houka 24.08.04, 09:10 Witam, wybieram się od 12 września do hotelu Lito w Ixii na Rodos. Wdzieczna będę za wszelkie informacje na temat hotelu, okolicy i inne praktyczne informacje. Jakiej się mogę spodziewać pogody? Pozdrawiam houka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iblan Re: Ixia z Traveltime 24.08.04, 11:25 błam w Ixii wrzesień/paxdziernik ub.r. - hotel Belair. Niestety nic nie wiem o hotelu Lito, ale sporo o Ixii. Z lotniska blisko, ale bez przesaby, samolotów nie słychać. Zakupy rób w supermarkecie (przy głownej ulicy). Dobre połączenia do miasta Rodos autobusem - przystanki dość gęsto - bilet kupisz u kierowcy i jedziesz do końca trasy tuż przy porcie. Jeżeli chcesz zwiedzać, bez problemu zrobisz to na własną rękę - nawet wyjazd do Lindos czy prom na Symi. Wstępy w niedziele są bezpłatne. Jest wydawana bezpłatna gazeta w jęz.angielskim dla turystów - dostaniesz ją w informacji turystycznej idąc z autobusu w stronę portu. W tej gazecie masz całe mnóstwo przydatnych informacji. W hotelach są wywieszone trasy autobusów z godzinami odjazdów(przynajmniej w moim był). Sama Ixia jest na ogół rozciągnięta wzdłuż głownej ulicy i tam są wszystkie sklepy, restauracje i wypożyczalnie samochodów. Plaże są raczej wąskie i żwirowate. Mogą wiać wiatry, ale nie jest to uciążliwe. Na pewno będzie ciepło, nawet bardzo ciepło - może być i 30 oC. Jeżeli jesteś dobrym piechurem, to polecam spacer do Rodos nadmorską promenadą - idziesz przez calą Ixię najpierw chodnikiem, a za ostatnim hotelem ulica przechodzi w droge tuż nad morzem osłoniętą od samochodów. Co najmniej godzina, może i więcej! Bardzo zazdroszczę tego wyjazdu, kiedyś tam na pewno wrócę, bo wróciłam oczarowana Rodos miastem i Rodos wyspą. Odpowiedz Link Zgłoś