Gość: ~pp IP: *.chello.pl 27.05.06, 14:16 Cześć, czy był ktoś może w Kissamos (in. Kastelli) na Krecie. Wybieram się tam za miesiąc i interesuje mnie jakie wrażenie robi sama miejscowość. Jeśli ktoś coś wie to proszę napiszcie. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pietnacha40 Re: kreta kissamos 27.05.06, 15:19 Mnie się podobało. Lubię małe miejscowości,jest ładna plaża w samej miejsowości - brak kamieni,skał i jeżowców, blisko na jedną z ładniejszych greckich plaż - Falasarnę i oczywiście na Balos, blisko do Chani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~pp Re: kreta kissamos IP: *.chello.pl 27.05.06, 15:27 Znalazałam w internecie jakieś kiepskie zdjęcie (szare i bure)i się przestraszyłam że wtopiłam z miejscem bo inne miejscowości były piękne. Napisz czy mogę sie spodziewać soczystej zieleni.Może masz jakieś zdjęcie? dzieki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pietnacha40 Re: kreta kissamos 27.05.06, 16:05 Soczystej zieleni to raczej nie.To na Thassos.Zieleni dużo przy domach, hotelach.A tam,zwykłe uliczki.Nie ma starówki,jest małe centrum,zwykła,letnia miejscowość.Nieduża.Wszystko zależy od tego co się lubi.Ja nie lubię dużych miast na wakacje.Nie jest to straszna dziura,ale też nie moloch.Hotele i greckie domy.Fajne spacery w dzielnicy nieturystycznej.Mam jakieś zdjęcia,coś postaram się wybrać,ale nie obiecuję,że to będzie do jutra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~pp Re: kreta kissamos IP: *.chello.pl 27.05.06, 21:28 Super, dzięki za informacje. Ja tez lubie małe, spokojne miejscowośći więc pod tym względem wyglada na to że trafiłam dobrze. Bałam się tylko, że jest tam nieciekawie. Ale się uspokoiłam. Będę czekać na jakieś zdjęcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: kreta kissamos IP: *.acn.waw.pl 27.05.06, 22:08 tak, jak piszą ;) nam też się podobało, sporo tubylców, można podejrzeć małomiasteczkowe kreteńskie życie. Plaża ok, jako baza wypadowa do płd-zach Krety to miejsce idealne: blisko na Balos, do Falassarny, Elafonisi, Paleochory, Rodopou, Chanii, Samarii itd :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: IP: 80.68.239.* 05.06.06, 13:29 A do którego hotelu/pensjonatu jedziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~pp Re: IP: *.chello.pl 05.06.06, 21:23 Jadę do Christina Beach w Kissamos, ten hotel Itaka miała pierwszy raz w ofercie wiec troche się boje ale moze coś wiecie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~pp Re: Chcesz zdjęcia,podaj adres IP: *.chello.pl 05.06.06, 21:40 Aha jak mozesz to przeslij mi zdjęcia z kissamos na ppf@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~pp Re: Chcesz zdjęcia,podaj adres IP: *.chello.pl 06.06.06, 16:09 Hello, Przypominam się, jak mozesz (do pietnach40) to proszę o kilka zdjęć z Kissamos na adres: ppf@poczta.onet.pl Aha mam prośbe jak wysleś to daj znac na forum albo jakby był jakis problem z wysłaniem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blanka255 Re: Chcesz zdjęcia,podaj adres IP: *.chello.pl 25.07.06, 12:53 witaj, wybieram sie do hotelu afrodite beach w pazdzierniku, prosze o zdjęcia, dzieki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kreta kissamos IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 18.07.06, 23:07 Witam Gdybyś mógł to bardzo bym prosił o wysłanie również mi zdjęć z tej miejscowości. Wybieram się tam już za niecały tydzień. Mój adres: xxxgod@op.pl Z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: kreta kissamos IP: 80.68.239.* 06.06.06, 18:48 Może się przyda :-) www.wolf-5.website.pl/kreta2002/idx.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~pp Re: Do ~pp IP: *.chello.pl 06.06.06, 19:33 Bardzo dziekuję, za strone od Edyty (faktycznie przyda się). Wielkie dzieki do pietnacha40 że wysłałas. Sprawdziłam, ale jeszcze nic nie mam w wiadomościach. Zastanawiam sie czy wszystko jest ok ze skrzynką. Jeśli nie jest to dla Ciebie problem i mozesz to proszę przeslij te zdjecia jeszcze na inny mój adres: naukajazdy.slimak@wp.pl Bardzo mi zalezy żeby je zobaczyć. Pozdrawiam Jak ich tu tez nie będzie to podam Ci jeszcze inny adres. Odpowiedz Link Zgłoś
mikamik strona kissamos 09.06.06, 18:29 i jeszcze jedna stronka: www.kissamos.net/kissamos.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuta Re: strona kissamos IP: 62.38.122.* 10.06.06, 08:26 www.kissamosnews.gr tutaj jest jeszcze jeden adres Odpowiedz Link Zgłoś
sewex Re: Do ~pp 24.06.06, 10:35 a mógłbym i ja poprosić o jakieś fotki ? sewex@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ona33 Re: kreta kissamos 10.06.06, 20:51 3 dni temu wróciłam z Kissamos, byłam z Itaki w hotelu Aphrodite Beach, niedaleko Twojego hotelu. Hotel Christina to piękny ,nowy hotel, przy samym morzu, ale bez własnej plaży ! Do ładnej plaży dojdziesz /na lewo/ ok. 50-100 metrów, czyli nie jest tragicznie ;))))). Za to blisko / na prawo /do świetnych kafejek i tawern nad samym morzem . Ci ,którzy tam mieszkali chwalili wszystko ,łącznie z wyżywieniem, narzekając tylko na brak bezpośredniego połączenia z plażą, tak np. jak było w moim hotelu. Miejscowość dopiero od kilku lat przyjmuje turystów,niestety brak rozrywek, ale jest miejscowością spokojną i bezpieczną. Byłam też tam w ub. roku, co świadczy, że miejsce nie zniechęca do ponownego przyjazdu. Gorąco polecam wycieczkę statkiem wzdłuż półwyspu Gramvousa - na wyspę Gramvousa i lagunę Balos, oraz oczywiście Santorini , oraz nawyspę Elafonissi na południu Krety. Oczywiście są to wycieczki organizowane przez rezydenta przy pomocy greckiego biura, ale warto ! Nawet ceny tych wycieczek są niższe od ubiegłorocznych. Jeżeli będziesz miała jeszcze jakieś inne pytania, to napisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ppf Re: kreta kissamos IP: *.chello.pl 11.06.06, 21:27 No to mi poprawiłaś humor...uff! Serio się stresowałam , bo zdjęcia samego Kissamos jakie znalazłam w internecie (strona hotelu)raczej odrzucały niz przyciagały. Ale teraz jestem spokojna. Szukaliśmy faktycznie spokojnej cichej miejscowości więc wyglada na to że jest idealnie. Napisz jakie ceny sa tych wycieczek o których wspomniałaś, bo skoro też byłaś z Itaki (tak jak my) to pewnie tyle samo będziemy płacić. Aha czytałam gdzieś że w Kissamos jest jakaś "fabryka" czy "betoniarnia" nie wiem czy to prawda, a jeżeli tak to czy to przeszkadza? My jesteśmy takimi turystami, że dużo zwiedzamy i nie siedzimy w hotelu ale dobrze wiedzieć jak się nastawić.Aha jakie ceny sa w knajpkach np. woda, jakies owoce morza czy ine przysmaki,piwo. I czy orientujesz się jakie sa ceny biletów autobusowych do Chani czy Falasarny. Samochód mamy wypożyczony tylko na kilka dni wiec trzeba będzie korzystać tez z ichniejszych autobusów. Aha jakbyc mogła przesłać mi jakieś zdjęcia Kissamos, bo nie doszły obiecane (od pietnacha). Na adres naukajazdy.slimak@wp.pl. Dzięki i czekam na info. Odpowiedz Link Zgłoś
pietnacha40 Posłałam drugi raz 11.06.06, 22:25 Daj znać,czy doszło. I czy chcesz więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ppf Re: Posłałam drugi raz IP: *.chello.pl 11.06.06, 22:40 Dzieki! sprawdziłam doszły. Wygląda extra! Jak masz jeszcze troche czasu to jasne że bym chciała jeszcze parę. Czy kojarzysz moze czy któres z tych zdjęc jest zrbione blisko hotelu Christina Beach, ewentualnie czy masz takie? Jeszcze raz wielkie dzieki, naprawde poprawiłaś mi humor. A takie pytanko, czy w Kissamos są silne wiatry? Odpowiedz Link Zgłoś
ona33 Re: kreta kissamos 15.06.06, 16:48 Na Krecie są obecnie dosyć silne, ale ciepłe wiatry !Często w nocy ! Na plaży czasami tak wieje, że piasek zasypuje oczy i uszy osobie opalającej się.Dobre zdjecia Twojego hotelu są w aktualnym katalogu Itaki.Nie byłam w środku, ale z zewnątrz wygląda wspaniale. Tak samo jak mój, są to nowoczesne hotele, tzw."inteligentne budynki", bez nadmiernego przepychu, ale mające wszystko ,co jest potrzebne odpoczywającemu turyście i...... niesamowitą dbałość obsługi o czystość!!! A teraz wycieczki : czwartek -Chania + wieczór Kreteński 18 + 17 euro piątek - Knossos 39euro + 10 wstępy sobota - Santorini 110 euro w tym śniadanie i obiadokolacja na statku, transfer autobusowy, autobus na Santorini, przewodnik w jęz. polskim. Warto ! niedziela - Elafonissi 25euro , tam możesz pojechać też wypożyczonym samochodem, ale będąc na wycieczce zwiedzisz też ciekawy klasztor i grotę ! poniedziałek - wąwóz Samaria 29euro +9,50 wstęp i prom wtorek - wyspa Gramwovousa i Balos 26euro. Super !!!!!!!!! Fabryką czy betoniarnią nie zawracaj sobie głowy, byłam tam już 2 razy i nigdy nie widziałam i nie słyszałam !!! Woda z kranu jest pitna !!!!!, bardzo dobra, wieczorem do butelki i do lodówki- świetna potem na plaży ! Szkoda kasy na ten artykuł, innych cen nie wymienię, są przystępne ,szczególnie w niedaleko od waszego hotelu supermarkecie In-ka. Autobusy są w różnych kolorach, które oznaczają, że jedne jadą przez różne wioski , dłużej i są tańsze , a inne prosto do Chanii, krócej i są droższe.Najlepiej, jak zapytasz o to rezydentkę, p. Jadzię Motykę. Jest świetnym fachowcem w branży turystycznej. A w ogóle to transport autobusowy jest tani ! Ale...... najbardziej bądźcie ostrożni w czasie kąpieli na płd Krety, np. na plaży w Falasarnie lub obok, tam wieją silne kreteńskie wiatry , które powodują baaaaaaaardzo wysokie fale !!!!!!!! Okropnie niebezpieczne do zabawy ,nawet przy brzegu ! Fale są prześliczne, ale zabójcze !!! Nie piszę o tym bez przyczyny, ale nie chcę podawać żadnych szczegółów na forum, bo jestem nadal wstrząśnięta tragedią w czasie mego pobytu tam. Jak chcesz wiedzieć więcej, napisz na mój priv. j/w Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ppf Re: Mrugnij dwa razy czy doszła reszta IP: *.bph.pl 13.06.06, 20:33 Doszły zdjęcia wszystkie Dzięęęki!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Mrugnij dwa razy czy doszła reszta IP: *.unicity.pl / *.tp.unicity.pl 24.06.06, 21:46 Czy ktoś z was był w Kissamos (Kastelli) z "Itaką" i leciał z Katowic? Czy ląduje się w Heraklionie czy w Chanii? Jak długo trwa transfer z lotniska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: kreta kissamos IP: *.unicity.pl / *.tp.unicity.pl 24.06.06, 21:48 Czy ktoś z was był w Kissamos (Kastelli) z "Itaką" i leciał z Katowic? Czy ląduje się w Heraklionie czy w Chanii? Jak długo trwa transfer z lotniska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KALI Re: kreta kissamos IP: *.atol.com.pl 25.06.06, 10:28 Termin 28.06 i wczesniejszy laduje w Heraklionie. Takze jest jeszcze ok 2,5h dojazdu z lotniska do Kissamos. Co z terminami pozniejszymi to nie wiem. Jakbyscie mogli to prosze o jakies zdjecia z Kissamos. kali102@go2.pl z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
ona33 transfer do Kissamos.... 25.06.06, 12:06 ...z lotniska w Chanii trwa ok.1 godz. ,a z Heraklionu ok.3- 3,5 godz. w zależności od ilości hoteli, przy których zatrzymuje się / oczywiście dobrze klimatyzowany/ autokar. Droga z Heraklionu prześliczna,wzdłuż wybrzeża ! Mieszkam we Wrocławiu, leciałam tam raz z Warszawy oraz z Poznania, a lądowałam w Chanii w ub. roku, a 3 tyg. temu w Heraklionie !!! Wszystkie opcje są sympatyczne, do przyjecia ! Pozdrawiam...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ona33 Re: transfer do Kissamos.... IP: *.chello.pl 26.06.06, 21:27 Hej, jak mozesz to wyslij mi co się stało na Falsarnie na mój adres ppf@poczta.onet.pl Nie ukrywam, że to jedno z naszych miejsc do odpoczynku na plaży, które chcemy zobaczyć!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tygryska Re: transfer do Kissamos.... IP: 213.76.149.* 08.09.06, 12:57 ona33 napisała: > ...z lotniska w Chanii trwa ok.1 godz. ,a z Heraklionu ok.3- 3,5 godz. w zależności od ilości hoteli, przy których zatrzymuje się / oczywiście dobrze klimatyzowany/ autokar. Droga z Heraklionu prześliczna,wzdłuż wybrzeża ! To że droga prześliczna to na 100% prawda. Jednak chciałabym zweryfikować informację co do czasu jej trwania: z Kissamos do Heraklionu może to być i 4,5 h ;-) Nie piszę tego dlatego zeby narzekać, ale dac Wam przykład greckiej mentalności: w drodze powrotnej autokar spóźnił się po nas kwadransik bo kierowca miał jeszcze jakiś interes w porcie; za chwilę - jeszcze w Kissamos - okazało się, że dalej nie przejedziemy (po gości do kolejnego hotelu), albowiem w poprzek drogi stoi ciężarówka - zaraz za nią pan stał na drzewie i obcinal gałęzie ;-))) Przejazdu brak ;-))) Kierowca spokojnie wyszedł na fajkę, podzwonił i za chwilę przywieżli ich samochodami pod autobus inną drogą. Na lotnisko oczywiście zdążyliśmy. Chyba udzielił nam się grecki sposób na zycie bo w ogóle się tym nie przejeliśmy chociaż niekoniecznie zależało nam na spóźnieniu sie na samolot ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś