Dodaj do ulubionych

utrata Mamusi

19.10.05, 23:05
Witam,
mam pytanie w kwestii, w ktorej jestem kompletnie zielona i nie wiem, gdzie szukac odpowiedzi, co prawda sprawa jest troche jakby na odwrot w stosunku do tematu forum ale tez dotyczy straty kogos bliskiego, moze ktos jest w stanie odpowiedziec?
Trzyletni chlopczyk, nasz sasiad, zaprzyjazniony z naszym synkiem, w niedziele stracil w bardzo tragicznych okolicznosciach Matke. Wychowywal sie bez ojca, z trzema przyrodnimi siostrami.
Teraz dziewczynki sa u ich ojca, a nim sie ma zajac jego tata (nie robil tego przez ostatnie trzy lata). Tata chyba mieszka sam i w ogole jest dosc wiekowy (tak z 50 lat ma przynajmniej). Jednym slowem dla malego sie teraz wszystko zmieni - nie ma Mamy, do ktorej byl bardzo przywiazany, nie ma siostr, nie ma starego domu i starych przyjaciol. Powiedzialam jego ojcu, zeby go przywozil do nas zeby sie dzieci pobawily razem, zeby choc troche normalnosci mu zostawic, przyjal oferte z wdziecznoscia, teraz pytanie, jak rozmawiac z tym malym, kiedy zacznie szukac Mamy (a ze zacznie najdalej po godzinie, to mam jak w banku). Nie wiem, czy juz mu powiedzieli, ze Mama nie zyje, a nawet jesli, to co z tego zrozumial. Czy ma sens np. puszczanie mu bajek typu 'Neverending story' lub "Lion king"? czy w ogole zapraszanei go w miejsce zaraz obok starego domu, w ktorym sie zawsze bawil z Mama, tak, ze bedzie widzial swoj dawny dom opustoszaly, to jest teraz dobry pomysl? Nie mam pojecia, czy rodzina jest wierzaca. Na pewno oczywiscie bede z nimi rozmawiac na temat tego jak i o czym z malym gadac, ale - co prawda chlopca znaja dobrze, neimniej w takiej tragicznej sytuacji tez sa pierwszy raz w zyciu. Siostry (bliznieta 10 lat i 14 lat) sa przynajmniej w o tyle lepszej sytuacj, ze sa w stanie pojac, co sie stalo, ale tez nie wiem, jakiego wsparcia mozna im udzielic? Czy macie jakies wskazowki i doswiadczenia? A moze znacie jakies lepsze miejsce w sieci na tego typu pytanie? Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka