Dodaj do ulubionych

Droga Arweno !!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 16:28
Chciałbym się więcej dowiedzieć o Twoim pobycie w tych apartemantach koło
Pylos ponieważ niedługo planuje wyjazd do Grecji na dłużej i może bym sie
zatrzymał właśnie tam gdzie ty miałaś okazje przebywać.Bo musze przyznać, że
22E za dwie osoby i za takie warunki to bardzo mało.
Mam następujące pytania:
-Czy istnieje możliwość żywienia się u gospodarzy?Jeśli tak to ile to by
dziennie kosztowało na 1 osobe.
-Czy w apartamentach jest klimatyzacja i czy płaci sie coś za to dodatkowo?
Czy może jest to wliczone w cenie 22E?
-I może wiesz przypadkiem czy tamci państwo wynajmują apartamenty przez
okrągły rok??
Błagam odpisz,bardzo mi zależy!
Obserwuj wątek
    • Gość: Andi Re: Droga Arweno !!! IP: *.csk.pl 02.04.05, 17:28
      To chyba tu :
      www.appthanos.com/english/index.html
      • Gość: bartek Re: Droga Arweno !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 19:17
        dzięki ale widziałem już tą strone,ale niestety nie ma tutej odpowiedzi na moje
        pytania...
        • arwena Re: Droga Arweno !!! 05.04.05, 10:48
          czesc, niestety troche mnie nie bylo
          1. moga przynosic sniadania do apartamentu (na tacy, widzialam mniej wiecej),
          nie wiem za ile (na pewno kilka eur). ale generalnie jedzenie tam nie jest
          problemem, w poblizu sporo knajpek (pewnie mozna sie umowic, ze jesli jestes
          stalym gosciem to beda Ci liczyc taniej, a sniadania szykowac sobie w
          apartamencie, jest fajny aneks kuchenny, nawet mozna pelne obiady tam gotowac).
          2. klima jest w cenie. ja mialam nawet tv - lokalne tylko. moze od tego roku tv
          beda we wszystkich
          3. napisz emaila do nich z pytaniami, wygodna i szybka droga kontaktu.
          4. pytaj dalej, chetnie odpowiem
          5. pzdr!
          • arwena Re: Droga Arweno !!! 05.04.05, 10:49
            6. nie wiem czy wynajmuja przez okragly rok. w listopadzie zbior oliwek ;)
            • Gość: Bartek Re: Droga Arweno !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 13:29
              Dzięki za odpowiedź.Więc już pisałem do nich i żeczywiście wyglądają na bardzo
              sympatycznych ludzi.Coś wspominałaś na formu że mogłabyś przesłać zdjęcia na
              miala więc jeśli byłoby to możliwe to chętnie bym popatrzył, mój adres e-mail:
              bartek.grunwald@interia.pl
              pozdrawiam!
              • Gość: Bartek Re: Droga Arweno !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 13:42
                naprawde nie sądziłem że za takie małe pieniądze można wynająć coś takiego(320E
                za miesiąc villa type B,jeśli pobyt dłuższy niż 6,5 miesiąca!)To naprawde
                bardzo sie opłaca.Ja i dwoje moich znajomych mamy taki plan czerwiec-wrzesien
                praca przy zbiorach owoców na zachodzie(w tym roku szwecja i dania),październik-
                maj pobyt w grecji z czego 6 miesięcy pracy a 2 odpoczynku.No właśnie może sie
                orientujesz jak tam stoi sprawa pracy?Czy poza zbieraniem coś innego można tam
                robić?Są tam jakieś zakłady?fabrykki?.Nie chodzi mi tylko o tą miejscowość ale
                o całą okolice razem z Pylos.miłego dnia
                • arwena Re: Droga Arweno !!! 07.04.05, 16:00
                  kilka zdjec podesle (niestety prosze o cierpliwosc), ale od razu mowie, ze nie
                  powiedza Ci wiecej, niz ich www (nawiasem mowiac tez tam jestem:) - naprawde
                  aktualne

tez mi sie tam tanio wydawalo, sa sklonni obnizac cene przy dluzszych pobytach
                  i poza sezonem (np we wrzesniu sporo miejsc bylo pustych, szacuje, ze zajetych
                  bylo ponizej 50%) - tak wiec sprobuj sie jeszcze potargowac! albo w tej cenie
                  cos jeszcze niech Ci doloza (sniadania 1x w tygodniu dla wszystkich? nie wiem:)

co do pracy - to raczej typowo rolnicza okolica. wiecej info jest na
                  www.pylos.net
                  jedyne wieksze miasto w poblizu to Kalamata (naprawde duze, przemyslowe jakos
                  takie), ale to kawalek, nie pamietam dokladnie, ale ok 60-100 km moze, wiec
                  codzienne dojazdy raczej odpadaja - choc z drugiej strony to chyba 1 godz drogi
                  autem (tam jest problem z wynajeciem auta w sezonie! w pylos sa dwie
                  wypozyczalnie, ktore chyba w dodatku skads sprowadzaja auta! warto sie tym
                  wczesniej zainteresowac)

na polnoc jest kiparissia i filiatra, nieco blizej niz kalamata, ale tez kawalek

w okolicy dominuja gaje oliwne, wiec w tym okresie z praca nie powinniscie miec
                  tam klopotu (pani w sklepie nawet wspominala polki z lat osiemdziesiatych,
                  ktore tam przyjezdzaly na zbior oliwek), ale chyba raczej nie przez 6 miesiecy -
                  w ogole sie w tym niestety nie orientuje

z tym pytaniem mozesz tez zwrocic sie do p. Karalisa - oni sa dosc uczynni i
                  jesli cos beda mogli to na pewno pomoga

btw - fajny pomysl:))) napisz jak idzie realizacja ;) pozdr!!
                  • arwena Re: Droga Arweno !!! 07.04.05, 16:19
                    www.villavoidokilia.gr/EN/index.html
                    mijalismy ten kompleks - przede wszystkim ma pieky widok:))

polozony chyba w petrohorze, nieco na uboczu, tez mala wies, kilka km
                    od 'naszej'

niestety nie podaja kontaktu emailowego, ale moze warto zadzwonic (moze
                    taniej?) niestety nie mam pojecia zadnego o cenach, zapamietalam tylko to
                    miejsce, bo pieknie tam bylo
                    pzdr
                    • Gość: bartek Re: Droga Arweno !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 18:19
                      Dzieki za informacje i za ten link.No też bardzo ładnie tam jest,ale mi
                      osobiście sie bardziej podoba tam gdzie Ty miałaś okazje mieszkać.Podoba mi sie
                      że właśnie te apartamenty są na wzgórzu dzięki temu ładniejszy widok jest.A
                      myślisz żeby jeszcze spuścili z ceny?Bo wydaje mi sie że 320E na miesiąc za
                      całą wille w tak atrakcyjnej okolicy to bardzo mało...no ale wsumie można
                      spróbować.też słyszałem ze z południowcami opłaca sie targować...
                      Acha coś mi sie nie zgadza,bo Ty pisałaś że we wrześniu płaciłaś 22E za dwie
                      osoby za noc?A z tego cennika który mi przesłał ten grek jest podane że cena we
                      wrześniu za studio wynosi 44E!Czy to teraz tak ceny poszły do góry czy
                      wytargowaliście o połowe niższą cene???pozdrawiam
                      • arwena Re: Droga Arweno !!! 07.04.05, 21:14
                        no coz, ja w ogole cennika nie widzialam, podal mi te cene i byla ok
                        ale moze by wam jeszcze obnizyl, np za rzadsze sprzatanie? sprobuj, to jest dla
                        niego biznes, bo nie musi sie martwic przez kilka (pustych!!) miesiecy o cala
                        wille

my jechalismy autobusem rzeczywiscie z Aten autostrada przez Trypolis (na
                        stronie tych apartamentow jest schematyczna mapka) i tak chyba jest najlepiej i
                        najkrocej, choc koncowka juz bardzo mocno kreta i waska droga, tak wiec w sumie
                        autobusem jechalismy 5,5 godz chyba.

pozdr!
                        • arwena Re: Droga Arweno !!! 07.04.05, 21:16
                          a te cenniki wynikaja chyba z ich magicznych przepisow, tym sie nie przejmuj,
                          tylko sie targuj
                          okolica nie jest atrakcyjna turystycznie (to znaczy dla nas byla super!!!), ale
                          to spokojne miejsca, wielkich rozrywek i zabytkow tez nie ma (Grecja to
                          przeciez sama historia)
                          • Gość: bartek Re: Droga Arweno !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 22:15
                            a powiedz mi czy są tam kościoły katolickie?Wiem że prawie 100% greków jest
                            wyznania prawosławnego ale jakieś miejszości tam są nie?Wiesz może coś na ten
                            temat?pozdrowienia
                            • arwena Re: Droga Arweno !!! 07.04.05, 23:34
                              w tej miejscowosci widzialam ze trzy kosciolki (przypuszczam, ze jeden jest
                              czynny na 'co dzien', jeden przy cmentarzu), ale nie zauwazylam katolickiego
                              (to naprawde malutka miejscowosc, nawet nie ma tam wiekszego skrzyzowania :))

moim osobistym zdaniem - nie ma wiekszego znaczenia czy modlisz sie w obrzadku
                              katolickim czy grekokatolickim. ale to rzecz jasna tylko moje zdanie na
                              marginesie.

pozdr. bardzo ciekawam waszej wyprawy. sama szukam celu na sierpien;)
                              • Gość: bartek Re: Droga Arweno !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 08:14
                                Ja jestem podobnego zdania co Ty ale np. moja mama nawet mówi że mnie tam nie
                                puści jak nie będzie kościoła katolickiego.Oczywiście jestem pełnoletni i
                                zrobie jak będe chciał ale wolałbym przed wyjazdem powiedzieć jej że jest tam
                                kościół żeby była spokojna.
                                A czy mogłabyś dać mi swojego maila?Łatwiejsza komunikacja będzie...trzymaj sie
                                • arwena Re: Droga Arweno !!! 11.04.05, 08:34
                                  mysle ze w sprawie kosciola znow najlepiej zapytac gospodarzy mailowo

moj mail - gazetowy:) arwena@gazeta.pl

ps. pamietam o zdjeciach, postaram sie moze dzis jeszcze pzdr
    • Gość: mg Re: Droga Arweno !!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.04.05, 17:33
      a jak tam najłatwiej dojechać?
      • Gość: bartek Re: Droga Arweno !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 18:20
        z Aten jedziesz dalej na południe autostradą,później jakoś koło Kalamaty
        odbijasz na zachód.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka