Gość: minos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 23:00 jakiej pogody spodziewac sie na kos na początku czerwca ?? wszelkie porady praktyczne - bardzo mile widziane . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maja Re: pogoda na kos IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.05.06, 08:27 Na pólnocy wyspy wieczorem wieje chłodny wiatr, na wieczory przy barze proponuję zabrać sweterek. A poza tym pogoda piekna, temperatura w sam raz do zwiedzania wyspy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minos Re: pogoda na kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 14:27 a czy mogę prosić o wiecej szczegółów dotyczących temperaturw okolicy KARDAMENA?? POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: pogoda na kos IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.05.06, 21:00 Jeżeli nie będziesz w samej Kardamenie to dobrze. Twojego hotelu nie kojarzę, ale jeżeli MITSIS to jest już jakas "górna półka" i pewnie bedziesz zadowolony. Będziesz miał z pewności piekne widoki na wyspę Nissiros ( na południe od Kos, 1 godz. statkiem wycieczkowym), na której mamy największą atrakcję przyrodniczą Dodekanezu - kratery , do których można schodzić na samo dno. Moje TOP 10 na Kos 1) wycieczka na Nissiros - koniecznie !! 2) Asklepiejon 3) termy na pd.wschodzie wyspy - dojazd samochodem, rowerem 4) zachód wyspy, ale na własną rękę - tam zobaczysz prawdziwą dzicz, fajne do pochodzenia 5) górskie wiosku ( Zia itp) ale też indywidualnie 6) starozytna stolica Kos - Old Pyli - w środku wyspy. My mieszkaliśmy w Marmari na płn. wyspy, Cudowne widoki na pobliską Kalymnos, ale na Kalymnos jeszcze nie bylismy. Myslimy o powrocie na Kos i do tego samego hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do maji Re: pogoda na kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 21:44 serdeczne dzięki . - jesli cos jeszcze przypomnisz sobie- bardzo prosze !! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewi Re: pogoda na kos IP: 80.50.91.* 16.05.06, 14:50 Moje doświadczenie sprzed kilku lat mówi mi, że będzie słonecznie i gorąco, do 30 stopni. Polecam stronę z 10-dniową prognozą pogody, co też może dać jakieś wyobrażenie. www.weather.com/outlook/travel/businesstraveler/tenday/GRXX0038?from=36hr_fcst10DayLink_business Pozdr. Ewi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: pogoda na kos IP: *.gdansk.agora.pl 16.05.06, 15:10 właśnie wróciłem (niestety) z Kos (w niedzielę). Przez 2 tygodnie mieliśmy idealną pogodę: było słonecznie, ale nie gorąco, co było nam na rękę bo dużo zwiedzaliśmy. Zwykle jeździliśmy do Grecjii w lipcu i pot lał się stumieniami i piliśmy jedną wodę za drugą. W czerwcu będzie już jednak dużo goręcej - w niedzielę było pietszy upalny dzień i tak ma już zostać. Chłodniejsze będą tylko wieczory. W razie czego służę info o Kos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: pogoda na kos IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.05.06, 16:48 Kardamena - bastion Angoli na Kos - leży na południu wyspy. Nie wieje tam wiatr Meltemi. Ale dlaczego Kardamena ???? !!!! To najmniej grecki zakątek wyspy. Angole, puby, angolskie żarcie i telebimy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do maji Re: pogoda na kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 17:47 cześć. mówiac szczerze nie jestem zachwycony tym co napisałas( nie przepadam za angolami i ich towarzystwem ). na szczęście będę oddalony od kamardeny o 6 km.- mitsis summer palace, a może znasz ten hotel i cos mi szepniesz o nim więcej ?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: di luki Re: pogoda na kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 17:42 bardzo chętnie posłucham wszelkich rad dotyczących KOS.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sarana info o Kos 16.05.06, 22:32 Lecimy w czerwcu na Kos. czy mógłbyś napisać trochę więcej informacji o tej wyspie ? Co zwiedziłeś i co polecasz, jak sie poruszałeś po wyspie, jakie ceny itp. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: info o Kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 09:12 ja tez poprosze o takie informacje- najbardziej przydatne i zarazem praktyczne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łuki Re: info o Kos IP: *.gdansk.agora.pl 17.05.06, 10:51 Jechałem na Kos z pewnymi obawami, bo ta wyspa nie cieszyła się wśród forumowczów dużą popularnością. Kos jest jednak piękna - piszę to z pełnym przekonaniem - wcześniej byłem na Korfu, Krecie i Rodos. Na wszystkie cztery muszę koniecznie wrócić. Może niedługo? A teraz Kos w pigułce: Byliśmy w hotelu Imperial w mieście Kos. I z podbytu w solicy wyspy jesteśmy zadawoleni. Dzięki temu na własną rękę mogliśmy ruszyć na podbój innych wysp. Neckarmann oferował tylko ze dwie i to drogie wycieczki będąc w stiolicy znależliśmy agnecję turystyczną, ktora miała bogatą ofertę i chętnie udzialełała zniżek. Dlatego polecam ”Panos” przy promenadzie obok taweryny Dionissos (też warta polecenia - w kuchni pracuje Polka. Właściciel Dimitris to szlenie pomocny i sympatyczny człowiek. My pojechaliśmy na: Nissyros (z wulkanem - 25 euro), 3 wyspy (Kalymnos, Pserimos, Plati) - (25 euro w tym grill na pokładzie), Patmos (40 euro), Rodos (45 euro) oraz tureckie Bodrum (25 euro). Na 2 dni pożyczyliśmy także samochód i objecahliśnmy Kos (polecamy Asklepjon, górskie Zia i serię przepięknych i psutych przynajnajmniej na początku maja plaż Magic, Sunny itp). Na Kos jest mnóstwo świetnych twaern, nie sposób wszytskie wymienić. w meiście Kos jest tawerna La Strega, którą prowadzi Polka za swoin narzeczonym Grekiem. No to się rozpisałem, a mógłbym jeszcze pikać i pikać. Chętnie odppowiem wszystkie pytania. Dzięki nim będę miał znowu przed oczami Kos. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: info o Kos IP: *.gdansk.agora.pl 17.05.06, 11:05 jeśli chodzi o ceny to: sałatka grecka - od 3,5 do 5 euro souvlaki - od 5,5 do 7 pork chop - od 6 do 8 euro najlepsze dania mięsne w Kos w tawernie Lambros domowe wino (1/2 litra ) - od 3 do 5 euro piwo (Mythos, Amstel) - od 2,5 do 3,5 euro ryba z grilla - od 8 euro do 12 euro owoce morza - różnie (na Patmos za pełeen talerz krewetek z grilla tylko 4,5 - tawerna Ostria) Moim zdaniem nie warto brać hotleu ALL INcl. - cała przyjemność do poznawanie wyspy poprzez jej tawerny. My zawsze wybieramy hotel bez wyżywnienia lub tyllko ze śniadaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: info o Kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 19:41 a ile kosztuje metaxsa?? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łuki Re: info o Kos IP: *.gdansk.agora.pl 17.05.06, 19:46 upps, a tego akurat nie wiem, bo raczyliśmy się raki, raki z miodem, winem, piwem. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sarana Re: info o Kos 17.05.06, 23:41 Ile płaciłeś za wypozyczenie samochodu i czy możesz polecić jakąs wypożyczalnię w mieście Kos ? Czy wiesz może, ile kosztuje wypozyczenie skutera i roweru ? Jak najlepiej podróżowac po wyspie - też mam hotel w stolicy wyspy. Czy warto płynąc na Rodos na jedne dzień i co obejmuje program wycieczki ? Którą ze zwiedzanych wysp polecasz ? Jak wygląda plaża Lambi w stolicy ? Bo trochę mam obawy, a lubimy bardzo pływanie w morzu i sacery plażą. Z góry dziękuję za informacje ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łuki Re: info o Kos IP: *.gdansk.agora.pl 18.05.06, 11:27 Wypożyczenie samochodu na jeden dzień 30 euro. Polecam iuri Panos przy promenandzie koło tawerny Dionissos. Tam też braliśmy wszystkie wycieczki. Niestety nie wiem ile kosztuje skuter i rower. Wypspa jest nie za duża 45 na 15 km, jeżdżąc samochodem można ją zwiedzić w jeden dzień, ale lepiej wziąść auto na 2 dni, żeny się nie spieszyć. Jeśli chodzi o Rodospo prostu wykupiliśmy sam transport: w jedną stronę katamaranem z powrotem promem. Zostaliśmy na noc na Rodos, bo chcieliśmy odwiedzić statę kąty (byliśmy 2 lata temu. Jeśli popłyniecie na jeden dzień to będziecie mieli ok 6 godzin na zwiedzanie. Powinno wystarczyć na zwiedzenie pięknej stolicy na pozostałe atrakcje nie będzie już czasu. Trudno polecić mi jedną konkretną wyspę, po wszytskie mi się strasznie podobały. Nisssyros - wulkan, Patmos - atmsefra apokalipsy, 3 wyspy - niezapomninay rejs. Lambi położone jest około 2-3 kilometry od stolicy. Plaża ładana, ale widziałem ją tylko przez okno samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minos Re: info o Kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 23:54 jak długo płynie sie z kos na rodos i z kos do turcji . pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łuki Re: info o Kos IP: *.gdansk.agora.pl 19.05.06, 11:34 Z Kos na Rodos katamaranem 2 godz z hakiem, promem Blue Star Ferries około 3 godziny. To Turcji też zależy czym: zwyklym stateczkiem około 1 godz, wodolotem nawet 20 min. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: info o Kos IP: 193.178.143.* 30.05.06, 11:59 czy możesz napisac coś więcej o samym hotelu Imperial, zastanawiamy się nad tym czy go wybrac, a nie ma żadnych opinii na jego temat. dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łuki Re: info o Kos IP: *.gdansk.agora.pl 30.05.06, 17:48 Z pobytu w Imperialu byliśmy zadowoleni. Leży trochę na uboczy, około 15 min piechotą od portu i centrum (biegiem nawet 10 min. - biegliśmy na katamaran). Ma ładny basen z leżakami (na początku maja cały był tylko do naszej dyspozycji, byliśmy pierszymi gośmi w hotelu!!!). Pokojne i łazienka schludne, ale bez błysku - hotele *** w Grecji już tak mają. Śniadania - codziennie przez 2 tygodnie to samo. Jeden rodzaj szynko-mielonki, jeden sera, dżemiki, miodziki, mleko, płatki, sok, kawa, hebata. Od czasu do czasu ciasto. My byliśmy nastawieni jednak na poznawanie tawern, specjlanie nie braliśmy hotelu z dwma posiłkami. W pokojach mini bar - trzeba płacić za to co się wypije. Nas na koniec tuż przed wyjazxem skasowli na 13 euro, choć wypiliśmy mak za 8. Ale nie było czasu dysskutować - autokar czekał. Generalnie byliśmy jednak zadowoleni. Pod drodze widzieliśmy luksusowe hotele, ale były daleko od miasta Kos, którego bliskość była niezbędna ze względu na częste wycieczki (piasałem o tym wcześniej) Pzdr i czekam na dalsze pytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riki Re: pogoda na kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 13:09 Czy są w ofercie miejscowych biur wycieczki w języku polskim, gdyż wybieram się z dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łuki Re: pogoda na kos IP: *.gdansk.agora.pl 06.06.06, 15:06 Po polsku są tylko wycieczki z Neckermanna. Ale np. wykupując wycieczkę na Nissyros przewodnik nie jest potrzebny. Tylko pokazuje, gdzie iść i za ile wrócić do autkoaru i zwiedza się na włansą rękę. Podobnie jest w czasie resju na 3 wypsy. A Rodos i Patmos w ogóle od początku zwidzaliśmy na własną rękę - po psrotu kupiliśmy bilety i płynęliśmy. Można zamówić wycieczkę z Neckemrmana, ale wyjdzie o wiele drożej. A już na pewno nie opłaca się brać objazdu wyspy - kosztuje 35 euro od osoby (razem dla 4 osób będzie 140 euro), a samochód kosztuje na dzień tylko 30 euro. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riki Re: pogoda na kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 16:30 Dzięki za info.Z jakiego biura jechałeś i czy masz do polecenia jakiś dobry przewodnik na Kos, gdyż natrafiłem dotychczas tylko na krótkie info w przewodnikach o Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łuki Re: pogoda na kos IP: *.gdansk.agora.pl 07.06.06, 10:39 jechałem z neckermanna bardzo dobry jest przewodnik Pascala - choć nie ma w nim zadnych zdjęć Odpowiedz Link Zgłoś