apja 07.03.05, 09:30 Czy na Krecie jest dużo komarów? Lub inne robactwo tego typu. Nie chodzi mi absolutnie o karaluchy. Wiecie coś na ten temat? Jadę z malymi dziećmi i chcialabym sie ewentualnie zabezpieczyć. Z góry dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hika Re: Kreta i komary? lub inne robactwo? IP: *.toya.net.pl 07.03.05, 09:55 Komarów nie ma napewno. Osobiście widziałam dość duże mrówki i bardzo dużego skorka (10 razy większego niż nasze skorki), ale nie atakował, tylko uciekał i to w zawrotnym tempie. No i są jeszcze cykady dające koncert od świtu do nocy, ale one nie gryzą i uprzyjemniają pobyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Re: Kreta i komary? lub inne robactwo? IP: 195.215.5.* 07.03.05, 10:01 jak nie ma komarow ? Moja zone i corke porznely w lipcu 2 lata temu w Amoudarze jak licho, czysta plaga. A mnie nie tknely w ogole. Odpowiedz Link Zgłoś
azra19 Re: Kreta i komary? lub inne robactwo? 07.03.05, 10:08 Komary są. I to całkiem sporo. Żeby nie zatruły nam pobytu i wieczorów wystarczy takie ustrojstwo do kontaktu, ale wkłady polecam kupić na miejscu (bardziej dostosowane do tamtych komarów). Inne żyjątka też się pokazują, ale nazw nie znam. (Karaluchów generalnie nie widziałam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ewamalgorzata Re: Kreta i komary? lub inne robactwo? 07.03.05, 21:32 We wrześniu 2004 stwierdzam z całą pewnością, że komarów nie było.:) Karaluchów i innego tego typu robactwa lezącego do pokoi nie stwierdziłam także. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinexkoza Re: Kreta i komary? lub inne robactwo? 16.03.05, 08:41 Poza sezonem jest ich mniej, ale na komary najlepszy sposób to natarcie odsłoniętych części ciała eukaliptusem i położenie go na parapecie pod otwartym oknem - słyszałem, że pomaga :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariza Re: Kreta i komary? lub inne robactwo? IP: *.amwaw.edu.pl 17.03.05, 11:06 W sierpniu nie ma komarów, ale są w maju. Odpowiedz Link Zgłoś
kakofoniks komary na krecie 17.03.05, 12:35 sa ale nie wszedzie. np w ammoudarze wystepowaly w poblizu rzeki - w ioscich hurtowych. mialem wrazenie ze sa mniejze i bardziej wredne niz polskie ;) spsobem moze byc zamieszkanie na 2 pietre (patret pierwsze drugie) nie wiem czemu ale na ta wysokosc nie dolatywaly. z innych rzeczy rzucila mi sie w oczy olbrzymia ilosc pszczół, ale tez innego typu niz w polsce. nie przejawiaja jednak zachowan agresywnych. najgorsza rzecza jaka mozesz zalezc na krecie (wg mojego kolegi greka) sa pajaki. ich ugryziia goja sie dlugo (min pol roku )i nie sa przyjemne. niestety atakuja w nocy Odpowiedz Link Zgłoś
kakofoniks Re: komary na krecie 17.03.05, 12:38 w zwiazku z datami wystepowania komarow. komary wystepuja przez caly rok, na krecie klimat sprzyja im temperatury rzadko spadaja ponizej zera a komary potrzebuja troche cielpla min 5-10 stopni i wode. bylem w sierpniu i gryzly :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: constantia Re: komary na krecie IP: *.interpc.pl / 85.198.192.* 17.03.05, 12:48 Byłam 2x na pocz.lipca i były komary. Najlepiej kupić na miejscu ten"wtyk" do kontaktów.Egz.zdają też nasze preparaty do smarowania. Odpowiedz Link Zgłoś
apja Re: komary na krecie 21.03.05, 15:10 Kakofoniks, a można jakoś ustrzec się przed tymi pająkami? Chodzi mi gó..e o dzieci, bo mam malutkie. Odpowiedz Link Zgłoś