Dodaj do ulubionych

Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam

IP: *.orbis.pl 17.08.04, 09:53
Chciałam powiedzieć tym co sie boją cen na Krecie, że w tej miejscowości
wcale nie jest tak drogo jak tu piszą niektóre osoby.Wiadomo, że w porównaniu
do Polski, Grecja jest drogim krajem, ale bez przesady. Nam (2osoby) wyniosła
dniówka 20euro i spokojnie się najedliśmy i napiliśmy ;))) wieczorem. Jeśli
ktoś ma jakieś pytania to piszcie na adres akus3@yahoo.com lub tutaj na
forum.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Asiula Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: 195.20.110.* 17.08.04, 18:06
      hej:)))
      my we wrzesniu wybieramy się w czwórke do Ammoudary z Ecco do apartamentów
      Kleopatra. Czy możesz mi powiedzieć coś o plażach w tej miejscowości?Czy
      wypożyczliście auto? jeśli tak to gdzie?będę wdzięczna za wszelkie
      informacje:)))
      pozdrawiam
      Asia
      • Gość: foka Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.orbis.pl 18.08.04, 14:50
        Czesc Asiu,własnie bylismy w apartamentach Kleopatra.Niestety wlascicielka nie
        jest osoba mila i kompletnie nie kumata jesli chodzi o jez.ang.Apartamenty sa
        bardzo fajne,sprzataja co 3-4dni,ale papier toaletowy trzeba miec swoj-
        paranoja.Plaza jest srednia-piasek z zwirkiem,a morze zimne,ale bardzo
        ladne.Auto wypozyczylismy z greckiej wypozyczalni (lepiej niz tam gdzie mowia
        po polsku,bo Polak Polaka oszuka) za 40euro Renault Clio z klimatyzacja na 1
        dzien.
        pozdrawiam rowniez
        • Gość: Asiula Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: 195.20.110.* 18.08.04, 21:24
          Co do apatramentów to myślę że bedzie dobrze:))nie nastawiamy sie na niewiadomo
          jakie luksuksy, wiemy czego można się spodziewać za cene, która zapłaciliśmy:))
          czy możesz podac mi jakieś konkretne namiary na wypożyczalnie samochodów z
          której korzystaliście?
          Wiele czytałam że w Agia Pelagia są o wiele ładniejsze plaże, czy byliście tam
          może?
          I jeszcze pytanko o jakąś niedrogą tawerne z pysznym jedzonkiem, czy możesz coś
          szczególnie polecić?
          • Gość: Asiula Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: 195.20.110.* 18.08.04, 21:50
            jeżeli możesz mi jeszcze powiedzieć czy byliście w wąwozie Samaria i na
            santorini i czy korzystaliście z lokalnego biura podróży?

dziękuję:)))
            • Gość: foka Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.orbis.pl 30.08.04, 15:40
              Jesli chodzi o wypozyczalnie to jest ich multum i nie pamietam nazwy naszej
              (pamietaj,ze lepiej z greckiej).Knajp jest duzo i w kazdej to samo.W wawazie
              nie bylismy,bo przy takim upale nie chcielismy sobie fundowac kolejnej sauny i
              pecherzow na nogach.Na Santorini obowiazkowo.Wiem,ze wycieczka jest bardzo
              droga,ale naprawde warto.Jelsi chodzi o ta wycieczke,korzystalismy z Ecco,bo
              pani z lokalnego biura zaproponowala nam wycieczke o kilka euro tansza,ale bez
              gwarancji jakiego sie przewodnika dostanie-moze byc nawet Holendrem....
              • komosia Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam 31.08.04, 11:04
                Równiez mieszkałam w apartamencie w Kleopatrze. Co do właścicielki, to trzeba
                po prostu olac jej humory, czy też podejście do klienta, bo zawsze może się do
                czegoś przyczepić.Do mnie przyczepiła się jak przypaliło mi się mleko na
                kuchence-więc wniosek jest taki, że mimo że jest aneks kuchenny ona chciałaby
                żeby z niego nie korzystać. Wiem też ,że nie lubi jak się przyjmuje gości z
                innych hoteli.
                U mnie w kuchni były mrówki faraona, osobiście mi nie przeszkadzałay, ale w
                pokojach obok zdarzały się karaluchy, może wiec dobrze by było zaopatrzyć się w
                rajd lub cos podobnego.
                Do basemu w hotelu Lili bliziutko, basen fajny, miła atmosfera i tanie
                jedzenie, tylko niestety niezbyt bogate menu.
                Co do wypożyczalni, to nie wiem dlaczego Foka zaznacza,żeby koniecznie
                wynajmować u Greków. Ja wynajęłam Punto na 3 dni za 89 euro w Holiday Services
                (za hotelem Castro), pracuje tam Polka, która wszystko dokładnie mi
                wytłumaczyła i poleciła miejsca, które warto zobaczyć, zwłaszcza,że byłam z
                małymi dziećmi, a wiadomo że nie na wszystkie wycieczki dzieci się nadają.
                Pozdrawiam.
                • Gość: foka Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.orbis.pl 31.08.04, 15:52
                  Komosia ma racje,jesli chodzi o wlascicielke.
                  Jesli chodzi o wypozyczalnie to porownywalam ceny wypozyczalni, gdzie pracuja
                  Grecy i tam gdzie Polacy.Na trzy dni spokojnie mozna wynajac samochod za 80euro
                  (z klimatyzacja,silnik 1.4 lub 1.2) u Grekow, a jak tu widac-Komosia zaplacila
                  o 9 euro wiecej.I juz jeden obiad mniej.
                  pozdrawiam
                  • Gość: Asiula Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: 195.20.110.* 31.08.04, 16:04
                    Za 11 dni bedę miała okazje sama się przekonać jak będzie na miejscu:)))
                    juz nie mogę się doczekać!!dzięki za wszelkie informacje:))
                    • Gość: Jadzia Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.acn.pl 31.08.04, 20:12
                      witajcie,
                      Ja wybieram się do Kleopatry 3 października. Chłonę więc wiadomości jak gąbka.
                      Jak wygląda transfer z lotniska i opieka rezydenta, ile zapłaciłaś właściwie za
                      Santonini (w katalogu Ecco jest 90 euro). To kawał szmalu ale jak warto napewno
                      się wybiorę. Mrówki czy karaluchy mnie nie przerażają. Jak może być pogoda w
                      październiku bo nie wiem jakie ciuchy wziąć. Czy w hotelu oglądałyście
                      wieczorami telewizję i jaka jesr anglojęzyczna czy inna. Co do włąścicielki
                      hotelu to w olewaniu mam wprawę. Maiłam (bo już tylko miesiąc będę się z nią
                      męczyś - szefową typowego mobizera). Piszcie o wszystkim co nowicjuszom może
                      wydawać się siekawe. Najchętniej nawiązałabym kontakt poza forum. Jeśli któraż z
                      was ma ochotę proszę o emaila na konto idalina@o2.pl.
                      Pozdrawiam bardzo serdecznie
                      Jadzia
                      • Gość: foka Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.orbis.pl 02.09.04, 11:01
                        Za Santorini placi sie dokladnie 98euro-nie spodziewajcie sie jednak,ze pani
                        przewodnik dokladnie pokaze i opisze ciekawe miejsca na Santorini.Warto
                        poczytac cos samej wczesniej.Dla tych pieknych bialych domkow i niesamowitej
                        architektury naprawde warto.
                        W pazdzierniku nie wiem jaka bedzie pogoda,ale podobno sezon trwa do konca
                        pazdziernika.
                        Ja mialam farta,bo nie mialam ani karaluchow ani mrowek.
                        W TV jest Polonia,Tv4 (u nas bez glosu) i od czasu do czasu Viva Polska.
                        pozdrawiam
                        • Gość: Jadzia Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: 217.153.94.* 02.09.04, 11:47
                          Dzięki za informacje. Jeśli chodzi o Santorini to już zaplanowałam wycieczkę
                          bez względu na koszty. Moi domownicy czekają na relacje (a ja jeszcze nie
                          wyjechałam). Nie wiem czy trafię na pokój bez robactwa, ale tak jak pisałam nie
                          boję się tej plagi. Rozśmieszyło mnie jednak to, że należałoby wziąć z Polski
                          papier toaletowy. Jak sobie radziłam z kontaktami telefonicznymi do Polski, bie
                          nie uwierzę że ani razu nie dzwoniłaś. Mam komórkę ale na POP i nie wiem czy
                          tam jest zasięg. Ewentualnie zadwonię z jakiegoś automatu. Właścicielka może
                          sobie gadać po jakiemu chce to najmniejszy problem. Pytałam o telewizję nie
                          dlatego, że lubię ale dlatego że jadę sama i wieczorami trochę strach szwędać
                          się po nieznanym terenie.
                          Wiem od innych odób, które częściej niż ja wyjeżdżały że może być całkiem
                          ładnie i w październiku. Jestem Ci bardzo wdzięczna za informacje. Wiele się
                          dowiedziałam a swoją drogą wertuję wszystkie możliwe przewodniki i dostępne
                          informacje w internecie.
                          Pozdrawiam gorąco
                          Jadzia
                          • Gość: Hiena Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 12:55
                            Papier toaloetowy kupisz na każdym rogu :))

Ciekawa jestem, czy coś zrobiono w Kleopatrze z prysznicami, kilka lat temu nie
                            miały zasłonek, a brodzik wystawał ok 10 cm nad poziom podłogi i woda lała się
                            jak i gdzie chciała, w kącie był mop do ścierania :)
                            Potwierdzam obecność karaluszków - zdrobnienie nie z miłości, ale w dowód
                            uznania dla ich rozmiarów, ciut większe od faraonek :)))
                            • Gość: Jadzia Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: 217.153.94.* 02.09.04, 13:16
                              I o to chodziło żeby nie ciągnąć ze sobą art. czystości i tp. Sweterki czy
                              cienką kapotę jasne że zabiorę, nawet pokuszę osię o cienki płaszcz
                              przeciwdeszczowy.
                              Jak w dzień może być tak ładnie to może się trochę "przydymię" od słońca. Muszę
                              jednak uważać bo mam jasną karnację i właściwie mogę się opaarzyć.
                              Piszcie co Wam jeszcze przyjdzie do głowy ze swoich wspomnień, będę się czuła
                              pewniejsza mając Waszą wiedzę.
                              Pozdrowionka
                              Jadzia
                      • Gość: Hiena Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 12:52
                        Polecam 2, 3 ciepłe sweterki, bo jeden może ci się znudzić po kilku dniach, no
                        i pobrudzić. Byłam tam na przełomie września i października (24.09 - 08.10) -
                        temp w dzień do 30st, w nocy/po zachodzie słońca/ ok 15 - chłodno i wietrznie,
                        tym bardziej, że ciało rozgrzane po plaży :))
                • Gość: Hiena Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 12:48
                  Gdy ja tam byłam, to Polki jeszcze nie było, ale wypożyczalnię polecam. Przy
                  wypożyczeniu samochodu na 3 dni, wycieczce na Santorini i do Samarii - wszystko
                  u nich, zaoszczędzliśmy 140 USD w sostunku do ofery Scan Holiday. Innych nie
                  sprawdzaliśmy.
        • Gość: Hiena Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 12:45
          Byłam w Kleopatrze 7 lat temu. Jak dla mnie OK, pod każdym względem.
          Pytanie - czy za hotelem, na działce graniczącej z hotelem Lili oraz drugim
          brzegiem z Arhodikonem coś wybudowano? Mieliśmy pokój na Ip. od tamtej strony z
          super widokiem na góry, zachód słońca itd.... coś tam teaz jest? Było sporo
          wolnego miejsca.
          • komosia Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam 02.09.04, 17:36
            Nic się nie zmieniło.Ja też miałam pokój na tę stronę-widok na góry piękny i na
            plantację pomidorków...Na dwa dni przed moim wyjazdem właściciel Arhodiko
            wyłożył ścieżkę do hotelu Lili płytkami chodnikowymi. Ja z niej nie
            korzystałam,było to dla mnie niewygodne,raz mnie przyuważyl i się czepiał>
            Myślę więc że warto się nastawiśc przed wyjazdem, że Kreteńczykom ciągle coś
            nie pasuje. Nie rozumiem po co zapraszają turystów...
            • Gość: Hiena Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 09:23
              Eccc nie jest tak źle, nie zauważyłam specjalnych kłopotów i problemów...a
              nawet wręcz przeciwnie - gd zachorowałam robił mi Grek w tawernie herbatki z
              ziółek zbieranych przez mamusię w górach :)
              • Gość: foka zagadka IP: *.orbis.pl 03.09.04, 11:36
                Grecy to specyficzna kultura i jak sie jedzie tam to trzeba się na to nastawić -
                np. że nie ustąpią miejsca albo nie przepuszczą w przejściu.Tam tak jest.Taka
                niemiła Pani z Kleopatry też nie wie, że im będzie milsza tym więcej klientów
                zadowolonych.Jej to wisi.
                Zapomniałam powiedzieć o plażach-brudne są straszecznie,ale niestety to też się
                bierze z ich nawyków.Zagadka-dlaczego z każdego prawie budynku wystają druty?
                • Gość: Hiena Re: zagadka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 12:05
                  Ponieważ podatek od nieruchomości płaci się dopiero po ukończeniu budowy, a
                  wystające druciki świadczą o jej trwaniu, czyli .... niedkończeniu :))

To samo jest np. w Egipcie :)
                  • Gość: foka Re: zagadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 22:44
                    Czytalam,ze w Egipcie ma to inne znaczenie,ale w Grecji dokladnie jest tak jak
                    mowisz.pozdrawiam
                    • Gość: Hiena Re: zagadka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 11:10
                      Taką wersję dot. Egiptu usłyszałam w Kairze, od Egipcjanina :)
        • Gość: Jagoda Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.acn.pl 05.09.04, 11:00
          Jeszcze jedno pytanie; w jakie sprzęty jest wyposażony aneks kuchenny. Jestem
          kawoszką i zastanawiam się jak wypiję poranną kawę. Łazić po barach i wydawać
          forsę to głupota. Mogę wziąć grzałkę, ale czy warto. Czy nasze wtyczki pasują do
          ich kontaktów. Będę wdzięczna za odpowiedź.
          Pozdrawiam
          Jadzia
          • Gość: Hiena Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.04, 09:41
            Wprawdzie moja wiedza pochodzi sprzed 7 lat, ale może się przyda...
            aneks jest wyposażony we wszystkie niezbędne sprzęty potrzebne do parzenia kawy
            i ugotowania jedzenia, usmażenia porannej jajecznicy i zrobienia lodu do
            drinków, ewentualnie do schłodzenia wina, czyli ma lodówkę ;)
            Podandto w szklanki, filiżanki, talerze i sztućce wszelakie.
            Za mojej bytności tosterów, ekspresów, kuchenek mikrofalowych, mikserów i
            elektrycznych czajników nie było.

Pozdrawiam
            • Gość: Jadzia Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: 217.153.94.* 06.09.04, 09:57
              Dzięki za informacje. Bardziej chodziło mnie o to, że jest czajnik, szklanki i
              ewentualnie jakiś garnek do gotowania. Aż takich wymóg jak mikrofalówka, toster
              czy inne sprzęty nie będą mi potrzebne, bo nie zamierzam siedzieć przy garach.
              Jestem bardzo wdzięczna za informacje, bo mniej więcej wiem czego się
              spodziewać. Mam tylko problem. Przylecę wieczorem, nie wiem czy zdołam coś
              kupić do żarcia, ale też obiecałam córce zadzwonić zaraz po przylocie (mamy w
              domu taką umowę, że dolatujemy na miejsce i zgłaszamy, że jest OK).
              Bardzo serdecznie pozdrawiam
              Jadzia
              • nurek99 Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam 06.09.04, 21:07
                aamozesz napisać sms'a, że wszystko ok. Mozesz wziąć coc z Pl na przetrwanie
                pierwszego wieczoru z zamknietymi sklepami
                • Gość: Kaśka Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 09:54
                  Co Ty człowieku wypisujesz? Czy Ty kiedykolwiek byleś na Krecie lub innej
                  wyspie? Nie mąć ludziom w głowach bo brednie piszesz , ja w lipcu leciałam z
                  dziećmi na Kretę, przylecielismy póznym wieczorem i nie miałam problemu z
                  drobnymi zakupami dla dzieci w sklepiku (w Ammoudara).
                  Ależ to forum schodzi do małego poziomu wiarygodności,jakie tu są kłamliwe i
                  sprzeczne opinie i jeszcze trochę a już chyba nikt nie będzie sugerował się tym
                  co jest tu napisane o hotelach lub kierunkach...a wczesniej było tu
                  tak "pięknie" :)
                  Co teraz ta konkurencja robi na naszych rynkach ,nie tylko turystycznych ...
                  Przykre ale prawdziwe .

Hejka!!
                  • Gość: Hiena Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 09:57
                    O czym Ty piszesz? Do kogo?
                    • Gość: Kaśka Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 16:25
                      Pisałam do nurka99 aby nie straszył ludzi którzy wybierają się na wakacje oraz
                      nie nastawiał ich negatywnie .

Pozdrawiam.
                      • Gość: Hiena Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 11:11
                        Oj pogubiłam się :)))
              • Gość: Hiena Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 09:54
                My w domu też zawsze stosujemy taką zasadę, zawsze się informujemy co słychać i
                gdzie jesteśmy :))
                Gdy byłam tam 7 lat temu, nie było w pobliżu sklepu, takiego większego czynnego
                do późna, dlatego raczej zabierz coś sobie do jedzenia :)

Miłego urlopu!
                • Gość: Jadzia Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: 217.153.94.* 07.09.04, 10:37
                  Dzięki za ciepłe słowa i życzenia miłego urlopu.
                  Jadzia
                  • komosia Grzałka się przyda... 07.09.04, 13:53
                    Ku mojemu zdziwieniu aneks kuchenny nie był wyposażony w czajnik. Co do sztućcy
                    to bywa różnie, u nas był np. tylko jeden nóż, za to widelcy 4. Garnek jest
                    jeden duży ok.4 litrowy a drugi to rondelek ok 1,5 oraz tygielek do kawy 0,3
                    l. Pozdrawiam
                    • Gość: Jadzia Re: Grzałka się przyda... IP: 217.153.94.* 07.09.04, 14:46
                      Grzałkę i tak bym wzięła. Koleżanki, które były już wcześniej na Krecie
                      powiedziałi mi, że jest tam dużo komarów i pszczół. Czy tak może być w
                      październiku (podobno jest więcej jak jeszcze kwitną kwiaty).
                      Pozdrawiam
                      Jadzia
                • Gość: foka Re: Ammoudara-Kreta-Ecco Holiday-wróciłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 22:46
                  Sklepy sa czynne do godz.24 lub 1 w nocy (w sezonie tak bylo).Jeden z tanich
                  sklepikow znajduje sie blisko hotelu Lili.pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka