Dodaj do ulubionych

Kreta we wrzesniu

29.07.05, 11:00
Pytanie do wszystkich, którzy byli na Krecie we wrześniu - czy rzeczywiście
tam jest chlodno wieczorami tak jak na Korfu?A jak tam z temperaturą?
Interesuje mnie zwłaszcza II polowa wrzesnia.
Co polecacie zwiedzic?
Pozdrawiam
A
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Kreta we wrzesniu 29.07.05, 11:18
      zabolek27 napisała:

> Pytanie do wszystkich, którzy byli na Krecie we wrześniu - czy rzeczywiście
      > tam jest chlodno wieczorami tak jak na Korfu?A jak tam z temperaturą?
      > Interesuje mnie zwłaszcza II polowa wrzesnia.

Wiesz co? Ja na Krecie we wrzesniu byłam w 2000 roku - druga połowa.
      Temperatura wciąż oscylowala wokół 35 st. w cieniu i kurcze, nie miałam kiedy
      wybrać się do Samarii (czekałam na ochłodzenie - specjalnie z uwagi na Samarię
      wybrałam taki termin). Wakacje mi siękończyły a ja nadal w Samarii nie byłam,
      no to w końcu przedostatniego dnia siewybrałam. Zmierałam nieco ale przeżyłam
      he he:) A następnego dnia wyczytałam w greckiej prasie, że w dzień kiedy szłam
      przez Samarię padł rekord ciepła w Helladzie - 38 st w cieniu.
      Miałam wtedy lekki sweterek ze sobą - zawsze mam, ale na Krecie ani razu go nie
      użyłam (nawet nocami, nad morzem).
      Z Korfu z tego samego okresu ale z 2001 roku mam zgoła inne doświadczenia
      (gdzieś tutaj pisałam niedawno).
      Pozdrowienia. B.

> Co polecacie zwiedzic?

Kiedy pojechałam pierwszy raz to nastawiłam się na obejrzenie tego co mi było
      znane (z książek, filmów) od lat i co bardzo chciałam zobaczyć.
      Mieszkałam w Rethymnonie (urocze, dla mnie the best na Krecie) też i dlatego,
      że stamtąd w sumie dobry dojazd wszędzie (w rozumieniu odległości).
      To co chciałam - obejrzałam (ale Krety jako takiej nie spenetrowałam). Na
      penetrację potrzeba znacznie więcej czasu niż tydzień (albo kilka wyjazdów i
      krok po kroku), a ja zachłannie jak dziki się na nią rzuciłam, ale tego właśnie
      pragnęłam:-))))
      Tutaj, na moje stronce www.betaki.friko.pl masz moją (tamtą) Kretę:
      www.betaki.friko.pl/www_g6.htm
      Pod spodem jest galeria - kilka moich amatorskich zdjęć (każde podpisane).

Moim zdaniem musisz się zastanowić czego chcesz: czy tak jak ja wówczas, ale to
      Kreta w pigułce, czy też dokładna penetracja i wtedy jeden jakiś obszar.
      Wiesz, ja mam wynagrodzenie prowizyjne i nigdy nie wiem czy uda się na
      następny wyjazd zgromadzić kasę, stąd jak już pojechałam, to chciałam zobaczyć
      jak najwięcej, chiociażby w pigułce:-)))
      I wróciłam strasznie happy!
      Pozdrowienia. B.
      • koni70 Re: Kreta we wrzesniu 29.07.05, 12:59
        Generalnie w drugiej połowie września na krecie mieszkańcy potrafią założyć np
        swetry wełniane...ale mi się nigdy nie udało nawet koszuli z długim rękawem...
        • bebiak Re: Kreta we wrzesniu 29.07.05, 13:03
          koni70 napisał:

> Generalnie w drugiej połowie września na krecie mieszkańcy potrafią założyć
          >np swetry wełniane...ale mi się nigdy nie udało nawet koszuli z długim
          >rękawem...

Tambylcy potrafią nieźle zaskakiwać:) Widziałam na cykladzkiej Andros taki
          obrazek pod koniec kwietnia któregoś roku, ale dzień był wyjątkowo upalny:
          w kafenionie siedziała grupka miejscowych poubieranych tak jak by to była późna
          chłodna jesień. I na dodatek część z nich miała na głowach wełniane czapki.
          Hmmm, ja się topiłam, słońce grzało jak oszalałe, a oni tak sobie siedzieli
          dyskutując żywo....
          No cóż, co kraj to obyczaj:)
          B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka