Dodaj do ulubionych

RANKING KULINARNY

IP: *.acn.pl / 10.72.5.* 05.04.03, 19:20
Drodzy milosnicy Grecji, jest juz na forum temat przepisow na dania kuchni
greckiej, a ja proponuje abysmy oddawali glosy na nasze ulubione dania tejze
kuchni i nasze ulubione wina. W ten sposob mozemy stworzyc mala liste
przebojow i moze zaostrzymy sobie apetyty. Zapraszam do wspolnej zabawy.
Moje propozycje to kleftiko, dip z baklazana (melitzanossalata) i retsina
(taka z kapslowanej butelki smakuje najlepiej), na koniec oczywiscie
baklawa. Generalnie wszystko w Grecji smakuje wspaniale!
Obserwuj wątek
    • Gość: Rohmer Re: RANKING KULINARNY IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.03, 20:41
      "Stifado" u Nikosa i Eleny w Arillas na Korfu-do tego dzban jego wina "bez
      nazwy":-) To cos co teraz wrzuciłbym z radością...
      Na przystawkę "oktapodia" z grilla w "Mawridis house" w Naoussie walczące o
      palmę pierwszeństwa z "kalamaria" w sosie czosnkowym tamże-podlane "tsipuro"
      pochodzącym z zasobów Yanisa. (Ciekawe,czy Yani jeszcze ciagle "pędzi"...?
      Yani,perimenis Pascha'92? Ola kala!)
      Takie rzeczy jak keftedes i tzatziki zawsze i wszedzie:-)
      Choroba,chyba zgłodniałem;-) Ela pedia! Pame na fame!
      • Gość: Rohmer Re: RANKING KULINARNY IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.03, 20:48
        A jak już trafimy na Lesvos to chyba sardynki z Kalloni i tamtejsze
        ouzo,co..?;-)
        • Gość: Kretka Re: RANKING KULINARNY IP: *.acn.waw.pl 06.04.03, 21:40
          Na początek zamawiam smażone w cieście plastry cukini, potem tzatziki i
          faszerowane liście winogron. Do tego choriatiki i dania cieplego już może nie
          być. Dla męża jagnięcina z grilla z psistarii "O Kritikos " pod Kamari
          (Santorini). Wino: każde w Grecji nam smakuje, a najbardziej lokalne "no name"
          z dzbanka.

• Gość: ww Re: RANKING KULINARNY IP: 212.106.162.* 07.04.03, 17:31
            Trudno znaleźć lepszą kuchnię, niz grecką; oczywiście gotowanie greckich
            potraw w Polsce nie ma większego sensu, bo zabraknie nam słońca, zapachu
            rosnących ziół, uwalonego po łokcie kelnera bez trzech przednich zębów, wina z
            beczki, wrzeszczących Greków przy stoliku obok i takich tam...
            • Gość: W74 Re: RANKING KULINARNY IP: *.acn.pl / 10.72.5.* 07.04.03, 17:51
              Ja cenie grecka kuchnie za jej prostote a jednoczesnie smak. Zgadzam sie z
              Toba, ze trudno gotowac bez tamtejszych, oryginalnych ingrediencji. Spalone
              sloncem warzywa, brzydkie ale jakze smaczne. Rewelacyjne produkty i takie
              swieze. Brak tez nam atmosfery i klimatu tamtych miejsc, trzeba sie troche
              postarac, by oddac grecki nastroj gdzies w zimnej Polsce. W koncu odzywaja
              wspomnienia!
              Ja w ubieglym roku przywiozlem kilka glowek greckiego czosnku i trzymalem w
              lodowce, smakowal wysmienicie. Czasem zaprzyjazniona stewardessa robi mi
              zakupy na lotnisku w Atenach, podczas postoju samolotu, mam stad oliwki, ser,
              paste z oliwek, czasem butelke retsiny...
              Zaluje, ze nie ma na polskim rynku dobrego jogurtu na tzatziki. Ja mieszam
              jeden pojemnik naturalnego jogurtu Danona z pojemniczkiem naturalnego serka
              Bieluch. No i moze zblizam sie do idealu!
              Pozdrawiam.
              • Gość: Kretka Re: RANKING KULINARNY IP: *.acn.waw.pl 07.04.03, 19:30
                Robię tztziki b. podobnie, ale używam serka Tosca, naturalnego. Prawie grecki
                smak. No, ale ogórków nie da się podrobić :(
                • Gość: W74 Re: RANKING KULINARNY IP: *.acn.pl / 10.72.5.* 07.04.03, 20:08
                  No tak, Tosca tez jest dobry, podobnie jak Figura lub Figura light. A ogorki
                  sa rzeczywiscie plastikowe :))). Na grecka salatke tez trzeba czekac do lata,
                  az dojrzeja pomidory na sloncu i pojawi sie aromatyczna papryka. Mniam, mniam!
                  • Gość: Bebiak Re: RANKING KULINARNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.03, 21:59
                    Ależ zrobiłam się głodna, ależ zatęskniłam:(((( Ja jestem strasznie biedny
                    człowieczek, bo uwielbiam takie małe rybki zjadane w całości - one się (chyba)
                    nazywają marides marides, gawros albo atherina. Oczywiście smażone. U nas
                    absolutnie nie do kupienia:((( Starsi sprzedawcy w sklepach rybnych pamiętają
                    takie jakieś malutkie i świeże, ale twierdzą, że nie cieszyły się
                    popularnością. U nas malutkie to można sobie kupić szprotki wędzone:((((
                    Cieplutkie pozdrowionka dla wszystkich stęsknionych
              • Gość: Martika Re: Tzadziki IP: 213.77.32.* 12.07.03, 11:32
                Kupuj jogurt Naturalny Bakomy jest gesty i świetnie nadaje się na tzadziki, od
                tamtego roku weszły na stałe do majej kuchni :)
    • Gość: basia Re: RANKING KULINARNY IP: 62.233.163.* 07.04.03, 22:09
      Jest jedna potrawa, ktora mnie zwala z nog: feta saganaki - w kamionkowym
      naczynku plaster fety podlany oliwa z oliwek, na to plaster pomidora, papryka i
      oczywiscie obsypane rigami (oregano) - wszystko to zapieczone tak, ze fetka
      przyjemnie sie roztapia - pycha!!!!!!!!! Do tego troche standardow: salatka
      grecka, tzatziki i retsinka....
      • Gość: W74 Re: RANKING KULINARNY IP: *.acn.pl / 10.72.5.* 07.04.03, 22:32
        Co do fety to ja jadlem kiedys bardzo dobre grillowane kotleciki z mielonego
        miesa zmieszanego z ziolami i faszerowanego feta. Ser pysznie roztopil sie
        lekko w miesku, a ziola i dym z wegla nadawal potrawie doskonalego aromatu.
        Jadlem ta potrawe nie w Grecji, ale w Warszawie, w restauracji Santorini
        znanej z Wysokich Obcasow Pani Kreglickiej i jej brata. Musze przyznac, ze
        karmia tam bardzo dobrze, choc dosc drogo, a stworzona atmosfera i wnetrze
        przenosza nas do odleglej Grecji. Drugim greckim dzieckiem Kreglickich jest
        Meltemi, takze przyjemna i dobrze karmiaca tawerna przy stolecznym Parku
        Szczesliwickim. Za oknem widac ulice, troche to burzy nastroj.
        Ich menu i ceny znajdziecie na stronie www.siesta.com.pl
        • Gość: Bebiak Re: RANKING KULINARNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.03, 23:14
          .. ale w Santorini małych rybek nie mieli:((( Byłam tak z miesiąc temu; za to
          ośmiornica z grilla była doskonała. Dawno już nie byłam w "Tawernie u Greka" -
          nie wiem czy jeszcze jest. Była przy Forum na Nowogrodzkiej - straszliwie mi
          się wystrój podobał, ale ceny niestety na poziomie "Santorini". Cały czas
          jestem głodna i nie chodzi mi tu o to, że mogę wejść do kuchni swojej:((((
          • ptasia Re: RANKING KULINARNY 21.04.03, 10:42
            najlepsze małe rybki jadłam na Syros. Potem zawsze były
            za duże albo ich w ogóle nie było ;//
            btw, APEL: GDZIE MOŻNA DOSTAĆ W W-WIE TAKIE DUŻE OLIWKI
            WE WŁAŚCIWYM (=GRECKIM) SMAKU? słyszałam coś, że w
            Samirze można kupić na wagę, czy ktoś weryfikował?
            • Gość: W74 Re: RANKING KULINARNY IP: *.acn.pl / 10.72.5.* 21.04.03, 10:55
              TAK W SAMIRZE SA KALAMATY, DOSKONALE TE Z ZABKIEM CZOSNKU W SRODKU. MAJA TEZ
              DOBRA BAKLAWE. OLIWKI WIDZIALEM TEZ W MARC-POLU, W SLOIKACH I ORYGINALNE
              GRECKIE. POZDRAWIAM.
              • ptasia Re: RANKING KULINARNY 21.04.03, 13:09
                ooo... efchartisto :). mam marc-pol jeden pod nosem, nie
                pzryszłoby mi do głowy tam sprawdzać, bo prezentuje się
                jak zwykły sam.
                • Gość: Bebiak Re: RANKING KULINARNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.03, 13:21
                  Cześć Ptasia: co to jest Samira? Gdzie to "coś" w Warszawie można znaleźć? W
                  życiu o Samirze nie słyszałam:((( (ciemny człowieczek pewnie jestem). Pozdrówka
                  • ptasia Re: RANKING KULINARNY 21.04.03, 14:13
                    Cześć Bebiak :)
                    Samira to barek bodajże libański + sklep, gdzieś na
                    tyłach Biblioteki Narodowej. Nie byłam, więc nie wiem
                    dokładnie gdzie. Słyszałam, że jedzenie dobre i nie bije
                    po kieszeni; kiedyś Nowak w Co jest grane b. chwalił, a
                    swego czasu stałam na przystanku ze zdjęciem wieeeelkich
                    "niesortowanych oliwek greckich" + zapewnieniem, że do
                    nabycia tamże. Na razie czekam na wypłatę, a właściwie
                    taką wypłatę, którą mogłabym spożytkować kulinarnie ;/
                    PZdr
                  • Gość: W74 Re: RANKING KULINARNY IP: *.acn.pl / 10.72.5.* 22.04.03, 12:38
                    SAMIRA JEST NA TYLACH BIBLIOTEKI NARODOWEJ, JADAC W STRONE MOKOTOWA ALEJAMI
                    NIEPODLEGLOSCI TRZEBA SKRECIC W PRAWO W MALA ULICZKE (WLASCIWIE SCIEZKE) ZARAZ
                    PRZED PLOTEM BN, NA ROGU JEST REKLAMA SAMIRY Z LIBANSKIM CEDREM. JEDZ/IDZ
                    PROSTO AZ DO ZAJEZDNI MPO (TAK, TAK!) TAM NA POCZATKU JEST SAMIRA. CZESTO
                    BARDZO TLOCZNO, MNOSTWO KORPUSU DYPLOMATYCZNEGO, CO SWIADCZY O JAKOSCI
                    PRODUKTOW. SMACZNEGO!
      • Gość: adaś Re: RANKING KULINARNY IP: 195.136.60.* 17.04.03, 13:54
        Gość portalu: basia napisał(a):

> Jest jedna potrawa, ktora mnie zwala z nog: feta saganaki - w kamionkowym
        > naczynku plaster fety podlany oliwa z oliwek, na to plaster pomidora, papryka
        i
        >
        > oczywiscie obsypane rigami (oregano) - wszystko to zapieczone tak, ze fetka
        > przyjemnie sie roztapia - pycha!!!!!!!!! Do tego troche standardow: salatka
        > grecka, tzatziki i retsinka....

a propos fety - znalazlem w koncu w Polsce cos co przypomina oryginalną fetę,
        sprzedawaną w Grecji w takich blaszanych kanistrach. Jest to produkt do nabycia
        w sieci Makro i wyprodukowany został w .......Końskich!! Tak, tak. Polska feta
        a smakuje o niebo lepiej niż podobne produkty pochodzące z Holandii, Danii czy
        Niemiec, ktore fetę tylko udają. Pakowana po trzy (trójpak ;) za cene
        niebotyczną - 7 PLN. Smak, konsystencja (twarda!), słoność niemalże zbliżona do
        oryginału. Mniam, jak wroce do domu zaraz sobie zapodam z oliwką. Cześć
    • Gość: mloo Re: RANKING KULINARNY IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.04.03, 12:24
      Generalnie wszystko i wszędzie mi smakuje. Podczas pobytu na Krecie jedzenie
      mnie stresowało. Po jakimś czasie do naganiaczy się przyzwyczaiłem ale nie
      mogłem się przyzwyczaić do porcji. Upał pewnie powodował , że nie mogłem czasem
      zjeść nawet połowy tego co mi przynosili. Strasznie nie lubie zostawiać 2/3 nie
      zjedzonej potrawy. To powodowało , że byłem ciągle przejedzony. Nic więc
      dziwnego, że nie wracam chętnie do tematu ich potraw. Zapewniam jednak , że
      potrawy (a zwłaszcza aromatyczne przyprawy) cieszyły oko i zmysł powonienia.
    • Gość: mika Re: RANKING KULINARNY IP: *.media4.pl / 10.7.3.* 01.06.03, 14:41
      a probowaliscie fawy? albo chorte?
      • Gość: Bebiak Re: RANKING KULINARNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.03, 14:59
        Chorta jest doskonała: z sokiem z cytryny, na zimno bądź na ciepło. Dla mnie
        genialna (nazywam ją trawą, a jedna z moich znajomych - wodorostami, co
        strasznie mi się podoba). A co to jest fawa? Pozdrówka
        • Gość: W74 Re: RANKING KULINARNY IP: *.acn.pl / 10.72.5.* 01.06.03, 18:07
          FAJNIE, ZE TEN WATEK ODZYL NA FORUM. MAM NADZIEJE, ZE TERAZ PODCZAS SEZONU
          WAKACYJNEGO WIECEJ OSOB BEDZIE SIE MOGLO PODZIELIC SWOIMI OPINIAMI O GRECKICH
          DELIKATESACH. POZDRAWIAM!
          • ptasia Re: RANKING KULINARNY 01.06.03, 18:11
            to ja się podzielę, że upolowałam oliwki greckie w
            słoiku, nazywają się Olymp, kosztują 4 zł + gr. w
            Leclercu. i są z migdałami też :)
    • Gość: Martika WNIOSEK- PODAWAJCIE OPISY!!!! IP: 213.77.32.* 12.07.03, 11:54
      Wątek genialny, mam prośbę aby opisywać dokładniej potrawy dla tych, którzy ich
      jeszcze nie jedli. CO to jest: baklawa, stifado, keftedes, chorte itd. no nawet
      nie wiem czy to jest jedzenie czy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka