Dodaj do ulubionych

samochodem po raz pierwszy

IP: *.brzesko.net.pl 26.12.04, 21:16
Cześć.Proszę o namiary na spokojne ,tanie kampingi.Zależy nam na odludnej
plaży(chętnie piaszczystej,lub piaszczysto-kamienistej).Czy na
płw.Chalcydyckim istnieją takowe? Myślę o Sithonii-ale podobno opanowana przez
rekiny turystyki...Chyba więc jednak ruszymy na Peloponez-jeśli znacie
spokojne kampingi ,napiszcie proszę-również o cenach,czy da się
targować?Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Basia Re: samochodem po raz pierwszy IP: *.crowley.pl 26.12.04, 22:30
      Witaj Ewo, zreweanżuję się za informacje o Chorwacji. Polecam kemping "Lido" w
      Tolo na Peloponezie, ok. 10 km. od Nafplio (tel. 2752059396). Kemping ten jest
      w duzej mierze ocieniony, z zadbanymi sanitariatami, wieczorami, jak byliśmy
      ostatnia dekada lipca), był cichy (chyba w ogóle jest cichy).
      Do przyjemnej piaszczystej plaży z fantastycznie ciepłą wodą jest bardzo blisko
      (ok.3-5 minut spacerkiem). Cena za 2 osoby, samochód i namiot ok. 20 euro. W
      pobliżu jest co zwiedzać (Nafplio- uznawane za jedno z piękniejszych miasteczek
      greckich, ruiny antycznych Myken, starożytny teatr w Epidavros). Niedaleko od
      kempingu (ok.7-8 km.), przy wyjeździe z Nafplio w kierunku Tolo, jest
      tani "Lidl", a obok piekarnia.
      Kemping, o którym piszę, jest po lewej stronie ok. 9-10 km., jadąc od Nafplio w
      kierunku Tolo. Wspominam o tym, bo po prawej stronie, prawie naprzeciw "Lido"
      jest inny kemping, nieco droższy i , moim zdaniem, trochę gorszy (mniej
      niż "Lido" ocieniony).
      I jescze jedno, na mnie Peloponez zrobił większe wrażenie niż Sithonia (choć
      Chalkidiki jest ładne).
      • Gość: Rezydent z Korfu Re: samochodem po raz pierwszy IP: *.zory.sdi.tpnet.pl 27.12.04, 15:39
        Zgadzam sie ze Tolo to jedno z najlepszych miejsc w Grecji.Pole tez znam i
        potwierdzam ze warto.Proponuje tradycyjnie prom z Wloch czyli
        Wenecji,Ancony,Bari lub Brindisi.Przez Serbie to kawal drogi!!!Prom do Patras i
        pozniej juz tylko ok.150km do Tolo.
        • Gość: ewa Re: samochodem po raz pierwszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:55
          Dzięki,Rezydent:)Co do promu-zastanowię się,ale ceny niezbyt zachęcające...
      • Gość: ewa Re: samochodem po raz pierwszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:53
        Dzięki:)Jednym słowem-jednak Peloponez,jak radzi większość naocznych świadków:)
        Jeśli zwiedzaliście jakieś ciekawe miejsca jeszcze z dobrym zapleczem,napisz
        proszę.Chętnie nawiążę kontakt mailowy,gdybyś była chętna.Lecę odpisać na
        Chorwację:)
        • Gość: Basia Re: samochodem po raz pierwszy IP: *.c.net.pl 27.12.04, 22:51
          Będąc w Tolo, jeśli będziecie dysponować samochodem, możecie wybrać się
          zobaczyć Kanał Koryncki (warto, z Tolo ok. godzina jazdy) oraz do Aten (też
          warto, ok. 2 godzin jazdy).
          Ateny to bardzo duże miasto i najlepiej zaparkować na przedmieściach i do
          centrum podjechać metrem (tanie) lub autobusem. Moim zdaniem jednodniowa
          wycieczka do stolicy Grecji wystarczy, bo, paradoksalnie, za wiele do oglądania
          tam nie ma. Polecałabym Akropol, Plakę (19-wieczna dość urokliwa, pełna
          knajpek, sklepów dzielnica, niestety bardzo skomercjalizowana), Pałac
          Prezydencki i - jeśli lubisz - Narodowe Muzeum Archeologiczne, jedno z
          najlepszych tego typu muzeów na świecie. Można jeszcze obejrzeć nowy stadion
          olimpijski.
          Na nas największe wrażenie w Grecji zrobiły Meteory i Delfy (niezłe są też
          zabytki na Peloponezie: ruiny antycznych Myken i świetnie zachowany starożytny
          teatr w Epidavros). Odradzam zaś Olimpię, bo to, co po starożytnej kolebce
          olimpiady pozostało, to mizerne ruiny antycznego stadionu, nie warte zachodu
          (chyba ze kogoś bardzo archeologia i kultura antyczna fascynują). W ogóle Grecy
          gdzie tylko są ku temu możliwości (czyli jakieś antyczne ruiny) tworzą parki
          archeologiczne (wstęp oczywiście odpłatny) i , moim zdaniem, trzeba rozsądnie
          do tych 'atrakcji' podchodzić, bo na wiele z nich szkoda pieniędzy.
          Pozdr.
          • Gość: ewa Re: samochodem po raz pierwszy IP: *.brzesko.net.pl 28.12.04, 08:31
            Dzięki.Jeśli masz jeszcze pytania odnośnie Chorwacji,chętnie odpowiem.Mój numer
            gg 109 06 36,bywam wieczorami-w razie czego zostaw wiadomość.Pozdrawiam.
    • Gość: ewa Re: samochodem po raz pierwszy IP: *.brzesko.net.pl 06.01.05, 21:08
      Poczytałam jeszcze parę postów i znów się zastanawiam-Peloponez...czy
      Kreta?Gdzie spokojniej i mniej turystów?(w lipcu)
      • Gość: Rezydent z Korfu Re: samochodem po raz pierwszy IP: *.zory.sdi.tpnet.pl 08.01.05, 10:35
        Wszedzie w Grecji znajdziesz spokojne ustronne miejsca.Jezeli mam porownywac
        Peloponez z Kreta to ogolnie patrzac na pewno spokojniej jest na Peloponezie, a
        rownie pieknie.Poza tym lepsze miejsce wypadowe jezeli chcesz cos zwiedzic w
        Grecji no i tanszy dojazd.
        • Gość: ewa Re: samochodem po raz pierwszy IP: *.brzesko.net.pl 08.01.05, 11:23
          Dzięki,Rezydent-im więcej się przeczyta,tym więcej by chciało się
          zobaczyć...Obejrzałam zdjęcia Zakinthos i jestem pod ogromnym
          wrażeniem...Osiołkowi w żłoby dano:)Trzeba chyba zaplanować kilka urlopów pod
          rząd w Grecji i to jest jedyne rozwiązanie:)Pozdrawiam.
          • new_line_cinema Re: samochodem po raz pierwszy 08.01.05, 22:14
            No ja też mam ten problem, sam nie wiem na co sie zdecydować, ale chyba w tym
            roku pojadę na Chalkidiki, Peloponez zostawię sobie na za rok ;-)
          • Gość: ewamalgorzata Re: samochodem po raz pierwszy IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 09.01.05, 17:17
            Byłam na Sithonii dwa lata temu. Polecam bardzo camping Melissi -
            www.camping-melissi.com
            Mnie sie Sithonia bardzo podobała - wydawała mi się mało "uturystyczniona" - w
            przeciewieństwie do dwóch pozostałych półwyspów Halkidiki. Przy okazji można
            obejrzeć też nieprzesadnie opanowaną przez turystów północną Grecję. Poza tym-
            jadąc samochodem przez Bałkany a nie z Włoch promem - chyba zyskuje się jeden
            dzień i pewnei koło 1000 km.:) Jak na Peloponez to IMHO tylko promem. A co do
            Twojej uwagi, że na Grecję jedne wakacje to za mało - no cóż, masz 100% racji:)
            • Gość: ewa Re: samochodem po raz pierwszy IP: *.brzesko.net.pl 09.01.05, 21:50
              Dzięki za podpowiedź:)Na Sithonii byłam 24 lata temu-dla mnie-dziecka komuny-
              był to wtedy raj na ziemi...Ciągnie mnie to miejsce jako podróż
              sentymentalna,ale kamping,na którym mieszkaliśmy wtedy,najprawdopodobniej już
              nie istnieje...("Afrodyta" niedaleko Poligiros).Grecja jako turystyczna Mekka
              zaczęła się rozwijać doipero z końcem lat osiemdziesiątych.Kassandrę ominę
              szerokim łukiem,to pewne.Athos-z przyczyn płci-również.Na Sithonię prędzej,czy
              później,wrócę...Pozdrawiam.
              • Gość: ewamalgorzata Re: samochodem po raz pierwszy IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 09.01.05, 23:01
                Mnie się Sithonia naprawdę bardzo podobała. I właśnie -oprócz krajobrazów -
                przez stosunkowo małą ilość ludzi, ładne plaże, i - nie ukrywajmy - za bardzo
                przystępne ceny, w porównaniu z innymi częściami Grecji;-) Camping Melissi, na
                którym bylismy chyba z tydzień - tak nam się spodobał - leży niedaleko
                miejscowości Sikhia i Sartri. Miał - jak na greckie campingi - wyjatkowo wysoki
                standard, przystępne ceny. Jest prawie przy plaży, jest nieduży, kameralny.
                Fajnie tam jest, jedź śmiało:)
                • Gość: ewa Re: samochodem po raz pierwszy IP: *.brzesko.net.pl 10.01.05, 22:19
                  Dzięki,obejrzałam w necie-napisz proszę,czy da się idąc brzegiem plaży oddalić
                  nieco od ludzi?(na zdjęciu trudno ocenić).
                  • ewamalgorzata Re: samochodem po raz pierwszy 10.01.05, 23:36
                    Da się, spokojnie- w odległości kilku minut drogi sa niesamowite,
                    małe , "kilkuosobowe":) plaże poukrywane w skałkach - na pewno je odnajdziesz..
                    wychodząc z kampingu trzeba się kierowac w lewą stronę, ... to proste:) Sama
                    plaża też nie była zatłoczona. Największy problem może być z samym znalezieniem
                    kampingu - on nie jest przy głównej drodze, tylko trzeba z niej zjechać - były
                    strzałki, ale małe:) trzeba uważać:)Jak chcesz jakieś bliższe informacje - pisz
                    na priv, postaram się przypomnieć sobie coś więcej
                    • Gość: ewa Re: samochodem po raz pierwszy IP: *.brzesko.net.pl 11.01.05, 21:46
                      Dzięki za pomoc,w razie potrzeby się odezwę:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka