Dodaj do ulubionych

Paphos - ceny?

07.08.14, 08:32
Czy wrócił ktoś niedawno i ma świeżo w pamięci?
Może i były wątki o cenach w Paphos, ale nie zawsze jest to, co mnie interesuje.
Internet w kafejce za pół godziny bądź godzinę?
Kawa bądź kawa frappe w kawiarni?
Pizza sałatka grecka, pita gyros :)
Wypożyczenie roweru na dzień bądź dłużej?
Ceny wycieczek z Paphos - np. Nikozja - Kyrenia?

Obserwuj wątek
    • dodekanezowiec Re: Paphos - ceny? 12.08.14, 10:14
      ?
      • dodekanezowiec Re: Paphos - ceny? 13.08.14, 09:20
        forum.gazeta.pl/forum/w,203,115724073,,Wrazenia_z_Kos.html?v=2
        Swego czasu napisałem dużo o Kos, a dziś się nie mogę doprosić o odpowiedź na kilka prostych pytań od osób które były w Paphos. Nie ma sensu chyba pomagać innym...
        • dodekanezowiec Re: Paphos - ceny? 13.08.14, 18:16
          Będę odświeżał i podbijał wątek. Jeśli admin. uzna, że moje zachowanie łamie netykietę, to niech usunie z nazwy forum wyspę o marginalnym znaczeniu, na którą nikt nie jeździ, nikt nic nie ma do powiedzenia na jej temat...
          Widocznie na 100 Polaków wybierających Turcję bądź Cypr - 99 wybierze 4* all w Turcji jadąc 10-ty raz, bo kosztuje tyle samo co 4*HB na Cyprze.
          Co do Krety - aktualnie kosztuje tyle samo.
          Choć gdyby nawet Cypr kosztował 3.350 a Kreta północna 2.800, to ta różnica cenowa miałaby sens - Cypr ma 3.350 h słońca rocznie, pn. Kreta 2.800.
          Zapewne zaraz pojawią się głosy krytyki. No to dobra, więc usuńcie Cypr z nazwy forum, zbanujcie mnie, usuńcie wszystkie moje posty w których poświecalem dużo czasu na opisywanie np. Rodos i Kos...
          • Gość: pszczoleczka16 Re: Paphos - ceny? IP: *.dynamic.chello.pl 14.08.14, 07:34
            Witaj ponownie Dodekanezowcu!
            Od listopada 2012r.przymierzam się do wyprawy na Cypr,czytając wszystko,co uda mi się znaleźć w Internecie na ten temat.Przejrzałam moje notatki i znalazłam odpowiedzi na częsć Twoich pytań.Zajrzyj tutaj:www.tratoria-lavigra.com albo tu:www.restaurantsinpafos.com.Znajdziesz tutaj opis,zdjęcia i ceny.Moim zdaniem restauracje te są warte uwagi.Opinie o nich znajdziesz na Tripadvisor.Wszystkie mieszczą się w rejonie Pafos,mam nadzieję,że na szlaku Twoich wędrówek:-).
            Pozdrawiam,Maja

• dodekanezowiec Re: Paphos - ceny? 14.08.14, 08:48
              Dzięki, ja również trochę znalazłem. Wychodzi mi tak, że ceny w restauracjach sa jednak bardzo zbliżone do wysp greckich. Być może w przypadku Cypru i Malty (które kiedyś uchodziły są cholernie drogie) zadziałało paradoksalne zjawisko - drożyzna wynikała z mocno przewartościowanych walut lokalnych (w 2003 r. waluta maltańska nawet 11 pLN, cypryjska 9 pln). Wejscie do strefy euro zmusiło Cypr i Maltę do dostosowania cen - na Cyprze naturalne stały się porównania do wysp greckich, na Malcie do Sycylii.
              Wychodzi mi niestety że wypożyczenie rowerów na Cyprze ok. 10 euro/dzień, wyspy greckie - ok. 5. Przy jednym dniu to pal sześć, a przy kilku - może się uda potargować.
              Trzeba być optymistą. Co mówi optymista - właściciel auta na benzynę do właściciela diesla?
              "No dobra, mój benzyniak pali w korku miejskim 10, Twój 7. Ale w mieście są małe odległości + jazda miejska szkodzi dieslowi bardziej. A w trasie mój pali 5,9, Twój 4,7, róznica już nie tak duża" :)
              Dobra, to nie forum motoryzacyjne...
              Natomiast ma sens porównanie - pogoda w październiku na Cyprze może być porównywana do Krety we wrześniu, a w październiku na Cyprze może być nawet taniej niż we wrześniu na Krecie.
              A propos drożyzny - przeżyłem Sycylię czy Costa del Sol, ale chyba z największą drożyzną spotkałem się w Bodrum (dziwnym trafem - tabuny Polaków).

• dodekanezowiec Re: Paphos - ceny? 25.08.14, 10:49
                Kończy się sierpień, więc może niektórzy już wrócili i coś by napisali innym, którzy dopiero jadą?
                • xaltuton Re: Paphos - ceny? 25.08.14, 12:59
                  Ja lece we wrzesniu, wiec po koniec miesiaca beda mogl udzielic paru informacji.
                  • dodekanezowiec Re: Paphos - ceny? 25.08.14, 21:09
                    Ja na początku wrzesnia.
                    Pamiętam jak na jakims forum motoryzacyjnym gość sie pytał - jak naprawić coś tam coś tam? Pyta drugi raz, nikt nie odpowiadał. Wreszcie - za trzecim razem napisał: "Sam doszedłem jak to naprawić! I też wam nie napiszę, bo mi nikt nie pomógł" :)
                    Ja chyba tez tak zrobię...
                    • xaltuton Re: Paphos - ceny? 02.09.14, 22:13
                      Ja napisze, na mojej stronie bedzie obszerna relacja z poradnikiem - wlasnie miedy innymi dlatego, ze tak malo w sieci jest praktycznych informacji o Cyprze.
    • babeczka65 Re: Paphos - ceny? 04.09.14, 11:14
      ja zapaciłam za kawę frapee 4,50E w porcie w Paphos - ale była to chyba najdrożza kawa. Normalna kawa to ok. 1.5-2.5 E. Sok świeży z pomarańczy 0,2l - ok. 2 E ale wypiłam też pół litra soku ze świeżo wyciśnięych pomar. za 3E. Za gyros zapłaciłm 4,5E (był ogromny), ryba z frytkami (bez sałek) - 6E, set menu 15E. Ceny z maja 2014r. Polecam całtygodniowy bilet autobusowy za 12E (jenorazowy przejazd to 1,5E, bilet całodniowy to 5E). Pozdrawiam
      • Gość: wczasowicz Re: Paphos - ceny? IP: *.netrun.cytanet.com.cy 06.09.14, 10:27
        Ceny wyższe niż na wyspach greckich tak 15-20%. Różnica jest lekko wyczuwalna ale bez tragedii.
        • Gość: gość Re: Paphos - ceny? IP: *.unknown.vectranet.pl 14.09.14, 22:32
          Moim zdaniem - raczej drogo, ale po prostu porównywalnie do Hiszpanii czy Włoch.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka