camyk 17.04.07, 22:57 Witam, w maju będę na Korfu, stąd pomysł na listę najbardziej interesujących miejsc do zobaczenia. Proszę o wpisywanie propozycji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iova Re: Top 10 - Korfu 18.04.07, 07:45 Kavos na południu - to taka mała Ibiza na Korfu - ale nie wiem czy coś się tam dzieje w maju ale za to w pełni sezonu .... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loja Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 13:11 Sidari,Peroulades,Avliotes,Korakiana,Pelekas,Sinarades,Afionas,Nymfes,Gardiki,An gelocastro,Paleokastrisa,Liapades,Doudekanes...i jeszcze trochę.Jeżdżą tam autobusy...Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
camyk Re: Top 10 - Korfu 18.04.07, 22:16 Ioja, dzięki za propozycje, ale co jest takiego wyjątkowego w miejscowościach zaproponowanych przez Ciebie? <Sidari,Peroulades,Avliotes,Korakiana,Pelekas,Sinarades,Afionas,Nymfes,Gardiki,A ngelocastro,Paleokastrisa,Liapades,Doudekanes> Odpowiedz Link Zgłoś
flisvos Re: Top 10 - Korfu 18.04.07, 23:29 hihihi mieszkam na Corfu a o polowie z nich nie slyszalam:) ja standardowo polecam: -kanoni i pontikonissi, czyli mysia wyspe -miasto Corfu, cala starowke i oczywiscie forty(stary i nowy) -paleokastritse, klasztor i ogolnie widoki -pelekas i punkt widokowy -sidari i kanal milosci -lefkimmi -achillion palace -a dla zabawy aqualand(otwieraja 7ga maja) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loja Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 09:59 W przewodniku PASCALA KORFU-znajdziesz wszystkie "opisy".Oczywiście,miejscowości ,o których pisze osoba przede mną,też należy zobaczyć.Ona nie słyszała o niektórych podanych przeze mnie,ale chyba są ciekawe-Pascal jest/w jakimś sensie/autorytetem....Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loja Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 10:04 A to,że należy zobaczyć STOLICĘ,KANONI,MYSIĄ WYSPĘ,ACHILLEIO-to jest oczywiste!!!Każdy,kto wybiera się na Korfu,o tym wie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loja Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 10:11 Przepraszam-w Pascalu nie ma "opisów"Nymfes,Avliotes,Liapades.Znajdziesz je w "googlach".Doudekanes=Doukades/czasem inna pisownia/."Podaję te miejsca jako "godne obejrzenia",ale...różne są "gusty"....przeczytasz-zadecydujesz!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 18:44 flisvos-skoro mieszkasz na Korfu,to na pewno wiesz od kiedy obowiązuje "letni"/sezonowy?/rozkład jazdy autobusów.Bardzo proszę,napisz.Wybieramy się na "Twoją" wyspę i mamy zamiar zobaczyć wszystkie ciekawe miejsca,o których piszesz/loja też/.Nie mamy prawa jazdy.....Pozdrawiamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loja Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 19:29 Znalazłam fajną "stronkę"-www.fototravel.info/ Zdjęcia,opisy/w języku czeskim/i muzyka....Może się przyda tym,którzy będą na Korfu.... Odpowiedz Link Zgłoś
flisvos Re: Top 10 - Korfu 20.04.07, 13:07 tu nie ma letniego i zimowego rozkladu jazdy, caly rok tak samo jezdza. mamy tu dwie "korporacje" zielone-jezdza miedzy miastami(np z polnocy na poludnie wyspy, i lacza stolice z wyspa) oraz niebieskie, ktore jezdza po miescie i okolicznych miejscowosciach(cos ok 15km od stolicy), jak chcesz moge ci podac jakies przykladowe trasy czy cos takiego, tylko napisz gdzie. ps w McDonalds, w stolicy, leza darmowe rozklady niebieskich i zielonych autobusow (po angilesku) Odpowiedz Link Zgłoś
flisvos Re: Top 10 - Korfu 20.04.07, 13:26 tutaj zamiescilam kilkanascie zdjec z Kerkiry fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,55801908.html pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 14:11 Dziękuję bardzo-zdjęcia są śliczne...cieszymy się,że zobaczymy to wszystko i...więcej.Oczywiście zajrzymy do McDonaldsa i weżmiemy rozkład.Przejrzałam na różnych "forach" zamieszczone tam rozkłady,ale jeden mnie zdziwił i dlatego zapytałam o "sezonowe".Tekst w języku czeskim,ale na pewno zrozumiesz.Zajrzyj- www.kerkyra.cz/page25.htm Trasy zwiedzania wyspy znalazłam na www.korfuonline.com/fahrplan.htm Doskonała "mapka"-przypuszczamy,że przyda się nie tylko nam,ale i tym,którzy w ten sposób będą zwiedzać wyspę.Pozdrawiamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 14:51 flisvos-mam jeszcze jedną prośbę.Jeżeli zajrzysz na ten "czeski" rozkład jazdy to spróbuj go z grubsza porównać z obecnym i "popraw" ceny biletów/napisz o ile,mniej więcej wzrosły/.Proszę,oczywiście,jeżeli nie sprawi Ci to kłopotu...Jeszcze co do rozkładu-chodzi mi o to,czy ilość kursów/np. do Paleokastrisy/jest ta sama.Jeszcze raz pozdrawiamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
flisvos Re: Top 10 - Korfu 20.04.07, 19:50 sprawdzalam tam czas oraz ilosc kursow jest taka sama, a jesli chodzi o ceny to nie mam pojecia jaki sa, na rozkladzi ich nie ma, ale mysle ze nie zmienily sie za bardzo:) wiem tylko ze normalny bilet po miescie kosztuja 0,75e; tylko uwaga w niebieskich autabusach nieraz sprzedaja w srodku a nieraz trzeba go kupic w kiosku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 20:50 Super,że tyle samo kursów.Ceny prawdopodobnie też wiele wyższe nie będą./tych "dalekobieżnych"/.No,a ceny "miejskich" też są dla nas ważne,bo nie wszystko da się zobaczyć "dochodząc".Jeżeli będę miała jeszcze pytania,to napiszę i poproszę o odpowiedź czy radę.Bardzo dziękujemy za powyższe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
flisvos Re: Top 10 - Korfu 20.04.07, 21:44 nie ma za co:) pozdrawiam i mam nadzieje, ze spedzicie mile czas na Corfu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 12:19 wyjeżdżamy 29.05. do Moraitiki/na 2 tyg/.Po powrocie odezwę się na forum.Hasło:wróciliśmy z Korfu.Jeszcze raz dziękujemy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camyk owoce morza IP: *.chello.pl 22.04.07, 14:59 Dziękuję za propozycje dot. najciekawszych miejsc na Korfu (postaram się wszystkie zobaczyć), proszę o więcej. Może jest takie miejsce gdzie warto zobaczyć wrak statku, posnurkować, itp. ? Byłbym wdzięczny za informację o tawernach na Korfu, nie nastawionych na masową obsługę turystyczną, gdzie można zjeść doskonale przygotowaną świeżą doradę i inne owoce morza. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: owoce morza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 18:03 Przypuszczam,że odpowie Ci flisvos,bo być może Ona się orientuje.Ja dziękuję,że mogłam "dopiąć"się do Twojego postu.Pozdrawiamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
flisvos Re: owoce morza 22.04.07, 21:41 hmmm jesli chodzi o tawerny to trzeba uwazac bo 99% z nich ma mrozone jedzenie (tzn np kalamary sa mrozone, krewetki; rozmraza sie je i przygotowuje), niestety ceny w wiekszosci sa jak za swierze i oczywiscie kelner tez bedzie wciskal, ze dzis zlowione itp. jak dla ludzi z wyspy najlepsza rybna tawerna(rowniez z owocami morza) jest tawerna w Boukaris(ta mala wioska nad morzem, na poludniowym-wschodzie wyspy, pod Moraitika). polecam wszystkim, nawet jak mieszkacie na polnocy to i tak warto sie tam wybrac, jest po prostu doskonala. niektore z owocow mozna sobie wybrac z basenu, ktory jest posrodku restauracji, stoliki dochadza da samego morza, piekna atmosfera i cudowne zarcie!!!! ja uwielbiam tam jezdzic:) nietstety jesli chodzi o jakeis inne to nie mam pojecia, bo jak na rybke to tylko tam. a jesli chcialibyscie zjesc dobre greckie jedzenie to polecam tawerne w stolicy na Anemomilu(to dorga do Kanoni z wieloma tawernami i pieknym widokiem na morze i stary fort), ceny bardzo przystepne i jedzenie dobre. jesli stoisz tylem do morza to droga od lewej jest najlepsza:); mozna tam przyjemnie spedzic czas w cieniu drzew, a i sa place zabaw dla dzieci:) to tyle jak sobie jeszcze cos przypomnie to napisze:) ps jesli chodzi o nurkowanie to nie pomoge, bo to nie moja dzialka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rezydent z Korfu Re: owoce morza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 10:03 Najlepsze owoce morza i świeże przede wszystkim w mojej ulubionej tawernie Toola miejscowość Agni na wschodnim wybrzeżu.Jadąc z Barbati w kierunku Kasioppi za hotelem Nissaki Beach(ok 1km zjazd w dół w kierunku morza.Niesamowity klimacik tawerna nad samym morzem.Drugie sprawdzone miejsce to Agios Stefanos wschodnie tawerna rybna w porcie.Rewelacja !!! Gorąco polecam.Co do miejsc wartych zwiedzenia to dopisał bym jeszcze najwyższy szczyt wyspy Panthokrator,wymarłą wioskę Perythię,Perulades,Afionas i całe wschodnie wybrzeze(wszystkie miejscowości).Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loja Re: owoce morza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 12:54 Czy Perulades to to samo co Peroulades,o którym pisałam w moim "poście"???Chyba tak??!!Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rezydent z Korfu Re: owoce morza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 16:39 Jeżeli myślisz o tym koło Sidari to tak.Czasami upraszczam nazwy miejscowości za co przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loja Re: owoce morza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 18:06 Tak,koło Sidari...Za co przepraszasz??Przecież nic się nie stało.Domyśliłam się,że tak jest,ale wolałam się upewnić...Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camyk Re: owoce morza IP: *.chello.pl 24.04.07, 23:33 Właśnie takich miejsc szukam, do których chętnie przychodzą "ludzie z wyspy" - piękne określenie;) Z doświadczenia wiem, że jak w tawernie czy restauracji w większości siedzą mieszkańcy, to będzie smacznie i niedrogo. Dziękuję za namiary, są dla mnie na tyle cenne, że poprawiłem literówki, wydrukowałem i skorzystam z Twoich ulubionych miejsc na 100% Pozdrawiam, camyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rezydent z Korfu Re: owoce morza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 10:34 Pisząc o wschodnim wybrzeżu miałem na myśli część od Ipssos po Kasioppi.Generalnie północna cześc wyspy(wszystko powyżej stolicy patrzac na mapę)jest zdecydowanie ciekawsza niż południe.Musisz koniecznie przejechać się drogą Bonda z Anokorakiany do Sokraki i Zygos.Przepiekna widokowo trasa jest też z Episkepsi do Ipssos czy z Makrades do Agios Georgios Pagi.Za Makrades w kierunku na Paleokastritsę miejsce widokowe Bella Vista.Można tez odwiedzić którąś z korfiańskich jaskiń ale trudno tam dotrzeć.Koniecznie trzeba wjechać wgłąb wyspy bo wioski oddalone od kurortów turystycznych są bardzo greckie- rewelacja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
camyk owoce morza i atrakcje Korfu 25.04.07, 11:19 Dzięki Rezydencie z Korfu. Jeśli jaskinie o których wspominasz są przygotowane dla turystów którzy nie posiadają specjalistycznego sprzętu dla grotołazów, to proszę o instrukcję dojazdu. Dzięki Waszym propozycjom cały drugi tydzień moich wakacji na wyspach greckich spędzę za kółkiem;) Jutro rano start. Pozdrawiam, camyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rezydent z Korfu Re: owoce morza i atrakcje Korfu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 14:01 Sprzętu nie potrzebujesz.Jaskinia najbardziej dostępna jest w okolicy miejscowości Lafki patrzac na mape na północ od Panthokratora.Jak tam dojedziecsz to patrz na oznaczenia.Poprostu tapliczki z napisem Cave. Życzę udanych objazdów wyspy.Bedziesz pod wrażeniem,gwarantuje!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: owoce morza i atrakcje Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 14:50 Pytanie do Rezydenta:Możemy wyjechać autobusem ze stolicy ok.10 do Paleokastrisy.Ok.19.30 musimy być znów z powrotem,bo o tej godz.wyjeżdża ostatni autobus do Moraitiki.Jak pogodzić Klasztor,Lakones/Bella Vista/i Angelokastro mając tylko tyle czasu???Jeżeli możesz-podpowiedz-prosimy.A może flisvos nam pomoże?Również prosimy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rezydent z Korfu Re: owoce morza i atrakcje Korfu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 16:29 Czasu starczy spokojnie.Jak bedziecie na Bella Viście to zastanówcie sie czy robic(czasowo) Angelo Castro.Widok podobny a reszta nieszczególna.Możecie też w Paleokastritsy wypożyczyć skuter i wtedy wszystko zwiedzicie a czasu jeszcze dużo zostanie np. na nurkowanie.Można też wynajać rower ale podjazd na BV dla wytrawnych górali :):) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: owoce morza i atrakcje Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 16:37 Bardzo dziękuję-na pewno skorzystamy z Twojej rady!!!Angelokastro wygląda na zdjęciach ciekawie,ale skoro sugerujesz,że widok z Bella V. podobny.....Pozdrawiamy!! Odpowiedz Link Zgłoś
flisvos Re: owoce morza 25.04.07, 16:46 literowki to moja specjalnosc:) sorki, zawsze jak szybko klikam to tak wychodzi:) pozrawiam z dzis nieco mniej slonecznego Corfu Odpowiedz Link Zgłoś
camyk Re: Top 10 - Korfu 14.05.07, 22:27 W tydzień objechałem dość dokładnie Korfu. Moje Top 10: 1. Paleokastritsa (groty i widoki z góry klasztornej). 2. Droga z Zigos do Episkopi. 3. Miasto Kerkira (starówka, forty). 4. Achilleon (Pałac z tarasami cesarzowej Sissi). 5. Moni Pantokrator i powrót przy opuszczonej wiosce Perythia drogą kamienistą tylko dla samochodów terenowych. 6. Punkt widokowy Bella Vista. 7. Pelekas z punktem widokowym Kaiser's Throne 8. AngeloKastro - Krini (aktualnie zamknięte - trwają prace remontowe). 9. Kassiopi. 10. Kouloura. Potwierdzam i polecam doskonałe, świeże ryby w tavernie Spiros Kardis w miejscowości Boukari a także tavernę Toula's w Agni z obsługą na dość wysokim poziomie. Natomiast w Agios Stefanos w tawernie rybnej w porcie podano suchą doradę (domyślam się że została rozmrożona). WRAŻENIA - Spodziewałem się luksusu, zobaczyłem wyspę której lata świetności dawno minęły. Port lotniczy przypomina warszawską Etiudę. W Agios Gordios przy plaży widziałem opuszczone, rozsypujące się domy. Grek u którego mieszkałem powiedział, że z roku na rok przyjeżdża na wyspę coraz mniej turystów. W Sidari i Kavos z pewnością dobrze się poczują bywalcy Sopotu i Zakopanego bo do Ibizy tej miejscowości daleko;) Zdjęcia na www.voulgaris.eu/corfu.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reuptake Re: Top 10 - Korfu IP: *.acn.waw.pl 15.05.07, 19:14 masz może jakieś rekomendację co do tego, gdzie się zatrzymać? szukam apartamentów bez wyżywienia. Odpowiedz Link Zgłoś
camyk Re: Top 10 - Korfu 15.05.07, 22:55 zatrzymałem się w Dinas Paradise www.voulgaris.eu/corfu/P5083467.JPG www.voulgaris.eu/corfu/P5083470.JPG www.voulgaris.eu/corfu/P5083430.JPG www.dinasparadise.gr/photogallery.htm Głównym atutem przy wyborze tego miejsca był niesamowity widok z balkonu na Agios Gordios i zachody słońca. Duże pokoje. Wyposażenie i umeblowanie kuchni pokoju nr 9 na samej górze niestety dość stare. Zbyt mały telewizor. Stare, podpisane ręczniki. Śmieszna, plastikowa szafka z małym lusterkiem w łazience - chyba z lat 50tych. Od 3 - 10 maja w całym obiekcie zajęty był jeszcze jeden pokój przez parę sympatycznych młodych Niemców. Podobno w pełni sezonu wakacyjnego też są wolne pokoje. Właściciele bardzo rozmowni. Cenę ze strony internetowej można ostro negocjować. Poszukując miejsc w greckich domatiach zawsze ważne jest dla mnie wysokie położenie mieszkania z panoramicznym widokiem na wodę i góry. Na Korfu drugim ciekawym miejscem do zamieszkania jest Paleokastritsa. Odpowiedz Link Zgłoś