ichem123 28.04.16, 22:56 Witam, wybiera się ktoś od 28 maja na tydzień na wyspę Rodos? Hotel mamy w Kolymbii. Możecie coś doradzić co gdzie pozwiedzać? był ktoś już w tym roku na Rodos? Bezpiecznie tam jest? Będę wdzięczna za odpowiedź :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: andrzej Re: Rodos/ Kolymbia IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.04.16, 23:44 Gdzie pozwiedzać? było na forum milion razy ,wystarczy poczytać. Ale jesli jedziesz na tydzień to z Kolympii standartowo Lindos a w nim Akropol obok, oraz samo stare miasto Rodos . Napewno ktoś leci tam 28 maja ,ale co Ci to da? Nie piszesz z kąd lecisz i swoje plany,znając życie każdy chce wypocząć jak uważa ,a znajomosci zawsze zawiązują się na miejscu. Czy bezpiecznie jest na Rodos ? Byłem kilka razy ,ale nie w tym roku jeszcze. Na plażach nie strzelają,syryjczyków i innych nacji napewno nie ma i nie bedzie ,bo to nie ten szlak,ale nigdy nikt nie zna dnia ani godziny co sie może zdarzyć gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
ichem123 Re: Rodos/ Kolymbia 29.04.16, 07:30 Dziękuję za informacje, faktycznie może niezbyt precyzyjnie napisałam... hotel Anavadia znasz może to miejsce?, a wylot 28 maja z Warszawy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
potwor_z_piccadilly Re: Rodos/ Kolymbia 29.04.16, 01:34 ichem123 napisał(a): > był ktoś już w tym roku na Rodos? Bezp > iecznie tam jest? Pewnie ktoś był w 2016, ja nie, a czy bezpiecznie? Raczej nie. Kolimbia sąsiaduje z górą Tsampika, a tam kozy namolne. Idziesz sobie spokojnie, ciasteczka, lub inne smakołyki konsumujesz, a te "małpy" namolne już do Ciebie suną i daj im. Dasz, to im mało i z kopytami się pakują po więcej. Nie dasz, to gdzieś tam w myślach pod tymi ich rogami, po grecku zelżą Cię ordynarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Rodos/ Kolymbia 29.04.16, 08:53 Przede wszystkim nie wiadomo, czy do zwiedzania chcesz wypożyczyć samochód, czy korzystać z lokalnych środków transportu lub wycieczek fakultatywnych. W pobliżu Kalymbii must see to oczywiście Lindos. Warto odwiedzić też stary i nowy klasztor Tsambika, położoną w pobliży Charaki plażę Santa Aghata, Archangelos, Siedem Źródeł, miasto Rodos, Kalithea Thermes, Zatokę Quinna. Oj sporo jest tych miejsc na wschodnim wybrzeżu Rodos. :) Tu trochę moich zdjęć z wycieczek po wyspie: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,151287834,151287834,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
ichem123 Re: Rodos/ Kolymbia 29.04.16, 10:43 Dziękuję za informacje :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
potwor_z_piccadilly Re: Rodos/ Kolymbia 29.04.16, 22:39 aseretka napisała: > Warto odwiedzić też stary i nowy kla > sztor Tsambika, Jestem przeciwnego zdania, nie warto. Ooo, monastyr Megalou Spileou na Peloponezie to warto odwiedzić. Tak wielkiej ilości, wmontowanych w przedmioty liturgiczne i wszytych w ornaty, złota, diamentów i innych drogocennych kamieni, w życiu nie widziałem. A dostać się na trzeci palec Chalkidiki, czyli do republiki mnichów i przetrzepać te ich tamtejsze monastyry z piwnicami włącznie, to dopiero rarytas. Szanowna Aseretko, to dzisiejsze greckie prawosławie ortodoksyjne, to młoda religia (powstała po rozłamie w Konstantynopolu coś 200 lat temu). Oni tylko jadą na starych tradycjach i tradycyjnie wychowanym społeczeństwie greckim, a po co? Po to by na zewnątrz prezentować się jak dziady kalwaryjskie, a żyć jak książęta. Ale nie o to mam do nich pretensje. To ich sprawy i Greków. Pretensje mam o to, że popi swego czasu nawoływali do rujnowania pozostałości po Grecji antycznej. Głosili, że świątynie z czasów antycznych, to urągające prawdziwemu bogu bałwochwalstwo. No i Grecy do spółki z tureckim okupantem rujnowali. Dziś? Dziś Grecy zmądrzeli. Żądają od Anglików zwrotu wywiezionych dzieł, a ci? Ci tłumaczą, że oni tylko ratowali te dzieła przed zniszczeniem. Zabezpieczyli je przed barbarzyństwem i nadal mają zamiar je zabezpieczać, bo a nóż jakiemuś popowi się odwidzi? Odpowiedz Link Zgłoś
dnexter Re: Rodos/ Kolymbia 28.05.16, 19:28 Tydzień temu wróciłem z Rodos, pogoda piękna wręcz upalnie. Jeśli chcesz pozwiedzać to proponuję wypożyczyć samochód, koszt to około 25 euro za dobę w zależności od klasy auta. Im wypożyczasz na dłużej ,tym koszt mniejszy. W 3 dni spokojnie można zwiedzić całą wyspę. Mi szczególnie podobały się Pefki, Siena, Ebona i niekoniecznie zatłoczone Rodos czy Tsambika to już bardziej zatoka Anthony'ego Quinna. Lindos obowiązkowo. www.youtube.com/watch?v=5ib7UzFOabU Odpowiedz Link Zgłoś