Dodaj do ulubionych

Wąwóz Samaria na Krecie

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.08.06, 23:36
Wybieramy się z koleżanką na Kretę we wrześniu, mamy zamiar przejść wąwóz
Samaria. Co powinnyśmy wiedzieć na ten temat, prócz tego, co już wyczytałyśmy
na tym forum, że trzeba mieć wygodne buty? Po powrocie podzielimy się
refleksjami. Pozdrówka!
Obserwuj wątek
    • hania404 Re: Wąwóz Samaria na Krecie 27.08.06, 17:49
      wczoraj przeszlysmy z corka Samarie to cos absolutnie pieknego!!!!!
      wygodne buty to podstawa na grubej podeszwie, warto tez miec cos do jedzenia
      przygotuj sie tez na wielkie tlumy turystow
      moze we wrzesniu bedzie mniej ale teraz to drobny koszmar
      ale widoki i przezycia warte kazdego wysilku...
      trzeba wiedziec o ktorej odchodzi ostatni prom do Chora Sfakion wczoraj to byla
      godz 18ta
      pozdrowienia z Amoudary...
      • Gość: Ewa Re: Wąwóz Samaria na Krecie IP: *.mlyniec.gda.pl 27.08.06, 19:16
        Ja wybieram się z córką (10 lat) we wrześniu. Mam nadzieję, że uda nam się
        przejść wąwóz (nie mamy innego wyjścia). Proszę o info, czy byłyście z na
        wycieczce organizowanej przez rezydenta, czy we własnym zakresie.
        A co do butów, to czy wystarczą adidasy?
        Będę wdzięczna odpowiedź. Pozdrowienia.
        • klaryma Re: Wąwóz Samaria na Krecie 28.08.06, 08:23
          Ja przeszłam z 10-letnia córką. Zniosła to dzielniej od nas! Adidasy wystarczą,
          my wzięliśmy jeszcze sandały na zmianę, zeby po wyjsciu z wąwozu już sie
          nie "zapiekac" w adidasach.
          • Gość: Ewa Re: Wąwóz Samaria na Krecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 07:47
            Dzięki, w takim raziem my też sobie poradzimy.
            Już się nie moge doczekać!!!
        • Gość: Betik Re: Wąwóz Samaria na Krecie IP: 80.50.250.* 29.08.06, 09:57
          3 dni temu też byłam w wąwozie Samaria z 11 letnim synem. Moim zdaniem lepsza
          dla dzieci jest trasa "lazy Samaria" - wchodzisz do wąwozu "od tyłu", idziesz
          ile dziecko wytrzyma, a to co najładniejsze i tak zobaczysz. Nie opłaca się
          korzystać z wycieczek u rezydentów, jesli chociaż w niewielkim stopniu znasz
          angielski lub niemiecki. Lepiej skorzystać z miejscowych agencji, u których
          koszty wynoszą połowę. My mieliśmy sandały na grubych podeszwach - są
          wystarczające, szkoda miejsca w walizkach.
          • Gość: Jarek Re: Wąwóz Samaria na Krecie IP: *.tp.unicity.pl 29.08.06, 19:32
            Jeżeli idzie się "lazy way" to rzeczywiście szkoda miejsca w walizce na cos
            bardziej zabudowanego od sandałów na grubej podeszwie. Co innego jak się idzie
            "prawdziwą" Samarią. Ja idąc w adidasach pod sam koniec wąwozu marzyłem o
            traperach... Ale dałem radę.
    • justysialek Re: Wąwóz Samaria na Krecie 31.08.06, 21:53
      Wczoraj wróciłam z Krety. Przeszliśmy wąwóz w całości ale nie jest to aż takie
      łatwe. Tzn mi się udało, a nie jestem szczególnie wysportowana ale na końcu
      byłam baaardzo zmęczona, nogi mi się uginały a to i tak nic w porównaniu z tym
      co było następnego dnia. Także przygotuj się na wysiłek ale idź śmiało.
      Widziałam tam zarówno małe dzieci jak i starszych ludzi. Co do inf
      praktycznych: zabierz koniecznie coś do opalania i to z wysokim faktorem (min
      30), nakrycie głowy, wystarczy półlitrowa butelka wody (co 1-2 km są źródełka z
      pitną wodą). Weź dużo jedzenia, spacer trwa ok 5-6 h albo pieniądze, u wylotu
      są tawerny i sklepy. Można się tam również wykąpać w morzu libijskim więc warto
      zabrać kostium i ręcznik. Życzę miłej wycieczki!
      • Gość: Ewa Re: Wąwóz Samaria na Krecie IP: *.mlyniec.gda.pl 31.08.06, 22:00
        Dziękuję bardzo za informacje i rady, jak się przygotować do wyprawy, bo chyba
        tak można to nazwać. Jestem typowym mieszczuchem, siedzącym po ok 10 godzin
        dziennie w biurze, więc co do mojej formy, to lepiej się nie będę wypowiadać.
        Damy z córcią radę. Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka