Dodaj do ulubionych

Do Jacka1f-tawerny...Maleme i cala reszta

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 00:09
Chcialam Ci bardzo podziekowac,poniewaz odwiedzilismy niemal wszystkie
knajpki przez Ciebie polecane i wiele innych.Dziekuje Ci zwlaszcza
serdecznie -,ze napisales "warte przejechania pol wyspy jest Archanes dla
czarnego wina z mloda kozlina".Jest warte przejechania i calej wyspy, i
Archanes jest dla mnie tegorocznym odkryciem nr1.Dzieki Tobie.Goraco
dziekujemy.W Maleme czulismy sie wspaniale -rozczarowala nas tylko
plaza.Bardzo dobra opinie mamy o restauracji Estia.Nierowno bylo w tej obok-
Maleme taverna,aczkolwiek dzieci uwazaly,ze tam jest najfajniejszy plac
zabaw.Zakupy robilismy w COOP-niezle,Ince-najgorzej wypadla i znowu odkrycie-
taniej a lepiej niz w Ince robilismy zakupy w malym supermarkecie niedaleko
apartamentow Solon.Dzieki temu forum i Karolinie-pare razy wybralismy sie do
Championa-tam rzeczywiscie bylo najtaniej.Poznalismy zreszta przeuroczych
Polakow z Solona,bylismy tam..Maria jest przeurocza!Powracajac do tawern -
cudowna absolutnie byla kolacja w The Olive Tree.Wlasciciel rzeczywiscie
przeuroczy,morze o krok.No i swietny plac zabaw-co dla naszych dzieci jest
bwazne.Nie dotarlismy za to nigdy do Paradise-poniewaz zawsze gdy tamtedy
przechodzilismy tawerna swiecila pustkami,co nie wrozylo dobrze,chociaz
zachecajaco brzmiala ta special offer za 8,50 euro...
Obserwuj wątek
    • jacek1f Bardzo się cieszę:-) Ściskam Was! i up wątek: 14.09.05, 09:32
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=25295379

• Jak obiecałem, nie ranking, ale spraaawdzone:
      jacek1f 17.06.05, 14:40 + odpowiedz

na tyle wiele razy, ze juz bralismy na przyszlosc wizytówki:-)
      - Kiria Maria - jest w Rethymno , a NIE W CHANI - sorry!
      w dwóch miejscach na starym miescie - jedno kolo kosciola katolickiego na
      Salaminos róg Fotaki, a ta bazowa z okrą przepyszną w wąskiej uliczuszce
      Moshovito;
      - Platanias (czyli blisko Maleme:-)))) tam wlasnie jest przemila rodzinna
      taverna (a ktora nie jest!?) The Olive Tree, przy apartamentach Rania, na samej
      plaży, gdzie morze 5-10 metrów od nóg przygrywa ośmiorniczkom z grilla:-)
      - niedaleko, bo w Agia Marina jest taka taverna, bar Palirria - tam mousaka
      jest przesławna i sprawdzona. Wszystko jest dobre.
      - Agia Pelagia - nad morzem na deptaku jest 42 taverny :-) ale zawsze warto
      usiaść u dwóch braci prześmiesznych w Sokratesie. Wszystko przesmaczne, i z
      humorem.
      - jak juz Agia Pelagia, to koniecznie wyprawa do pobiocznej zatoczki do
      Mononaftis do Janisa Tzagarakisa i jego sąsiada V(B)asilisa. U obu śiweze ryby
      codziennie a w Mononaftis slynne grizo stifado (taki majkaron przypominajacy
      ryz z cieleciną w cynamonie)mmmm
      - w Chani - te najlepsze ślimaki - w tavernie Konaki, na uliczce Kondilaki:-)
      Trzeba śmialo zapuscic sie w bramę starej kamienicy.
      - jesli bogowie zapedza kogos do malej Agia Roumeli (wylot Samarii), to
      poszukajcie taverny (wśrod 12 we wsi) Roussosa - wilekiego brodacza, goscinnego
      i gośnego, jak nie sfakijczyk. Taverna zwie sie Artemis:-)) Świetne domowe raki
      i arbuzy po sto kilogramów każdy:-)
      //////////////////////////////////////////////////////////////////

• jacek1f i jeszcze: 14.09.05, 09:33
        Sa godne polecenia - nie rankingu, bo sa legendarne - niektore gdzieś:
        - w Fodele w środku wioski, po obu stronach ulicy rozsiadla sie taverna
        baaardzo tubylcza: tiropitki z miodem, jagnie z grilla i ich biale wina sąwarte
        podrozy przez pół wyspy.
        - w Archanes - młoda koza i słynne "czarne" wino - mavro krasi z Archanes
        wlasnie... Warte przejechania całej wyspy:-))

Ale w Fallasarnie, na końcu Zachodu, jest jedna wśrod 8 tavern gdzie maja tylko
        oni slynna kretenska zielenine (nie pomne nazwy - ale specyficzny smak) i robia
        z nia potrawy rozne przesmaczne.
        ////////////////////////////////////////////////////////
        • gianni3 Re: i jeszcze: 14.09.05, 09:49
          Witam Was! Jutro lecimy na Kretę do Rethymnon i byłym wdzięczny za małe
          wskazówki "kulinarne" :) szczególnie interesują mnie miejsca w których można
          delektować się owocami morza w "rozsądnej cenie", z góry dziękuję-Darek
          • jacek1f Kiria Maria - sprawdzona wielokrotnie. Ale nie... 14.09.05, 10:52
            ... licz na owoce morza w rozsądnej cenie na Krecie:-(
            No, chyba ze sie wybierzecie do portowej rybackiej w Iraklionie....
            Kretenczycy swoje "owoce morza" wytłukli dawno temu wokół wyspy:-(
            W porownaniu z warzywnymi daniami i nawet mięsnymi to najdroższe sa ryby, a
            zaraz potem "owocki".

:-) ale i tak - poszalec można:-)
            powodzenia. pozdrowcie Wyspe.
            • jacek1f do MArka - czy o to chodziło? n/t 15.09.05, 10:01
            • kakofoniks owoce morza 16.09.05, 10:40
              mozna dostac taniej niz w retymnonie i lepiej. miejscowosc nazywa sie rodia i lezy obok ammoudary
      • Gość: acek Kyria-maria IP: *.product / 62.233.238.* 20.09.05, 14:24

bylismy w tej tawernie ale nistety hmm ze tak powiem to w porownaniu z innymi
        mijescami byl najmarniejszy traf.. moze zly dzien mieli...

moge za to polecic w Chanii knajpki na Targu, pyszne stifado chyba z wolowiny,
        duuuza porcja za 4 euro. ne pamietam nazwy ale na szyldzie by rok chyab 1928 :)

w Spili polecam tawerne MariaCostas, bardzo widac lubia Polakow :), maja pyszne
        zarelko, ale cenowo chyba najdrozsi w Spili.

acek
        • jacek1f jezuuuu w ktorej Kiri M...?! W Chani czy w Reth?! 20.09.05, 14:37
          Zawsze byla wspaniala kuchnia, Maria w Reth pokazuje jak gotuje - okra z
          pomidorami to byla poezja, nawet jeszcze w sierpniu:(( Przepraszam, jesli nie
          podeszlo!
          • jacek1f Re: jezuuuu w ktorej Kiri M...?! W Chani czy w Re 20.09.05, 14:38
            A zakupy - byll tu watek duzy - tak naprawde to wszystko jest tu, nie drozej...
            Olwa fajna - warto.
            Oliwki kalamata - nie w sloikach ale w woreczkach...
            - sery twarde.
            i tyle ...

aaa, miod tymiankowy z Lasithi, lub ze sklepu, ale z Lasithi:-)
          • Gość: acek Re: jezuuuu w ktorej Kiri M...?! W Chani czy w Re IP: *.product / 62.233.238.* 20.09.05, 15:04
            w retymnonie, ale spokojnie z wlasnej woli tam poszlismy :) jako, ze nasz
            ksiazkowy przewodnik nam nakazywal hehe :), ale nie bylo to zle jedzenie, ale
            moze po porstu zesmy zle rzeczy z karty wybrali :)

acek
            • jacek1f a byla Plka rozprowadzająca...moze przez to>;-)) 20.09.05, 16:07
              • Gość: acek jaka Pilke masz na mysli ? :)) IP: *.product / 62.233.238.* 20.09.05, 16:20
                • jacek1f ooo,sorka, P O L K E, Polkę.. n/t. 20.09.05, 20:30
    • kakofoniks ;( 16.09.05, 10:37
      ja niestty nie zdazylem odebrac twojego postu przed wyjazdem niemniej jednak odkrylem 2 swietne knajpki i jedna bardzo dobra. na lasiti za obiad dla trzech osob 3 przystawki, 3 dania, wino, woda zaplacilem 25!!!!!! euro. zreszta co tu mowic wystarczy popatrzec na jedzenie : www.kakofoniks.friko.pl
      • jacek1f śliczne! A na Lasithi są jeszcze miejsca gdzie 16.09.05, 11:15
        można tanio-wspaniale-prosto zjeść. :-)
      • jollka2 Jacku 20.09.05, 11:28
        Będziemy na Kreci od początku paździrnika 2 tygodnie, najprawdopodobniej
        Ammoudara. Czy w tej części Krety poleciłbyś jakieś knajpki. Będziemy też kilka
        dni jeździć autem i rowerami, więc dalsze okolicę te wchodzą w grę :)
        Czy to dobry czas na tanie owoce, warzywa? No i co warto przywieżć z Krety do
        kuchni??
        Czy my się nie "znamy" z GP :)
        • jacek1f Tak Jolu:-)) z GP. Amoudara - czyli blisko i do 20.09.05, 11:40
          Iraklionu - do rybaków w porcie (nie zrażajcie się wystrojem prostym... bo
          miejsce wartewytrwałości!) Jak zobaczycie naprzeciwko jedynej lokomotywy na
          Krecie :-)) w porcie wielką taverne, to kierujcie sie wzdłuż wody w prawo
          (stojąc twarzą do taverny, plecami do lokomotywy). Za parkingiem ogrodzonym na
          rogu budynku portowego jest Klub Rybaków. I tam niezapmniane świeże kalmary,
          malutkie rybki w 3 rodzajach, i .. sepia w atramencie swym duszona, ahhh.
          Reszta też wspaniała i porażająco tania. Polecam ich domowe karafy wina - białe
          wyjątkowo dobre.

Ale z drugirj strony Amoudary - jest niedaleho do Agii Pelagii, a jak tam już
          zaliczycie kilka z 25 tavern (Sokrates!!!), to koniecznie pojedźcie do Fodele.
          W środku wsi, w górach jest po obu stronach jedynej wąskiej drogi lokalna
          taverna rozłożona. Grill jeden z lepszych na Krecie:-)) i ślimaki z
          rozmarynem... i tiropiataki z miodem:-) Ahhh.
          To kilka wyjątkowych miejsc. A w ogóle badajcie, wchodźcie i potem opowiadajcie
          o różńych tavernach! Zazdroszczę mile i pozdrawiam ciepło.

Są jeszcze banany w Mali, brzoskiwie i morele pyszne lokalne. Reszta jak
          zawszze jest ciągle:-)
          • jollka2 Re: Tak Jolu:-)) z GP. Amoudara - czyli blisko i 20.09.05, 11:48
            eee, owoce morza to u mnie odpadają, ale moja połowka druga kraby w Egipci
            wciągala, więc może się skusi, a ja rybkę :)

A ceny pewnie też gdzieniegdzie porażają?

A warto przywiźć jakieś kulinaria ?
            • kakofoniks Re: Tak Jolu:-)) z GP. Amoudara - czyli blisko i 24.09.05, 18:15
              - polecam paste z oliwek
              - miody - z wrzosow, pomaranczowe
              - suszone pomidory
              - oliwa, najlepiej kupic w gorach albo w wytloczarni. czesto w gorskich wioskach mozna kupic dobra oliwe
              - ser
              - raki - rowniez polecam to z plastikowych butelek.
              • jollka2 Wielkie dzięki :) ja jednak do Rethym. jadę 27.09.05, 10:18
                z czego się cieszę, bo wolę ten rejon Krety. Aż się boję poprosic znowu o
                polecenie jakiś dobrych knajpek w tej okolicy lub link do postu.
                • jacek1f Reth: na zakręcie przy morzu przy Fortecy jest 27.09.05, 10:30
                  seria tavern przy ulicy (od strony morza). Pierwsze dwie maja swietne z gór
                  wino białe i czerwone, pyszne kiszonki jako meze i znakomite dolma, ktore
                  pracowicie wczesniej zwija Babcia wlaściciela:-) A i ośmiornica w wninie
                  przednia zawsze tam była (krasato chtapodi).

No jest niedaleko kościoła katolickiego - Kiria Maria w wąskiej uliczce pełnej
                  śpiewających ptaków - ale po uwagach Jacka sam nie wiem - moze spróbujcie
                  kiedyś zapytać o ślimaki i okrę w pomidorach - to była bomba zawsze!

Okolic Reth nie znam jeszcze dobrze:-) Odkrywanie smacznych miejsc przed Wami!
                  powodzenia.

• jollka2 Re: Reth: na zakręcie przy morzu przy Fortecy jes 27.09.05, 11:41
                    a jak ktos nie lubi ślimaków i innych wodnych stworków? no i co to jest ta
                    okra??
                    • jacek1f :-))) takie ...hmmm włochate fasolkopodobne coś: 27.09.05, 11:50
                      www.urbanext.uiuc.edu/veggies/okra1.html
                      • jollka2 za czym to smakuje? 27.09.05, 11:52
                        uff, juz myślalam, że jakiś morski "przysmak"
                        • jacek1f najlepsze w sosie pomidorowym duszone, ale 27.09.05, 11:58
                          robia to na setki sposobów pysznych.
                          • jollka2 skoro takie dobre, to spróbuję :) 27.09.05, 12:00
                            • sulek33 Właśnie wróciłem z Krety i głównie jadłem... 14.10.05, 01:58
                              ... bo ze złamanym kulasem biegać się nie da! Polecam : w
                              Rethymnon KYRIA MARIA (pomijając Kleftiko które jest baraniną wsadzoną w
                              kokilkę z zupełnie innego dania i nie jest Kleftiko wogóle. Dobra baranina w
                              sosie cytrynowym i królik. W SPILI (w górach 30 km od Rethymnonu)knajpkę pani
                              Marii Kostas - zarośnieta weranda z tykwami przy drodze po lewej zaraz przy
                              wjeździe. To takie obiady domowe - pracuje Maria, mąż a leniwa córka głaszcze
                              koty. Bez luksusów, ale przychodzą Grecy to znaczy że jest OK. Miasteczko
                              zepsute architektonicznie przez wycieczki tam przybywające - mało uroku, ale
                              rzeczona tawerna dość prawdziwa. W Rethymno w Porcie Weneckim odwiedźcie "Seven
                              Brothers Tavern" - w połowie portu obdrapana brązowa, olejna farba wzbudziła
                              zaufanie. Wyczytałem gdzieś o daniu z głowy jagnięcia - tylko tam mi to
                              załatwili. Na koniec miłły kelner zjadł ze mną po oku jagniaka. Poznał mnie z
                              rodziną (zjedzenie oka nie było warunkiem) i wogóle było miło...
                              • sulek33 Re: Właśnie wróciłem z Krety i głównie jadłem... 14.10.05, 02:11
                                Ta głowa nazywała się KEFALI. Do zjedzenia: móżdżek, ozorek, mięso ze łba
                                (mało), jakaś galareta obok mózgu i oczy. Kosztowało 18 euro, ale traktowałbym
                                to jako większą przekąskę (zjadłem wieczorem kleftiko). Cytryna wyciśnięta na
                                rzeczone specjały + pieprz polepszają smak. Pożeraczy głów rozczaruję - nie ma
                                tego w karcie, trzeba zamówić wcześniej. DLA WRAŻLIWYCH ŻON: danie podawane
                                jest z zębami.
                                • jacek1f o bravo! Arni kefali, czyli jagnięca głowa. mmm n/ 14.10.05, 11:42
                              • Gość: acek Re: Właśnie wróciłem z Krety i głównie jadłem... IP: *.product / 62.233.238.* 21.10.05, 13:08

MariaCostas to jeden z moich faworytow :) a Spili jednak mi sie podobalo, jest
                                nie samowicie rozbudowane,w gore i ma urok :)

a
                                • sulek33 Re: Właśnie wróciłem z Krety i głównie jadłem... 22.10.05, 03:21
                                  Wybacz, w górę ze złamaną nogą nie dałem rady... Ale dzięki za wskazówkę -
                                  spróbuję na wiosnę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka