Dodaj do ulubionych

Kos - wróciłam

17.07.06, 16:12
Byłam dwa tygodnie na Kos, mieszkałam w stolicy wyspy. W czasie pobytu
zwiedziliśmy wiele ciekawych miejsc, a także okoliczne wyspy (w tym Rhodos).
Podróżowaliśmy skuterem, autobusem, statkiem, promem, wodolotem. Wyspa bardzo
urokliwa, ciekawe miejsca, sprzyjający klimat. W porównaniu do gorącej Polski
tam było "rześko" i relaksacyjnie. Chetnie odpowiem na pytania, jezeli
planujecie odwiedzić wysepkę.
Obserwuj wątek
    • Gość: misia Re: Kos - wróciłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 18:04
      Hej,
      bardzo Cie prosze o wszelkie możliwe informacje o wyspie. Bedę mieszkać w
      Mastichari. Interesuje mnie wszystko.
      Jak można się dostac na wyspę Rodos? Jakie sa połaczenia i ile kosztuje?
      Czy jest tam trochę młodzieży?
      • sarana Re: Kos - wróciłam 18.07.06, 16:38
        Mastichari jest małą miejscowością z ładną, piaszczystą plażą. Bardzo dobry
        dojazd autobusem z każdego miejsca na wyspie (z miasta Kos bilet kosztuje 1,70
        euro), autobusy jeżdżą co godzinę. My jeździliśmy z Kos na plażę w Marmari ,
        Mastichari i Tigaki.
        Na Rodos płynęliśmy z miasta Kos w jedną stronę wodolotem - wtorki i czwartki,
        8:00 (ok. 25 euro), a z powrotem promem Blue Star - polecam, 18:30 (17 euro).
        Inne warianty są także, w biurach podróży Ci podadzą, tylko się pytaj.
        Wodolotem w dwie strony z Kos (8:00, 16:00) kosztuje 42 euro, a w niedziele i
        poniedziałek 35 euro.
        Na wyspie jest duzo młodzieży, głownie z Wlk. Brytanii i Holandii. Polecam
        wypad do Kos wieczorem, niesamowity klimat oraz koniecznie odwiedziny w
        górskiej wiosce Zia .
    • Gość: basiulek Re: Kos - wróciłam IP: *.lublin.mm.pl 18.07.06, 11:33
      Cześć;
      Interesuje mnie z jakim biurem byłaś, ja wybieram się z ecco do apartamentów
      Pelopas. Może coś wiesz na ten temat?
      • sarana Re: Kos - wróciłam 18.07.06, 16:42
        Też byłam w tym hotelu. Apartamenty przywoite, jak przystało na dwie gwiazdki.
        Jest aneks kuchenny (minimum wyposażenia) z lodówką i kuchenką elektryczną.
        Pokój duży, my mieliśmy od ulicy z widokiem na morze, było więc chłodno, nie
        wykupowaliśmy klimy (dodatkow 5 euro dziennie). Do plaży bliziutko, do centrum
        10 minut, bardzo dobry punkt. Jeżeli lubisz spac w ciszy i przy otwartym oknie,
        polecam stopery do uszu, bo od ulicy dobiega halas skuterow. W pokoju jest
        balkon z krzeslami i stolem.
    • Gość: edyta Re: Kos - wróciłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 12:49
      Wybieram się na Kos. Interesuje mnie czy można popłynąć na wyspę Santorini? Czy
      są takie połączenia i ile kosztują?
      • sarana Re: Kos - wróciłam 18.07.06, 16:44
        Nie mam pojęcia. Nie widziałam takich ofert, może przez Rhodos ? Kos jest w
        Dedokanezie, a Santorini w Cykladach, więc jednak kawałek drogi.
        • Gość: edyta Re: Kos - wróciłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 13:14
          Rozumiem. Tak wiem, że to Santorini jest na Cykladach. Byłam na kilku wyspach
          greckich ale z Twoich informacji o Kosie chętnie skorzystam:))
    • Gość: kos Re: Kos - wróciłam IP: 193.201.167.* 18.07.06, 14:58
      Kiedy jedziecie na Kos i gdzie?
      • Gość: edyta Re: Kos - wróciłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 15:11
        jadę w tą niedzielę do Marmari hotel Nina Beach
        • Gość: misia Re: Kos - wróciłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 18:02
          a ja jadę do Mastichari 2 sierpnia
        • monalisa.pl do EDYTA!!! 18.08.06, 11:18
          jakbys mogla mi napisac na maila gazetowego po powrocie jak wrazenia z tym
          hotelem bo ja jade tam za miesiac! bede wdzieczna pozdrawiam serdecznie i zycze
          super wakacji!
    • gayia Re: Kos - wróciłam 18.07.06, 16:41
      Ile trzeba zapłacić za wypożyczenie skutera?
      • sarana skuter 18.07.06, 16:45
        Skuter kosztuje 10 euro dziennie, my wzięliśmy na 3 dni i dostaliśmy 1 dzień
        gratis (wyszło po 7,5 euro).
        • Gość: kos Re: skuter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 18:01
          co tak mało piszesz? jeżeli wróciłas niedawno to podziel się info, proszę:-
          ))))))))))
          • sarana info o Kos 19.07.06, 09:58
            Trochę więcej informacji. Warto przed wyjazdem zgromadzić wiadomości z
            internetu, bo polskich przewodników nie ma. Ja sobie pościągałam z forum i
            przez google. Wiedziałam więc , co chcę zobaczyć.
            Polecam następujące miejsca :
            - Nissyros - wyspa wulkaniczna, gdzie mozna chodzic po dnie prawdziwego
            krateru. Buchają z otworów opary siarki, robi to niesamowite wrazenia, jak bys
            była w piekle. Na wyspie jest piękne, greckie miasteczko Mandraki, do którego
            przybijają statki. Bardzo polecam ziwedzenie tego miasteczka i pobyt w nim. Na
            wyspie mieszka 1000 osób. Można tam dopłynąć z Kardameny lub z Kos, a potem
            autobusy zabierają do wulkanu.
            - Zia - piękna wioska w górach. Polecam pobyt w niej po południu, gy juz prawie
            nie ma turystów i pozostanie do zachodu słońca. Przepiękne, z widokami tez są
            drogi dojazdowe. Dojeżdżają tam autobusy z Kos, ale jest ich mało.
            - Paradise Beach - przepiękna plaża na południu wyspy, zresztą piękne są też
            sąsiednie plaże (wystarczy z głownej drogi zjechac wg deogowskazu). Można
            dojechać autobusem z Kos.
            - Kefalos półwysep i miasto, raj dla surferów, piękna wysepka z małym
            kościółkiem.
            - Asklepion - ruiny świątyni, gdzie nauczał Hipokrates. Od miasta Kos ok. 7 km,
            można dojechać także kolejką turystyczną z Kos.
            - miasto Kos, z twierdzą wchodzącą w morze, platanem, gdzie podobno nauczał
            Hipokrates, ale drzewo jest od niego o wiele młodsze (ok. 700 lat), agora, port
            piękny wieczorem i mnóstwo innych atrakcji dla każdego.
            - plaże ciągnące się od Tigaki, przez Marmari i Mastichari. Piaszczyste, puste,
            jak się wyjdzie ze strefy turystycznej. My jechaliśmy np. autobusem do Tigaki,
            a potem pieszo szliśmy do Marmari, po drodz kąpiąc sie i plażując. Wracaliśmy
            autobusem z Marmari do Kos (bilet 1,40 euro)
            - rejsy na wyspy : w Kos oferują rejs łaczony na trzy wyspy : Pseromis, Palti,
            Kalimnos - 20 euro . Dalismy się skusić i trochę żałowaliśmy, bo nie dotarliśmy
            na Kalimnos. Kapitan zadecydował, ze więcej czasu będzie na plażowanie i
            kąpiele. Ale wycieczka ciekawa, dla tych, co lubią pływac w zatokach, z
            zejściem lub skokiem ze statku. W programie lunch - grill przygotowany na
            skałach, w towarzystwie kóz oraz dwie godziny pobytu na Pserimos, w malutkiej
            portowej wiosce. Kalimnos nas ominęło,a wyspa ciekawa ze względu na poławiaczy
            gąbek i możliwośc zapoznania się z ich oprawianiem.
            - rejs na Rhodos - płynęliśmy z Kos. Jest wiele wariantów dotarcia tam, ja
            polecam wodolot-prom, co daje na miejscu 8,5 h, kosztuje łącznie 42 euro. O
            Rhodos nie pisze, bo jest wiele wątków na ten temat. Przepiękne miasto i bardzo
            urokliwe.
            To tylko wybrane warianty wycieczek. Jeździliśmy głównie na skuterze,
            wypożyczalnie co krok. Skuter można zostawić w porcie i dalej płynąc statkiem.
            Bardzo korzystne sa połączenia lokalne promami, statkami na inne wyspy z
            różnych miejsc na Kosie. Można też wypozyczyć rower, 2-3 euro za dzień.
            Samochód, 30-40 euro.
            Co jeszcze ? Dużo by pisać. Pytajcie, chętnie odpowiem.
            • Gość: kos Re: info o Kos IP: 193.201.167.* 19.07.06, 10:46
              Jak wykupiłaś sobie połączenie z Rodos? Czy w mieście Kos są jakieś agencje,
              gdzie można wykupić połączenie? O jakiej godznie jest połączenie tam i z
              powrotem? I czy na Rodos da radę wybrac się do miasteczka Lindos, czy jest za
              mało czasu?
              Wielkie dzięki za pomoc! Przewodników nie kupuję, bo jest dosłownie kilka
              kartek o Kos i rówież szukam wszystkiego w internecie.
              Bede mieszkać w Mastichari, to chyba taaaka spokojna miejscowość... i boję się,
              ze się zanudzę!
          • Gość: TESS KOS IP: *.opole.internetia.pl 19.07.06, 14:08
            Duzo informacji na temat KOS-www.travel-to-kos.com
            • Gość: humming Re: KOS IP: *.interkom.pl / *.interkom.net.pl 20.07.06, 11:50
              Witaj,
              prawdopodobnie bede jechac na KOS do Tigaki, czy mozesz cos napisać o tym
              miejscu? wiem, że jest blisko do KOS, ale czy w samym Tigaki jest coś?
              Dzieki
              • Gość: rogro Re: KOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 12:38
                Z Kos można też popłynąć do tureckiego Bodrum - jest wiele blizej niż Rodos, a
                daje posmak azjatyckiej egzotyki... A choćby tylko na kebab - warto!
              • sarana Re: KOS 20.07.06, 15:30
                W samym Kos jest wiele agencji, które oferują rózne warianty podrózy na Kos.
                Polecam płynięcie promem Blue Star (przynajmniej w jedną stronę). Prom jest
                wygodny, dużo miejsca, na różnych piętrach różne warianty wypoczynku i
                obserwowania morza. Wodolot jedzie tylko trochę szybciej, a atrakcji mniej.
                • sarana Re: KOS 20.07.06, 15:37
                  Oczywiście chodziło mi o podróż na Rhodos ;) Czy wystarczy czasu na podróże po
                  wyspie w czasie kilku godzin pobytu ? Ja wybrałam wariant wodolot-prom, co mi
                  dało 8,5 h pobytu, zwiedzanie miasta zajęło nam ok. 4 godzin, więc
                  wystarczyłoby pewnie na krótki wypad za miasto skuterem lub rowerem. Nie wiem,
                  nie znam na tyle wyspy Rhodos.
                  Na Bodrum pływają z Kos wodoloty, cena niewygórowana, podróż trwa chyba 50 min.
                  Nie popłynęłam do Turcji, więc nie mogę na ten temat więcej napisac. Z plaży w
                  Kos pięknie widać wybrzeże Turcji, szczególnie ładnie wygląda wieczorem i w
                  nocy.
                  • Gość: misia Re: KOS IP: 193.201.167.* 20.07.06, 16:46
                    Czy warto wybrać się na Rodos? Bede na Kos tylko 1 tydzień i tak sobie myślę,
                    czy starczy czasu?
              • sarana Re: KOS 20.07.06, 15:40
                Tigaki to miejscowość typowo turystyczna, nie duża, ale ma piękne trasy
                spacerowe, także plażę zapraszającą do spacerów (do Marmari ok. 3 km). W
                pobliżu znajduje się słynne słone jezioro, a właściwie słona "biała plama"
                bagienna. Bardzo dobre połączenie autobusowe do Kos. A w ogóle polecam skuter
                do podróżowania.
                • Gość: humming Re: KOS IP: *.interkom.pl / *.interkom.net.pl 20.07.06, 15:57
                  super, dzięki za odpowiedz a czy widziałaś tam albo moze znasz hotele :
                  Tropical Sol albo Hotel Tigaki? Jak cos ci sie jeszcze przypomni to napisz.
                  Dzieki
                  • sarana hotele 20.07.06, 16:00
                    Niestety, nie znam tych hoteli...
                    • Gość: misia Re: hotele IP: 193.201.167.* 20.07.06, 16:45
                      Hej Sarana,
                      znasz może hotel "Princess of Kos" w Mastichari?
                      Pozdrawiam
                      • sarana Re: hotele 21.07.06, 13:05
                        Nie znam hoteli, specjalnie się tym nie interesowałam. W Mastichari kąpaliśmy
                        się w super basenie, bardzo dużym, w kompleksie hotelowym w zachodniej częsci
                        plazy. Ale nie wiem, jak hotel się nazywał. Mieszkali tam jednak Włosi i inne
                        nacje, a wyglądał na wysokogwiazdkowy. Jak się nazywał - nie wiem...
                        • Gość: grecia Re: hotele IP: 193.201.167.* 21.07.06, 15:14
                          wszystko to jest takie ciekawe co piszesz i jestem coraz bardziej na tak:-) ile
                          leci samolot na Kos? mam hotel AL co mnie trochę martwi, bo nie dam rady
                          skosztować lokalnych specjałów w tawernach itd. Uwielbiam sałatkę grecką i
                          fetę:-)))))))
                          • Gość: . Re: hotele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 09:58
                            A od kiedy przy Al jest zakaz stołowania się "na mieście"???
                            • Gość: grecia Re: hotele IP: 193.201.167.* 25.07.06, 10:35
                              "zakazu żywienia na mieście" oczywiście nigdy nie ma:-))))))))))) ale jak jest
                              tyle jedzenia w hotelu, to szkoda wydawać na coś co już się ma wcześniej
                              opłacone. Zrozumiałe?
                          • sarana samolot 26.07.06, 10:18
                            Samolot leci 2 h 50 min. Lecielismy Fisherem i było ok, tylko na pokładzie ze
                            względów oszczędnościowych nie ma bezpłatnych napojów i posiłków. Jest bar na
                            kółkach, można sobie kupić kawę (5 zł), napoje , kanapkę itp.
                • Gość: grecia Re: KOS IP: 193.201.167.* 20.07.06, 16:47
                  Jakie w'g Ciebie trzeba mieć umiejętności, aby jeździć skuterem? Prawo jazdy
                  wystarczy?
                  • sarana skuter 21.07.06, 13:11
                    Prawo jazdy wystarczy, tylko się pokazuje je w wypożyczalni, a ponadto proszą o
                    podanie nazwy hotelu i numeru pokoju.
                    Co do umiejętności, to jeździł mąż,który wcześniej kiedyś tam trochę jeździł
                    motorem. Nie miał problemów. Ale na pewno trzeba dac sobie chwilę na
                    poćwiczenie po bocznych uliczkach, zanim się ruszy dalej. W wypozyczalni bardzo
                    życzliwie wszystko tłumaczą i pokazują. Jest to automat, więc też odchodzi
                    problem biegów. Warto sprawdzić, czy są sprawne hamulce. No i zatankować,
                    stacje benzynowe są wszędzie. Skuter pali bardzo mało, my przejechaliśmy ok.
                    300 km na ok. 9 l paliwa (benzyna 95 ok. 1 euro).
                    • Gość: Kumoszka Re: skuter IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.07.06, 16:07
                      Sarana, jakie są ceny wynajmu skuterów. Napisz proszę czy z ubezpieczeniem?
                      • sarana Re: skuter 26.07.06, 10:23
                        Skuter kosztuje (taki średni) ok. 10 euro za dzień. My wzięliśmy na trzy dni,
                        trzeci dzień dostaliśmy gratis, więc wyszło 7,5 euro/dzień. Ubezpieczenie jest
                        w cenie jak nasze OC, czyli , jeżeli wypadek będzie z Twojej winy - ponosisz
                        odpwoiedzialnośc. No i obowiązkowe kaski (ich brak policja karze - tylko u
                        turystów- 80 euro), które dodają bezpłatnie w wypożyczalni.
            • Gość: grecia Re: KOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 17:58
              Dzięki:-) Stronka jest fajne, dużo się można dowiedzieć. Pozdrawiam!
    • Gość: muszka Re: Kos - wróciłam IP: *.lublin.mm.pl 21.07.06, 16:41
      Chciałam zapytać , jak ma sie sprawa z wizą turecką przy rejsie z Kos do Bodrum?
      Pozdrawiam
      • Gość: katiezzz Re: Kos - wróciłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 09:43
        jesli wybierasz sie na jeden dzien do turcji nie potrzeba wykupywac wizy;
        jedynie nalezy oplacic podatek - bodajze 6 euro ;) ale to wszystko zalatwia sie
        juz na promie, wiec samemu nie trzeba sie trudzic ;)
    • Gość: Nana Re: Kos - wróciłam IP: 194.106.193.* 26.07.06, 12:05
      Witam, mam pytanie dotyczące cen. Ile kosztują podstawowe produkty typu woda,
      jogurty, owoce. Wybieram się wkrótce i chciałabym się przygotować finansowo.
      Pamiętasz może ile kosztuje przejażdżka kolejką turystyczną z Kos. Pozdrawiam
      • sarana ceny 26.07.06, 15:50
        Ceny, ktore pamiętam (w dużych marketach, w małych sklepach może być trochę
        drożej) :
        - woda 1,5 l - od 40 do 80 centów (mała podobnie)
        - ser zółty ok. 4-10 euro/ kg
        margaryna (małe opakowanie)- 80 centów
        - chleb - ok. 1 euro
        - pomidory - 60 centów/kg
        - ogorki -jw
        - feta - 7 euro/kg
        - oliwki jw.
        - jogurt - najtaniej duze rodzinne opakowanie 1 l - 2,7-3,7 euro (z miodem
        pycha!!)
        - miod - mały słoiczek 0,33 ok. 4 euro
        - arbuzy - 40-70 centów/kg
        - melony - 60-80 centów/kg
        - piwo w puszce - ok. 60-80 centów
        - Retzina , 0,5 l - 80 centów
        - Metaxa 5* 1l - 10 - 12 euro
        - Quzo 1l - 5-6 euro
        - wino , dobre , np. Macedonia - 2,8 - 3,6 euro
        - kawa w kawiarni (frape, espresso, nescafe)- od 1,5 - 2,5 euro(w Kos najdrozej)
        - tawerna :
        tost - 2,5 euro
        śniadanie 4 euro (tradycyjne) - 5 euro (angielskie)
        salatka grecka - 3,5 - 5 euro
        tsatsiki - jw
        danie z kuchni greckiej (polecam !) - 5 - 8 euro
        owoce morza - 8-13 euro
        piwo - 2,5 euro
        wino domowe lub retsina 0,5 l - 5 euro

- autobus liniowy od 1,4 do 2,5 euro (w zal. od odległości)
        - kolejka Kos-Asklepion - chyba 4 euro
        - wstęp do Asklepionu - 4 euro
        itp.
    • Gość: Nana Re: Kos - wróciłam IP: 194.106.193.* 27.07.06, 11:38
      Dziękuje za info!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka