z tego co wiem to i tak jest darmowy, ale nei byłem tam, szkoda mi było
      czasu. Warto się wybrać na spinalonge, a najtaniej autobusem do agios nikolaos
      do centrum, a potem ok 15 minut piechotką do zatoki. Szkoda że nie macie prawa
      jazdy, bo mająć auto, też mozna dużo zobaczyć.

Na www.kuba.tar.pl jest troche zdjęć z tego wyjazdu.

Pozdrawiam, i zycze miłego wypoczynku.
      Kuba
      • katka40 Re: DIMITRA - Kreta- Hersonissos 10.08.05, 21:04
        PROSZĘ O INFORMACJE:
        CZY W POKOJU SĄ WARUNKI DO PRZYGOTOWYWANIA JAKIŚ najprostszych POSIŁKÓW typu
        herbata i kanapki czy zupa z torebki?
        ile płacił się za lodówkę ?
        czy są w pokojach np. kubki, czajniki, nóż itp.
        wybieram się we wrześniu :)
        pozdrawiam i z góry dziękuję
    • apolka Re: DIMITRA - Kreta- Hersonissos 16.06.05, 11:20
      Już przed wyjazdem obiecałam sobie, że jak wrócę, zdam szczegółową relację z
      pobytu w tym hotelu, ponieważ wiem, jakie cenne mogą to być informacje dla
      tych, co dopiero tam będą... . Poza tym, niech to będzie taki gest wdzięczności
      dla Neronki, która rozwiewała moje wątpliwości nie tylko na tym forum :)
      Do rzeczy:
      Hotel jest położony na wzgórzu, jest duża szansa na otrzymanie pokoi z widokiem
      na morze, niczym nie przysłonięte. Do Hersonissos idzie się kilkanaście minut
      (pełnosprawni, z dzieckiem w wózku lub na rękach :)) ), do StarBeach parę
      minut, jeszcze krócej do przystanku autobusowego i "HYPER MARKETU", do
      Piskopiano ok. 20 - 30 min, do Old Hersonissos (polecam!!) ok. 30-45 min.
      Niedaleko znajduje się bardzo ciekawe, wg. mnie, muzeum~skansen, idzie się w
      stronę Star Beach i potem odbija w prawo, wstęp 4,5 euro/os;
      Właściciele hotelu są przemili, hotel jest nieduży, przytulny, każdy jest
      witany, zagadywany, traktowany indywidualnie.
      Klimatyzacja bezpłatna, trzeba poprosić o klucz w recepcji;
      My byliśmy z 13 mies. córką, za którą nie płaciliśmy, mimo to dostaliśmy dla
      niej dostawkę, pościel i przy każdej zmianie komplet ręczników.
      Pokoje są urządzone skromnie ale ... klimatycznie. Sporo miejsc do
      stawiania/przechowywania (szafa, toaletka, dwa stoliki nocne, dwa taborety,
      krzesło), na (sporym) tarasie stolik z plastiku i dwa krzesła;
      Łazienka mała ale dość wygodna, brodzik z zasłoną, skromne, nie najnowsze
      wyposażenie (ubolewałam, że w toaletach nie ma kostek odświeżających), ale
      schludnie;
      Sniadania (bufet): stałe składniki to:
      wrzątek + saszetki z czarną herbatą, kawa (mój maż twierdzi, że zbożowa :)),
      mleko, napój owocowy (w koloze żółtym ;));
      płatki kukurydziane, musli;
      chleb biały, ciemny, ciasto (coś w rodzaju keksu), czasem ciastka;
      dżem (dwa rodzaje), miód;
      wędlina (coś w rodzaju szynkowej lub "prawieszynki" :)), ser żółty;
      zmienne składniki (za zasadzie "albo to albo tamto" ;) ) to: pomidory + oliwki/
      jajka na twardo, jogurt, kompot z brzoskwiń;
      chyba nic nie pominęłam ;))
      Baseny są dwa, obok siebie, brodzik o gł. 0,7 m, duży basen od ok. 1,5 m do ok.
      4 m (chyba 3,95 m).
      Wokół basenu sporo leżaków, parasoli, nie powinno być kłopotu ze zdobyciem
      wolnego ;).
      Pokoje były sprzątane codziennie, pościel i ręczniki zmieniane 2x w tyg.
      Ponieważ funkcję okna w pokoju pełni wyjście na taras więc nie ma możliwości
      zainstalowania moskitiery, (bez rezygnacji z tarasu);
      Jak przypomnę sobie o czymś jeszcze, to dopiszę ;)
      Bardzo polecam!
      • katka40 Re: DIMITRA - Kreta- Hersonissos 15.08.05, 10:58
        Bardzo dużo skorzystałam z Twoich informacji, przygotowuję się do wyjazdu na
        połowę września!!!
        Napisz mi jeszcze,bardzo proszę:
        ile kosztuje w hotelu wypozyczenie lodówki?
        gdzie jadaliście kolacje i obiady - czy przygotowywaliście coś w pokoju hotelu
        i czy są do tego warunki / chyba nie ma :(/,
        czy basen jest bardzo oblężony oraz jaka tam jest plaża , bo słyszałam że
        wejście do morza jest kamieniste /
        jakiej narodowości ludzie przebywali w hotelu!
        Dziękuję bardzo.
        • abosa Re: DIMITRA - Kreta- Hersonissos 19.08.05, 11:38
          :) (czy mu się nie znamy z FK, przypadkiem?)
          do rzeczy:
          nie mam pojęcia co do lodówki bo nie korzystaliśmy, ale ja bez problemu
          uzyskiwałam tego typu informacje za pośrednictwem biura podróży: wysyłałam mail-
          a z pytaniami, oni kontaktowali się z włascicielami i odpowiadali, trzeba się
          uzbroić w cierpliwość, może to potrwać kilka dni :)
          Obiadów jako takich nie jadaliśmy ze względu na temperaturę :), najczęściej w
          okolicach 13 ściągaliśmy do hotelu coby nakarmić dziecię (zupki słoikowe), my
          posilaliśmy się jakimś "małym conieco" (no, może nie takim małym ;)),
          najczęściej sałatką owocową (z dodatkiem rewelacyjnego, ichniejszego jugurtu)
          lub grecką, której jesteśmy wielkimi fanami; Robiliśmy je sami (nie chciało nam
          się biec tam, gdzie zjeść warto, poza tym mocno rozczarowały mnie sałatki
          greckie podawane w restauracjach: feta i oliwki w zaniku, czasem "podrasowane"
          kapustą! ;(), składniki kupowaliśmy zawsze świeże w pobliskim hyper... (oliwę i
          zioła nabyłam zaraz pierwszego dnia :), cytryny też), do tego woda mineralna
          lub beczkowe wino. Kolacje (czasem jedno-, czasem wielodaniowe) jadaliśmy w
          wymienionych wyżej wioskach, najlepiej wspominam restaurację w Old Hersonissos
          na "rynku", po prawej stronie, przedostatnia, w nazwie miała coś "na czymś" i
          chyba drzewo (jak to brzmi ;)), ale nie pamietam co :(, tak jakoś mi się
          kojarzy, bo mnie to nurtowało, co mają na tej górze (na piętrze ;)) Aha,
          mieliśmy swoje talerze, kubki i sztućce oraz czajnik b.przewodowy i ... pełną
          solniczkę ;);
          Podczas naszego pobytu przy basenie było luźno, większość leżaków była wolna;
          Z hotelu jest blisko do najcikawszych plaż, znacznie bliżej niż z centrum,
          zresztą tam plaża jest rodzielona między hotele i raczej wyłącznie dla gości,
          ja najbardziej lubiłam tą na wysokości wspomnianego muzeum (raczej odludna,
          niezagospodarowana, nie przepadam za tymi parasolowymi), trochę piachu, trochę
          kamieni, duże kawałki skał, na których można się było wylegiwać i stosunkowo
          łatwo bezpośrednio zejść do morza, ale uprzedzam, że trudno się tymi plażami
          zachwycać, ładniej jest w Mali (za Stalidą);
          Podczas naszego pobytu byli: Niemcy, Anglicy, Polacy i Czesi, Anglików i
          Polaków najwięcej ;)
          miłego pobytu, a
          • katka40 Re: DIMITRA - Kreta- Hersonissos 24.08.05, 14:01
            DZIĘKUJĘ CI BARDZO!!!
            Niestety nie kojarzę czy się znamy z FK bo nie rozszyfrowałam skrótu :) możesz
            mi rozszyfrować na maila kiciak_26@interia.pl
            pozdrawiam serdecznie!

• maddox5 Re: DIMITRA - Kreta- Hersonissos 30.06.05, 15:33
      Hotel bardzo skromny, wszystko zależy oczywiście od wymagań. Natomiast to na co
      chcę zwrócić Waszą uwagę z rzeczy niekorzystnych to (przynajmniej w moim
      odczuciu): twardy materac w łóżku. Jestem przyzwyczajona do miękkiego więc się
      męczyłam. Śniadania monotonne. Szynka ta sama i ser non stop. Chodzi tam kot,
      który liczy na polskich turystów, bo Grecy ogólnie zwierzęta mają w nosie, tak
      więc karmcie to biedne zwierzę. Pamiętajcie, żeby przy zameldowaniu poprosić o
      klucz do klimatyzacji. Czasem zapominają dać. Dopiero jak się przekręci klucz
      to można operować klimą. Wystrój hotelu surowy, jak nasze zajazdy z lat 70 -
      80tych, dla mnie osobiście depresyjny, nic z 'białości, niebieskości kolorów
      greckich'. Nie dajcie sie namówić na posiłek na basenie, zapraszają przy
      śniadaniu jakby był to darmowy posiłek, w rzeczywistości płaci się słono bo 34
      EUR za 2 os, a już za 14 można zjeść w knajpie! Niedaleko od supermarketu
      SELEKT poniżej hotelu wiedzie droga (na prawo od SELEKTA) do pięknego
      miasteczka KOUTOULOUFARI i tam jest pięknie i po grecku oraz extra knajpy min.
      WINDMILL troche za miasteczkiem, prawie zaraz za znakiem drogowym, gdzie można
      spędzić wieczór kreteński ZA DARMO!!! po prostu należy przyjśc w poniedziałek
      wieczór i zjeść kolację, jest myzyka, tańce, picie darmowej RAKI, zespoł
      greckich tancerzy. Bardzo ciekawie. No i uważajcie w wypożyczalnich samochodów.
      Grecy oszukują. Bądzcie pewni, ze bierzecie auto z tzw. pelnym ubezpieczeniem
      (jeśli będziecie wypożyczac), bo standardowe nie obejmuje stluczek, a o te na
      greckich drochach łatwo. Podsumowując: DIMITRA jest ok jak na ten standard, ale
      żadna rewelacja.
    • maddox5 Re: DIMITRA - Kreta- Hersonissos 30.06.05, 15:38
      aha..i jeszcze jedno..za lodówkę trzeba placić.
    • kasia_poznan Re: DIMITRA - Kreta- Hersonissos 21.11.05, 09:43
      Byłam w Dimitra we wrześniu, poczytałam na forum o hotelu... no i nie wiem jak
      to się stało... czy zapomnieliście napisać, czy może przez tak krótki okres
      czasu wybudowano nad holelem linię wysokiego napięcia która okropnie buczała.
      • no.morro Re: DIMITRA - Kreta- Hersonissos 21.02.06, 11:05
        Ta linia wysokiego napięcia jest bardzo głośna?
        • kasia_poznan Re: DIMITRA - Kreta- Hersonissos 03.03.06, 21:56
          W nocy było słychać cykady... i buczącą linię jak się siedziało przy basenie lub
          na tarasie, poza tym było ok, no jedzenie monotonne, ale to już wiadomo... aaa i
          jeszcze jedno: dziewczyny uważajcie na Dimitra! Pan w średnim wieku szczupły
          szpakowaty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka