Gość: voyy IP: 195.205.183.* 02.08.02, 13:58 Wybieram się na Kretę w ostatnim tygodniu września. Czy ktoś mógłby napisać jakiej pogody i temperatur można się spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zuza_b Re: Kreta-wrzesień IP: *.impaq.com.pl 02.08.02, 14:45 Wrzesien to wedlug mnie najlepszy okres na wypoczynek. W zeszlym roku bylam na Krecie wlasnie we wrzesniu. Woda - cieplutka, tempertaura powietrza takze - ale da sie juz wytrzymac; nie to co w lipcu/sierpniu. Poza tym dodatkowe zalety wyjazdu we wrzesniu to: mniej turystow, taniej, co nie jest bez znaczenia gdy zamierza sie np. wypozyczyc samochod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Kreta-wrzesień IP: *.waw.cdp.pl 05.08.02, 13:30 Byliśmy w zeszłym roku na Krecie we wrześniu - 2 pierwsze tygodnie. Pod koniec urlopu pogoda już nie była "murowana", zdarzył się deszcz, na plaży zaczynało powiewać chłodem. Myślę, że koniec września nie nadaje się tam już na opalanie i długie kąpiele, za to może być idealny na wycieczki. Normalnie w sezonie jakakolwiek wyprawa (szczególnie wąwóz Samaria) jest bardzo męcząca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: Kreta-wrzesień IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.08.02, 15:01 Byliśmy na Krecie we wrześniu 2000 (druga połowa) i we wrześniu 2001 (z zahaczeniem o październik). W 2001 r. przeżyliśmy najgorętszy dzień września od lat 9wg miejscowych, temp. w nocy grubo ponad 20 stopni). Generalnie zauważyliśmy, że około 25-28 września nadciągają chmury. Nie znaczy to, że jest zimno i deszczowo (deszcz nie spadł ani razu), ale słyszeliśmy w jadalni oburzonych rodaków : Jak to? Miała być pogoda! Woda w morzu cieplutka, pokoje nie muszą być z klimatyzacją, mało ludzi, zniżki po sezonie. Polecam wrzesień na Krecie. Za rok planujemy 3-cią wycieczkę, może tym, razem na początku września. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: Kreta-wrzesień IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.08.02, 15:02 Gość portalu: M. napisał(a): Myślę, że koniec września nie nadaje się tam już na opalanie > i długie kąpiele, ależ nadaje się i to znakomicie! za to może być idealny na wycieczki. Normalnie w sezonie > jakakolwiek wyprawa (szczególnie wąwóz Samaria) jest bardzo męcząca. w rzeczy samej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Kreta-wrzesień IP: 195.205.44.* 05.08.02, 15:38 co mozna robic 3 raz na krecie? powiesz mi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: Kreta-wrzesień IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.08.02, 16:00 Gość portalu: mariusz napisał(a): > co mozna robic 3 raz na krecie? > powiesz mi? Powiem. Zobaczyć wszystko to, na co zabrakło nam czasu (a także funduszy) podczas 2 pobytów. Wrócić do miejsc, które nas wtedy urzekły. Spotkać greckich przyjaciół. Poczuć jeszcze raz ten klimat. Może Kreta nie przypadła Ci tak do gustu jak nam, a może zdążyłeś jednak wszystko zobaczyć :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Kreta-wrzesień IP: 195.205.44.* 05.08.02, 17:11 zdecydowanie to drugie 14 dni to wystarczy zeby zjechac wyspe samochodem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: Kreta-wrzesień IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.08.02, 19:22 Gość portalu: mariusz napisał(a): > zdecydowanie to drugie > 14 dni to wystarczy zeby zjechac wyspe samochodem To zazdroszczę, że byłeś wszędzie tam, gdzie chciałeś. Nam nie wystarczyło czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pas1 Re: Kreta-wrzesień IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.08.02, 15:42 Gość portalu: mariusz napisał(a): > zdecydowanie to drugie > 14 dni to wystarczy zeby zjechac wyspe samochodem no ale _zjechać_ to nie znaczy _zwiedzić_ nie wspominając o _poznać_ i _zakochać_ ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syn Optyk Re: Kreta-wrzesień IP: 213.16.216.* 05.08.02, 20:29 Bardzo serdecznie Panstwa witam , bardzo serdecznie... Podaje prognoze pogody na wrzesien dla Krety: Pierwsza dekada (1-10.09) Heraklion i okolice: slonecznie, +28 - +34 c, Rethymnon i okolice: slonecznie, +27 - +32 c, Chania i okolice: slonecznie, +27 - +32 c, Druga dekada (11-20.09) Heraklion i okolice: slonecznie, +22 - 29 c, Rethymnon i okolice: slonecznie, +23 - 28 c, Chania i okolice: slonecznie, +22 - 28 c, Trzecia dekada (21-30.09) Heraklion i okolice: pochmurno, opady deszcu, 24 i 25.09 slonce +20 - +24 c, Rethymnon i okolice: 22-24 slonce, 25-30 opady deszczu oraz burze, +19 - +23c, Chania i okolice: 21-24 slonce, 25-30 opady deszczu, burze, +20 - +24c. Wiadomosc dla alergikow: W okolicach Chanii oraz Rethymnonu koniec pylenia drzew pinii i akacji. Niewielkie stezenie pylkow kasztanowcow jadalnych. W okolicach Heraklionu niewielkie stezenie pylku rododendronow, akacji oraz figowcow. Od poczatku pazdziernika poczatek sezonu pylenia roslin z gatunku elektrocieplownych, zwlaszcza w okolicach Amudary. Dla zainteresowanych moge przeslac prognoze pogody dla kazdego zakatka kraju i swiata. Specjalizuje sie w prognozie pogody dla Kielc i okolic. Przepowiadam rowniez pogode w Katarze, Egipcie a nawet w Belize. O wyrozumialosc prosze jedynie osoby, proszace o prognoze pogody w Mongolii, Chinach i Korei Poludniowej (wiadomo, w Korei Polnocnej zawsze slonce). Czekam na pytania, Syn Optyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Kreta-wrzesień IP: 195.205.44.* 06.08.02, 09:30 napracowales sie chopie przy tym a pewnosci zadnej? ja zawsze sprawdzam historie z 2 ostatnich lat ale tak sie sklada ze potwierdza sie z tym co napisales przynajmnie widac trendy w koncu ci miejscowi tez musza odpoczac od upalow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jena Re: Kreta-wrzesień IP: *.infonet.gda.pl 06.08.02, 10:32 Poprosze o prognozy dla Malty i Sycylii na przelomie sierpnia i wrzesnia. Susza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Corleone Re: Kreta-wrzesień IP: *.parp.gov.pl / 10.10.0.* 06.08.02, 13:22 witam Speca od pogody i prognozowania. A zatem proszę o trafne prognozy na wrzesień (pierwsze dwa tygodnie) dla Riwiery Olimpijskiej. A konkretnie okolice Platamonas i Leptokarii. Czy jest szansa na ładne opalanie jeszcze? Z góry serdeczne dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Kreta-wrzesień IP: 213.77.28.* 06.08.02, 14:28 Witam, to jak wzyscy juz prosza to ja tez poprosze prognoze na druga polowe sierpnia w okolicach Chanii (Kreta) Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwo Re: Kreta-wrzesień IP: 195.205.44.* 06.08.02, 15:13 zaraz wyjrze przez okno to wam powiem ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syn Optyk Re: Kreta-wrzesień IP: 213.16.216.* 13.08.02, 18:46 Bardzo serdecznie witam, bardzo serdecznie... Wszedzie na Krecie, do okolo 20 wrzesnia, jak wspomnialem wczesniej, bedzie slonecznie i cieplo. W okolicach Leptokarii, Katerini oraz Thessalonik na pogode bedzie mial wplyw klin nizowy, ktory nadejdzie z polnocnego wschodu juz okolo 10-12 wrzesnia. Spodziewane sa opady deszczu, burze, silne podmuchy wiatru. Pogoda zatem raczej w kratke. Polecam wtedy cieply szal, dobre buty, walkmana i przeboje plynace z tasmy (np. "Juz nie ma dzikich plaz..." Ireny Santor). Prosze jednak nie zapomniec o tym, aby zabezpieczyc sie w psa (o czym zreszta mowia slowa piosenki), jednak ani mew ani bursztynow nie uswiadczymy. Pozdrawiam, Syn Optyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syn Optyk Re: Kreta-wrzesień IP: 213.16.216.* 13.08.02, 18:59 Bardzo serdecznie raz jeszcze witam... Co do Sycylii i Malty, to na przelomie sierpnia i wrzesnia pogoda bedzie sloneczna z temperatura +26...+28c, bezwietrzna, brak opadow. Po 7 wrzesnia zmiana aury, wiatr polnocny, temp +21...+23c, przelotne opady deszczu. Okolo 12- 13 wrzesnia powrot slonecznej i cieplej pogody. Jesli chodzi o Malte, to tylko male pytanie. Czy nie chodzi czasem o te Malte kolo Poznania? Pozdrawiam, Syn Optyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Kreta-wrzesień IP: *.her.forthnet.gr 13.08.02, 19:05 ja ,mysle ze tn Optyk to jakis kawaler maltanski no chyba, ze byl juz sie ozenil a wowczas ta maz maltanski. A swoja droga dziwie sie, ze ktos wyjezdza tutaj z podobnymi, ja w Grecji jestem juz od 5 lat, nie jestem przeciwny prognozom pogody wrecz przeciwnie nie mam nic na przeciw ale.... Gość portalu: Syn Optyk napisał(a): > Bardzo serdecznie raz jeszcze witam... > Co do Sycylii i Malty, to na przelomie sierpnia i wrzesnia pogoda bedzie > sloneczna z temperatura +26...+28c, bezwietrzna, brak opadow. Po 7 wrzesnia > zmiana aury, wiatr polnocny, temp +21...+23c, przelotne opady deszczu. Okolo 12 > - > 13 wrzesnia powrot slonecznej i cieplej pogody. > Jesli chodzi o Malte, to tylko male pytanie. Czy nie chodzi czasem o te Malte > kolo Poznania? > Pozdrawiam, > Syn Optyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syn - Optyk Re: Kreta-wrzesień IP: 213.16.216.* 30.08.02, 09:09 Czy juz nie istnieje zapotrzebowanie na prognoze pogody ? Czy nikt nie wybiera sie za granice we wrzesniu??? ps. Opady deszczu oraz burze w srodkowej czesci Wloch, srodkowej i polnocnej Grecji. Na Krecie slonecznie i cieplo do 31.08 Bardzo serdecznie Panstwa pozdrawiam, bardzo serdecznie... Syn-Optyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Kreta-wrzesień IP: 195.205.44.* 30.08.02, 13:52 jesli mozna to powiedz mi jak bedzie w poszczegolnych dekadach w maroku - agadir czy deszcz jaka tem, ile slonka w ciagu dnia, jaka woda? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Kreta-wrzesień IP: *.parp.gov.pl / 10.10.0.* 30.08.02, 14:46 to ja poproszę - jak będzie w dniach 5-15 września na Riwierze w Nei Pori?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syn Optyk Re: Kreta-wrzesień IP: 213.16.216.* 02.09.02, 09:48 Bardzo serdecznie Panstwa witam, bardzo serdecznie... Generalnie w Agadir (Maroko) bedzie slonecznie ale wietrznie. Pisze o terminie 1-10 wrzesnia. Noce juz chlodniejsze (ok.12-15 c) w dzien temperatura okolo 25- 27c, wiatr polnocny lub polnocno-zachodni. W Nei Pori (polnocna Grecja) w tym samym terminie zachmurzenie umiarkowane, temperatura w dzien 24-26c, w nocy ok.17-18c, przelotne opady deszczu. Dlatego tez polecam wycieczke w kierunku poludniowym, gdzie juz za Dolina Tembi (nie mylic z Dolina Tempych) pogoda znacznie milsza, a i slonca wiecej. Jeszcze cieplej i slonecznej na Krecie. A jeszcze bardziej na poludniu, juz w Libii (Afryka Polnocna) prawdziwe upaly, temp. powyzej 35c. Ale uwaga, im dalej na poludnie, tym bardziej dokuczliwe deszcze tropikalne. W okolicach rownika, jak mowia slowa pewnej znanej piosenki "ciagle pada, na ulicach mego miasta pada...", z tym wyjatkiem, ze np. w Zairze (dawne Kongo) nie wystepuje znaczna ilosc ulic. Syn Optyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malgosia Re: Kreta-wrzesień IP: *.pl 02.09.02, 12:41 A co Syn Optyk przewiduje na Rodos od 22 do 29 września? Serdecznie pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syn Optyk Re: Kreta-wrzesień IP: *.syr.forthnet.gr 03.09.02, 18:48 Bardzo serdecznie panstwa witam, bardzo serdecznie ! Otoz na Rodos, podobnie jak na Krecie zbyt cieplej aury nie wroze. Po 20 wrzesnia pogoda "w kratke", przelotne opady deszczu, ale temperatura jeszcze calkiem calkiem, bo w okolicach 25c, temp.morza 24c, mozliwe burze. Zwlaszcza najwyzszy szczyt na wyspie - Ataviros - bedzie pietnowany przez nadciagajace z tureckiej Riviery chmury i opady. Generalnie polecam ten termin, bedzie Pani miala wspaniale wakacje! Zwlaszcza, ze w tym terminie w Polsce pogoda bedzie "under the dog". Pozdrawiam, Syn Optyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Pytanie do Syna Optyka IP: *.her.forthnet.gr 07.09.02, 16:44 Drogi Synu Optyku, wybieram sie z partnerka na dwutygodniowe wakacje na Teneryfe, moja partnerka (jest niesmiala dlatego sama nie pisze, zreszta ma fatalny styl..)chcialaby wiedziec czy na przelomie pazdziernika i dajmy na to listopada jest szansa na krotkie mzawki. Otoz slyzelismy,ze kochajac sie na styku mzawki i slonca ze stuprocentowa pewnoscia mozna poczac syna, na ktorym partnerce bardzo zalezy, rozumiesz bo coz ja poczne jesli pocznie sie dajmy na to corka lub dwie... bardzo serdecznie diekuje, bardzo serdecznie ps czy to prawda, ze jestes nieslubnym synem slynnego "Wicherka" i "Chmurki" Odpowiedz Link Zgłoś