IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 12:51
Czy mozecie mi polecic jakies ciekawe wycieczki na Rodos? Bede w miejscowosci
Kalithea, ok 6 km. od miasta Rodos. Byl tam ktos? Bede bardzo wdzieczna za
wskazowki
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • czarodziejka1 Re: RODOS 25.01.05, 13:46
      Kalithea znam b. dobrze. Jeżdżę tam co roku od czterch lat :) W tym roku
      wybieram się tam po raz piąty (wrzesień). Jest to małe miasteczko/osada
      składająca się z kilku dużych kompleksów hotelowych oraz kilku
      miniejszych hotelików położonych wzdłuż głównej drogi. W samym centrum jest
      kilka sklepów, kanjpek i dwa bankomaty. Atutem Kalithea jest to, że leży tylko
      6 km od miasta Rodos. Co 30 minut kursuje do Rodos lokalny autobus (bilet
      kosztuje 1,60 Euro). Nabrzeże w Kalithea składa się z kilkunastu zatoczek
      otoczonych skałami lub piaskowo/żwirowymi plażami. Mnie osobiście to odpowiada,
      gdyż uwielbiam pływać na otwartym morzu wśród skał :) Co do wycieczek, to
      polecam samo miasto Rodos (przepiękna, przeogromna Starówka, słynny Port
      Mendraki z trzema wiatrakami, Nowe Miasto, bulwar nadmorski, Street Bar). Poza
      tym polecam gorąco wyprawę do Lindos z przepięknym Akropolem na wzgórzu. Do
      Lindos można wybrać się lądem lub statkiem z portu w Rodos. Osobiście odbyłam
      te dwie podróże. Warta odwiedzenia jest też Dolina Motyli, ale motyle są tylko
      w okresie od lipca do sierpnia. Wielu turystów wypożycza samochód i objeżdża
      wyspę samemu. Ja osobiście wykupiłam wycieczkę z naszego biura podróży "Rodos
      wzdłuż i wszerz", gdyż nie lubię jeździć samochodem na wakacjach. Lokalne biura
      podróży nie organizują żadnych wycieczek objazdowych po Rodos. Jedynie tylko
      wycieczki - rejsy statkami. Można popłynąć praktycznie wszędzie: do Turcji, na
      wyspę Kos, Nisyros, Simi, a nawet na kontynent. Serdecznie pozdrawiam :)

• Gość: madrugada Re: RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 13:59
        Wielkie dzieki za informacje!!!
        Ja tez sie we wrzesniu wybieram.
        A do jakiego hotelu jedziesz?
        pozdrawiam
      • Gość: Grażka Re: RODOS IP: *.mech.pg.gda.pl 25.01.05, 14:14
        Ja byłam na Rodos w terminie 06-20.09. Byłam w Dolinie Motyli i było ich całe
        mnóstwo.
        A wypoczynek w Kalithei też bardzo mi się podobał.
        • Gość: madrugada Re: RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 14:16
          A ja temperatury???
          a w jakim hotelu?
          pzdr
    • czarodziejka1 Re: RODOS 25.01.05, 14:34
      Grażka, to miałaś wielkie szczęście :) Ja w prawdzie byłam w Dolinie Motyli w
      pierwszej połowie czerwca 2002 roku i motyli tam nie było, ale inni moi znajomi
      byli np. we wrześniu i mytyli też nie było :((( W tym roku wylatuję już na
      początku września (od 5 do 19 września) i nie jest wykluczone, że zrobię
      jeszcze jedno podejście. Może motyle będą tym razem???

Madrugada, wybieram się z biura Scan Holiday do hotelu Kresten Palace.
      • Gość: madrugada Re: RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 14:37
        Ja jade w tym samym terminie,ale do Kalithea Mare. Ze Scan Holiday. I lecisz z
        Warszawy, jak mniemam? Czyli pewnie bedziemy jechac razem
        pzdr
      • czarodziejka1 Re: RODOS 25.01.05, 14:38
        A co do temperatur, to jest jeszcze we wrześniu b. ciepło. W dzień ok. 28-30 C,
        wieczory trochę chłodniejsze. Ale za to woda w morzu jest boska! Ok. 25 C!
        W czasie moich wrześniowych pobytów, zawsze pod koniec września pogoda się
        załamywała. Zawsze ostatniego dnia padało :(((
        • Gość: madrugada Re: RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 14:44
          no to sie martwie, ze jedziemy w tym samym terminie ;)
        • czarodziejka1 Re: RODOS 25.01.05, 14:45
          No to będziemy leciały tym samym samolotem i jechały tym samym autokarem z
          lotniska :) Autokar ten rozwozi turystów do Kresen Palace i Kalithea Mare. Twój
          hotel leży ok. 1 km za moi w stronę Faliraki. Aby dojść do Kalithea, będziesz
          musiała przechodzić koło mojego hotelu. Pozdrawiam :)
          • Gość: motulka Re: RODOS IP: *.rej.edu.pl 26.01.05, 11:11
            a ja będę w sierpniu w lotharice obok lordos, byl tam ktos morze? bo nie wiem
            jak jest z plaza i w ogole:)
            • mika_forum Re: RODOS 26.01.05, 12:40
              Ja bylam w El Vita, mala miejscowosc, ale wszedzie blisko.
              • Gość: motulka Re: RODOS IP: *.rej.edu.pl 26.01.05, 13:00
                ja bedę w angelice, bo wybralismy tansza opcje..nigdzie nie ma zadnych opinii na
                temat tego studio..jedyna rzecz, ktorej sie boje to to ze z higiena moze byc na
                bakier. a sklepy w poblizu sa jakies? i w ofercie jest napisane ze z basenu w el
                vicie mozna korzystac..i nawet ktos juz napisal ze mozna, wiec to chyba prawda..
                • kiitek Re: RODOS 27.01.05, 14:01
                  mozna korzystac jak najbardziej,sklepow jest sporo w okolicy:)
                  • Gość: motulka Re: RODOS IP: *.rej.edu.pl 27.01.05, 14:12
                    a pozostale rzeczy?:) cos ci o nich wiadomo, może?
                    • kiitek Re: RODOS 01.02.05, 17:23
                      pozostale....a konkretniej? :)

Gość portalu: motulka napisał(a):

> a pozostale rzeczy?:) cos ci o nich wiadomo, może?
      • Gość: Grażka Re: RODOS IP: *.mech.pg.gda.pl 26.01.05, 12:08
        Czarodziejka, jedziesz w podobnym terminie, w którym ja byłam, więc jest szansa
        że będą. Czego Ci życzę. Chociaż nie są one jakieś super kolorowe i duże(może
        widziałaś, gdzieś na zdjęciach?) to i tak kiedy nagle wielka chmara odrywa się
        np. od pnia drzewa robi wrażenie. Pozdrawiam
    • jagnak Re: RODOS 26.01.05, 21:42
      o, widzę, ze zbiera się niezła paczka na Rodos;
      ja jadę z mężusiem i córcią (bdzie miała 2,5 r.) 5 września do Kalitea Mare
      Palace ze Scana.
      lecimy chyba z Paznania, miszkamy we Wrocławiu.
      Czy Wy też lecicie rodzinką?
      Tez mamy zamiar jeden tydz. poświecić na zwiedzania wyspy samochodem
      • Gość: madrugada Re: RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 21:56
        no to bedziemy w tym samym hotelu ;)
        Ja jade z siostra.
        pzdr
      • malip76 Re: RODOS 26.01.05, 23:26
        fajnie macie, ja byłem na Rodos w podróży poślubnej w 2001 roku,
        było super.
        co prawda mieszkaliśmy w miejscowości Ixia na zachodnim wybrzeżu,
        ale wypozyczylismy auto i zwiedzilismy całą wyspę.
        z tym tygodniem to troche przesadzacie - wyspę da się bez problemu zwiedzic
        sam0ochodem w dwa - maskymalnie trzy dni.
        ale na prawde warto!
        Dolina Motyli, Epta Piges (siedem źródeł), Lindos, południe zjechać warto,
        Archangelos, miasto Rodos, Tsampika (najwyższy szczyt) i najpiękniejsza plaża
        na Rodos ,itd. wspominam te wakacje bardzo fajnie! powodzenia
        • Gość: motulka Re: RODOS IP: *.rej.edu.pl 27.01.05, 10:02
          Ja jako niedzielny kierowca troche boje sie wypozyczac samochod na jazde po
          obcym panstwie. zwlaszcza po tym co uslyszalam o kierowcach greckich:) a moja
          polowa nie ma nawet prawka, wiec znowu wszytko na glowie kobiety:) no i
          wybieramy sie na caly sierpien:)
    • Gość: meni Re: RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 23:16
      A czy ktos kto byl na Rodos pojechal na wycieczke na Kos lub do Turcji? Czy
      warto?
      • gale Re: RODOS 08.02.05, 07:02
        Nie bylem na Rodos. Ale na Kos warto pojechac. Do Turcji zapewne rowniez. Gdyby
        nie bylo warto, nikt by nie jezdzil - ani tu, ani tu.

Milego,
      • czarodziejka1 Re: Do Meni 08.02.05, 10:50
        Ja byłam na takiej jednodniowej wyprawie z Rodos na Kos. Było to we wrześniu
        2003 roku. W Rodos w lokalnym biurze podróży przy porcie wykupiłam bilety na
        wodolot (ok. 45 Euro). Płynie się ok. 1,5 godziny. Ja skupiłam się tylko na
        samej stolicy Kos, gdyż na wyspie Kos byłam już dwa tygodnie w 1999 roku.
        Chciałam pokazać mojemu mężowi to cudowne miasto z ogromną Agorą, Zamkiem
        Jonitów, drzewem Hipokratesa i przecudnym portem. Spędziliśy tam prawie cały
        dzień. Zjedliśmy lunch w najlepszej tawernie w Kos ze świżymi rybami i owocami
        morza. Gorąco polecam tę wyprawę. Zabraliśmy ze sobą wspaniałe wspomnienia.
        Serdecznie pozdrawiam :)
      • czarodziejka1 Re: Do Meni - Turcja 08.02.05, 11:21
        Natomiast w Turcji byłam w 1999, kiedy spędzałam moje wakacje na Kos.
        Wypłynęlismy rano z Kardamena. Po godzinie byliśmy w stolicy Kos, gdzie odbyła
        się odprawa paszportowa. Następnie wypłynęliśmy do Turcji i po następnej
        godzinie byliśmy już w Bodroum (Turcja). W porcie królował przeogromny Zamek
        Jonitów. Udaliśmy się do miasta. Ruch jak w ulu, niesamowity zgiełk i halas
        (klaksony wszystkiego co tylko sie prusza na kółkach). Sama Turcja nie zrobiła
        na mnie większego wrażenia. Było piekielnie gorąco 40 C, choć to dopiero był
        czerwiec. Późnym popołudniem wróciliśmy na statek aby odpłynąć na spokoją
        grecką Kos. Wyspy greckie to prawdziwy raj w porównaniu z hałaśliwym Bodroum.
        Osobiście nie wybrałabym się tam po raz drugi. Szkoda pieniędzy :)
    • Gość: Belika Re: RODOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 08:54
      Pytałam w innym miejscu, ale i tu zapytam.
      Czy ktoś był za jednodniowej samodzielnej wycieczce z Rodosu na Tilos? Czy jest
      to wykonalne czy trzeba na Tilos przenocować?

Podłączę się też do pytania o Turcję.....warto? Jak zorganizowana jest taka
      wycieczka? Ile trwa itp.

Dziękuję za odpowiedzi.
      Pzdr
      Belika
      • czarodziejka1 Re: RODOS 08.02.05, 11:06
        Ja byłam na Tilos w drodze na wyspę Nisyrios (wrzesień 2002 r.). Wypłynęliśmy z
        Rodos ok. 9:00 rano wodolotem (34 Euro). Sama wyspa w sobie nie ma aż tyle
        atrakcji aby poświęcać jej aż dwa dni. Nasz pobyt ograniczył się do 2 godzin.
        Zwieliśmy tylko stolicę. Następnie udaliśmy się na Nisyros. Ta wyspa jest dużo
        bardziej ciekawa. Jest na niej aktywny wulkan, do którego dojeżdża się
        autobusem (7 Euro), schodzi się w dół wulkanu i praktycznie chodzi się w środku
        w tym wulkanie. Co chwila strzela coś pod nogami. Należy mieć kryte budy
        (nalepiej tenisówki lub adidasy), gdyż można poparzyć sobie nogi. Wszędzie
        unosi się zapach siarki, jest gorąco jak w piekle, siarka szczypie w skórę
        twarzy, nóg i rąk. Niesamowite wrażenie :) Poza tym na Nisyros jest przepiękny
        klasztor zawieszony na skale i taka typowa grecka wioska. Wyspę opuszcza się
        pod wieczór. Można do woli zachwycać się niesamowitymi widokami morza i
        oddalonej wyspy Kos. Polecam tę wyprawę z Rodos :) Serdecznie pozdrawiam :)
        • Gość: Belika Re: RODOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 14:12
          Piękności!
          A jak droga powrotna? Nocowaliści na Nissiros, wracaliście drugiego dnia na
          Rodos? Napisz proszę wszystko :)

Dzięki
          • czarodziejka1 Re: Do Beliki 08.02.05, 15:09
            Była ta jednodniowa wyprawa, która obejmowała te dwie wyspy. Do Rodos
            wróciliśmy już bezpośrednio z Nisyros, nigdzie po drodze się nie zatrzymując
            (ok. 19:00 wieczorem). Jeśli tak bardzo zależy Ci na pozostaniu dłużej na
            którejś z tych wysp, to dowiedz się, czy możesz na przykład wracać tym
            wodolotem następnego dnia. Te wodoloty pływają chyba każdego dnia. Serdecznie
            pozdrawiam :)
            • Gość: Belika Re: Do Beliki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 15:30
              Widzisz, właśnie nie specjalnie zależy nam na noclego na innej wyspie, bo
              będziemy z synem. Pytam, bo przyznam, że przeszukuję strony linii żeglugowych i
              nie widzę takiego połączenia. Mam nadzieję, że nic się nie zmieniło, bo bardzo
              chciałabym wybrać się na taką jedndniową wycieczkę :)
              Dziękuje za informacje, mam nadzieję, że uda nam się popłynąć.
            • Gość: Belika Re: Do Beliki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 15:30
              Widzisz, właśnie nie specjalnie zależy nam na noclego na innej wyspie, bo
              będziemy z synem. Pytam, bo przyznam, że przeszukuję strony linii żeglugowych i
              nie widzę takiego połączenia. Mam nadzieję, że nic się nie zmieniło, bo bardzo
              chciałabym wybrać się na taką jedndniową wycieczkę :)
              Dziękuje za informacje, mam nadzieję, że uda nam się popłynąć.
            • Gość: Belika Re: Do Beliki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 15:36
              Widzisz, właśnie niespecjalnie zależy mi na noclegu na innej wyspie, bo
              będziemy z synem. Wolałabym powrócić na noc na Rodos.
              Tak uparcie pytam o tą kwestię, bo szukałam już na stronach wielu linii
              żeglugowych i nie mogę znaleźć takiego połączenia.
              Mam nadzieję, że nic sięnie zmieniło i uda nam się popłynąć :)

Dzięki.
              • czarodziejka1 Re: Do Beliki 08.02.05, 15:50
                Belika, w lokalnych biurach podróży w mieście Rodos (przy porcie) można wykupić
                bez problemu każdą jednodniową wyprawę na sąsiednią wyspę :) U Greków jest to
                super zorganizowane. Płyniesz wodolotem lub statkiem, wychodząc na ląd
                dostajesz "pass board". Przy wsiadaniu na statek jest to twoja przepustka.
                Kapitan nie odpłynie, jeśli będzie mu brakowało turystów. A wyprwa na wyspę
                Tilos jest połączona z wyspą Nisyros. Jest też organizowana wyprwa drogą morską
                do Lindos. W ubiegłym roku właśnie drugi raz udałam się do Lindos, właśnie
                statkiem. Było super!
                • Gość: Belika Re: Do Beliki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 09:00
                  Czrodziejko kochana :) Jesteś kopalnią wiedzy :(
                  Dzięki. A powiedz jeszcze ile tak ok. takie wycieczki kosztują od osoby?
                  • czarodziejka1 Re: Do Beliki 09.02.05, 09:45
                    Wyprawa statkiem z Rodos do Lindos kosztuje 15 Euro od osoby + 6 Euro wstęp na
                    Akropol w Lindos.

A co do Tilos i Nisyros to tak jak pisałam powyżej, wyprawa wodolotem z Rodos
                    na te dwie wyspy kosztuje 34 Euro od osoby + 7 Euro autobus do wulkanu na
                    Nisyros.

Jest jeszcze jedna fajna wyprawa z Rodos na wyspę Simi (wyspa poławiaczy gąbek)
                    i kosztuje 20 Euro. Ale ktoś pisał tu na forum, że można też kupić tę wyprawę
                    za 16 Euro. Ja płaciłam w porcie w Rodos 20 Euro.

Serdecznie pozdrawiam :)

• Gość: Belika Re: Do Beliki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 11:27
                      Wielkie dzięki :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka