Dodaj do ulubionych

thassos czy kreta - sierpień

02.05.07, 16:15
hej,
są wśród Was osoby, które były na obu wyspach i moga doradzić którą wybrać?
a nawet jak nie były, to może mogą doradzić?
dzięki :)
Obserwuj wątek
    • Gość: pyza Re: thassos czy kreta - sierpień IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 17:04
      Bylam z rodzinka i na tahassos i na krecie.Ja polecam krete szczegolnie
      niedaleko chani.Thassos to malenka wysepka gdzie jest mnostwo drzew oliwnych na
      ktore skacza kozy.Jest tak spokojnie ze az nudno.Ja lubie bloga cisze ale ta na
      thassos doslownie mnie przygnebiala.Natomiast kreta to zupelnie inna bajka.Jest
      wesolo ciagle cos sie dzieje.Mozna odpoczac w ciszy mozna tez
      zabalowac.Oczywiscie to jest moje zdanie.Ja bezwzglednie polecam krete ale moga
      byc inne opinie.
      • ewcol2 Re: thassos czy kreta - sierpień 02.05.07, 17:19
        no właśnie odniosłam dokładnie takie samo wrażenie jak Ty o thassos czytając
        foldery. chciałam jednak dowiedzieć się od kogoś kto tam był
        zależy mi, żeby trochę odpocząć w spokoju i ciszy, ale znając siebie to po
        dwóch dniach zacznie mnie nosić.
        a czy możesz polecić mi biuro podróży, z którym wybrałaś się na kretę?
        pozdrawiam.
        • Gość: d.biel Re: thassos czy kreta - sierpień IP: *.chello.pl 02.05.07, 17:53
          To zalezy czego szukasz. Kreta jest piekna, w porównaniu z Thassos ogromna.
          Daje wiele możliwości spędzenia czasu. Przy tym bardzo różnorodna. Nie byłam
          jeszcze na Thassos, lecę za miesiąc i już nie mogę sie doczekać. Lecimy z
          naszymi dwoma małymi córkami, więc to trochę determinuje nasz wybór. Ale sporo
          czytałam o tej małej wyspie i wiem, że można ciekawie spędzić tam czas. Jest
          troche zabytków na samej wyspie, a i do lądu blisko. W programie mamy
          zwiedzanie KAvali i Philippi. A to cały dzień. Chciałabym tez pojechać do
          Salonik.
          No a jakie plaże..... piękne poprostu. Znalazłam taki fotoreportaż:
          www.thassos.foto.xip.pl/ POkazuje, jak można sobie fajnie zorganizować
          czas na takiej wysepce.
          Jak będzie faktycznie okaże się już w czerwcu:)
          POzdrawiam i życzę super wakacji
          Dominika

• ewcol2 Re: thassos czy kreta - sierpień 02.05.07, 18:08
            bardzo fajna stronka :) super, że ludziom chce się je robić.
            życzę więc udanego wypoczynku i daj proszę znać tu na forum jak było :)
            • Gość: d.biel Re: thassos czy kreta - sierpień IP: *.chello.pl 02.05.07, 19:05
              Dziękuję i oczywiście podzielę się wrażeniami:)
              A jeśli spodobała Ci się stronka to mogę podrzucić jeszcze kilka:
              mytravels.pl/forum/thema.php?board=0&thema=2
              www.foxysislandwalks.com/Thassoshiking.htm
              www.avrside.fr.pl/Thassos/index.html
              Też sporo wrażeń i pięknych zdięć.
    • Gość: Bogna Re: thassos czy kreta - sierpień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 23:58
      zdecydowanie kreta lepsza To duza wyspa i jest sporo do zwiedzania Thassos
      malutka Sliczna Troche z naszych lat 70-tych Tubylcy wg mnie sredni, Ja bylam w
      limenaria 36 km od thassos Tam nie ma co robic w ogole 2 tyg dla mnie to byla
      meka natomiast Kreta ma wiele do zaoferowania tyle ze zalezy kto czego
      oczekuje :) Polecam wycieczke na elafonisi:) piekna sprawa:)
    • pietnacha40 Re: thassos czy kreta - sierpień 03.05.07, 00:18
      Byłam na obu. Kreta lepsza,ale i na Thassos się nie nudziłam.Jednak zdecydowanie
      Kreta,okolice Chanii,ale i Matala mi się podobała,a raczej jej okolice.
      • ewcol2 Re: thassos czy kreta - sierpień 03.05.07, 09:08
        przekonałyście mnie do Krety :)
        chce odpocząć w ciszy, ale przez dwa dni. potem powłóczyć się, pozwiedzać,
        potańczyć itp. ;)
        jeśli macie jakieś sprawdzone biura podróży to będę wdzięczna.
        spradzałam już scan holiday i tego typu znane biura, ale może macie na jakieś
        mało znane i solidne, bo one możeliwe są jeszcze tańsze.
        miłego dnia!
        • pietnacha40 Re: thassos czy kreta - sierpień 03.05.07, 09:58
          Ja byłam dwa razy z Itaką ,raz z Triadą. Zdecydowanie Itaka.Zawsze wybieram małe
          hotele,prowadzone przez greckie rodziny,bez posiłków.Jeszcze się nie
          zawiodłam.Jeśli jednak chcesz duży hotel z posiłkami,to droższe biura typu
          Neckermann czy Skan mają o wiele lepszą ofertę,a ceny podobne do Itaki.
          Zawsze i wszędzie polecać bedę hotel Peli w Kissamos.Nie wiem tylko jak tam z
          dyskotekami w mieście ;)
          • ewcol2 Re: thassos czy kreta - sierpień 03.05.07, 10:17
            to najwyżej będziemy tańczyć na ulicach ;)
            a napisz mi jeszcze proszę - jeśli wybierasz zawsze pobyt bez posiłków, to czy
            znaczy jedzenie jest w znośnych cenach? pełno tam turystów, którzy pewnie
            zawyżają ceny.
            do tej pory myślałam o wykupienie posiłków, ale jeśli tarfiłoby się pokój
            hotelowy z czymś na kształt kuchenki, to dlaczego nie na własną rękę :) Czy
            takie warunki są w tym hotelu Kissamos?
            dziękuję :)
            • pietnacha40 Re: thassos czy kreta - sierpień 03.05.07, 11:50
              W Peli była jedynie lodówka,za to na Thassos mała wyposażona kuchenka w
              pokoju.Żeby miec kuchnię,trzeba by poszukać apartamentu.Co do cen.Można jeść
              tanio.Ja średnio za kolację z winem i piwem dla dwóch osób płaciłam w tawernie
              25E.Można i taniej.Nie wiem czy do Kissamos taka opcja dotarła,ale w Matali w
              zeszłym roku można było wykupić "menu". Całość od 4E,a w skład wchodziła jakaś
              sałatka,danie główne i szklaneczka wina.Nie lubię jeść w hotelach,bo nie mam
              wyboru i jestem przywiązana do godzin posiłków.
              • Gość: d.biel Re: thassos czy kreta - sierpień IP: *.chello.pl 03.05.07, 14:12
                My zdecydowaliśmy się na podobne rozwiązanie, mianowicie wzieliśmy pokój
                jedynie ze sniadaniami. Na Rodos, ze względu na dzieciaki, wybraliśmy opcję
                all. I to chyba był nasz pierwszy i ostatni raz. Bo jedzonko na wyspach jest
                tanie i bardzo smaczne, a w hotelach zazwyczaj monotonne. Zobaczymy jak się to
                w praktyce sprawdzi, bo inaczej jest gdy się jest we dwoje, a inaczej gdy we
                czwórke.
                • bestyika Re: thassos 04.05.07, 14:41
                  hej,
                  kiedy wylatujecie na thassos? my 18.06 z W-wy.
                  jeśli masz jeszcze jakieś fajne linki to śmoało wklejaj:)
                  pozdrawiam i życzę nam udanych wakacji:)
                  pozdr
                  kasia
                  • d.biel Re: thassos 04.05.07, 18:17
                    My lecimy 4.06 z Krakowa. Dziękuję za zyczenia:) Tobie również życzę
                    niezapomnianych wakacji. A co do ciekawych linków o wyspie to chetnie jeszcze
                    kilkoma sie podzielę:
                    www.thassos-island.gr/
                    thasos.netfirms.com/
                    www.gothassos.com/photos/Aliki/aliki_24.html
                    pawelzysk.w.interia.pl/thasos.htm
                    grecja.home.pl/galerie/egejskie/thassos_kalirachis.htm
                    www.greekisland.co.uk/thassos/thassos.htm
                    Mam nadzieję, że jeszcze komuś się przydadzą.
                    • bestyika Re: thassos 04.05.07, 22:02
                      witaj,
                      jak długi pobyt zaplanowaliście (pytam, bo może zdążysz wrócić przed naszym
                      wyjazdem i podzielisz się wrażeniami)? my też jedziemy z małym dzieckiem (1,5
                      roku) ale zdecydowaliśmy się na Astris...
                      chciałam jeszcze zapytać czy masz może link do aktualnego rozkładu jazdy
                      autobusów (zdaje się, że kiedyś wklejałaś go gdzieś tu....)
                      pozdr
                      kasia
                      • Gość: d.biel Re: thassos IP: *.chello.pl 05.05.07, 08:49
                        Jedziemy na 2 tygodnie, więc spowrotem będziemy 18.06. Jeśli wszystko pójdzie
                        dobrze to w godzinach przedpołudniowych. POstaram sie cos skrobnac na goraco z
                        wyspy:)
                        A co do rozkładu autobusów, to musze poszperać czy go już uaktualnili i jak
                        znajde to wkleje:)
                        POzdrawiam
                        Dominika
                      • Gość: d.biel Re: thassos IP: *.chello.pl 05.05.07, 10:37
                        Znalazlam ten rozklad jazdy, ale jest tylko wzmianka, ze obowiązuje od czerwca
                        2003. Więc spodziewam sie, że może miejscowy jednak nieco się różnić. Ale o tym
                        przekonam się na miejscu:)
                        tutaj link: www.thassos-island.gr/ind/bus.htm
                        pozdr
                        Dominika
                        • bestyika Re: thassos 05.05.07, 16:10
                          o właśnie o to mi chodziło - dzięki! nawet jak się trochę różni to wiadomo
                          czego można się spodziewać...
                          mam jeszcze takie prywatne pytanko - w jakim wieku są twoje córeczki i czy
                          jakoś specjalnie przygotowujecie się do wyjazdu ze względu na dzieci?
                          moja mała będzie miała 1,5 roku, więc trochę akcesoriów będę musiała zabrać,
                          choć my tylko na tydz jedziemy...
                          pozdr
                          kasia
                          • Gość: d.biel Re: thassos IP: *.chello.pl 05.05.07, 17:00
                            Nasze dziewczynki mają 5 lat i 1,5.
                            Co do przygotowań, to przynam się, że już zaczynam dostawać słynnej gorączki
                            podróżnej;) Ale w tamtym roku miałam to samo, bo sami to pakowaliśmy się w
                            kilka godzin, ale z dziećmi to zupełnie inna bajka..... Ja planuję zabrać
                            trochę pampersów, bo jednak tam są droższe. POdkladkę na muszlę, bo nocnik
                            zajmuje dużo miejsca. Zabawki do piasku i wody (wiaderko, foremki, łopatki,
                            kólko do pływania, motylki, materac zakupiony w tamtym roku na Rodos). Wiem, że
                            można kupić wszystko na miejscu, ale co potem z tym robić? Na pewno weźmiemy
                            też takie rozpuszczalne herbatki. Mała je lubi a będą urozmaiceniem dla wody i
                            soków, które kupimy na miejscu. Serki i desery kupować będziemy na wyspie. Nie
                            powinno być z tym problemu. Aaaaa i jeszcze biore mały czajniczek elektryczny.
                            taki na dwie szklanki. Bo ja lubię ciepłą herbatkę, nawet latem, a ta w hotelu
                            mi nie smakowała jakoś. A my mamy pokój a nie apartament z aneksem kuchennym.
                            No i wezmę jakis przewodnik, zeby miec na miejscu czym sie podeprzec w
                            planowaniu wycieczek. Bo pamięć zawodna. A pewnie i tak coś kupim, może
                            dostaniemy, bo Taurus pisał,że są takie darmowe foldry z przewodnikiem i to
                            bardzo dobrym.
                            Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie odpowiem. A gdyby było coś na czym
                            bardzo Ci zależy żeby sprawdzić na miejscu (na wyspie) przed Twoim wyjazdem to
                            pisz. Jeśli będę w stanie to zerknę i napisze na forum:)
                            Pozdrawiam
                            Dominika

• bestyika Re: thassos 05.05.07, 19:19
                              my z naszą córeczką nie byliśmy jeszcze nigdy na zagranicznych wakacjach, więc
                              wszystkie twoje sugestie są cenne:)
                              też chcę zabrać trochę pampersów, choć myślę, że i tak będzie trzeba dokupić
                              zwłaszcza, że mała, jeszcze nie komunikuje o swoich potrzebach...chcę też wziąć
                              nocnik o ile się zmieści (w ikei widziałam takie malutkie).
                              z jedzenia to kilka słoików obiadowych na wszelki wypadek gdyby jej coś nie
                              smakowało, bo generalnie to bardzo chętnie podjada z naszych talerzy...
                              w kwestii zabawek to na pewno tak jak pisałaś to co w piachu niezbędne:) do
                              wody nic nie mamy więc kupimy na miejscu, bo myślę, że takich akcesoriów jest
                              wszędzie w bród (nawet na takim zadupiu jak Astris – bo tam się wybieramy).
                              Przede wszystkim jednak zaopatrzyliśmy się w dobre nosidło ze stelażem, żeby
                              móc się swobodnie poruszać....nie mam tylko jasnej informacji jak można
                              przewieźć takową rzecz (możliwe, że normalnie na pokładzie samolotu).
                              Zastanawiałam się też nad zabraniem małego wózka, zwłaszcza, że wylatujemy o 5,
                              więc pół nocy spędzimy na lotnisku. Ale chyba dam sobie spokój z tym, bo za
                              dużo już tych bagaży by było...
                              A jak wy sobie radziliście w zeszłym roku z czterolatką i półrocznym bobasem?
                              Nie mieliście nadbagażu? Jakimi liniami lecieliście?
                              Pozdr
                              kasia
                              • Gość: d.biel Re: thassos IP: *.chello.pl 05.05.07, 20:12
                                Wiesz, jakoś z nadbagazem nie mieliśmy żadnego problemu. Lecieliśmy greckimi
                                liniami Aegan. Zabraliśmy wszystko do walizki i duuuużej torby. Mieliśmy też
                                wózek - parasolke. W tym roku też bierzemy. Niezły pomysł z tym nosidłem, tylko
                                nasza mała woli chodzić z siostra na nóżkach i czasem jest kłopot żeby ją do
                                wózka zagnać.
                                Zabawek do wody jest moc, więc na pewno coś znajdziecie. Nawet predzej niż tu,
                                bo wiem, ze nawet w hurtowniach jeszcze nie ma (koleżanka prowadzi sklep z
                                artykułami dla dzieci).
                                A wózek na pewno Ci się przyda,jeśli wylatujecie o takiej porze. Nasza Marysia,
                                ta mała, w ubiegłym roku spała w wózku cały czas, który spędziliśmy na
                                lotnisku. Wylatywaliśmy wczesnym rankiem. O 4 wyjechaliśmy z domu. A potem cały
                                lot siedziała z noskiem w oknie i patrzyła co się dzieje. Zasnęła gdy
                                wylądowaliśmy:) W drodze powrotnej bylo dokładnie odwrotnie. Zasnęła jak
                                startowaliśmy i obudziła się na Balicach.
                                Przyznam, że nie było z nimi żadnego problemu na Rodos. Starsza córka
                                najchętniej spędzała czas w brodziku i basenie. Wieczorami bawiła się z
                                dzieciakami do późnej nocy. Była spora ekipa Polaków, większość rodzin z
                                dziećmi. Miały więc towarzystwo i nie nudziły się. A maleńka..... bawiła sie z
                                tatą pod parasolem na kocu lub leżaku, troche w wodzie a południowe drzemki
                                odbywala w klimatyzowanym pokoju hotelowym. Nie było żadnych problemów z
                                poruszaniem się po wyspie. Sporo jeździliśmy też autobusami, choć mieliśmy
                                przykry wypadek.... Wsiedliśmy w Faliraki do autobusu, włożylismy wózek do
                                bagażnika i ruszyliśmy do Rodos. A na miejscu zdziwienie.... Wózka w bagażniku
                                nie było. Wypadł po drodze.... Na szczęście nic mu się nie stało i kierowca
                                następnego autobusu poprostu go przywiózł:) Odetchneliśmy z ulgą.
                                Generalnie to były cudowne wakacje. I te na pewno też takie będą:)
                                Wasze na pewno też.
                                Pozdr
                                Dominika

• bestyika Re: thassos 07.05.07, 12:53
                                  Oj odbiegłyśmy od tematu wątku:)
                                  Przekonałaś mnie żeby jednak wziąć wózek – chodzi zwłaszcza o
                                  lotnisko...rozumiem, że w samolocie był dobrze traktowany i nie odniósł żadnych
                                  obrażeń...bo czytałam, że różnie z tym bywa....
                                  Powiedz mi jeszcze, czy na rodos musieliście używać jakiś wtyczek do kontaktów
                                  odstraszających komary, czy masz jakieś sprawdzone środki na owady?

Pozdr
                                  kasia
                                  • Gość: d.biel Re: thassos IP: *.chello.pl 07.05.07, 17:37
                                    Na Rodos kompletnie nie było z komarami problemów. Dziewczynki może mialy jeden
                                    czy dwa ślady ugryzienia ale po posmarowaniu Fenistilem wszystko znikneło. W
                                    pokoju nie stosowaliśmy zadnego odstraszacza, ale chyba w tym roku w coś się
                                    zaopatrze. Szczególnie, ze właśnie się dowiedziałam, że na Thassos jest sporo
                                    pszczół. Może jest coś co je odstarsza, bo wole nie myśleć co by się działo po
                                    pogryzieniu przez nie.....
                                    pozdr
                                    Dominika
                                  • Gość: d.biel Re: thassos IP: *.chello.pl 09.05.07, 20:04
                                    Kasiu, obawiam się, że nie zdam relacji przed Twoim wyjazdem, gdyż odwołano
                                    nasz lot 4.06 i zgodziliśmy się na wyjazd od 18.06. Będziemy zatem odpoczywać w
                                    tym samym czasie na wyspie:)
                                    Mam nadzieję.
                                    Pozdrawiam
                                    Dominika
                                    • bestyika Re: thassos 10.05.07, 08:28
                                      no właśnie przeczytałam już to na wcześniejszym wątku...ale ja się cieszę, bo
                                      napewno się spotkamy:)
                                      pozdr
                                      kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka