Dodaj do ulubionych

Greckie imiona

09.11.06, 00:27
Czy macie swoje ulubione greckie imiona?
Zaczynam ten wątek,bo współcześnie używane w Grecji imiona to jeden z moich
największych koników smile i bardzo lubię o nich rozmawiać smile
Sporo z nich to imiona znaczące- na przykład:
Zoi-Ζωή- Życie
Agapi- Αγάπη-Miłość
Chara- Χαρά- Radość
Sotirija- Σωτηρία- Zbawienie
Eftichija- Ευτυχία- Szczęście
Jest też np. Prawosławie- Orthodoksija- Ορθοδοξία czy Anioł- Άγγελος.
W Grecji można się też nazywać Krzew Róży- Triandafilia- Τριανταφυλλιά,
Różowy Świt-Rodavji-Ροδαυγή czy Drzewo Cytrynowe- Lemonia-Λεμονιά.
Są też imiona geograficzne- np. Elada-Ελλάδα, Kipros-Κύπρος (zarówno męskie
jak i żeńskie!), Italija-Ιταλία a nawet Polska- Polonija-Πολωνία! Mało tego,
w mieście Drama mieszka Greczynka o imieniu Varsovija (Βαρσοβίαwink!
Mnóstwo też oczywiście imion mitologicznych i historycznych.Nie tak dawno
temu,po raz pierwszy natrafiłem w internecie na Greka o imieniu Zeus czyli po
grecku-powszechniej-Dijas - Δίας- nie wiem czemu to imię jest tak bardzo
bardzo rzadko spotykane,nawet bogini niezgody Eris (Έριςwink czy niewątpliwie
kontrowersyjna Medea (Midia- Μήδειαwinksą spotykane częściej,nie mówiąc o
Penelopach,Afrodytach,Odyseuszach czy Achilleasch.
Czasem można natknąć się też na prawdziwe dziwolągi- przykład: Glikomachi
(Γλυκομάχηwink,czyli ...Słodka Walka! Tak,spotkałem się z takim imieniem (źródło
wiarygodne- jakaś oficjalna lista egzaminacyjna z internetu smile).Jest grupa
imion szczególnie często spotykanych
(Jorgos,Janis,Dimitris,Nikos,Panajotis,Manolis,Christos,Kostas,Marija,Eleni
itp.) ale tak naprawdę Grecja to kraj niebywałej różnorodności imion (i to
tych używanych,nie takich tylko z kalendarza).
Moim ulubionym kobiecym imieniem jest natomiast Mirto-Μυρτώ.
Pozdrawiam! Tomek
Obserwuj wątek
    • grecja-ellada Re: Greckie imiona 09.11.06, 08:53
      Poznałam kilka lat temu Greka o imieniu Dionizi jego imie pochodziło od Dionizosa.
      Było to pierwsze moje zetknięcie z grecką mitologią na żywo smile
      Imiona greckie zawsze mi się podobały, ich znaczenie, fakt że miały
      wytłumaczenie było i jest jak niezwykłe dla mnie.
    • chiara76 fajny wątek;) 09.11.06, 10:10
      mnie się bardzo podoba , że oni chyba? nie używają coraz nowocześniejszych
      modnych imion, jak w Polsce (chociaż, i u nas od pewnego czasu w pewnych
      kręgach jest powrót do naszych starych może, ale dobrych polskich imion) i
      podobają mi się imiona zaczerpnięte z mitologii.
      Nie mam chyba ulubionego, ale bardzo lubię ich wymowę mojego własnego imienia
      (w ogóle, to lubię słuchać jego wersji w każdym kraju, w którym jestem, podoba
      mi się jak inaczej je akcentują). Podoba mi się też Athena.
      Pamiętam, że na Rodos zaskoczyło mnie, że legenda Tsambiki jest ciągle żywa i
      że faktycznie tak nazywają dziewczyny, mieliśmy w hotelu kelnerkę o tym
      imieniu. Samo imię mi się może nie podoba, ale to, że to "działa" było ciekawe
      i jakoś mnie wzruszyłowink
      Podoba mi się też, że są wersje imienia dla pań i panów, jak Konstantina,
      (znałam takową) i Konstantinos? chyba tak.
      • tomaszkozlowski1 Re: fajny wątek;) 09.11.06, 12:55
        Z tymi nowocześniejszymi imionami to jest różnie smile
        Zwłaszcza Greczynki czasem stosują obiegową krótką wersję dłuższego imienia lub
        w ogóle inną zamiast tego imienia od chrztu.Przykładowo znam pewną Despinę,ale
        ona każe na siebie mówić Depi.Znam też z kolei pewną Sotiriję i ona
        postanowiła,że nie chce od swego imienia używać krótkiej obiegowej formy(taka
        forma jest też używana publicznie,np.w gazetach,mediach itd.),bo podoba jej
        się,że jej imię znaczy Zbawienie (a krótkich form od Sotirija może być wiele-
        np. Rula,Soti,Sotia,Rija itp.).Tak więc w Grecji z imionami panuje ogromny
        chaos smile,bo jedni używają wersji z chrztu a inni ich pochodnych wink (zwłaszcza
        kobiety)."Pochodne" mogą być zarówno wersją krótką (np.Konstandinos to
        potocznie Kostas,Dinos lub Kostis,Nikolaos to Nikos,Emanuil to
        Manolis,Konstandina to np.Dina)jak i obcą (np.zachodnią) wersją imienia,która
        jakoś przypomina (albo i nie) wersję oryginalną.Dla przykładu kobiece popularne
        imię Anastasija (pochodzi oczywiście od słowa "anastasi" czyli
        zmartwychwstanie) może być używane w pełnej formie (część Greczynek chce aby
        zwracać się do nich i pisać je tą długą formą) albo w krótkiej- od tego imienia
        możliwości jest dużo- np.Tasula,Tasija,Sula,Sija,Taso a w odległych wsiach
        także Anastasula.Ale zamiast krótkiej formy może być też używana forma
        zapożyczona,która Grekom jakoś kojarzy się z oryginałem- w Grecji utarło się w
        przypadku tego konkretnego imienia,że Anastasija może kazać nazywać siebie
        także Natasa! (jeśli słyszycie na greckiej ulicy jak na jakąś Greczynkę ktoś
        woła Natasa,prawie na 100% ma ona "w papierach" Anastasija)..Zamęt ogromny ale
        i dzięki temu jest to takie ciekawe! Największe bogactwo jest wśród imion
        kobiecych-obok mitologicznych imion (np.Eleni,Chariklia,Meropi,Lito,Alkmini)
        występują prawosławne (np.Anastasija,Theodora,Efcharistija),ludowe
        (np.Luludia,Malamatenia,Zacharula itd.)po zapożyczone-albo nadawane już na
        chrzcie (np. Viktorija) albo występujące jako wersje obiegowe-
        np.Kieli,Kieti,Dzeni,Dzesika smile czy Magi.Itd.itd.
        Mam nadzieję,że nie zanudziłem smile
        Pozdrawiam! Tomek
        Pozdrawiam! smile
        Tomek
        • jacek1f są otwarci jak my kiedyś z Izaurami:-) Znam Zorro! 09.11.06, 13:10
          Jest miedzy 30-40 lat... wtedy Zorro byl popularny jak u nas w teleranku lub
          ekranie z bratkiemsmile

Fajne greckie imie...
          • tomaszkozlowski1 Re: są otwarci jak my kiedyś z Izaurami:-) Znam Z 09.11.06, 13:23
            Ojej,jesteś Jacku pewien,że to nie jest zwykły pseudonim? smile Bo gdyby ktoś miał
            na przykład napisać o nim w gazecie,to może by się jednak okazało,że to
            Stefanos lub Kostas? wink wink wink
            • jacek1f :-) dopytam kiedys, bo moze to "greckie gadanie".. 09.11.06, 13:41
          • chiara76 Re: są otwarci jak my kiedyś z Izaurami:-) Znam Z 09.11.06, 14:30
            najwyraźniej mu się podoba, bo osiągając pełnoletność może zmienić imię na
            inne. Znam osobę, która imię zmieniła i nawet nie z powodów ośmieszających, ale
            jakoś to tam uzasadniła.
            • amigo50 a kto zna Kleopatrę? 09.11.06, 20:49
              A mnie się zadrzyło poznać Panajotę. Ech, co za dziewczyna...i już więcej nic
              nie powiem, nawet gdyby mnie kołem łamali, ale najciekawsze imię jakie znam
              nosi siostra mojego zaprzjaźnionego Greka. Ma ona na imię Kleopatra.
              • tomaszkozlowski1 Re: a kto zna Kleopatrę? 09.11.06, 22:04
                Egipskim wątkiem- jest też imię (co prawda znacznie rzadsze nawet niż
                Kleopatra)- Ptolemeos (Πτολεμαίοςwink.A pewna grecka aktorka młodego pokolenia ma
                na imię Aleksandriani (Αλεξανδριανήwink,co oznacza mieszkankę Aleksandrii
                (domyślam się,że może np.część jej rodziny mieszka lub mieszkała w greckiej
                kolonii w Aleksandrii).Imiona greckie= temat-rzeka smile smile smile
                • matheos2 Re: a kto zna Kleopatrę? 09.11.06, 22:27
                  Tomku, a czy Ptolemeusz nie był Grekiem??? Tak coś mi chodzi po głowie...
                  • tomaszkozlowski1 Re: a kto zna Kleopatrę? 10.11.06, 21:57
                    Tak Ptolemeusz był Grekiem smile Mając na myśli egipski wątek,chodziło mi,że
                    Ptolemeusze rządzili w Egipcie smile Kleopatra też zresztą chyba była Greczynką a
                    przynajmniej ówczesny Egipt był przez kulturę grecką bardzo zdominowany.Ale nie
                    jestem specem w tym temacie więc nie będę się w to zagłębiał wink
                    Pozdrawiam!
                    • tomaszkozlowski1 Re: a kto zna Kleopatrę? 10.11.06, 22:13
                      Z tą Kleopatrą oj to chyba się zapędziłem smile
                      Postanowiłem dowiedzieć się więcej i wychodzi na to,że chyba pochodziła z rodu
                      kapłanów Ptaha z Memfis.Ale imię na pewno ma greckie! Sprawdziłem etymologię w
                      słowniku Babiniotisa (Biblia języka greckiego smile) .Jej imię po starogrecku
                      oznacza "ta,która pochodzi od sławnego ojca" smile
                    • azulejo Re: a kto zna Kleopatrę? 10.11.06, 23:50
                      w duzym uproszczeniu chodzi o to, ze dynastia ptolemeuszy rzadzila od czasu,
                      gdy "gubernatorem" egiptu zostal kolega aleksandra wielkiego...smile
    • bachula_gr Re: Greckie imiona 10.11.06, 09:12
      Mozna tez sie nazywac Paraskievi (Piatek) czy Kiriaki (Niedziela)

Mnie natomaist bardzo podobaja sie podwojne imiona, zapisywane z myslnikiem
      traktowane jako calosc. Posluchajcie tylko ja to brzmi: Anna-Maria, Maria-
      Christina, Maria-Lena....
      • koukla Re: Greckie imiona 10.11.06, 15:26
        Dla wszystkich zainteresowanych greckimi imionami wraz z ich tlumaczeniem na
        ang polecam strone:
        www.spetsesdirect.com/info/communitypages/namedaytranslations.htm
        Mnie najbardziej zaskoczylo imie Parthenis i podane jego znaczenie...
        • grecja-ellada Re: Greckie imiona 10.11.06, 16:21
          koukla napisała:
          świetna strona, nie znałam jej wcześniej, dziękuje za nią smile

> Mnie najbardziej zaskoczylo imie Parthenis i podane jego znaczenie...
          Spotkałam się z tym słowem (Parthena) nie imieniem w 98 r. i zdziwiłam
          znajomych, bo wiedziałam (zrozumiałam hihi) o czym rozmawiali tj. pod jakim
          kątem kogoś obgadywano wink to taka mała dygresja, która mi się przypomniała smile

Chcę Cię powitać serdecznie w naszym gronie. Koukla dziś do nas dołączyła smile)
          Niech Ci tu będzie dobrze i baw się znakomicie smile
        • tomaszkozlowski1 Re: Greckie imiona 10.11.06, 22:04
          Witaj,kouklo, dzięki za stronkę smile
          A ja podrzucę inny bardzo fajny link do strony o imionach greckich (i po grecku
          i po angielsku): www.eortologio.gr
          Jest tam wprawdzie też dużo imion praktycznie nieużywanych,ale ogólnie strona
          jest ciekawa! No i można sprawdzić kto kiedy ma imieniny smile
          Co ciekawe,są w Grecji imiona,dla których nie ma przypisanych imienin
          (np.niektóre mitologiczne)-no i nie wiem co wtedy..
          Pozdrawiam! smile
          • bachula_gr Re: Greckie imiona 11.11.06, 08:47
            > Co ciekawe,są w Grecji imiona,dla których nie ma przypisanych imienin
            > (np.niektóre mitologiczne)-no i nie wiem co wtedy..

Wtedy albo obiera sie indywidualnego patrona/swietego lub wybiera dzien kiedy
            sie swietuje. Generalnie i tak imieniny obchodza glownie faceci wiec nie ma
            problemu na wieksza skale wink
            • tomaszkozlowski1 Re: Greckie imiona 11.11.06, 18:38
              Dzięki smile Wreszcie się dowiedziałem.
              Pozdrawiam! Tomek
    • barbatomas Re: Greckie imiona 10.11.06, 13:19
      > Zoi-Ζωή- Życie

tak wlasnie ma na imie moja corka, pieknie, prawda

pozdrawiam
    • anka.olimpias Re: Greckie imiona 14.11.06, 23:07
      Świetny wątek, dużo ciekawych rzeczy się dowiedziałam.

P.S. Mogę wrzycić link na forum imiennicze??
      • grecja-ellada Re: Greckie imiona 14.11.06, 23:25
        anka.olimpias napisała:

> P.S. Mogę wrzycić link na forum imiennicze??

pewnie, że możesz smile
    • tomek20055 A co z greckimi Tomkami? 16.11.06, 21:02
      Po grecku Tomasz to, o ile wiem, Thomas, czyli nie różni się od większości
      języków. Mam pytanie do Ciebie Tomku Kozłowski, jak jest z popularnością tego
      imienia w Grecji, bo podobno jest ono jedno z najczęstszych na świecie, choć
      dotyczy to głównie krajów katolickich i protestanckich. Grecja, jako kraj
      prawosławny, chyba odbiega od tej statystyki.
      • bachula_gr Re: A co z greckimi Tomkami? 17.11.06, 12:20
        Z Tomkow/Thomasow w Grecji spotkalam sie jedynie z takim:
        www.thomasandfriends.com/uk/thomas_the_tank_engine_uk_website_homepage.html
        a to z racji posiadania potomstwa wink
        • tomaszkozlowski1 Re: A co z greckimi Tomkami? 17.11.06, 22:44
          I ja w Grecji spotkałem Thomasa chyba tylko z raz.Nie jest to jakieś wyjątkowo
          rzadkie imię,ale zdecydowanie nie należy do popularnych.Pozdrawiam! Tomek wink
          • barbatomas Re: A co z greckimi Tomkami? 20.11.06, 09:49
            czesc
            ja spotkalem tez tylko jednego Tomasa , i od niego dowiedzialem sie ze imieniny
            w grecji obchodzimy w 1 niedziele po WielkiejNocy, (apistos tomas ? wink

pozdrawiam Θωμας

• megalonissos Re: A co z greckimi Tomkami? 20.11.06, 18:58
              To prawda pierwsza niedziela po Pasce / Wielkanocy / jest poświęcona apostołowi
              Tomaszowi.
              • tomaszkozlowski1 Re: A co z greckimi Tomkami? 21.11.06, 14:11
                Dzięki smile
                Fajnie wiedzieć!
    • tomaszkozlowski1 ale imię! 13.12.06, 21:05
      Iliostalachti (Ηλιοστάλαχτηwink- "Ociekająca Słońcem"- wypatrzyłem na książeczce
      do jednej z płyt Elefterii Arvanitaki ("Ola sto fos")(wśród osób, które brały
      udział w powstaniu płyty).I jak to imię pasuje do Grecji! Oczywiście jest
      skrajnie rzadkie,ale cieszy,ze ktoś tak się nazywa i musi się tej pani jej imię
      podobać,bo inaczej wymyśliłaby sobie (jak wiele Greczynek-krótką formę- tu
      np.pasowałaby Ilia).Pozdrawiam! smile
      • em_jot87 Re: ale imię! 18.01.07, 14:44
        śliczne imię! odkąd je tu 'odnalazłam' stało się moim ulubionym, w
        szczególności że uwielbiam słońce,a o samej Grecji już nie wspomne wink podobają
        mi się też imiona bardziej pospolite jak np. Elena czy Nikos.
        a skrót do imienia (Ilia) też jest całkiem ładny smile
        pozdrawiam smile
        • tomaszkozlowski1 słoneczne imiona 18.01.07, 21:55
          To odnośnie słońca dopiszę jeszcze,że zwłaszcza na wyspach spotyka się czasem
          imiona Iliogramenos(męskie)/Iliogrameni (kobiece)
          (Ηλιογραμμένος/Ηλιογραμμένηwink. "Gramenos" to dosłownie "napisany"- wolne
          tłumaczenie tego imienia mogłoby więc brzmieć "napisany/a przez słońce".Trudno
          chyba o jednoznaczną wersję, ale jakoś tak.Ładnie prawda? smile
          Na Cyprze bardzo rzadko ale jednak spotyka się też imię Chrisilios (Χρυσήλιοςwink
          czyli złote słońce. W Grecji jest też pochodzące od słowa "ilios" ludowe imię
          Iliu (Ηλιούwink, ale dziś noszą je jeszcze głównie wiekowe babcie gdzieś w
          zagubionych wioskach. To tyle o słonecznych imionkach smile Pozdrawiam słonecznie
          mimo narastającej za oknami wichury smile
          • em_jot87 Re: słoneczne imiona 20.01.07, 18:27
            noo to teraz już mam imiona dla całej rodzinki ;P pod tym względem to dobrze by
            było mieszkać w Grecji (co dla mnie jest marzeniem oczywiście smile - jak dla
            dużej części forumowiczów smile )bo myślę że dla większości ludzi w Polsce były by
            zbyt "dziwne".swoją drogą szkoda że u nas nie ma tak ładnych i ciekawych
            imion.trzeba zacząć coś tworzyć wink pozdrawiam równie słonecznie
            • apostolis Re: słoneczne imiona 23.01.07, 05:59
              Heliodoros-(Ηλιοδώροςwink-?słoneczny podarunek/dar słońca?
              Imię spotykane w Grecji,utworzone przez połączenie imienia mitycznego boga
              słońca Helios(Hλιος-słońce) z (δώρο-podarunek).
              • matheos2 Re: słoneczne imiona 23.01.07, 10:26
                Tomek, czy Ciebie wszyscy Bogowie opuścili, o tej godzinie ślesz maile????
                • tomaszkozlowski1 Re: słoneczne imiona 23.01.07, 14:21
                  wink Pewnie mówisz o tym mailu niedzielnym?- a no bo jakiś taki byłem wyspany po
                  weekendzie,że tak mi się nocą posiedziało smile smile Pozdrawiam! Tomek
                  • greeks Re: słoneczne imiona 23.01.07, 14:42
                    Heliodor jest imieniem także spotykanym w Polsce. W kalendarzu mamy jego
                    imieniny chyba ze dwa razy w rokusmile Czy wpada na forum jakiś Heluś?wink))
            • takis3 Re: słoneczne imiona 16.02.07, 20:51
              Klimentini -chyba jakos tak , ale napewno lamalismy wtedy jezyki.
              Kelner z restauracji Sirtaki- znowu ta Kefalonia.
              Zwany przez turystow Klemens , a turystki Klementynka!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka