Gość: W74 IP: *.acn.pl / 10.72.5.* 08.04.03, 12:36 Czy ktos z Was spedzal Wielkanoc w Grecji? Czy jest wtedy tloczno? Jak ksztaltuja sie ceny? Tak sobie pomyslalem, ze moze na przyszloroczne swieta poleciec np, na Krete?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: avva Re: NA WIELKANOC DO GRECJI? IP: 194.181.108.* 08.04.03, 12:37 Wywołaj Bebiaczka, to specjalistka w tym temacie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: NA WIELKANOC DO GRECJI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 20:17 Jaki tam specjalista? Spędzałam w 2000 roku grecką Wielkanoc, ale w Atenach. Przyznam szczerze, że nie zauważyłam niczego szczególnego w tym czasie, poza oczywiście bardzo szczególną i podniosłą atmosferą (która mnie zauroczyła). Podobnie było w ubiegłym roku (też w Atenach), z tym, że opuściłam Helladę w ichnią Wielką Sobotę (tak niestety musiałam). Tłok? W Atenach było znacznie mniej ludków, bo Grecy się porozjeżdżali na święta i było nawet sympatycznie (pewnie na wyspach tłok - nawet w radiu greckim w 2000 roku słyszałam listę najbardziej zapchanych wysp - podawaną z uwagi na tłok na promach - ale nie pamiętam, doprawdy nie pamiętam kolejności, wiem natomiast, że w ścisłej czołówce były napewno Zakinthos i Kefalonia). Teraz wyjeżdżam w grecki Wielki Piątek a Wielkanoc (tę ścisłą) spędzę w Meteorach, a potem dalej do Epiru. Miałam pioruńskie problemy ze znalezieniem jakiejś chatki w Ioanninie! To specyficzny czas w tym roku (wkrótce po świętach bo 1-go Maja święto kwiatów w Grecji i pewnie przez cały tydzień będzie totalny ale urokliwy bo grecki paraliż). Tyle mogę napisać z tzw. praktycznych szczegółów (czyli niewiele w rozumieniu pytania autora wątku - zapomniałam nicka!). Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W74 Re: NA WIELKANOC DO GRECJI? IP: *.acn.pl / 10.72.5.* 08.04.03, 21:57 Dziekuje bardzo i zycze radosnych swiat w Grecji! Stukaj sie czerwonymi jajkami i oby Twe rozbilo sie jak najpozniej, to ponoc wrozy szczesliwy rok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: NA WIELKANOC DO GRECJI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 22:30 Dwa razy tłukłam czerwone jajka w swoim życiu i nie udało się - zajmowałam miejsca w absolutnej czołówce w sensie kolejności odpadania:(((, ale zabawa sprawiała mi wiele radości. Raz było to nawet bardzo duże grono bo około dwudziestu Greków - odpadłam druga. To się nazywa mieć szczęście! Pozdrowionka cieplutkie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomstar WIELKANOC W GRECJI IP: 192.11.224.* 16.04.03, 14:24 Mówisz o polskiej, czy greckiej Wielkanocy? W Grecji Święta Wielkanocne obchodzone są kilka tygodni po naszych (w zeszłym roku było to chyba 3 maja). Śmiać mi się chce gdy czytam o podniosłej świątecznej atmosferze w Atenach, gdy ktoś wyjażdza tam na "polskie" świeta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: WIELKANOC W GRECJI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.03, 19:46 Jeśli to odnośnie mojej opinii to dodam, że cały czas pisałam o greckiej Wielkanocy spędzanej w towarzystwie Greków (mocno wierzę, że tak to zostało odebrane). W tym roku grecką Wielkanoc też tam spędzę, a będzie to (jak już pisałam) tydzień po naszej. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś