Gość: dawidoos IP: 217.149.244.* 08.01.05, 11:50 Mozecie mi podac jakis tytul; filmu po niemiecku. Tylko zeby byl ciekawy i w miare prosty w zrozumieniu ;) chetnie bym sobie cos obejrzal :P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BeKa Re: film IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.05, 12:01 A próbowałeś zaglądać do niemieckiej telewizji? Odpowiedz Link Zgłoś
co2 Re: film 08.01.05, 12:04 Gość portalu: dawidoos napisał(a): > Mozecie mi podac jakis tytul; filmu po niemiecku. Tylko zeby byl ciekawy i w > miare prosty w zrozumieniu ;) chetnie bym sobie cos obejrzal :P Tu masz liste filmow, ktore osiagnely najwiekszy sukces. www.insidekino.com/DJahr/DAlltimeDeutsch50.htm Nie wiem jakiego typu filmy Cie interesuja. Jezeli komedie to polecam Loriotá a odradzam Otto. Jezeli cos powaznego to zobacz sobie moze "Das Boot" Petersena. Stal sie on juz "klasykiem" niemieckiego kina. Odpowiedz Link Zgłoś
co2 Re: film 08.01.05, 12:15 co2 napisał: "Das Boot" Petersena. > Stal sie on juz "klasykiem" niemieckiego kina. Warto rowniez chyba zobaczyc film (z akcentem wroclawskim) "NIRGENDWO IN AFRIKA" (Historia Zydow, ktorzy uratowali sie przed nazistami uciekajac do Afryki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeKa Oscar 2003 IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.05, 15:49 Nirgendwo in Africa, reżseria Caroline Link, Oscar 2003 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggigus crazy sexy i cool film IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.05, 01:57 to Herr Lehmann. Kup sobie DVD, tam sa napisy pod spodem - wesja dla slabo slyszacych. Piekny film ,slowo. Do tego rownie piekna ksiazka pod tym samym tytulem. A Panstwo powyzej wybacza, ale polecanie oskarowych produkcyjniakow czy produkcyjniakow Toma Tykwera (polecam zamiast Loli rennt - Winterschläfer, to film, ktory powstal zanim Tykwer zaprzedal dusze komercji) grozi utrata dobrego samku u przylosci narodu, czyli Dawiddosa. Ma on bowiem jakies skromne nascie lat. pozdrawia doswiadczona kinomanka Ggigus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeKa Re: crazy sexy i cool film IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.05, 11:47 Faktycznie: sam styl Twojego postu jak i użyte słownictwo (crazy sexy i cool film) świadczą o dobrym smaku. Skoro już wspminasz komercjalizację: należę już do starszaków i dla mnie większość dzisiejszej produkcji jest komercją. Kino istniało już przed niemieckimi komediantami i gigantomanią z Hollywoodu. Wiem, wiem, doświadczonej kinomance nie trzeba tego tłumaczyć. Ostatecznie Dawidoos sam wybierze coś na swój gust. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggigus Beka, polecam goraco IP: 194.95.59.* 10.01.05, 16:35 Die fetten Jahre sind vorbei i Aus der Tiefe des Raumes (surrealistyczny film o tym, jak powstal Gunther Netzter). W celu przekonania sie, ze wprawdzie wiekszosc glosnjej produkcji kinowej jest komercyjna, ale jest jeszcze przyjemna nisza dla kinomana. serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Lista nie zmiesci sie na tym forum 09.01.05, 11:59 Kazdy wyswietlany w Niemczech film (wyjatki mozna liczyc w promilach) jest dubingowany na niemiecki. Tak wiec kazdy film (niezaleznie od miejsca i jezyka produkcji) mozesz ogladac w niemieckiej wersji jezykowej. Pozdr. C. Odpowiedz Link Zgłoś
smyk11 Re: film 10.01.05, 17:22 Drogi Kolego, pewnie, że trudno jest doradzić Tobie obejrzenie jakiegoś konkretnego filmu. To wszystko zależy od znajomości języka i celu oglądania. Czy to takie ważne, żeby był ciekawy, jeżeli chcesz się "osłuchać" w jęz.niemieckim? Ktoś proponował Ci np: "Das Boot". Gra tam młody Herbert Grönemeyer, a film jest dość ciekawy, chociaż akcja dzieje się niemal wyłącznie w małej skorupie okrętu podwodnego, a dialogi są raczej skąpe a czasem niezrozumiałe, o czym najlepiej świadczy ich beznadziejne polskie tłumaczenie.(Napisy) Posłuchaj "starego" Smyka: Jeżeli chodzi Ci o wyraźne dialogi i prawidłową wymowę, to pooglądaj sobie stare filmy niemieckie lub austriackie (tzw. Heimatfilme). Akcja ich jest przeważnie bardzo przejrzysta a dialogi zrozumiałe, mówione wyraźnie niemal tatralnie... Oczywiście powie ktoś, że brak tam "aktualnego" żywego, młodzieżowego słownictwa, ale to zupełnie inna sprawa. Ponadto świetne są do nauki języka fimy dla dzieci, gdzie dialogi są równie proste i wyrażnie wymawiane. Pomyśl więc, czego właściwie oczekujesz od oglądania filmów w niemieckiej wersji językowej i wówczas wybierz. Pozdrowienia Smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś