Dodaj do ulubionych

Do znawców Paros

01.07.16, 13:37
Witam, którą miejscowość wybrac na kilkudniowy pobyt na Paros w środku sierpnia: Aliki czy Piso Livadii/Logaras? Która z nich będzie mniej turystyczna, mniej skomercjalizowana, bardziej swojska i klimatyczna? Z tego co czytałam to plaże sa podobne: piaszczyste z łagodnym wejściem do wody (wolałabym nie takie baaaaardzo łagodne, ale takie gdzie mozna popływać), z tym że Aliki jest osłonięte od wiatru. Czy w Logaras wieje tak, zę nie da się korzystać z morza? Czy jest tam dostępna piekarnia? Czy jest szansa na dobre, swojskie tawerny (nie restauracje) dla lokalsów?
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Do znawców Paros IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.16, 01:27
      Im wiecej bedziesz pytać ,to większy zamęt w głowie przed wyjazdem.Czytam Twoje posty i też odpowiadałem ,chcesz wiedzieć wszystko przed ,ale widzę ,że nie możesz się zdecydować. Każdy odpowiada w/g własnych doświadczeń z pobytu.jednemu było gdzieś super innemu żle.Wszystkiego nie dograsz tak aby przed wyjazdem znać kazdy kąt,uliczkę jakość plazy,lokalne tawerny ,czy piekarnie. Coś musi być tym pierwszym i tak zafascynować pobytem aby zawsze wracać nie tylko w te same miejsca. Ja po Cykladach podróżuje dobre 15 lat i zawsze wracam na conajmniej jedną wyspę gdzie byłem rok czy dwa lata temu.Zawsze gustuje w większych mieścinkach tak aby z bezludzia nie dawać pieszo do sklepu czy tawerny. Byłem we wszystkich dziurach i nie tylko na Paros,jednak zawsze spałem w Parice i Nausie . W Aliki i innych przejazdem i na plażach. Moim skromnym zdaniem Livadi jest ładniejsze a w Aliki wcale nie ma takiej komercji jak się wydaje. Maleńki porcik i plaza obok, spokój,ale ja zawsze tam byłem na początku września. Suszone na słońcu ośmiornice w porcie to najlepszy widok jaki pozostał mi z Aliki i nie tylko. Z takich naprawdę swojskich podobało mi się Diros i Chrisi akti z fajną plażą i oczywiście Nausa.
      W kazdej dziurze jest jakiś sklep i piekarnia a najlepsze tawerny w mieścinkach w głębi wyspy,ale tam aby poczuć ten klimat przy biesiadowaniu z miejscowymi to najwcześniej o 21. wybierz się do Levkes. Swoją ciekawością nijako przekonałaś mnie do zarezerwowania pobytu w tym roku w Apollon na 2 noce ,wiem ,ze to mała spokojna dziura ,ale bedąc tam 3 lata temu na kilka godzin coś mnie tknęło i wracam.po 8 wrzesnia ten Twój hotel był za 56e/2doby/2os na Venere.com z kodem rabatowym,inne juz za 18-20e doba. Tak więc życzę udanego pobytu na Cykladach i nie przejmować się czy wieje czy za dużo ludzi,zawsze jest najlepsze pozytywne myślenie a wakacje bedą udane.
    • Gość: gosc Re: Do znawców Paros IP: *.home.otenet.gr 06.07.16, 12:49
      Jestesmy w jednej z najbardziej turystycznych miejscowosci na wybrzezu Naksos i mimo tego widok z balkonu mamy na gaj cytrusowy, kaczki, kury i gesi. W oddali slychac krowy. Swojsko i klimatycznie mimo masy turystow (glownie Wlochow). Przez dwa ostanie dni wialo bardzo ale do morza dalo sie wejsc. Jako ze Paros jest lustrzanym odbiciem Naksos nie sadze zeby na Paros jakis dramat byl z wejsciem do morza
      • mariza11 Re: Do znawców Paros 06.07.16, 14:30
        A tak z ciekawości. W jakiej miejscowości jesteście?
        • Gość: gosc Re: Do znawców Paros IP: *.home.otenet.gr 06.07.16, 18:23
          chyba A. Anna, 10 min do plazy
      • mariza11 Re: Do znawców Paros 08.07.16, 23:35
        Czy z portu w Piso Livadi na Paros pływaja jeszcze kaiki na Naxos, chyba właśnie do Ag.Anna? Jaka jest cena takiego biletu?
        Mam też pytanie o kaiki na Antiparos. Wiem że pływają regularnie z Poundy (w cenie ok 1,60e- o ile to aktualna informacja). Jak natomiast dostać się na Antiaros z Pariki? Korzystniej jest podjechać autobusem do Poundy, czy też płynąć bezpośrednio z Pariki? Jak często z Pariki coś pływa na Antiparos i w jakiej cenie?
        Znalazłam tez gdzieś info, ze na Paros są bilety dzienne autobusowe umożliwiające wielokrotne przesiadki. Czy ktoś może potwierdzić ta informację? Na stronie ktelparou.gr w cenniku są tylko bilety jednorazowe. Próbowaliśmy napisać maila z zapytaniem do KTEL ale wiadomość wraca nie dostarczona.
        • Gość: gosc Re: Do znawców Paros IP: *.home.otenet.gr 09.07.16, 05:41
          w A. anna widzileismy tylko wycieczki na Iraklie/koufonisie i na plaze a poludniu Naxos. Moze w wysokim sezonie jest cos na Paros.

Z Pounty na Antiparos to nie jest kaiki tylko szarobury prom samochodowy, bardzo solidny plywa nawet jak mocno wieje. Z Parikii jest cos co wyglada jak autobus wodny, plywa tylko przy dobrej pogodzie.

Bilet jednodniowy tez chcielismy kupic ale w kiosku siedziala jakas siksa ktora powiedziala, ze ona nie wie jak taki bilet sprzedac i ze mamy przyjsc jak bedzie jej kolezanka.
          • Gość: Andrzej Re: Do znawców Paros IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.07.16, 14:22
            Z Pariki na Antyparos kursuje wycieczkowy statek i odpływa w okreslonych godzinach w miare zapełnienia turystami. We wrzesniu ub roku taka wycieczka była po 20e Natomiast z Pounty jest prom samochodowy i bilet w 2 strony bez auta był po 10e ze skuterem. Sam bilet w jedną strone chyba 3e .
            Z tymi biletami jednodniowymi to jest tak: na budce Ktel w Parice jest wywieszona kartka z dwoma trasami po Paros. Aby objechać ją dookoła jest chyba kilka kursów autobusami z przesiadkami i jakimś tam oczekiwaniem gdzieś na następny kurs. Spóżnienie się na następny autobus psuje dalszy plan. Jednak jak policzyłem to suma tych kursów jest taka sama jak by kupował osobno bilety.
            • Gość: gosc Re: Do znawców Paros IP: *.home.otenet.gr 10.07.16, 13:45
              Ja zrozumialem to te trasy tak orientacyjnie tylko sa pokazane. Jak ktos chce za kazdym razem wracac do Pariki albo przejechac sie 15 razy do Noussy to tez moze. Ale jak powiedzialem, nam nie udalo sie go nawet kupic :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka