Dodaj do ulubionych

Kreta jest fantastyczna

IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.05, 00:11
Wczoraj wróciliśmy z Krety. Byliśmy w Ammoudarze w hotelu Minoas z Ecco
Holiday. Kreta jest super, woda wspaniała, miejscowość ma swoje zalety,
ponieważ ma z prawdziwego zdarzenia plaże. Mam porównanie, bo zwiedziliśmy
kilka innych miejcowości, ale oczywiście każdemu może podobać się co innego.
Przejechaliśmy się też troche w góry i tam dopiero zobaczyliśmy Krete nie
tylko z perspektywy kurortu. Moje wielkie rozczarowanie to greckie jedzenie,
tak rozsławione, a nam nie smakowało, a jedliśmy w wielu miejscach. Byliśmy
też na Santorini. Jest leprze niż w marzeniach. Najmilsze zaskoczenie, po tym
co złego przeczytałam na forum o Ecco, to ich obsługa i to jak wszystko
organizowali. Jestem bardzo zadowolona. Jak macie pytanka, to czekam.
Obserwuj wątek
    • Gość: V. Re: Kreta jest fantastyczna IP: *.aster.pl 23.08.05, 01:50
      Witaj
      Mam pytanie-możesz powiedzieć coś o tej miejscowości i hotelu Handakas?M.in.
      czy można doń dostać się pieszo z Hieraklionu(np.w razie odjazdu ostatniego
      autobusu).
      Czy mogłabyś podać też jakieś ceny np. w miarę taniego obiadowego dania we w
      miarę taniej knajpie i przejazdów (Ammoudara-Heraklion i in.)
      No i jak wygląda plaża z osławioną elektrownią..:)
      Dzięki bardzo
      Pozdrawiam
      • azra19 Re: Kreta jest fantastyczna 23.08.05, 08:26
        Można się dostać pieszo, ale jest to dość męczący spacer. Trzeba z centrum
        dostać się na przedmieścia, a potem najfajniej zejść do plaży i tamtędy.
        Handakas jest pod koniec Amudary. Dojazd taksówką to koszt 5 do 10 EUR w
        zależności jak się dogadasz. Na kilka osób to się opłaca. Autobus to koszt ok.
        1 EUR. Plaże są szerokie piaszczysto-żwirowe. Leżaki i parasole płatne. Chyba
        że położycie się na leżakach knajpy i coś zamówicie to wtedy już nie płacicie
        za leżaki. Plażować najlepiej dalej od rzeki (tam chłodna woda), czyli przejść
        się w kierunku Heraklionu.
      • Gość: Kasia Re: Kreta jest fantastyczna IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.05, 08:46
        W miarę tanie dania mają w resteuracji Fame, bo tu można zjeść coś ala jedzenie
        typu fast food, oczywiście w regionalnym wydaniu, czyli np. pita gyros (2,2E},
        ale jeśli zdecydujesz się na większe danie, to za 5-7E najesz się do syta, a
        najczęściej dostaniesz oczywiście przystawke {np. ciepłą bułeczke i masełko},
        oraz talerz owoców po obiedzie. My po śniadaniu w hotelu na duży obiad
        chodziliśmy koło 17 i potem wieczorem jedliśmy już telko owoce, które mają tam
        zupełnie inny smak niż u nas, pycha.
        Jeśli chodzi o elektrownie, to na wysokości Twojego hotelu będzie widoczna
        tylko z daleka, mi ona wogóle nie przeszkadzała, nie ma kwestii.
        Autobus do Heraklionu ok. 1E, autobus nr. 6, a w drodze powrotnej również nr. 1.
      • Gość: bah7 Re: Kreta jest fantastyczna... IP: *.crowley.pl 23.08.05, 09:08
        > No i jak wygląda plaża z osławioną elektrownią..:)

Elektrownia jest na końcu plaży:

www.4crete.gr/picsgiude/amoudara.jpg

Rafineria i kilka innych fabryk są trochę bardziej oddalone.

bah7
        • kakofoniks Re: Kreta jest fantastyczna... 23.08.05, 10:52
          ja bylem w zeszlym roku w ammoudarze ale w kleopatrze. i mam zgola odmienna
          opinie na temat ecco holiday. zreszta czytajac inne watki nie jestem odosobniony
          w tym odczuciu. polecam lekture Ecco Holiday:
          www.kakofoniks.friko.pl/eccoholiday.html
        • Gość: Helen Re: Kreta jest fantastyczna... IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.08.05, 11:15
          a tu
          www.kretaforum.net/showthread.php?t=523&highlight=ammoudara
          też są zdjęcia "plaży z elektrownią" ;), wmieszane w tekst niemieckiego forum.
          • Gość: bah7 Re: Kreta jest fantastyczna... IP: *.crowley.pl 24.08.05, 15:07
            Helen, "Twoje" fotki są lepsze od "mojej" - dymiące kominy są bardzo
            fotogeniczne na tle gór (post #37)...

Pzdr.

bah7
    • aniaw77 Re: Kreta jest fantastyczna 24.08.05, 10:28
      Witam,

My wylatujemy w niedzielę na kretę z Ecco i chyba do tego samego hotelu -oferta
      TRAF.
      Mam pytania:
      1) czy waro wykupywać tam obiadokolacje, czy lepiej żywić się na mieście?
      2) Czy wypożyczaliście samochód i jakie są koszta wypożyczenia na 4-7 dni?
      3) Czy byliście w Wąwozie Samaria i czy z lokalnym biurem podróży (jakim) i
      jakie są koszta takiej wycieczki?

Pozdrawiam iczekam na info,
      Ania
      • Gość: kakofoniks Re: Kreta jest fantastyczna IP: 80.50.191.* 24.08.05, 10:43
        1.wg mnie lepiej na miescie srednio 10 euro na osobe mozna sie naprawde najesc
        2. w ammoudarze polecam wyporzyczalnie holidayservice za atosa na tydzien
        placilem rok temu 22.5 euro na dzien. przy czym ubezpieczenie mialem pelne na
        szkody powyzej 120 euro. ubezpieczalnia jest duza i pewna nie robiaca przekretow
        (w tym roku sam padlem w innej miejscowosci ofiara. po wplaceniu zapliczki
        wieczorek kazano mi doplacic 12 euro/dzien ubezpieczenia albo zostawic 3000euro
        kaucji, nieraz chca np zeby im wystawic czeki inblanco. szczytem bylo
        zamienienie samochodu gosciowi ktory zaplacil 39 euro/dzien za punto z klima a
        sdostal cinquecento bez klim w zamian!!!)
        3. bylem z ecco, starajcie sie pojechac na popoludniowe zejscie (tzn wyjazd z
        ammoudary okolo 7 rano) nie bedzie juz tylu turystow na trasie, a ze statku
        bedziecie obserwowac zachod slonca
    • Gość: V. Re: Kreta jest fantastyczna IP: *.aster.pl 24.08.05, 12:47
      Wielkie dzięki. Jeszcze tylko jedno-nie orientujecie się,czy w Handakasie
      bardzo czuje się,że elektrownia jest w pobliżu?(nie leży on przypadkiem pod
      samą elektrownią?)
      Pozdrawiam
      • azra19 Re: Kreta jest fantastyczna 24.08.05, 13:35
        nie leży. Handakas jest cofnięty od głównej ulicy także tylko z niektórych
        okien może być widać kawałek komina. Jak dla mnie jego największą wadą jest
        brak lodówki w pokoju
        • kakofoniks Re: Kreta jest fantastyczna 24.08.05, 14:27
          poza tym wszystkie hotele sa umieszczone w pewnej odleglosci od elektrowni. poza
          tym nawet przejezdzajac w poblizu nie czulem by dymila
      • Gość: Basta Re: Kreta jest fantastyczna IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 13.09.05, 16:09
        Z Hotelu Handakas elektrowni nie widac, chociaz smugi dymu czasami sie zdarzaly
        (zalezy jak zawialo). Bylismy tam tydzien i ze dwa razy wieczorem mozna bylo
        wyczuc "lekki" smrodek, ale bez przesady.

Hotel, taki sobie, faktycznie lodowka bardzo by sie przydala. Sniadania
        kiepskie. My zywilismy sie w okolicznych knajpkach (sr. 10-12 Euro za osobe,
        duze danie z przystawka i piwkiem). Szczegolnie polecam knajpe na plazy o nazwie
        Tropicana, super jedzenie, super obsluga, bardzo sympatyczny wlasciciel o
        imieniu Costas.

Miasteczko raczej male, w zasadzie jedna glowna ulica wokol ktorej skupia sie
        zycie. Tydzien w zupelnosci wystarczy - drugi spedzilismy 70 km dalej w Agios
        Nikolaos - POLECAM !!! :o)
    • soledad13 Re: Kreta jest fantastyczna 24.08.05, 16:30
      Zgadzam się - Kreta jest fantastyczna, a zwłaszcza jej południowo-zachodnia
      część - okolice Paleochory, Elafonissi, trochę z dala od turystycznej masówki.
      Cud, miód i żyć nie umierać:)
      • Gość: Kretka Re: Kreta jest fantastyczna IP: *.acn.waw.pl 13.09.05, 16:45
        szkoda, że nie trafiliście na pyszne greckie jedzonko

zgadzam się z przedmówcą, Paleochora the best :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka