Dodaj do ulubionych

CYKLADY czy warto??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 15:07
Bardzo chciałabym wybrać się na Cyklady, ale najlepiej na własną ręke.
Czy ktoś wie jak to zorganizować? Czy jest taka możliwość żeby pływać z
jednej wyspy na drugą, zostać dłużej tam gdzie się podoba, wynajmować pokoje
na 2-3 noclegi (ewent. namiot), i tak zwiedzać to co najciekawsze.Jeśli coś
wiecie albo macie ciekawe pomysły piszcie. Pozd cyk
Obserwuj wątek
    • arwena Re: CYKLADY czy warto?? 07.10.04, 15:22
      mysle ze jest taka mozliwosc - bebiak tak zawsze robi:))))
      tani lot do Aten, potem prom z Pireusu, a potem szalejesz:))
      wszystko jest w internecie!
      ja w tym roku tak bylam na Peloponezie, w przyszlym wybieram sie tam tez i
      jeszcze na wyspy
      pozdrowka i powodzenia:)
      ps. co do cykladow - to pewnie warto. ale poczytaj na stronce bebiak (nie wiem
      czy moge podac, ale na innych watkach ona sama podaje, poszukaj;)
      • Gość: cyk Re: CYKLADY czy warto?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 15:31
        Witaj Arwenko :)
        czytałam o twoich dokonaniach i właśnie one dodały mi otuchy że jednak można,
        trzeba tylko trochę odwagi. boję sie tylko bo mój angielski ma się jeszcze nie
        najlepiej.Myślałam o locie do Aten a potem ... liczę że bebiak się odezwie.
        pozdrowienia :)
        • arwena Re: CYKLADY czy warto?? 07.10.04, 17:40
          Gość portalu: cyk napisał(a):
          > trzeba tylko trochę odwagi. boję sie tylko bo mój angielski ma się jeszcze
          > nie najlepiej
          no wlasnie - kluczowe slowko to 'jeszcze' - masz przed soba cale 9 miesiecy:)))
          a powinnas umiec przeczytac napisy, szyldy:)) i zapytac o pokoj w hotelu i
          zamowic danie (w sumie niekoniecznie, czesto palce ida w ruch;) i kupic bilet
          (zdarzylo mi sie, ze pokazywalam dwa palce - na ilosc biletow - i
          mowilam 'Athina' - dzialalo:))
          naprawde niewiele trzeba:) trzymaj sie, a przez zime bedziemy na forum
          wymieniali w szerszym gronie pomysly i namiary
      • Gość: regina Re: CYKLADY czy warto?? IP: 195.164.48.* 07.10.04, 15:35
        właśnie tak podróżowałam i w przyszłym roku również zamierzam. Wypłynęłam
        nocnym promem z Pierusu na Santorini, a następnie pływałam z wyspy na wyspę.
        Bilety na prom kupuje się w dowolnym biurze podrózy, z noclegami na wyspach nie
        ma problemów, w każdym porcie Grecy oferują noclegi. Wszędzie nocowałam za 10
        EUR (byłam sama)i miałam do dyspozycji pokój z łazienką.
        Cyklady sa przepiękne, ludzie otwarci, poza tym jest bezpiecznie.
        • bebiak Re: CYKLADY czy warto?? 07.10.04, 17:12
          Cześć:)
          Ja to tak: albo z Pireusu albo z Rafiny.
          Z Rafiny można popłynąć na Andros (pierwsza Cyklada od północy), potem za czas
          jakiś z Andros na Tinos (druga), potem na Mykonos (stamtąd wycieczka statkiem
          na Delos oczywiście).
          Na Tinos rok temu na początku września wybrałam się zupełnie w ciemno, bo tak
          mnie naszło. Nie było mi łatwo znaleźć pokój w stolicy bo to specyficzne
          miejsce (ikona!) i sporo pielgrzymów, ale się udało (20e). Nie trzeba tam
          mieszkać w stolicy (która zresztą najpiękniejsza nie jest) ale mnie zależało na
          porcie i tzw. dworcu autobusowym, bo lubię się szwędać.

Na Milos i Kimolos wybrałam się z Krety (bo tam poleciałam), na Syros z
          Pireusu, na Folegandros z Pireusu.

Gdzieś Cyk pytałaś (czytałam) o chatki z marszu: jak dotąd poza tą Tinos to bez
          najmniejszych problemów u mnie (choć fakt w czerwcu jeszcze nigdy nie byłam w
          Helladzie).
          Teraz, pod koniec sierpnia w ciemno wybrałam się na Kefalonię (lot do Aten) i
          śliczne chatki bez problemów (20e a w Fiskardo 25e ale to wyjątkowe miejsce),
          na południowy Peloponez dwa lata temu w pierwszych dniach września też zupełnie
          w ciemno i też bez problemów (tu średnio płaciłam 18e, ale wiem, że można i
          taniej - zależy do wymagań).
          A Cyklady? Ech, to wg mnie najpiękniejszy archipelag na ziemi:)
          Stronka moja nie jest żadną tajemnicą: www.betaki.friko.pl (jeśli tylko komuś
          taki hmmm dziwny i bardzo osobisty charakter stronki odpowiada - to zapraszam
          serdecznie).
          Pozdrowionka dla Was wszystkich - cieputkie:)
          B.
          • bebiak Re: CYKLADY czy warto?? 07.10.04, 17:21
            Zapomniałam napisać: ceny tych swoich chatek podałam od osoby i przyznaję: nie
            szukałam tańszych. Miałam akurat trochę więcej groszy (a nie zawsze mam
            niestety) stąd jak zobaczyłam jakąś chatkę, która mi się podobała to
            wynajmowałam.
            B.
            Przykładem braku kasy na chatkę była Milos - tam nocowałam sobie na plaży, a
            jaki piękny widok na boskie Egeo miałam, a jak boskie Egeo pięknie szumiało mi
            do snu:) Aj, Cyklady to raj, raj i raj, podobnie jak cała Hellada zresztą:)
            • Gość: cyk Re: CYKLADY czy warto?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 19:20
              cześć
              dziękuje serdecznie za namiary i informacje.
              Regino niezły z ciebie podróżnik skoro wybrałaś się na taką wyprawę sama.
              Zainponował mi także bebiak (odwiedziłam jego stronkę), imponująca znajomość
              Grecji. Podzielam zdanie że Grecja to najimponujący kawałek świata i ...moja
              miłość już od wielu lat - i wiem że po grób!
              Pozdrawiam :) cieplutko
    • Gość: pilas Re: CYKLADY czy warto?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 21:47
      Wrócilismy tydzien temu z Cyklad ( Mykonos, Naxos, Santorini, Paros)
      To byl nasz pierwszy trip do Grecji i bylo bosko !
      Kilka info praktycznych :
      Samolot: ( rezerwacja z kilkumiesiecznym wyprzedzeniem)- 600 PLN 2/os w obie
      strony.
      Prom: 20 Euro za os. z Pireusu/Rafiny na wyspy , miedzy wyspami 5-10
      Nocleg: 20 Euro za studio z widokiem lub z basenem itd.
      Rower: 5, Skuter: 10-15, Auto: 20 i wiecej
      Papu: srednio 20 - kolacja z winkiem
      Ponownie wybieramy sie pod koniec kwietnia ;-)
      Podziekowania dla Bebiak - jestes absolutnym guru tego forum !
      • bebiak Re: CYKLADY czy warto?? 12.10.04, 02:13
        Gość portalu: pilas napisał(a):

> Podziekowania dla Bebiak - jestes absolutnym guru tego forum !

Bosz.... i co ja mam w związku z tym napisać???
        Czuję się strasznie zestresowana a zaczerwieniłam się niczym pomidor:)
        EFCHARISTO PARA POLI - wcale nie krzyczę, choć może trochę ale z sympatią:)
        Pozdrowionka i dalszych cudownych wypraw do raju.
        Celowo nie napisałam: udanych - bo przecież TAM zawsze są udane!
        B.
        • acek2004 Re: CYKLADY czy warto?? 14.10.04, 15:42
          co bysmy bez bebiak zrobili :)

kiedys, tylko dodam, byla opcja wykupienia biletu cos jak "miesieczny" :), u
          jednego z przewoznikow (nie pamiatam ktory) i mozna bylo w cenie z wyspy na
          wyspe plywac, tylko nie mozna bylo 2 x w to samo miejsce.. wrocic.. wiec tylko
          do przodu :)

pozdrawiam

acek
          • gale bebiaczek na Forum 14.11.04, 20:12
            > co bysmy bez bebiak zrobili :)

Ano wlasnie dlatego czasem wypowiedzi Bebiaczka - nie mam pojecia jakim cudem -
            oznaczaja sie jako wypowiedzi Eksperta.

Beata, sciskam cieplo jak zawsze,
    • Gość: cyk Re: CYKLADY czy warto?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 14:04
      witam ;) mam pytanko - czy był ktoś na Koufonissi? to wysepki zaraz pod Naxos.
      I drugie gdzie się kupuje bilety do Aten za 600 zł w obie strony? pozdr
      • bebiak Re: CYKLADY czy warto?? 16.10.04, 16:11
        Cześć:)
        Gość portalu: cyk napisał(a):

> mam pytanko - czy był ktoś na Koufonissi? to wysepki zaraz pod Naxos.

Nie byłam, ale podpowiem Ci, że Koufonissi razem z sąsiednimi wysepkami:
        Iraklią, Skinoussą i Donoussą tworzą grupkę wysp zwaną Małymi Cykladami. Miałam
        w tym roku straszliwą ochotę je zaatakować, ale przegrały z Kefalonią i
        Ithaką:) Gdybyś tam się szwędała to obejrzyj wszystkie - są maleńkie, bardzo
        bardzo greckie w klimacie i nie zniszczone przez turystykę. Nie wiem jak
        wygląda komunikacja pomiędzy nimi, ale ponieważ odległości nie są wielkie być
        może nawet kaiki pomiędzy nimi pływają.

> I drugie gdzie się kupuje bilety do Aten za 600 zł w obie strony?

W takiej cenie widziałam oferty Air Polonii oraz Wizzair-u. Aktualnie LOT ma
        jakąś promocję 500 i coś złotych (ale nie jestem pewna czy to już z dodatkami -
        pewnie nie).
        Pozdrowionka. B.
      • arwena Re: CYKLADY czy warto?? 17.10.04, 14:32
        www.easyjet.com z Schoenefeldu
        nawet niecale 600 zl (bez jakichs groszy), razem ze wszelkimi oplatami
        mysle ze teraz moga byc jeszcze tansze - zalezy kiedy kupujesz, generalnie im
        pozniej tym drozej, ale sprzedaja chyba na 3-4 miesiace naprzod
        wszystko bylo extra, tylko uwaznie przeczytaj warunki, bagaz etc (wszystko jest
        na stronie)
        • Gość: regina Re: CYKLADY czy warto?? IP: 195.164.48.* 18.10.04, 09:23
          miałam lecieć do Aten wizz airem z Katowic, w obie strony wychodziło ok. 650 zł
          ze wszystkimi opłatami. W końcu jednak wybrałam LOT, kosztowało mnie to ok.
          1000 zł, a teraz jest jakieś 200 zł taniej (ze wszystkimi opłatami). Co do
          Małych Cyklad - gdy byłam na Naxos, widziałam, że prawie codziennie coś pływa
          stamtąd na Małe Cyklady.
    • Gość: cyk Re: CYKLADY czy warto?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 15:54
      Witam :)
      Dzięki az wszystkie informacje. Wiemy już jak dolecieć,że promy pływają, więc
      już prawie jesteśmy na wakacjach.
      Wiecie może jeszcze czy wszystkie cyklady są takie górzyste? bo myślę o tym w
      jaki sposób najlepiej podróżować po wyspie. Czy można tam wypożyczyć skuter
      bądź rower , bądź osiołka :))), no i czy one (i my też) podołają tym
      wzniesieniom.
      Autobusy tam może i jeżdżą ale pewności jak wiadomo nigdy całkowitej nie ma a o
      rozkładzie jazdy już nie wspomnę. Choć wyspy duże nie są i pewnie na piechotę
      też dało by się wrócić :), wystarczy pewnie trzymać się brzegu, bo żeby się
      zgubić trzeba się bardzo starać .
      Pozdrawiam cyk
      • Gość: regina Re: CYKLADY czy warto?? IP: 195.164.48.* 18.10.04, 16:20
        Cyklady są raczej górzyste, ale przemieszczanie się ponich nie jest trudne.
        Można wypożyczyć skuter, rower na niektórych wyspach też, ale raczej niełatwo
        nim jeździć z uwagi na różnice wysokości i bezpieczeństwo (Grecy jeżdżą
        samochodami i motorami jak szaleńcy, a drogi są wąskie i kręte). Wyjątkiem są
        małe i mniej popularne wyspy, gdzie ruch jest mniejszy. Ja jeździłam autobusami
        (jeżdżą rzadko, ale wg rozkładu) albo stopem. Zagrożenie przestępczością na
        wyspach jest na tyle nieduże, że podróżowanie stopem jest bezpieczne nawet dla
        samotnych kobiet, a Grecy bardzo chętnie się zatrzymują. Co do zgubienia się -
        na większych wyspach nie jest to takie trudne. Na Naxos miałam kiepską mapę i
        gubiłam się dosłownie na każdym kroku, ale zawsze jakiś tubylec wyciągał mnie z
        opresji.
    • Gość: gosc Re: CYKLADY czy warto?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 21:40
      Dołączam się do watku i mam pytanko: a nie wiecie może jak jest na Serifos i
      Sifnos bo to chyba po drodze z Santorini? czy warto tam wstąpić po drodze? może
      ktoś był? pozdrowienia
    • Gość: Marian Re: CYKLADY czy warto?? IP: *.chello.pl 21.11.04, 12:49
      Naprawdę warto, ale rzeczywiście indywidualnie. Moja pasja to swobodne
      żeglarstwo morskie (turystyka, nie wyczyn). Z grupą przyjaciół, która ciągle
      poszerza się, pływamy po różnych ciekawych miejscach. Ostatnie 2 lata po
      Cykladach, od wyspy do wyspy. Mamy już sporo doświadczeń. Jest tam ciągle
      jeszcze b. dużo do zobaczenia i nie wykluczone że w 2005 jeszcze raz popłyniemy
      (2 tyg.). Jeśli interesuje cię ten sposób podróżowania i zwiedzania, to podaję
      namiary:
      Marian Szędzielorz, kom. 506 054 756, Katowice
    • Gość: alina mieszkam na cykladach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 20:55
      warto na milos kimolos polecam teraz jest tanio i mieszkanie wynajmiesz nawet
      za 15 euro za dobe a jest co oglądać tylko tawerny pozamykane polecam milos i
      tawerne sirocco gdzie serwuja jedzenie wprost z vulcanu.pa pa
      • Gość: bah7 Re: mieszkam na cykladach... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 28.12.04, 22:36
        Troszkę Ci zazdroszczę, Alinko...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2864491&a=18909115

;-)

bah7
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka