Dodaj do ulubionych

Przejazd przez Macedonię - co i jak ?

08.03.07, 13:38
Siemka,
Przeglądałem forum ale mało znalazłem o przejeździe przez Macedonię
samochodem a ponieważ jadę tamtedy w tym roku to zastanawiam się jakie tam są
drogi i czy droga jest prosta, czy jest bezpiecznie. Będe jachał przez
Macedonię w nocy (wyjeżdżam z domu nad ranem) więc troszkę sie obawiam. Jak
na granicy ? Proszę o info.
Pozdro.
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: Przejazd przez Macedonię - co i jak ? IP: *.brzesko.net.pl 08.03.07, 20:15
      Zaraz odpowiem,aczkolwiek nasuwa się mi w pierwszej kolejności pytanie.Czy
      jesteś pewien,że chcesz taki kawał trasy pociągnąć na jeden raz? Nie wiem,gdzie
      mieszkasz, ale np.z Małopolski do Macedonii masz 1000 km z okładem.Ciężko coś
      nadrobić,bo około 560 km prowadzi przez Serbię, najeżoną radarami w dzień i w
      nocy.Przejechanie jej bez mandatu nie należy do rzeczy łatwych,bo panowie
      dysponują laserowymi suszarkami i łapią nawet z dużych odległości i za małe
      przekroczenia (np.w moim przypadku 14/h)
      Dogi w Macedonii mają przyzwoitą cenę(190 den=ok.3 Euro)i
      nawierzchnię.Pechowcom zdarza się i tutaj mandat,ale należy to do rzadkości.W
      moim przypadku trzykrotny przejazd przez MK-jeden raz widziany patrol.Miejscami
      jest nieco kręta.Niespodzianek raczej nie ma,choć nam zdarzyła się w biały
      dzień krowa-kosmitka.Z jednej strony autostrady była przepaść,z drugiej stroma
      ściana skalna pod kątem niemal 90 stopni...Jednym słowem-zrzuciło ją UFO:)
      • blackened1 Re: Przejazd przez Macedonię - co i jak ? 08.03.07, 20:37
        Bardzo dziękuje za info :)))
        Co do twojego pytania to tak - przejadę ją na raz (bedzie 2 kierowców w aucie).
        W zeszłym roku bez większych problemów dojechaliśmy na raz do Hiszpani :)
        Ale to chyba dla większej ilości podróżujących autami nie jest to problem :)
        Pozdrawiam cię serdecznie :)
        • bah77 Re: Przejazd przez Macedonię - co i jak ? 08.03.07, 20:49
          > Ale to chyba dla większej ilości podróżujących autami nie jest to problem :)

Dlatego jedyne o co się boję jeżdżąc po Europie, to spotkać na swojej drodze
          takich polskich bezproblemowych podróżnych, którzy usną za kierownicą... :(

bah77
          • Gość: roso Re: Przejazd przez Macedonię - co i jak ? IP: *.smstv.pl 08.03.07, 21:08
            W Macedonii nie ma jakichkolwiek problemów. Prosta droga w większości autostrada , śmiało leciałem 150 km/h :-) Natomiast z wjazdem do Macedonii bywają problemy zwłaszcza w sobotę. 2 lata temu stałem bodajże 5h na granicy w ubiegłym roku znalazłem przejście ok. 5 km na lewo od tego głównego , gdzie chłopcy z nudów piją piwko i rakije . Dojazd dość krętą górską drogą więc w nocy nie polecam.
            Szerokiej drogi
            Pzdr
          • blackened1 Do bah77 09.03.07, 08:16
            Napisałem wyraźnie że kierwoców jest 2, więc zanim zaczniesz się czepiać to
            czytaj ze zrozumieniem. Czy przejazd do Grecji po pół drogi na głowę jest dla
            Ciebie takim wielkim wezwaniem ? Może i jestem typowym polskim bezproblemowcem
            jak to napisałeś ale przynajmniej nie oceniam tematu nie czytawszy go ze
            zrozumieniem. I bez obrazy.
            • bah77 Re: Do blackened1 09.03.07, 09:02
              Przeczytałem bardzo dokładnie, co napisałeś.
              Mam po prostu wątpliwości co do wysokiej sprawności kierowców,
              którzy "odpoczywali" na trasie w zwykłym aucie osobowym, tym bardziej jadącym
              ponad 1.000 km.
              Oczywiście, nie wtrącałbym się, gdyby ci kierowcy jeździli po swojej prywatnej
              drodze.

bah77

• Gość: roso droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 11:31
                Że wrzucę swoje 3 grosze. Troszku racji ma blackened1 w dzień drugi kierowca nie wypoczywa , siądzie za kierownicą ok. 23 i co nie będzie śpiący ? W takim przypadku sens ma wyjazd na noc kiedy drugi kierowca śpi sobie spokojnie . Macedonie zrobicie wczesnym wieczorem lub popoludniem i w nocy wjeżdżacie do Grecji. No chyba , że jedziecie bez dzieci non-stop to czasy się zmienią.
                Pzdr
                • Gość: roso Re: droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 11:32
                  sorki mialo być: TROSZKU RACJI MA BAH 77 oczywiście.
                  • Gość: Eryk Re: droga IP: *.mcon.pl 09.03.07, 15:54
                    No i chyba miało być TROSZKĘ ;-)))))))
                    • Gość: roso Re: droga IP: *.smstv.pl 09.03.07, 16:11
                      no fakt troszku namieszałem w tym poście :-))
                      • doktorx Re: droga 09.03.07, 20:53
                        .. Przy okazji przejazdu przez Macedonie - czy Ktoś z Was nocował jadąc do
                        Grecji w Macedoni? Planując podróż na samo południe Peloponezu, myślałem aby
                        właśnie w Macedoni zanocować w jakimś motelu przy autostradzie - możecie coś
                        polecić?
                        Pozdrawiam,
                        • Gość: roso Re: droga IP: *.smstv.pl 10.03.07, 00:44
                          Dwa razy spałem w motelu Copacabana przy autostradzie (obok jest stacja benz.) około 10-20 min drogi od przejścia po prawej stronie . W ubiegłym roku płaciłem za pokój 4 osobowy ok. 65 E ze śniadaniem dość smacznym wydawanym od 9,00 . Czysto i przyjemnie. Polecam. Natomiast musisz mieć świadomość , że wyjeżdżając rano z tego hotelu będziesz miał problem aby zajechać na Peloponez do wieczora . Nie twierdzę , że to niewykonalne , ale trudne.
                          Pzdr.
                          • Gość: ron5 Re: droga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 08:08
                            mam pytanie trochę nie na temat.Czy ktoś z Was jeździł po zachodniej
                            Macedonii?Planuję wyjazd autem na Chalkidiki ale wracajac chcę zobaczyc Ochryd i
                            pojechac drogą wzdłuż zach granicy.Jaka jest droga,czy znajdę nocleg i czy jest
                            bezpieznie.Te tereny Macedonii są niestety nieco problematyczne i stąd moje
                            pytanie.Pozdrawiam
                            • Gość: Marcin Re: droga IP: *.zabrze.net.pl 10.03.07, 16:57
                              Do Ron5.
                              Wracając z Grecji zahaczyłem o Ohryd. Od Bitoli droga kręta z odcinkami 2-pasmowymi pod górkę ( wjeżdża się na 1200 m. n.p.m. Praktycznie zerowy ruch samochodowy. W Ohrydzie na 100% znajdziesz noclegi. Z tego co pytałem (niespałem w Macedonii) za 10 euro/os nie będzie problemu znaleść (stare miasto). Ohryd jest nastawiony na turystów więc wybór i ilość noclegów dość duża. Z Ohrydu jechaliśmy na Kicevo, Tetovo i Skopie. Ruch już nieco większy zwłaszcza od Kiceva. Drogi bez dziur choć brak im poboczy.
                          • doktorx Re: droga 10.03.07, 19:21
                            Dzięki roso - o takie informacje mi chodziło. Masz racje, że na południe
                            Peloponezu to jeszcze kawał drogi i kto wie czy nie pojadę dalej i zanocuje już
                            w Grecji. Jeszcze raz dziękuję.
                            Pozdrawiam
                            • Gość: macioo Re: droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 22:01
                              ile i jak sie płaci zza autosrady w Macedoni ?
                              potrzebna winetka ?
                              • Gość: max Re: droga IP: 62.180.229.* 09.07.07, 12:54
                                Przecież pisze w 2 poście od góry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka