Dodaj do ulubionych

Grecja....Meteory

19.07.16, 20:03
Witam....wybieramy się do Grecji i chcielibyśmy odwiedzić Meteory aby je zwiedzić...chciałabym jednak zapytać czy jest możliwość aby po zwiedzaniu zrobić małe zakupy
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Grecja....Meteory 19.07.16, 22:18
      Jeszcze kilka lat temu widziałam sklepiki z ikonami, różnymi, bardzo ciekawymi wydawnictwami, ale i takimi duperelkami turystycznymi (typu magnesiki na przykład). Nawet jeśli te sklepiki z samych Meteorów zniknęły (w co wątpię), to z pewnością w nieodległej Kalambace czy Kastraki je znajdziesz :)
      Pozdrawiam serdecznie, B.
      • gosiaczka Re: Grecja....Meteory 20.07.16, 19:43
        Dziękuje za odpowiedź
    • giewoja Re: Grecja....Meteory 20.07.16, 15:53
      Taak, jak najbardziej, w każdym z monastyrów znajduje się sklep z pamiątkami, z tego co kojarzę to na parkingu także. Oni wszyscy chcą zarobić, więc akurat z miejscami do zakupu nie będzie większego problemu. Nie wiem czy jedziesz z biurem czy samodzielnie, my byliśmy samodzielnie no i nie ogarnęliśmy się do końca z godzinami otwarcia monastyrów, w związku z czym zwiedziliśmy tylko dwa, w tym jeden główny (największy?), ten z czaszkami mnichów. P.S. Na wejściu dają taki jakby sarong do przewiązania się dla kobiet, jeśli nie chcesz to załóż spódnicę za kolano, mnisi lubią panie w spódniczkach ;) Właśnie sobie kategoryzuję wiedzę przywiezioną z Grecji i czytam artykuliki - tu masz coś o Meteroach, jak również o wąwozie Samaria (w którym niestety nie byłam) oraz Delfach, które najszczerzej polecam: www.meteoprog.pl/pl/news/55727/
      Pozdrawiam również!
      • gosiaczka Re: Grecja....Meteory 20.07.16, 19:42
        Bardzo dziękuję za odpowiedź....jedziemy z biurem więc pewnie wszystkich miejsc nie obejrzymy :-( ale to i dobrze bo będzie pretekst aby znów wrócić :-) Chciałabym jeszcze dopytać na jakie ceny np.ikon możemy liczyć ???Czy jest możliwość zakupu np.tzw. kadzidełek zapachowych???Pozdrawiam
        • rd2a Re: Grecja....Meteory 21.07.16, 06:44
          Odwiedzisz wszystkie udostępnione do zwiedzania. Są to tylko dwa, jeden żeński i jeden męski. Do męskiego jest trochę uciążliwe podejście z parkingu ze względu na dużą ilość schodów, najpierw w dół a potem do góry. To tam zobaczysz czaszki pierwszych mnichów zamieszkujących ten dosyć duży klasztor w 16 wieku. Jeśli jedziesz z biurem turystyczny, to na pewno zatrzymacie się w Kalambace tuż u stóp Meteorów. Tam kupisz pamiątki, a zaraz po wejściu poczęstują rakiją.
          • bachula_gr Re: Grecja....Meteory 21.07.16, 15:42
            rd2a napisał(a):

> Odwiedzisz wszystkie udostępnione do zwiedzania. Są to tylko dwa, jeden żeński
            > i jeden męski.

Dwa najczesciej zaliczaja objazdowki I fakultety :P

Zwiedzac mozna 6.
            Kazdy z nich ma jeden dzien w tygodniu, w ktorym nie przyjmuja gosci.
            Ponizej grafik letni I zimowy:
            meteora.com/meteora-monasteries-opening-hours/

Do męskiego jest trochę uciążliwe podejście z parkingu ze względ
            > u na dużą ilość schodów, najpierw w dół a potem do góry. To tam zobaczysz czasz
            > ki pierwszych mnichów zamieszkujących ten dosyć duży klasztor w 16 wieku. Jeśli
            > jedziesz z biurem turystyczny, to na pewno zatrzymacie się w Kalambace tuż u s
            > tóp Meteorów. Tam kupisz pamiątki, a zaraz po wejściu poczęstują rakiją.
        • bachula_gr Re: Grecja....Meteory 21.07.16, 15:46
          gosiaczka napisała:

> Bardzo dziękuję za odpowiedź....jedziemy z biurem więc pewnie wszystkich miejsc
          > nie obejrzymy :-(

Jak jedziecie z biurem to na 99.9% podwioza Was tez pod fabryke ikon, gdzie do wyboru do koloru :)
          • giewoja Re: Grecja....Meteory 21.07.16, 23:36
            O to to! My byliśmy tylko w dwóch monastyrach i oba były męskie. Tak jest, do zwiedzania jest sześć, tylko faktycznie trzeba poświęcić dużo czasu na t, żeby to zaplanować, posiedzieć tam kilka dni i myślę, że w zasadzie nie warto, zważywszy na to że wycieczka czy urlop nie trwają niestety 2 miesięcy, a dwa obiekty zaspokajają ciekawość. Ikony są przepięknie wykonane, warto kupić! Gosiaczka, tak z ciekawości, z jakim biurem jedziesz?
      • Gość: Esmeralta Re: Grecja....Meteory IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.16, 18:47
        Dzięki za informacje, niedługo wybieram się do Grecji, z biurem podróży i będziemy między innymi w Meteorach, na które, nie ukrywam, czekam chyba najbardziej ze wszystkich atrakcji.
    • Gość: Włodzik Re: Grecja....Meteory IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.16, 23:50
      W Grecji byłem dawno, ale tak... Meteory są czymś co wspominam do dziś jako niesamowite połączenia niesamowitej architektury z pogranicza człowieka i natury. Must see.
      • bebiak Re: Grecja....Meteory 23.07.16, 10:34
        Ja sobie swego czasu podzieliłam klasztory: po trzy na każdy dzień - i uważam, że jeśli chcemy poczuć klimat miejsca jako takiego, ale i niezwykłe pięknego otoczenia - to to jest bardzo dobre wyjście. Nie wiem jak teraz, ale kiedyś można było godzinowo tak sobie to dobrze poukładać i zupełnie powoli, nie śpiesząc się wcale delektować niezwykłością tego miejsca. Miejsce to niezwykłe - zaprzeczyć sie nei da, ale opowiedziec o tej niezwykłości to bardzo trudna rzecz, bo to po prostu trzeba zobaczyć Odkąd zobaczyłam Meteory po raz pierwszy (2001) - marzyłam aby spędzić tam grecką Paschę - najważniejsze u Greków święto w roku. I w 2003 roku zrealizowałam to marzenie, a najważniejsza w roku msza Anastasi, dla której wybrałam sobie za namową znajomych Greków w klasztorze żeńskim Agios Stefanos - nie do zapomnienia do końca moich dni :)
        Miejsce polecam, oczywiście w ramach możliwości, do potraktowania w sposób zupełnie indywidualny, bez zorganizowanych wycieczek, stosów autokarów, tłumów ludzi krzyczących niczym na bazarze - to powinno być tam zupełnie zakazane, bo burzy i zniekształca atmosferę tego magicznego miejsca.
        Serdeczności, B.
    • deoand Re: Grecja....Meteory 23.07.16, 12:46
      Co do konieczności zwiedzenia Meteorów - jest to niepodważalne i nie ma co pisac . Indywidualnie czy z grupa = dla mnie to wszystko jedno , ważne żeby byc .Ale zwróccie uwage na klasztor żeński i meski - żeński -kwiatuszki ozdoby i td a męski jak męski surowy i tyle . Ciekawe czy teraz tak jest nadal czy chłopy wzięły sie za ogrodnictwo ..... A widoki sprawiaja wrażenie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka