Dodaj do ulubionych

pogoda na kos

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 23:00
jakiej pogody spodziewac sie na kos na początku czerwca ?? wszelkie porady
praktyczne - bardzo mile widziane . pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: maja Re: pogoda na kos IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.05.06, 08:27
      Na pólnocy wyspy wieczorem wieje chłodny wiatr, na wieczory przy barze
      proponuję zabrać sweterek. A poza tym pogoda piekna, temperatura w sam raz do
      zwiedzania wyspy.
      • Gość: minos Re: pogoda na kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 14:27
        a czy mogę prosić o wiecej szczegółów dotyczących temperaturw okolicy
        KARDAMENA?? POZDRAWIAM
      • Gość: maja Re: pogoda na kos IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.05.06, 21:00
        Jeżeli nie będziesz w samej Kardamenie to dobrze. Twojego hotelu nie kojarzę,
        ale jeżeli MITSIS to jest już jakas "górna półka" i pewnie bedziesz zadowolony.
        Będziesz miał z pewności piekne widoki na wyspę Nissiros ( na południe od Kos,
        1 godz. statkiem wycieczkowym), na której mamy największą atrakcję przyrodniczą
        Dodekanezu - kratery , do których można schodzić na samo dno.

Moje TOP 10 na Kos
        1) wycieczka na Nissiros - koniecznie !!
        2) Asklepiejon
        3) termy na pd.wschodzie wyspy - dojazd samochodem, rowerem
        4) zachód wyspy, ale na własną rękę - tam zobaczysz prawdziwą dzicz, fajne do
        pochodzenia
        5) górskie wiosku ( Zia itp) ale też indywidualnie
        6) starozytna stolica Kos - Old Pyli - w środku wyspy.

My mieszkaliśmy w Marmari na płn. wyspy, Cudowne widoki na pobliską Kalymnos,
        ale na Kalymnos jeszcze nie bylismy. Myslimy o powrocie na Kos i do tego samego
        hotelu.

• Gość: do amj Re: pogoda na kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 21:42
        • Gość: do maji Re: pogoda na kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 21:44
          serdeczne dzięki . - jesli cos jeszcze przypomnisz sobie- bardzo prosze !!
          pozdrawiam
    • Gość: Ewi Re: pogoda na kos IP: 80.50.91.* 16.05.06, 14:50
      Moje doświadczenie sprzed kilku lat mówi mi, że będzie słonecznie i gorąco, do
      30 stopni.

Polecam stronę z 10-dniową prognozą pogody, co też może dać jakieś wyobrażenie.

www.weather.com/outlook/travel/businesstraveler/tenday/GRXX0038?from=36hr_fcst10DayLink_business

Pozdr.
      Ewi
    • Gość: luki Re: pogoda na kos IP: *.gdansk.agora.pl 16.05.06, 15:10
      właśnie wróciłem (niestety) z Kos (w niedzielę). Przez 2 tygodnie mieliśmy
      idealną pogodę: było słonecznie, ale nie gorąco, co było nam na rękę bo dużo
      zwiedzaliśmy. Zwykle jeździliśmy do Grecjii w lipcu i pot lał się stumieniami i
      piliśmy jedną wodę za drugą. W czerwcu będzie już jednak dużo goręcej - w
      niedzielę było pietszy upalny dzień i tak ma już zostać. Chłodniejsze będą
      tylko wieczory. W razie czego służę info o Kos.
      • Gość: maja Re: pogoda na kos IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.05.06, 16:48
        Kardamena - bastion Angoli na Kos - leży na południu wyspy. Nie wieje tam wiatr
        Meltemi. Ale dlaczego Kardamena ???? !!!! To najmniej grecki zakątek wyspy.
        Angole, puby, angolskie żarcie i telebimy .
        • Gość: do maji Re: pogoda na kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 17:47
          cześć. mówiac szczerze nie jestem zachwycony tym co napisałas( nie przepadam za
          angolami i ich towarzystwem ). na szczęście będę oddalony od kamardeny o 6 km.-
          mitsis summer palace, a może znasz ten hotel i cos mi szepniesz o nim więcej ??
          pozdrawiam
      • Gość: di luki Re: pogoda na kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 17:42
        bardzo chętnie posłucham wszelkich rad dotyczących KOS.pozdrawiam
      • sarana info o Kos 16.05.06, 22:32
        Lecimy w czerwcu na Kos. czy mógłbyś napisać trochę więcej informacji o tej
        wyspie ? Co zwiedziłeś i co polecasz, jak sie poruszałeś po wyspie, jakie ceny
        itp. ?
        • Gość: ola Re: info o Kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 09:12
          ja tez poprosze o takie informacje- najbardziej przydatne i zarazem praktyczne.
          pozdrawiam
          • Gość: łuki Re: info o Kos IP: *.gdansk.agora.pl 17.05.06, 10:51
            Jechałem na Kos z pewnymi obawami, bo ta wyspa nie cieszyła się wśród
            forumowczów dużą popularnością. Kos jest jednak piękna - piszę to z pełnym
            przekonaniem - wcześniej byłem na Korfu, Krecie i Rodos. Na wszystkie cztery
            muszę koniecznie wrócić. Może niedługo?
            A teraz Kos w pigułce:
            Byliśmy w hotelu Imperial w mieście Kos. I z podbytu w solicy wyspy jesteśmy
            zadawoleni. Dzięki temu na własną rękę mogliśmy ruszyć na podbój innych wysp.
            Neckarmann oferował tylko ze dwie i to drogie wycieczki będąc w stiolicy
            znależliśmy agnecję turystyczną, ktora miała bogatą ofertę i chętnie
            udzialełała zniżek. Dlatego polecam ”Panos” przy promenadzie obok taweryny
            Dionissos (też warta polecenia - w kuchni pracuje Polka. Właściciel Dimitris to
            szlenie pomocny i sympatyczny człowiek.
            My pojechaliśmy na: Nissyros (z wulkanem - 25 euro), 3 wyspy (Kalymnos,
            Pserimos, Plati) - (25 euro w tym grill na pokładzie), Patmos (40 euro), Rodos
            (45 euro) oraz tureckie Bodrum (25 euro). Na 2 dni pożyczyliśmy także samochód
            i objecahliśnmy Kos (polecamy Asklepjon, górskie Zia i serię przepięknych i
            psutych przynajnajmniej na początku maja plaż Magic, Sunny itp).
            Na Kos jest mnóstwo świetnych twaern, nie sposób wszytskie wymienić. w meiście
            Kos jest tawerna La Strega, którą prowadzi Polka za swoin narzeczonym Grekiem.
            No to się rozpisałem, a mógłbym jeszcze pikać i pikać.
            Chętnie odppowiem wszystkie pytania. Dzięki nim będę miał znowu przed oczami
            Kos.
            Pzdr
            • Gość: luki Re: info o Kos IP: *.gdansk.agora.pl 17.05.06, 11:05
              jeśli chodzi o ceny to:
              sałatka grecka - od 3,5 do 5 euro
              souvlaki - od 5,5 do 7
              pork chop - od 6 do 8 euro
              najlepsze dania mięsne w Kos w tawernie Lambros
              domowe wino (1/2 litra ) - od 3 do 5 euro
              piwo (Mythos, Amstel) - od 2,5 do 3,5 euro
              ryba z grilla - od 8 euro do 12 euro
              owoce morza - różnie (na Patmos za pełeen talerz krewetek z grilla tylko 4,5 -
              tawerna Ostria)
              Moim zdaniem nie warto brać hotleu ALL INcl. - cała przyjemność do poznawanie
              wyspy poprzez jej tawerny. My zawsze wybieramy hotel bez wyżywnienia lub tyllko
              ze śniadaniami.
              • Gość: kuba Re: info o Kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 19:41
                a ile kosztuje metaxsa?? pozdro
                • Gość: łuki Re: info o Kos IP: *.gdansk.agora.pl 17.05.06, 19:46
                  upps, a tego akurat nie wiem, bo raczyliśmy się raki, raki z miodem, winem,
                  piwem.
                  pzdr
            • sarana Re: info o Kos 17.05.06, 23:41
              Ile płaciłeś za wypozyczenie samochodu i czy możesz polecić jakąs wypożyczalnię
              w mieście Kos ? Czy wiesz może, ile kosztuje wypozyczenie skutera i roweru ?
              Jak najlepiej podróżowac po wyspie - też mam hotel w stolicy wyspy. Czy warto
              płynąc na Rodos na jedne dzień i co obejmuje program wycieczki ? Którą ze
              zwiedzanych wysp polecasz ?
              Jak wygląda plaża Lambi w stolicy ? Bo trochę mam obawy, a lubimy bardzo
              pływanie w morzu i sacery plażą.
              Z góry dziękuję za informacje !
              • Gość: łuki Re: info o Kos IP: *.gdansk.agora.pl 18.05.06, 11:27
                Wypożyczenie samochodu na jeden dzień 30 euro. Polecam iuri Panos przy
                promenandzie koło tawerny Dionissos. Tam też braliśmy wszystkie wycieczki.
                Niestety nie wiem ile kosztuje skuter i rower.
                Wypspa jest nie za duża 45 na 15 km, jeżdżąc samochodem można ją zwiedzić w
                jeden dzień, ale lepiej wziąść auto na 2 dni, żeny się nie spieszyć.
                Jeśli chodzi o Rodospo prostu wykupiliśmy sam transport: w jedną stronę
                katamaranem z powrotem promem. Zostaliśmy na noc na Rodos, bo chcieliśmy
                odwiedzić statę kąty (byliśmy 2 lata temu. Jeśli popłyniecie na jeden dzień to
                będziecie mieli ok 6 godzin na zwiedzanie. Powinno wystarczyć na zwiedzenie
                pięknej stolicy na pozostałe atrakcje nie będzie już czasu.
                Trudno polecić mi jedną konkretną wyspę, po wszytskie mi się strasznie
                podobały. Nisssyros - wulkan, Patmos - atmsefra apokalipsy, 3 wyspy -
                niezapomninay rejs.
                Lambi położone jest około 2-3 kilometry od stolicy. Plaża ładana, ale widziałem
                ją tylko przez okno samochodu.
                • Gość: minos Re: info o Kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 23:54
                  jak długo płynie sie z kos na rodos i z kos do turcji . pozdro
                  • Gość: łuki Re: info o Kos IP: *.gdansk.agora.pl 19.05.06, 11:34
                    Z Kos na Rodos katamaranem 2 godz z hakiem, promem Blue Star Ferries około 3
                    godziny.
                    To Turcji też zależy czym: zwyklym stateczkiem około 1 godz, wodolotem nawet 20
                    min.
                    Pzdr
            • Gość: natalia Re: info o Kos IP: 193.178.143.* 30.05.06, 11:59
              czy możesz napisac coś więcej o samym hotelu Imperial, zastanawiamy się nad tym
              czy go wybrac, a nie ma żadnych opinii na jego temat. dzięki.
              • Gość: łuki Re: info o Kos IP: *.gdansk.agora.pl 30.05.06, 17:48
                Z pobytu w Imperialu byliśmy zadowoleni. Leży trochę na uboczy, około 15 min
                piechotą od portu i centrum (biegiem nawet 10 min. - biegliśmy na katamaran).
                Ma ładny basen z leżakami (na początku maja cały był tylko do naszej
                dyspozycji, byliśmy pierszymi gośmi w hotelu!!!). Pokojne i łazienka schludne,
                ale bez błysku - hotele *** w Grecji już tak mają. Śniadania - codziennie przez
                2 tygodnie to samo. Jeden rodzaj szynko-mielonki, jeden sera, dżemiki,
                miodziki, mleko, płatki, sok, kawa, hebata. Od czasu do czasu ciasto. My
                byliśmy nastawieni jednak na poznawanie tawern, specjlanie nie braliśmy hotelu
                z dwma posiłkami. W pokojach mini bar - trzeba płacić za to co się wypije. Nas
                na koniec tuż przed wyjazxem skasowli na 13 euro, choć wypiliśmy mak za 8. Ale
                nie było czasu dysskutować - autokar czekał. Generalnie byliśmy jednak
                zadowoleni. Pod drodze widzieliśmy luksusowe hotele, ale były daleko od miasta
                Kos, którego bliskość była niezbędna ze względu na częste wycieczki (piasałem o
                tym wcześniej)
                Pzdr i czekam na dalsze pytania
    • Gość: riki Re: pogoda na kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 13:09
      Czy są w ofercie miejscowych biur wycieczki w języku polskim, gdyż wybieram się
      z dziećmi.
      • Gość: łuki Re: pogoda na kos IP: *.gdansk.agora.pl 06.06.06, 15:06
        Po polsku są tylko wycieczki z Neckermanna. Ale np. wykupując wycieczkę na
        Nissyros przewodnik nie jest potrzebny. Tylko pokazuje, gdzie iść i za ile
        wrócić do autkoaru i zwiedza się na włansą rękę. Podobnie jest w czasie resju
        na 3 wypsy. A Rodos i Patmos w ogóle od początku zwidzaliśmy na własną rękę -
        po psrotu kupiliśmy bilety i płynęliśmy.
        Można zamówić wycieczkę z Neckemrmana, ale wyjdzie o wiele drożej. A już na
        pewno nie opłaca się brać objazdu wyspy - kosztuje 35 euro od osoby (razem dla
        4 osób będzie 140 euro), a samochód kosztuje na dzień tylko 30 euro.
        pzdr
        • Gość: riki Re: pogoda na kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 16:30
          Dzięki za info.Z jakiego biura jechałeś i czy masz do polecenia jakiś dobry
          przewodnik na Kos, gdyż natrafiłem dotychczas tylko na krótkie info w
          przewodnikach o Grecji.
          • Gość: łuki Re: pogoda na kos IP: *.gdansk.agora.pl 07.06.06, 10:39
            jechałem z neckermanna
            bardzo dobry jest przewodnik Pascala - choć nie ma w nim zadnych zdjęć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka