Gość: mim288 IP: *.wpia.uw.edu.pl 26.03.07, 18:10 Czy ktoś był na dłuższy pobyt w Republice Cypru Północnego (część turecka Cypru). Jakie wrażenia i przez jakie biuro podróży jechaliście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.wolinska Re: Cypr Północny 28.03.07, 20:21 Cześć, w zeszłym roku spędziłam dwa tygodnie na Cyprze. Chcieliśmy naszą rodzinką odwiedzić również Cypr Północny. Nie wiem, jak załatwić tam pobyt na dłużej, ale my po prostu pojechaliśmy wypożyczonym samochodem na granicę między czescią grecką a okupowaną przez Turków. Wykupiliśmy ubezpieczenie, które pozwoliło nam podróżować po ich części, ale było ono ważne tylko 3 dni. Widocznie taki mają limit dla turystów. Być może w jakimś urzędzie da się załatwić dłużej. Byliśmy pod ogromnym wrażeniem tej części wyspy. Jest mniej zagospodarowana, chociaż po wejściu do Unii całej wyspy bardzo wiele się tam zmieniło. Są tam przepiękne dzikie plaże, gdzie żółwie morskie mają swoje miejsca lęgowe. Zwiedziliśmy wszystkie zabytkowe miejsca, do jakich udało nam się dojechać. Byliśmy w ruinach Salaminy, w Kyrenii, we wszystkich ważniejszych zamkach w przepieknych górach, czyli w Kantarze, zamku św. Hilariona, w opactwie Bellapais. Odwiedziliśmy również stanowiska archeologiczne w Soloi i Vouni. Ogromne wrażenie zrobiły na nas Góry Pięciopalczaste i sama turecka częśc Nikozji. Trudno opisać to uczucie, kiedy przekracza się pas ziemi niczyjej, widzi się kordony ONZ i żołnierzy na wieżyczkach strażniczych. Ale konfrontacji z tą sytuacją nie da się na Cyprze uniknąć. Jednak z całego serca polecam, bo północna cześć wypsy jest piękna i zwiedzenie tylko samej greckiej części nie pokaże Ci całego oblicza tej wyspy. Ja ciągle jestem jeszcze pod wielkim jej wrażeniem i polecam każdemu, szczególnie ludziom interesującym się historią, bo można tam znaleźć zabytki i ślady praktycznie na każdy okres historii od neolitu po czasy współczesne. Polecam zdjęcia na mojej stronie fotoforum w kluczu Cypr, sukcesywnie doklejam nowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: traveler Re: Cypr Północny IP: 89.174.106.* 29.03.07, 12:52 Tez zwiedziłem Cypr północny i od siebie dodam że warto tez zwiedzić starą famagustę i zamek buvaventon Odpowiedz Link Zgłoś
michut Cypr Północny - foto 30.03.07, 14:52 fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,58676134,58676134,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś