Dodaj do ulubionych

Rodos raz jeszcze pytania

IP: *.chello.pl 06.01.06, 00:39
Dziekuje bardzo za info o pogodzie itp. Dalej draze temat i czytajac Wasze
opisy nie moge sie juz doczekac...ale...
no wlasnie Z jednej strony mam wschodznie wybrzeze czyli np Falikari(podobno
brzydka, halasliwa miejscowosc) z piaszczyta plaza i lagodnym zejsciem do
morza i bez wiatrow.
Wiejacych na zachodzie czyli np Ixia... i kamienista plaza (czyt brzydka? nie
nadajaca sie do pluskania dla malego dziecka???)
Prosze doradzcie czy wybierac opcje pierwsza? Jak wyglada ta plaza w Ixii, czy
to sa skaly? nie ma zejscia lagodnego do morza???
I ten wiatr czy na poczxatku czerwca ma to jakies znaczenie?
Acha i czy w tym okresie da sie wytrzymac w pokoju bez klimy???
liczac na pomoc
pozdrawiam
Maraska
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Rodos raz jeszcze pytania 06.01.06, 00:55
      jeśli chodzi o Faliraki, to nie musisz brać hotelu w samej miejscowości. Jest
      wiele hoteli oddalonych od samej miejscowości (do Faliraki dojdzie się wtedy
      piechotą), a plaże jednak są tam ładne. Nie wiem, jak Ty, ale ja bym wybrała
      jednak tą mniej wietrzną stronę.
      • Gość: Maraska Re: Rodos raz jeszcze pytania IP: *.chello.pl 06.01.06, 01:02
        Nie cche wyjsc na glupia blądynek:-) ale jednak rozuemiem ten wiatr mzoe
        przeszkadzac, np w polezeniu na plazy?? czy wieczorkiem trzeba zalozcy cos na
        siebie...
        ???
        Maraska
        • greeks Re: Rodos raz jeszcze pytania 06.01.06, 08:28
          Mnie na przyklad bardziej podoba sie czesc wschodnia wyspy i na dodatek
          bardziej poludniowa...Plaze znacznie ladniejsze,wiatr nie przeszkadza(a na
          poczatku czerwca nie potrzeba jeszcze by mocno ochladzal;)Moja baza byla tuz
          pod Lindos,ktore jest baaaardzo urokliwym i klimatycznym miasteczkiem(jesli nie
          jest to lipiec czy sierpien), z ładnymi zatoczkami i ładna plaza. A i zabawic
          sie jest gdzie jesli ktos nabierze ochoty,i zjesc dobrze tez mozna-jest kilka
          znakomitych tawern(kolacje w restauracjach znajdujacych sie na dachach Lindos
          to cudowne przezycie):)Ta czesc wyspy jest znacznie spokojniejsza i dziksza
          (jeszcze:) Takie Gennadi czy Prasonissi...Wiec jesli preferujesz takie
          klimaty... Misto Rodos i najblizsza okolica to nie dla mnie. Ciag
          hoteli,brzydkie plaze...Takie Kalithee,czy Ixie i Triandy sa wogole bez
          klimatu.. Oczywiscie samo Rodos jest cudowne i trzeba je zwiedzic,ale czy
          mieszkac zbyt blisko..? Nie wiem...To zalezy tylko od preferencji. A poza tym
          droga z Lindos do Rodos jest prosta i równa;)))) Łatwo dojechac...
          • Gość: bah7 Re: Rodos raz jeszcze pytania... IP: *.crowley.pl 06.01.06, 11:46
            > Moja baza byla tuz
            > pod Lindos,ktore jest baaaardzo urokliwym i klimatycznym miasteczkiem...

Ten opis pasuje mi jak ulał do Pefkos, gdzie też bym założył bazę... ;-)))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=34347030&a=34361001

> Ta czesc wyspy jest znacznie spokojniejsza i dziksza (jeszcze:)...

Greeks, skoro mamy podobny gust, to powiedz, które plaże najbardziej Ci się
            podobały na Rodos?

Wirtualnie podobają mi się:

# Plaża Antony Quinn:

www.oasis-hotel.gr/beaches/antony-quinn-beach.html

# Plaża Traganou:

www.oasis-hotel.gr/beaches/traganou-beach.html

# Plaża Agios Georgios (pomiędzy Plimiri a Prassonissi):

www.geocities.com/~capnbarefoot/dodecanese/rhodes.html

Pozdrawiam

bah7

• greeks Re: Rodos raz jeszcze pytania... 06.01.06, 13:44
              Gość portalu: bah7 napisał(a):
              > Ten opis pasuje mi jak ulał do Pefkos, gdzie też bym założył bazę... ;-)))

Witaj:) Pefkos co prawda niedaleko,ale baza byla nie tam:) Pefkos to miejsce
              bez wyrazu...Nie polecam-brzydka plaza,jakis taki ścisk,za duzo ludzi na metr
              kwadratowy:)Knajpki tez takie sobie...Nic,co by to miejsce jakkolwiek
              wyróżnialo.

> Greeks, skoro mamy podobny gust, to powiedz, które plaże najbardziej Ci się
              > podobały na Rodos?
              >
              > Wirtualnie podobają mi się:
              >
              > # Plaża Antony Quinn:

Rzeczywiscie urokliwe miejsce,ale baaaardzo tłoczne(nawet poza szczytem sezonu)
              Mnostwo jednodniowych plazowiczow:)

> # Plaża Traganou:

Lepiej wyglada na zdjeciach niz w rzeczywistosci..A moze to dlatego ze ja
              zdecydowanie lubie piaszczyste plaze,a tam za duzo kamolków;)))

> # Plaża Agios Georgios (pomiędzy Plimiri a Prassonissi):

Nie byłem,ale na zdjeciach wyglada interesujaco

Mnie najbardziej przypadly do gustu :)

Prasonissi,ze wzgledu na swoja oryginalnosc:) Takich miejsc jest niewiele... I
              ten uroczy "przeciąg";))
              Tsambika-bo piasek,ladna zatoka,ładny widok z klasztoru powyzej. Gdyby nie te
              ilości ludzi...
              Agathi-nie wiem dlaczego,ale fajnie sie tam czulem...Mile miejsce
              Vlicha-bo mialem blisko i czesto tam bywałem:)

A tak mowiac bardziej ogólnie to plaze w stosunku do wielkosci i popularnosci
              wyspy, to bardzo słaba strona Rodos moim zdaniem. Jesli bylbym milosnikiem
              i "koneserem plazowym" hehe,to Rodos nie bylaby w czołówce mojej list greckich
              wysp.

• Gość: bah7 Re: Rodos raz jeszcze pytania... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 06.01.06, 18:16
                Witaj Greeks!

A jednak mamy trochę różny gust... :)

> baza byla nie tam:)

To nie wiem gdzie, bo myślę, że nie tu (tym bardziej, że wieżowce na plaży
                zupełnie mi się nie podobają):

www.lindianet.gr/photos/vlicha_photos_hq.html

> Rzeczywiscie urokliwe miejsce,ale baaaardzo tłoczne (nawet poza szczytem
                > sezonu).Mnostwo jednodniowych plazowiczow:)

Szkoda, ale ja większość plaż głównie zwiedzam, a ta jest wyjątkowo
                malownicza... :)

> A moze to dlatego ze ja
                > zdecydowanie lubie piaszczyste plaze,a tam za duzo kamolków;)))

Wiem, że tu są, ale jakie - krągłe, czy ostre?
                Ale dla mnie - j.w.

tiny.pl/xshm

> Nie byłem, ale na zdjeciach wyglada interesujaco...

A tę plażę naturystyczną przeznaczyłbym na spokojne plażowanie, bo mam
                nadzieję, że tekstylni tu wcale nie docierają...
                Ciekawe tylko, czy tu też tak bardzo wieje, jak na sąsiedniej Prassonissi?

www.prasonisi.com/Top/Default_ger.asp

Tak mówiąc ogólnie, to rzeczywiście n.p. na Krecie można mieć wiele ładnych
                plaż prawie tylko dla siebie, ale plotkujemy tu o Rodos...

bah7

• chiara76 Re: Rodos raz jeszcze pytania 06.01.06, 11:09
          Marasko, Widzisz, zależy, co komu przeszkadza. Ja nie wiem, jak jest po
          wietrznej stronie Rodos. Byłam natomiast po wietrznej stronie na wyspie Kos i
          baaardzo mi to przeszkadzało. Potem dowiedziałam się, że taka sama sytuacja
          jest na Rodos, więc przed wyjazdem upewniałam się, żeby nie dostać się na
          wietrzną stronę. Zapewne będą tacy, którym to nie przeszkadza i tacy, jak ja,
          którym to przeszkadza.
          Może ktoś jeszcze się dopisze, co pomoże Ci podjąć decyzję. Pozdrawiam;)
          • Gość: władek Re: Rodos raz jeszcze pytania IP: *.mofnet.gov.pl 06.01.06, 11:31
            jeden lubi wiatr, inny nie. Np. samo miasto Rodos jest na północy, miedzy
            zachodnim a wschodnim wybrzezu. Na plazy Akwarium wieje, a Elli nie.
          • bebiak Re: Rodos raz jeszcze pytania 06.01.06, 11:34
            Cześć,
            ja sobie na Rodos mieszkałam przy Theologos (zachodnie wybrzeże) i wiatry mi
            nie przeszkadzały zupełnie, ba, nawet je chwaliłam, bo byłam w lipcu [1999] i
            żar lał się z nieba.
            Ixia i Trianda to dla mnie nieporozumienie, podobnie zresztą jak Faliraki - to
            moja opinia i mam do niej prawo [myślę tutaj o atmosferze, klimatach, które
            lubię, itp].
            W mieście Rodos [jeśli potraktować wyjazd wypoczynkowo i bardziej stacjonarnie]
            mieszkać bym również nie chciała: piękne to miejsce, piękne tam zakątki, ale te
            przewalające się tłumy [z roku na rok coraz większe] przerażają.
            Czy w mieście Rodos jest jakaś inna plaża niż ta przy tym stosunkowo nowym,
            odkrytym basenie? Stosunkowo nowym - napisałam, bo widziałam go w 2005 roku i
            z pewnością nie było go ani w 1999 ani w 2001. Jeśli jest tylko ta jedna - to
            jakieś totalne nieporozumienie [jeśli komuś zależy na plaży ofkors].

Nie wiem oczywiście, gdzie organizowane są wyjazdy, ale gdybym się dziś
            wybierała na stacjonarne wakacje na wyspę, to kierowałabym się na południe,
            jakoś najdalej na południe.
            Pozdrowienia. B.
            • chiara76 Bebaik, chyba jak się idzie do Oceanarium 06.01.06, 14:04
              to mam wrażenie, że gdzieś w połowie drogi jest jeszcze jedna plaża, w
              okolicach jest jakiś klub? miejsce zabawy...
              Coś mi się tak "telepie" w pamięci.
              • neronka Re: Bebaik, chyba jak się idzie do Oceanarium 06.01.06, 14:55
                Wydaje mi się że lepiej mieszkać po wsch części wyspy i mieć blisko do miasta
                Rodos. Jest piękne i warto tam wyskakiwać na wieczorne spacerki.
                Wyspa jest na tyle mała że można codziennie jeździć na inną plażę.
                Ja polecam: Agathi, Tsambikę i Stegnę.
                Prasonissi jest fajna ale strasznie tam wieje, wysiedzieć się nie daje.
            • Gość: bah7 Re: Rodos raz jeszcze pytania... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 06.01.06, 19:02
              > Czy w mieście Rodos jest jakaś inna plaża niż ta przy tym stosunkowo nowym,
              > odkrytym basenie?

Może do odpowiedzi na to pytanie przyda się mapka miasta:

www.pytheas-travel.gr/athena-hotel/location.htm

I widok z góry na miasto:

www.sailingissues.com/greekislands/rhodos.html

A co myślisz o widoku na okolice Lindos?

Pozdrawiam

bah7
              • Gość: lamia68 Re: Rodos raz jeszcze pytania... IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.01.06, 20:29
                Ja widziałam Faliraki na szczęście tylko z okien samochodu. Kolejny Angolski
                bastion w Grecjii. W zyciu nie wykupiłabym tam pobytu. Mimo wiatru optuję za
                plażą Ixia.
                • Gość: tom Re: Rodos raz jeszcze pytania... IP: *.bis.top.pl 11.01.06, 11:37
                  • Gość: tom Re: Rodos raz jeszcze pytania... IP: *.bis.top.pl 11.01.06, 11:39
                    kokotech.republika.pl/GRECJA/grecja/index.html
                    poleca wschód plaże są przeróżne i duzy wybór skuterkiem mozna objechać
                    polecam pare zdjeć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka