Dodaj do ulubionych

Zakyntos 2016

28.01.16, 17:49
Witam.
Co roku wybieramy się na wakacje na południu europy. W tym roku wybraliśmy Grecję wyspę Zakyntos. Jak co roku podróżujemy samochodem. Jesteśmy parą 60-latków. Wyjeżdżamy z Warszawy. Mamy zarezerwowane kwatery w terminie 25.07.do 7.08.2016r. Podróż rozkładamy na 2-3 dni z noclegami po drodze. Jeździli z nami znajomi ale sprawy rodzinne nie pozwolą im w tym roku jechać. Jeśli są osoby które tak jak my podróżują w podobny sposób i w tym terminie to chętnie byśmy się dołączyli albo zapraszamy aby do nas dołączyć. Zawsze w grupie raźniej . Pozdrawiam - Kwiatek54
Obserwuj wątek
    • edek_sprzedawca_kredek Re: Zakyntos 2016 30.01.16, 23:28
      Wyspa piekna. Wielki szacun i podziw ze w tym okresie walicie na Zante samochodami. Pomijam fakt że drogi na Zante są " mało ciekawe" a na serpentymach samochody mijaja sie na " grubość lakieru".
      Oczywiscie Greków nie stać na zamontowanie barierek na owych serpentynach, ale dzięki temu nie przyslaniaja widoków :):):)
      Bedziecie mega zadowoleni. Jest tam wiele naprawde pieknych miejsc.

• kwiatek1954 Re: Zakyntos 2016 31.01.16, 13:07
      Witam.
      Dzięki za dobre słowa. Mam doświadczenie na tego typu trasach po przejechaniu choćby parokrotnie Rumuni, Bułgarii nie najlepszymi drogami czy Riwiery Albańskiej która jest chyba nie lepsza od dróg na Zakyntos. Tak jak wcześniej pisałem szukamy chętnych do wspólnej podróży na Zakyntos. Pozdrawiam
      • edek_sprzedawca_kredek Re: Zakyntos 2016 31.01.16, 13:48
        Nawierzchnie na Zante nie są najgorsze i chyba lepsze jak w Rumunii. Doskonale znoszą wysokie temperaturyry. Na wyspach ruch znikomy. Tirów nie widać ale zakrety pod takim kątem w terenach górzystych, że kiedy będziesz sie do nich zbliżał, to lepiej przejeżdżać go pojedynczo szczegolnie jak bedzie sie zbliżać wieksza jednostka. Minięcie sie z autobusem niewykonalne.
        Koniecznie przestrzegaj przepisów, bo choc policji nie widać to jak nabroisz a Cie łapną , to wysokosc mandatu przyprawia o zawrót głowy.
        Źle zaparkujesz co u nich często sie zdarza, to nie będą Cie szukać. Greckim zwyczajem odkreca Ci tablice i musisz sie po nie zgłosić . Gdyby Ci nie daj Boże przyszła Ci chęć ruszenia bez tablic to taki pomysł kosztuje wiecej jak lot samolotem w obie strony na trasie Zakynthos Warszawa. Coś okolo 2.400 euro.
        Mozesz jechac bez wiekszych obaw. Wysepka malutka a miejscowi mowia że policjantów jest 2 i do tego leniwych :):)

• Gość: Ada Re: Zakyntos 2016 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.16, 20:35
          Oj bajki opowiadasz o zakynthowskiej policji. Mieszkałam na tej wyspie przez parę lat i nigdy nie słyszałam o takich praktykach tamtejszej policji, która w zasadzie ma wszystko gdzieś.
          Do autorów wątku - świetny pomysł z wyprawą samochodem, po drodze można pozwiedzać np. Meteory. Parę lat temu znajomi wybrali się na wyspę w ten sposób. Samochody na polskich rejestracjach to tam rzadkość, natomiast Polaków spotkacie dosłownie wszędzie.
          • edek_sprzedawca_kredek Re: Zakyntos 2016 31.01.16, 21:04
            Ada. Czytaj prosze ze zrozumieniem, a ostatnie zdanie ktore napisalem przeczytaj prosze 2x albo może ze 3 :):):) I nie zarzucaj kłamstw bo to nieładnie.
      • edek_sprzedawca_kredek Re: Zakyntos 2016 31.01.16, 21:46
        Przestudiuj przed wyjazdem wysokosci msndatow. W Grecji sa one cholernje sa one cholernie wysokie co zapewne potwierdzi lub nie kolezanka Ada ktora ktora tam mieszkala .
        Przekroczenie podwojnej ciaglej -400 euro. Parkowanie w miejscu niedozwolonym 300 euro. Tyle co wiem.
    • kwiatek1954 Re: Zakyntos 2016 01.02.16, 19:11
      Witam.
      Dzięki wielkie za informacje wszelkie. W ubiegłym roku byliśmy w Grecji na wycieczce objazdowej po Południowym Olimpie. Leptokaria była naszą bazą wypadową. Teraz pora na samodzielny wyjazd wypoczynkowy. Jako kierowca preferuję raczej spokojną jazdę zgodnie z przepisami szczególnie za granicą. Ale jak to mówią wszystko się może zdarzyć. Ponawiam zaproszenie na wspólny wyjazd. Pozdrawiam
      • edek_sprzedawca_kredek Re: Zakyntos 2016 01.02.16, 21:13
        Dzieki za zaproszenie. Gdybym nie mial maluszka chetnie bym sie dołączył.
        Mi pozostaje samolot.
        Jeszcze jedna uwaga. Na Zante nie wejdziesz na plaże w godzinach 7.00-19.00. Tak bylo w czerwcu chyba przez jakąś czesc lipca. Nie wiem jak w sierpniu. Chcialem rano pobiegac to mnie pogonili.
        To wyspa żółwi i są okresy ochronne.
        Jak bys chcial popływac z żólwiem to mam sposob. Dobry bo sprawdzony. Od miejscowych.
        Koniecznie weź wtedy maske do plywania.
        • edek_sprzedawca_kredek Re: Zakyntos 2016 01.02.16, 23:10
          Troszke inaczej mialem napiac. Wejdzisz na plaze w godzinach 7-19 .W pozostalych nie wejdziesz. Tak bylo w Kalamaki i Laganas.
          • Gość: Ada Re: Zakyntos 2016 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.16, 07:57
            Doprecyzuję, "zamykane" na noc są: Kalamaki, Laganas, Gerakas, reszta plaż bez ograniczeń :-)
            • lena354 Re: Zakyntos 2016 02.02.16, 10:58
              Laganas tak,ale tylko ta część plaży,która zaczyna się za hotelem Louis Zante ,w stronę Kalamaki.Plaża w stronę centrum nie jest pilnowana i w nocy można spacerować.
              • edek_sprzedawca_kredek Re: Zakyntos 2016 02.02.16, 11:57
                Tak moze byc, bo wchodzilem na plaze o 6 rano w Kalamaki i chcialem biec w kierunku Laganas to mnie nie wpuscili.
    • kwiatek1954 Re: Zakyntos 2016 03.02.16, 13:21
      Witam.
      Nasz cel to wypoczynek i zobaczenie coś nowego. Z tego co piszecie to kierunek dobry. Jako że znacie Zakyntos to może byście poradzili odnośnie zakwaterowania. Na wszystkie wyjazdy rezerwujemy zakwaterowanie przez BOOKING. Na najbliższy wyjazd już mamy 4 rezerwacje. Szukamy informacji na temat obiektów i eliminujemy te które nam nie odpowiadają. Byłem zdziwiony bo przeglądając oferty we wrześniu 2015 już bardzo dużo ofert było zarezerwowanych w interesującym nas terminie. Podejrzewam co lepsze to już nie dostępne. Nawiasem mówiąc nie zawsze te oferty są zgodne z opisem w ofercie ale nie to jest najważniejsze. Może macie jakieś wskazówki albo namiary na sprawdzone obiekty czasu jeszcze sporo i można wiele zmienić poza miejscem wakacji. Pozdrawiam
      • lena354 Re: Zakyntos 2016 03.02.16, 14:25
        Ile rezerwacji chcecie mieć docelowo?
        Wyspa jest mała i nie ma sensu rezerwować wielu obiektów w różnych częściach wyspy.
        Na południu dobra lokalizacja to Kalamaki,jest tam ładna plaża,macie blisko do miasta Zakynthos,a także na płw Vassilikos ,gdzie jest sporo malowniczych plaż.Z tego miejsca również blisko do Keri.
        Druga godna uwagi lokalizacja to Tsilivi,przyjemne miasteczko z ładną plażą.Z tego miejsca możecie zwiedzać środkową część wyspy.
        Jako trzecią lokalizację poleciłabym Alykanas jako bazę do zwiedzania północnej części wyspy.
        Wszystkie te miejscowości są bardzo fajne,jest tam sporo knajpek i tawern,można pospacerować,a także wypocząć na ładnej plaży.
    • kwiatek1954 Re: Zakyntos 2016 03.02.16, 15:14
      Dzięki za odpowiedź. Planujemy pobyt w jednym lub dwóch miejscach. Pierwsze to LOFOS STRANI w ZAKYNTOS -tam planujemy tydzień lub dwa i SEA SIDE STUDIO w TSILLIVI. Jedziemy samochodem tak żę nie jesteśmy ograniczeni poruszaniem się po wyspie. mamy jeszcze zarezerwowany PALATINO HOTEL ale ze względu na brak parkingu chociaż trafiłem na bardzo dobrą promocyjną cenę. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam
      • Gość: Ada Re: Zakyntos 2016 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.16, 21:17
        Ja bym wybrała coś na Półwyspie Vassilikos na kilka dni, według mnie to najpiękniejsze miejsca na wyspie i co najważniejsze jeszcze nie zadeptane (ale zwykle drożej niż w pozostałych miejscach). Niestety nie polecę żadnego pensjonatu czy hotelu, podczas moich pobytów mieszkałam po prostu w domu.
      • edek_sprzedawca_kredek Re: Zakyntos 2016 03.02.16, 21:38
        Podaj mi e-maila wysle Ci 2 filmy jakie nakrecilem. Jezeli miejsca zrobia na Tobie wrazenie podam namiary, bo pisac o tym za duzo.
        Ale pomysl dobry :):)Niech Ci kazdy zda sprawozdanie z wyjazdu to Ci nie bedzie potrzebne czytanie przewodnikow. Moj znajomy ma ze 2 filmy, to juz masz 4 :):):)
    • kwiatek1954 Re: Zakyntos 2016 03.02.16, 22:17
      Witaj Edek.......
      Dzięki za zainteresowanie moim wyjazdem oraz pomoc. Mój adres: system.sound@wp.pl
      Będę wdzięczny. A tak swoją drogą to już Ciebie polubiłem i wielka szkoda że ..... zostaje samolot, blisko lotnisko? Pozdrawiam i czekam na filmiki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka