Dodaj do ulubionych

NA WIELKANOC DO GRECJI?

IP: *.acn.pl / 10.72.5.* 08.04.03, 12:36
Czy ktos z Was spedzal Wielkanoc w Grecji? Czy jest wtedy tloczno? Jak
ksztaltuja sie ceny? Tak sobie pomyslalem, ze moze na przyszloroczne swieta
poleciec np, na Krete?!
Obserwuj wątek
    • Gość: avva Re: NA WIELKANOC DO GRECJI? IP: 194.181.108.* 08.04.03, 12:37
      Wywołaj Bebiaczka, to specjalistka w tym temacie ;-)
      • Gość: Bebiak Re: NA WIELKANOC DO GRECJI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 20:17
        Jaki tam specjalista? Spędzałam w 2000 roku grecką Wielkanoc, ale w Atenach.
        Przyznam szczerze, że nie zauważyłam niczego szczególnego w tym czasie, poza
        oczywiście bardzo szczególną i podniosłą atmosferą (która mnie zauroczyła).
        Podobnie było w ubiegłym roku (też w Atenach), z tym, że opuściłam Helladę w
        ichnią Wielką Sobotę (tak niestety musiałam). Tłok? W Atenach było znacznie
        mniej ludków, bo Grecy się porozjeżdżali na święta i było nawet sympatycznie
        (pewnie na wyspach tłok - nawet w radiu greckim w 2000 roku słyszałam listę
        najbardziej zapchanych wysp - podawaną z uwagi na tłok na promach - ale nie
        pamiętam, doprawdy nie pamiętam kolejności, wiem natomiast, że w ścisłej
        czołówce były napewno Zakinthos i Kefalonia). Teraz wyjeżdżam w grecki Wielki
        Piątek a Wielkanoc (tę ścisłą) spędzę w Meteorach, a potem dalej do Epiru.
        Miałam pioruńskie problemy ze znalezieniem jakiejś chatki w Ioanninie! To
        specyficzny czas w tym roku (wkrótce po świętach bo 1-go Maja święto kwiatów w
        Grecji i pewnie przez cały tydzień będzie totalny ale urokliwy bo grecki
        paraliż). Tyle mogę napisać z tzw. praktycznych szczegółów (czyli niewiele w
        rozumieniu pytania autora wątku - zapomniałam nicka!). Pozdrowionka
        • Gość: W74 Re: NA WIELKANOC DO GRECJI? IP: *.acn.pl / 10.72.5.* 08.04.03, 21:57
          Dziekuje bardzo i zycze radosnych swiat w Grecji! Stukaj sie czerwonymi
          jajkami i oby Twe rozbilo sie jak najpozniej, to ponoc wrozy szczesliwy rok!
          • Gość: Bebiak Re: NA WIELKANOC DO GRECJI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 22:30
            Dwa razy tłukłam czerwone jajka w swoim życiu i nie udało się - zajmowałam
            miejsca w absolutnej czołówce w sensie kolejności odpadania:(((, ale zabawa
            sprawiała mi wiele radości. Raz było to nawet bardzo duże grono bo około
            dwudziestu Greków - odpadłam druga. To się nazywa mieć szczęście! Pozdrowionka
            cieplutkie:)))
    • Gość: Tomstar WIELKANOC W GRECJI IP: 192.11.224.* 16.04.03, 14:24
      Mówisz o polskiej, czy greckiej Wielkanocy? W Grecji Święta Wielkanocne
      obchodzone są kilka tygodni po naszych (w zeszłym roku było to chyba 3 maja).
      Śmiać mi się chce gdy czytam o podniosłej świątecznej atmosferze w Atenach, gdy
      ktoś wyjażdza tam na "polskie" świeta.
      • Gość: Bebiak Re: WIELKANOC W GRECJI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.03, 19:46
        Jeśli to odnośnie mojej opinii to dodam, że cały czas pisałam o greckiej
        Wielkanocy spędzanej w towarzystwie Greków (mocno wierzę, że tak to zostało
        odebrane). W tym roku grecką Wielkanoc też tam spędzę, a będzie to (jak już
        pisałam) tydzień po naszej. Pozdrowionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka