Dodaj do ulubionych

Evia/Eubea

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 20:10
Czy coś wiecie na temat Evii-Eubei, zwłaszcza:
-plaż...
-kempingów (dotarłem do informacji, że takowe są, ale może ktoś z Was miał
osobiście przyjemność (lub nie~) gościć tam osobiście?
-rozrywek i przyjemności przyrodniczo-krajoznawczych...
-rejsy, promy???
Arwenko, Bebiak, Gale i inni - "pomożecie" ?
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Evia/Eubea 26.06.05, 20:05
      Cześć,
      z pewnością chętnie bym pomogła gdybym miała jakieś doświadczenia, ale nie
      byłam dotąd na wyspie Evia (ba, nawet nie znajduje się w czołówce moich planów
      na najbliższe lata jeśli chodzi o wyspy) stąd doprawdy nic nie umiem Ci
      napisać:-(

Przepływałam obok niej cztery razy (ale nawet nie zawijałam do portu), raz
      przyglądałam się jej z lądu (z miejscowości Kamena Vourla), wiem, że jest
      wielką wyspą ale również i to, że Grecy nie uważają jej za wyspę:-)))
      I jeszcze wiem to co napisano w przewodnikach, które mam - ale własnych
      doświadczeń nie mam żadnych.
      Napisz jakie masz przewodniki - jeśli mam inne to mogę zeskanować i Ci wysłać
      (adres podaj ofkors albo przyślij go na mój adres gazetowy).
      Może to lepsze niż nic?
      Pozdrowienia. B.
      • kocoor.com Re: Evia/Eubea 27.06.05, 09:25
        Dzękuję za odpowiedź!
        Co do przewodników, przeglądałem właściwie wszystkie polskojęzyczne (zostały
        ewentualnie wersje en). Mam blisko Bibliotekę Narodową (przez park :-)) i
        równie bogato zaopatrzoną bibliotekę na Koszykowej, więc nie będę robił Ci
        kłopotu.
        Temat Evii jest słabo spenetrowany, miałem nadzieję, że ktoś był osobiście
        sprawdzić co i jak... Przekopałem strony internetowe, więc wiem, że kemingi są,
        więc jest gdzie się zakotwiczyć. Z doświadczeń peloponeskich wiem, że jeżeli
        kemping jest ok, ale plaża poniżej oczekiwań można zawsze wsiąść w (niestety
        nie terenowe) autko i podjechać gdzie ładniej (Koroni, Githio, Amoni) i trafić
        na kameralną plażę tylko dla siebie.
        Pomysł na Evię to druga część naszych wakacyjnych planów, jako pierwszy jest
        niedaleki płw Pillion, tym razem po zewnętrznym wybrzeżu.
        Jaki kierunek obierasz w tym roku? Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za
        odpowiedź...
        PS. Moja żona na pytanie "gdzie w tym roku??" odpowiada tak samo "do Grecji"....
        • bebiak Re: Evia/Eubea 27.06.05, 09:50
          Ooo, to Kocoor:-)
          Świat jest mały: właśnie przeczytałam maila od moich Greków, którzy weekend
          spędzili na Evii:-))

Ja w tym roku w sumie na 2 tygodnie - a wybywam z Warszawy 26 sierpnia.
          Weekend spędzę w Atenach z moimi Grekami (jest w planach w sobotni wieczór
          dramat antryczny w teatrze w Epidavros i oby udało się to zrealizować).
          Potem wybywam na wyspy, na Cyklady:
          - pierwszy tydzień - Sifnos;
          - drugi tydzień - Amorgos (z chęcią odwiedzenia jakiejś Małej Cyklady).
          I oczywiście cieszę się jaki dziki!!!

Mam jeszcze w domku taką anglojęzyczną piękna książkę Toubis'a: "777 Greek
          Islands". Skoro już się zalogowałeś to zeskanuję stamtąd Evię któregoś dnia i
          Ci poślę:-)
          Nie problem.
          Pozdrowienia. B.
          • kocoor.com Re: Evia/Eubea 27.06.05, 10:19
            Witam ponownie!, przewodniki najczęsciej podają właśnie Evię, jako miejsce
            weekendowych wpadów Ateńczyków. Z mniej zachęcających rzeczy trzeba dodać
            cementownię (webshots), która znajduje się gdzieś na wyspie...
            My wybywamy z W-wy w piątek (ostatni weekend lipca), dojeżdzamy do Chyżnego
            (nocleg), potem rano szybciutko Słowacja, Węgry i Serbia (doskonałe burki,
            prosto z pieca, w bodaj 12 różnych rodzajach w Subotnicy, najlepiej smakują o
            23, jest otwarte!!!), Bułgaria i wieczorem w tradycyjnym miejscu noclegowym tj.
            kemping Zeus (Plaka Litohoro) i rankiem na Pillion. Tak więc my zdążymy już
            wrócić :-(((, a tam cykady na Cykladach...
            W Epidavros byliśmy, niestety tak wyszło, że nie zwiedziliśmy teatru. Załuję,
            będzie okazja wrócić. Pojechaliśmy dalej na południe...
            Dziękuję za skany, czekam z niecierpliwością. Nie jestem do końca pewny, ale
            chyba mam coś od nich, foto-przewodnik po Grecji tego wydawnictwa, kupiony w
            Grecji.
            W tym roku miała być Hiszpania (via Prowancję i Dolomity), ale czas i koszty
            plus nieuleczalna miłość do Grecji mojej żony...
            Pozdrawiam i życzę udanej (jak zwykle) podróży). K.
            • Gość: bah7 Re: Evia/Eubea... IP: 213.192.80.* 27.06.05, 13:16
              Witaj Kocoor!

Jednak wróciłeś... :-)

Mój Peloponez już za rok, więc chętnie poczytam Twoje (bardzo ciekawe!)
              opowieści z trasy'05 do GR, jeśli ją opiszesz po powrocie.

Czy cóś skorzystałeś z mojej "wizji" Evii?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=19318193

Pozdrawiam serdecznie

bah7
              • kocoor.com Re: Evia/Eubea... 27.06.05, 13:47
                Witam ponownie,
                dziękuję za fotki z Evii (plaże cudne, po prostu), niestety do końca lipca
                jeszcze tak daleko... Spróbuję znaleść informację turystyczna w Halkidzie i
                wydobyć dobrą mapę "pół-wyspy". Mam taką mapę Pillionu 1-150,000 z informacji
                turystycznej w Volos (plaże, kempingi, promy).
                Jesteś już w domu, czy jeszcze w podróży? Pozdrawiam.
                • Gość: bah7 Re: Evia/Eubea... IP: *.portgdansk.pl 28.06.05, 08:09
                  Witaj Kocoor!

Życzę powodzenia w przygotowaniach i udanej wycieczki!

Pozdrawiam

bah7

P.S.: Wróciłem i już nadaję, oczywiście na znanym Ci wątku, np.:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=25468775

itd.
                  • kocoor.com Re: Evia/Eubea... 28.06.05, 14:12
                    Dzięki za życzenia i pozdrowienia. Kiedy można spodziewać się całościowej
                    relacji w internecie z Twojej podróży? Pozdrawiam K.
                    • bebiak Re: Evia/Eubea... 28.06.05, 21:28
                      Kocoorku,
                      wysłałam Ci dwa maile z Evią:
                      - w jednym 2 strony z książki Greece - Between legend and history;
                      - w drugim 8 stron z książki 777 Greek Islands.
                      Pozdrowienia. B.
                      • Gość: kocoor.com Re: Evia/Eubea... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 08:45
                        Moja żona dziś już drukuje. Bardzo dziękuję! Uzupełniłem "literaturę"
                        anglojęzycznym przewodnikem Lonely Planet "Greece Islands" - niestety tylko
                        ksero o Evii (ma być na dziś do odbioru w biblitece na Koszykowej). Sporo
                        ciekawych innformacji zwłaszcza o połączeniach promowych.
                        Pozdrawiam serdeczne. K.
                    • Gość: bah7 Re: Evia/Eubea... IP: *.multicon.pl 28.06.05, 22:12
                      Kocoor, może pogadajmy dalej na moim wątku, bo "zboczyliśmy" z Grecji na
                      pytania o Szwajcarię, Francję, Hiszpanię?

bah7

P.S.: Niedługo streszczę zrealizowaną trasę, a jeśli będą chętni, to oczywiście
                      odpowiem na szczegółowe pytania...

Skończyłem opisywanie fotek, więc myślę teraz już poważnie o mojej Wycieczce
                      Peloponez 2006 - np. wychodzi mi, że "po drodze" zahaczę o Szwajcarię... ;-)
    • Gość: lina Re: Evia/Eubea IP: *.otenet.gr 03.07.05, 21:19
      hej,razem z mezem grekiem mieszkalismy na evi 4lata jesli macie pytania to
      odpowiem na wszystkie moj mail pankowska@yahoo.com
      • Gość: bah7 Re: Evia/Eubea... IP: *.multicon.pl 03.07.05, 22:08
        Lina, możesz podać namiary na 3 najpiękniejsze miejsca i 3 najbardziej
        malownicze plaże na Evii - czy to te, które ja opisałem?

Pzdr.

bah7
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka