Dodaj do ulubionych

wyspy greckie- które?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 14:04
Będę od 15 lipca pracować w Grecji. W trakcie wakacji dostanę z 10 dni
urlopu. Wybrałbym się na jakieś wyspy w tym czasie, ale zupełnie nie wiem
gdzie. Najlepiej by było, żeby można się tam było dostać z Pireusu. Proszę o
jakieś rady.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: wyspy greckie- które? 26.06.05, 22:48
      Cześć,
      z tych mniej popularnych i niezupełnie jeszcze zadeptanych przez turystów ja
      bym wskazywała na:
      - Tinos - rejs z Rafiny (a do Rafiny dojechać z Aten doprawdy żaden problem);
      będąc na Tinos można bez problemu odwiedzić Mykonos a z niej (koniecznie!)
      Delos (jeśli się lubi wykopaliska a Delos to jedno wielkie wykopalisko ale
      rewelacja;
      - Siros (stolica Cyklad), albo Folegandros (ta malutka), albo Milos (i z niej
      na pobliską Kimolos - pływa kaiki z porciku w Polonii) - na te wyspy rejsy z
      Pireusu.
      Wybór wysp to kwestia własnych upodobań, ale wskazywałabym na Cyklady, bo choć
      byłam dotąd na 30 greckich wyspach (i dużo lądu zjeździłam) to jednak Cyklady,
      Cyklady i Cyklady są dla mnie tym miejscem gdzie chcę wracać wciąż (w tym roku
      też wracam ale na wyspy, na których dotąd nie byłam).
      Jeśli masz ochotę to możesz zajrzeć na www.betaki.friko.pl
      To stronka o moich podróżach po Helladzie - gdzie pod każdą podróżą jest
      galeria. Każde zdjęcia jest podpisane - może coś Cię zainteresuje szczególnie?
      Gdyby "coś" to służę oczywiście informacjami w ramach moich możliwości ( i mej
      wiedzy).
      Pozdrowienia. B.
      • amigo50 Re: wyspy greckie- które? 27.06.05, 00:34
        Ja też, jak bebiak, namawiam Cię na Cyklady. Możesz tam popłynąć z Pireusu.
        Choć do Rafiny dostać się nie jest problemem, to ja jednak wolę promami z
        Pireusu. A dokąd na Cykladach? Miejsca, które Ci polecę pokrywają się z tymi,
        które podał bebiak. Jeśli jej nie zdążyłeś wcześniej poznać, to powiem Ci w
        tajemnicy, że ona jest ekspertem od Grecji, w tym naturalnie także od wysp.
        Jeśli chcesz sobie zrobić trasę objazdową, to proponuję Ci:
        1. Siros, a zwłaszcza jej stolicę Ermoupolis. Ermoupolis jest także stolicą
        Cyklad. Na Siros także łatwiej się z Pireusu dostać niż na Tinos.
        2. Tinos. Gdybyś tam był 15 sierpnia, zobaczyłbyś dlaczego o stolicy tej wyspy
        mówi się, że jest Grecką Częstochową. W każdym innym dniu także warto.
        3. Mykonos. Koniecznie. Jedno z najpiękniejszych miasteczek na Cykladach. Na
        wyspie tej znajdują się także jedne z najpiękniejszych na Cykladach plaż.
        4. Delos. Wyspa - muzeum. Jak bebiak pisze jest to jedno wielkie wykopalisko,
        ale wykopalisko, które warto zobaczyć, nawet jesli się za archeologią nie
        przepada. Zwiedzanie tej wyspy to tylko kilka godzin, ale warto tam popłynąć
        pierwszym tramwajem wodnym z Mykonos. Po zwiedzaniu możesz wrocić na Mykonos.
        Delos jest wyspą niezamieszkałą (poza kilkoma strażnikami zabytków i rodziną
        staruszków żyjących w czymś przypominającym naszą ziemiankę) i na nocleg tutaj
        nie będziesz mógł zostać.
        5. Naksos. Duża wyspa, na zwiedzenie której warto poświęcić nawet 3 dni i
        objechać jej wszystkie pirgosy, odszukać porzucone przed wiekami przez
        rzeźbiarzy niedokonczone posągi Apollina, odszukać świątynię Demeter i stare
        bizantyjskie kościółki. Znajdziesz tutaj także piękne długie, szerokie
        piaszczyste plaże. Odrębny rozdział, to stolica wyspy, której nie wolno pominąć
        zwiedzając Cyklady.
        6. Paros. Obowiązkowo zobaczyć trzeba Paroikię - stolicę wyspy. Miasto bardzo
        podobne w charakterze do Mykonos. Warto odwiedzić Noussę. W pobliżu Noussy
        bardzo ciekawa plaża Colimbithres. Niech Cię nie odstraszą skały na niej.
        Pojedź - nie będziesz żałować.
        7. Z Paros można zrobić sobie wycieczkę tramwajem wodnym na Antiparos.
        Odwiedzić tamtejszą grotę stalaktytowo-stalagmitową. Wyspa bardzo cicha i
        spokojna z pięknymi krajobrazami. Z Antiparos wrócisz do Paroikii. Z Paroikii
        dostaniesz się do każdego punktu na Cykladach, do Pireusu i nie tylko.
        Lista jest sporządzona z uwzględnieniem tego, aby jak najłatwiej móc się po
        wyspach poruszać.
        Nie ma na niej jak widzisz Santorini, na którą pewnie wielu będzie Cię
        namawiać. "Wypadła" tylko dlatego, że leży niejako na uboczu. Warto jednak
        byłoby ją odwiedzić jeśli będziesz dysponował odpowiednią ilością czasu i kasy.
        Jest jeszcze bardzo dużo miejsc na Cykladach, które warto odwiedzić, ale zostaw
        je sobie może na następny raz.

5
        • Gość: leszek Re: wyspy greckie- które? IP: 217.17.35.* 27.06.05, 09:22
          Dzięki za obie bardzo wyczerpujące informacje.
          Na stronę bebiaka zajrzę na pewno.
          Mam jeszcze jedno pytanie, czy na tych wyspach można się bez problemu poruszać
          bez samochodu?
          I czy w Grecji kontynentalnej niezbędny jest samochód? będę w Grecji pół roku,
          co prawda będę pracować, ale w weekendy chciałbym zwoedzić jak najwięcej
          • bebiak Re: wyspy greckie- które? 27.06.05, 09:57
            Gość portalu: leszek napisał(a):

> Dzięki za obie bardzo wyczerpujące informacje.
            > Na stronę bebiaka zajrzę na pewno.

A proszę bardzo:-)

> Mam jeszcze jedno pytanie, czy na tych wyspach można się bez problemu
            >poruszać bez samochodu?

Na Tinos poruszałam się wyłącznie na nogach i autobusami KTEL-u a zlazłam ją
            całą:-)
            Na Siros, Milos, Kimolos, Andros byłam również bez samochodu - w taki sam
            sposób się ruszałam.
            Wg mnie po wyspach autobusy KTEL-u jeżdża zupełnei przyzwoicie i jakoś nei
            narzekam.
            Czasami wspieram się rowerem (ja nie mam prawa jazdy stąd u mnie taki sposób
            wypoczynku).

> I czy w Grecji kontynentalnej niezbędny jest samochód? będę w Grecji pół
            >roku, co prawda będę pracować, ale w weekendy chciałbym zwoedzić jak najwięcej

Po Grecji lądowej jakoś zawsze dotąd poruszałam się samochodem:-)
            Na pewno niezbędny jest on w Epirze - chodzi mi tu głównie o wioski Zagorohorii
            (piękny rejon Hellady). Tam nigdy bym się nie porwała bez samochodu i stąd
            tyle lat czekałam na wakacje tamże - trzeba było większych nakładów finansowych
            po prostu i jeszcze kogoś z prawem jazdy. Południe Peloponezu też objeżdżałam
            samochodem, więc tutaj moje doświadczenia żadne.
            Na wyspach natomiast nigdy nie narzekałam na KTEL (jak jeździ po lądzie - nie
            wiem).
            Pozdrowienia. B.
    • Gość: aim:) Re: wyspy greckie- które? IP: *.katowice.pik-net.pl 27.06.05, 10:24
      Ja gorąco polecam Kretę, można tam spędzić nawet tydzień - jest na tyle duża i
      jest tam wszystko czego dusza zapragnie, duże gwarne zabytkowe miasta, spokojne
      małe wioski, całkowicie zorganizowane plaże jak równiez te mniej ucywilizowane,
      doskonała sieć autobusów które zabiorą Cię do wszystkich zakątków wyspy,
      doskonałe połączenia z innymi wyspami. Na zwiedzenie całego północnego wybrzeża
      zejdzie 3/4 dni (przepiękne widoki na trasie Heraklion-Retymon!),
      oczywiście "wenecka" Chania, stolica-Heraklion, forteca w Retymonie, na
      północnym-zachodzie miejscowość Kastelli-Kissamos (sama w sobie jest "dziurą"
      ale za to można z tamtąd zrobić kilka pięknych wycieczek takich jak wycieczka
      statkiem na Gramvoussa - Balos (mój absolutny no 1 na Krecie!), do tego
      niebiańska plaża Elafonissi i bliżej - długa i piaszczysta z krystalicznie
      czystą wodą Phalassarna; na wschodzie Sitia i plaża Vai z lasem palmowym +
      urocze Agios Nicholaos i mniejsza Elounda (cudowne widoki na zatokę!) na
      południu Matala z plażą hippisów i z ogromną dziką plażą Komos (od 2 lat nieco
      ucywilizowaną), do tego obowiązkowa wycieczka z Krety na Santorini której nie
      trzeba reklamować!!! można zostac na Santorini 2/3 dni ....polecam i pozdrawiam
    • Gość: Polly Re: wyspy greckie- które? IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 27.07.05, 00:01
      Według mnie Santorini. Jest przepiękna! Najlepiej zatrzymać się w Kamari - plaża
      z czarnym piaskiem, do połowy kamienista to nie tylko niespotykane wrażenie
      czarnego piasku, ale też krystaliczna woda i bardzo dobre miejsce do nurkowania
      - wystarczy kawałek odpłynąć a już można obserwować ławice ryb, nie tylko małych
      :) Miasta jak Ia to najpiękniejsze widokowo miejsce jakie w życiu widziałam.
      Poza tym na Santorini są ruiny Akrotiri - warto je zobaczyć - są z okresu
      Minońskiego, a zachowane są dość spore szkielety domów, schody, okna - człowiek
      się czuje jakby spacerował po ich ulicy. Wycieczka z Kamari do stolicy wyspy
      jest ciekawa, bo jadąc zwykłym autobusem w pewnym momencie jedzie się grzbietem
      góry, a morze widać po obu jej stronach. Przepiękna wyspa, naprawde...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka