Dodaj do ulubionych

Top 10 - Korfu

17.04.07, 22:57
Witam, w maju będę na Korfu, stąd pomysł na listę najbardziej interesujących
miejsc do zobaczenia. Proszę o wpisywanie propozycji.
Obserwuj wątek
    • iova Re: Top 10 - Korfu 18.04.07, 07:45
      Kavos na południu - to taka mała Ibiza na Korfu - ale nie wiem czy coś się tam
      dzieje w maju
      ale za to w pełni sezonu .... :-)
      • Gość: loja Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 13:11
        Sidari,Peroulades,Avliotes,Korakiana,Pelekas,Sinarades,Afionas,Nymfes,Gardiki,An
        gelocastro,Paleokastrisa,Liapades,Doudekanes...i jeszcze trochę.Jeżdżą tam
        autobusy...Pozdrowienia
        • camyk Re: Top 10 - Korfu 18.04.07, 22:16
          Ioja, dzięki za propozycje, ale co jest takiego wyjątkowego w miejscowościach
          zaproponowanych przez Ciebie?

<Sidari,Peroulades,Avliotes,Korakiana,Pelekas,Sinarades,Afionas,Nymfes,Gardiki,A
          ngelocastro,Paleokastrisa,Liapades,Doudekanes>
        • flisvos Re: Top 10 - Korfu 18.04.07, 23:29
          hihihi mieszkam na Corfu a o polowie z nich nie slyszalam:)
          ja standardowo polecam:
          -kanoni i pontikonissi, czyli mysia wyspe
          -miasto Corfu, cala starowke i oczywiscie forty(stary i nowy)
          -paleokastritse, klasztor i ogolnie widoki
          -pelekas i punkt widokowy
          -sidari i kanal milosci
          -lefkimmi
          -achillion palace
          -a dla zabawy aqualand(otwieraja 7ga maja)

pozdrawiam
          • Gość: loja Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 09:59
            W przewodniku PASCALA KORFU-znajdziesz
            wszystkie "opisy".Oczywiście,miejscowości ,o których pisze osoba przede mną,też
            należy zobaczyć.Ona nie słyszała o niektórych podanych przeze mnie,ale chyba są
            ciekawe-Pascal jest/w jakimś sensie/autorytetem....Pozdrawiam!!
            • Gość: loja Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 10:04
              A to,że należy zobaczyć STOLICĘ,KANONI,MYSIĄ WYSPĘ,ACHILLEIO-to jest
              oczywiste!!!Każdy,kto wybiera się na Korfu,o tym wie...
              • Gość: loja Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 10:11
                Przepraszam-w Pascalu nie ma "opisów"Nymfes,Avliotes,Liapades.Znajdziesz je
                w "googlach".Doudekanes=Doukades/czasem inna pisownia/."Podaję te miejsca
                jako "godne obejrzenia",ale...różne są "gusty"....przeczytasz-zadecydujesz!!
                • Gość: wera Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 18:44
                  flisvos-skoro mieszkasz na Korfu,to na pewno wiesz od kiedy
                  obowiązuje "letni"/sezonowy?/rozkład jazdy autobusów.Bardzo
                  proszę,napisz.Wybieramy się na "Twoją" wyspę i mamy zamiar zobaczyć wszystkie
                  ciekawe miejsca,o których piszesz/loja też/.Nie mamy prawa
                  jazdy.....Pozdrawiamy!!!
                  • Gość: loja Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 19:29
                    Znalazłam fajną "stronkę"-www.fototravel.info/ Zdjęcia,opisy/w języku
                    czeskim/i muzyka....Może się przyda tym,którzy będą na Korfu....
                  • flisvos Re: Top 10 - Korfu 20.04.07, 13:07
                    tu nie ma letniego i zimowego rozkladu jazdy, caly rok tak samo jezdza. mamy tu
                    dwie "korporacje" zielone-jezdza miedzy miastami(np z polnocy na poludnie
                    wyspy, i lacza stolice z wyspa) oraz niebieskie, ktore jezdza po miescie i
                    okolicznych miejscowosciach(cos ok 15km od stolicy), jak chcesz moge ci podac
                    jakies przykladowe trasy czy cos takiego, tylko napisz gdzie.
                    ps
                    w McDonalds, w stolicy, leza darmowe rozklady niebieskich i zielonych autobusow
                    (po angilesku)
    • flisvos Re: Top 10 - Korfu 20.04.07, 13:26
      tutaj zamiescilam kilkanascie zdjec z Kerkiry

fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,55801908.html
      pozdrawiam
      • Gość: wera Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 14:11
        Dziękuję bardzo-zdjęcia są śliczne...cieszymy się,że zobaczymy to wszystko
        i...więcej.Oczywiście zajrzymy do McDonaldsa i weżmiemy rozkład.Przejrzałam na
        różnych "forach" zamieszczone tam rozkłady,ale jeden mnie zdziwił i dlatego
        zapytałam o "sezonowe".Tekst w języku czeskim,ale na pewno zrozumiesz.Zajrzyj-
        www.kerkyra.cz/page25.htm Trasy zwiedzania wyspy znalazłam na
        www.korfuonline.com/fahrplan.htm Doskonała "mapka"-przypuszczamy,że przyda się
        nie tylko nam,ale i tym,którzy w ten sposób będą zwiedzać wyspę.Pozdrawiamy!!!
        • Gość: wera Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 14:51
          flisvos-mam jeszcze jedną prośbę.Jeżeli zajrzysz na ten "czeski" rozkład jazdy
          to spróbuj go z grubsza porównać z obecnym i "popraw" ceny biletów/napisz o
          ile,mniej więcej wzrosły/.Proszę,oczywiście,jeżeli nie sprawi Ci to
          kłopotu...Jeszcze co do rozkładu-chodzi mi o to,czy ilość kursów/np. do
          Paleokastrisy/jest ta sama.Jeszcze raz pozdrawiamy!!!
          • flisvos Re: Top 10 - Korfu 20.04.07, 19:50
            sprawdzalam tam czas oraz ilosc kursow jest taka sama, a jesli chodzi o ceny to
            nie mam pojecia jaki sa, na rozkladzi ich nie ma, ale mysle ze nie zmienily sie
            za bardzo:) wiem tylko ze normalny bilet po miescie kosztuja 0,75e; tylko uwaga
            w niebieskich autabusach nieraz sprzedaja w srodku a nieraz trzeba go kupic w
            kiosku.
            • Gość: wera Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 20:50
              Super,że tyle samo kursów.Ceny prawdopodobnie też wiele wyższe nie
              będą./tych "dalekobieżnych"/.No,a ceny "miejskich" też są dla nas ważne,bo nie
              wszystko da się zobaczyć "dochodząc".Jeżeli będę miała jeszcze pytania,to
              napiszę i poproszę o odpowiedź czy radę.Bardzo dziękujemy za powyższe!!!
              • flisvos Re: Top 10 - Korfu 20.04.07, 21:44
                nie ma za co:) pozdrawiam i mam nadzieje, ze spedzicie mile czas na Corfu:)
                • Gość: wera Re: Top 10 - Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 12:19
                  wyjeżdżamy 29.05. do Moraitiki/na 2 tyg/.Po powrocie odezwę się na
                  forum.Hasło:wróciliśmy z Korfu.Jeszcze raz dziękujemy!!!
    • Gość: camyk owoce morza IP: *.chello.pl 22.04.07, 14:59
      Dziękuję za propozycje dot. najciekawszych miejsc na Korfu (postaram się
      wszystkie zobaczyć), proszę o więcej. Może jest takie miejsce gdzie warto
      zobaczyć wrak statku, posnurkować, itp. ?

Byłbym wdzięczny za informację o tawernach na Korfu, nie nastawionych na masową
      obsługę turystyczną, gdzie można zjeść doskonale przygotowaną świeżą doradę i
      inne owoce morza.

Pozdrawiam serdecznie
      • Gość: wera Re: owoce morza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 18:03
        Przypuszczam,że odpowie Ci flisvos,bo być może Ona się orientuje.Ja dziękuję,że
        mogłam "dopiąć"się do Twojego postu.Pozdrawiamy!!!
      • flisvos Re: owoce morza 22.04.07, 21:41
        hmmm jesli chodzi o tawerny to trzeba uwazac bo 99% z nich ma mrozone jedzenie
        (tzn np kalamary sa mrozone, krewetki; rozmraza sie je i przygotowuje),
        niestety ceny w wiekszosci sa jak za swierze i oczywiscie kelner tez bedzie
        wciskal, ze dzis zlowione itp.
        jak dla ludzi z wyspy najlepsza rybna tawerna(rowniez z owocami morza) jest
        tawerna w Boukaris(ta mala wioska nad morzem, na poludniowym-wschodzie wyspy,
        pod Moraitika). polecam wszystkim, nawet jak mieszkacie na polnocy to i tak
        warto sie tam wybrac, jest po prostu doskonala. niektore z owocow mozna sobie
        wybrac z basenu, ktory jest posrodku restauracji, stoliki dochadza da samego
        morza, piekna atmosfera i cudowne zarcie!!!! ja uwielbiam tam jezdzic:)

nietstety jesli chodzi o jakeis inne to nie mam pojecia, bo jak na rybke to
        tylko tam.

a jesli chcialibyscie zjesc dobre greckie jedzenie to polecam tawerne w stolicy
        na Anemomilu(to dorga do Kanoni z wieloma tawernami i pieknym widokiem na morze
        i stary fort), ceny bardzo przystepne i jedzenie dobre.
        jesli stoisz tylem do morza to droga od lewej jest najlepsza:); mozna tam
        przyjemnie spedzic czas w cieniu drzew, a i sa place zabaw dla dzieci:)

to tyle jak sobie jeszcze cos przypomnie to napisze:)
        ps
        jesli chodzi o nurkowanie to nie pomoge, bo to nie moja dzialka:)
        • Gość: Rezydent z Korfu Re: owoce morza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 10:03
          Najlepsze owoce morza i świeże przede wszystkim w mojej ulubionej tawernie
          Toola miejscowość Agni na wschodnim wybrzeżu.Jadąc z Barbati w kierunku
          Kasioppi za hotelem Nissaki Beach(ok 1km zjazd w dół w kierunku
          morza.Niesamowity klimacik tawerna nad samym morzem.Drugie sprawdzone miejsce
          to Agios Stefanos wschodnie tawerna rybna w porcie.Rewelacja !!! Gorąco
          polecam.Co do miejsc wartych zwiedzenia to dopisał bym jeszcze najwyższy szczyt
          wyspy Panthokrator,wymarłą wioskę Perythię,Perulades,Afionas i całe wschodnie
          wybrzeze(wszystkie miejscowości).Pozdrawiam
          • Gość: loja Re: owoce morza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 12:54
            Czy Perulades to to samo co Peroulades,o którym pisałam w moim "poście"???Chyba
            tak??!!Pozdrawiam!!
            • Gość: Rezydent z Korfu Re: owoce morza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 16:39
              Jeżeli myślisz o tym koło Sidari to tak.Czasami upraszczam nazwy miejscowości
              za co przepraszam.
              • Gość: loja Re: owoce morza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 18:06
                Tak,koło Sidari...Za co przepraszasz??Przecież nic się nie stało.Domyśliłam
                się,że tak jest,ale wolałam się upewnić...Pozdrawiam!!!
        • Gość: camyk Re: owoce morza IP: *.chello.pl 24.04.07, 23:33
          Właśnie takich miejsc szukam, do których chętnie przychodzą "ludzie z wyspy" -
          piękne określenie;)

Z doświadczenia wiem, że jak w tawernie czy restauracji w większości siedzą
          mieszkańcy, to będzie smacznie i niedrogo.

Dziękuję za namiary, są dla mnie na tyle cenne, że poprawiłem literówki,
          wydrukowałem i skorzystam z Twoich ulubionych miejsc na 100%

Pozdrawiam,
          camyk
          • Gość: Rezydent z Korfu Re: owoce morza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 10:34
            Pisząc o wschodnim wybrzeżu miałem na myśli część od Ipssos po
            Kasioppi.Generalnie północna cześc wyspy(wszystko powyżej stolicy patrzac na
            mapę)jest zdecydowanie ciekawsza niż południe.Musisz koniecznie przejechać się
            drogą Bonda z Anokorakiany do Sokraki i Zygos.Przepiekna widokowo trasa jest
            też z Episkepsi do Ipssos czy z Makrades do Agios Georgios Pagi.Za Makrades w
            kierunku na Paleokastritsę miejsce widokowe Bella Vista.Można tez odwiedzić
            którąś z korfiańskich jaskiń ale trudno tam dotrzeć.Koniecznie trzeba wjechać
            wgłąb wyspy bo wioski oddalone od kurortów turystycznych są bardzo greckie-
            rewelacja.
            Pozdrawiam
            • camyk owoce morza i atrakcje Korfu 25.04.07, 11:19
              Dzięki Rezydencie z Korfu.
              Jeśli jaskinie o których wspominasz są przygotowane dla turystów którzy nie
              posiadają specjalistycznego sprzętu dla grotołazów, to proszę o instrukcję
              dojazdu.

Dzięki Waszym propozycjom cały drugi tydzień moich wakacji na wyspach greckich
              spędzę za kółkiem;)

Jutro rano start.

Pozdrawiam,
              camyk
              • Gość: Rezydent z Korfu Re: owoce morza i atrakcje Korfu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 14:01
                Sprzętu nie potrzebujesz.Jaskinia najbardziej dostępna jest w okolicy
                miejscowości Lafki patrzac na mape na północ od Panthokratora.Jak tam
                dojedziecsz to patrz na oznaczenia.Poprostu tapliczki z napisem Cave.
                Życzę udanych objazdów wyspy.Bedziesz pod wrażeniem,gwarantuje!!
                Pozdrawiam
                • Gość: wera Re: owoce morza i atrakcje Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 14:50
                  Pytanie do Rezydenta:Możemy wyjechać autobusem ze stolicy ok.10 do
                  Paleokastrisy.Ok.19.30 musimy być znów z powrotem,bo o tej godz.wyjeżdża
                  ostatni autobus do Moraitiki.Jak pogodzić Klasztor,Lakones/Bella Vista/i
                  Angelokastro mając tylko tyle czasu???Jeżeli możesz-podpowiedz-prosimy.A może
                  flisvos nam pomoże?Również prosimy!!
                  • Gość: Rezydent z Korfu Re: owoce morza i atrakcje Korfu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 16:29
                    Czasu starczy spokojnie.Jak bedziecie na Bella Viście to zastanówcie sie czy
                    robic(czasowo) Angelo Castro.Widok podobny a reszta nieszczególna.Możecie też w
                    Paleokastritsy wypożyczyć skuter i wtedy wszystko zwiedzicie a czasu jeszcze
                    dużo zostanie np. na nurkowanie.Można też wynajać rower ale podjazd na BV dla
                    wytrawnych górali :):)
                    Pozdrawiam
                    • Gość: wera Re: owoce morza i atrakcje Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 16:37
                      Bardzo dziękuję-na pewno skorzystamy z Twojej rady!!!Angelokastro wygląda na
                      zdjęciach ciekawie,ale skoro sugerujesz,że widok z Bella V.
                      podobny.....Pozdrawiamy!!
          • flisvos Re: owoce morza 25.04.07, 16:46
            literowki to moja specjalnosc:) sorki, zawsze jak szybko klikam to tak
            wychodzi:)
            pozrawiam z dzis nieco mniej slonecznego Corfu
    • camyk Re: Top 10 - Korfu 14.05.07, 22:27
      W tydzień objechałem dość dokładnie Korfu. Moje Top 10:
      1. Paleokastritsa (groty i widoki z góry klasztornej).
      2. Droga z Zigos do Episkopi.
      3. Miasto Kerkira (starówka, forty).
      4. Achilleon (Pałac z tarasami cesarzowej Sissi).
      5. Moni Pantokrator i powrót przy opuszczonej wiosce Perythia drogą
      kamienistą tylko dla samochodów terenowych.
      6. Punkt widokowy Bella Vista.
      7. Pelekas z punktem widokowym Kaiser's Throne
      8. AngeloKastro - Krini (aktualnie zamknięte - trwają prace remontowe).
      9. Kassiopi.
      10. Kouloura.

Potwierdzam i polecam doskonałe, świeże ryby w tavernie Spiros Kardis w
      miejscowości Boukari a także tavernę Toula's w Agni z obsługą na dość wysokim
      poziomie. Natomiast w Agios Stefanos w tawernie rybnej w porcie podano suchą
      doradę (domyślam się że została rozmrożona).

WRAŻENIA - Spodziewałem się luksusu, zobaczyłem wyspę której lata świetności
      dawno minęły. Port lotniczy przypomina warszawską Etiudę. W Agios Gordios przy
      plaży widziałem opuszczone, rozsypujące się domy. Grek u którego mieszkałem
      powiedział, że z roku na rok przyjeżdża na wyspę coraz mniej turystów. W Sidari
      i Kavos z pewnością dobrze się poczują bywalcy Sopotu i Zakopanego bo do Ibizy
      tej miejscowości daleko;)

Zdjęcia na www.voulgaris.eu/corfu.html
      • Gość: reuptake Re: Top 10 - Korfu IP: *.acn.waw.pl 15.05.07, 19:14
        masz może jakieś rekomendację co do tego, gdzie się zatrzymać? szukam
        apartamentów bez wyżywienia.
        • camyk Re: Top 10 - Korfu 15.05.07, 22:55
          zatrzymałem się w Dinas Paradise
          www.voulgaris.eu/corfu/P5083467.JPG
          www.voulgaris.eu/corfu/P5083470.JPG
          www.voulgaris.eu/corfu/P5083430.JPG
          www.dinasparadise.gr/photogallery.htm
          Głównym atutem przy wyborze tego miejsca był niesamowity widok z balkonu na
          Agios Gordios i zachody słońca. Duże pokoje.
          Wyposażenie i umeblowanie kuchni pokoju nr 9 na samej górze niestety dość
          stare. Zbyt mały telewizor. Stare, podpisane ręczniki. Śmieszna, plastikowa
          szafka z małym lusterkiem w łazience - chyba z lat 50tych.

Od 3 - 10 maja w całym obiekcie zajęty był jeszcze jeden pokój przez parę
          sympatycznych młodych Niemców. Podobno w pełni sezonu wakacyjnego też są wolne
          pokoje.

Właściciele bardzo rozmowni.
          Cenę ze strony internetowej można ostro negocjować.

Poszukując miejsc w greckich domatiach zawsze ważne jest dla mnie wysokie
          położenie mieszkania z panoramicznym widokiem na wodę i góry. Na Korfu drugim
          ciekawym miejscem do zamieszkania jest Paleokastritsa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka