Dodaj do ulubionych

Leptokaria

IP: *.ilim.poznan.pl 09.07.03, 08:30
Witam szanownych forumowiczów.
Mam pytanie odnosnie Leptokarii, jak tam naprawdę jest???
W Grecji byłem już dwukrotnie ale na wyspach Korfu, Krecie, nie miałem dotąd
okazji zwiedzania ani pobytu na kontynencie, dlatego jestem trochę nieufny
(tym bardziej że spotkałem się z kilkoma opiniami iz na Riwerze Olimpijskiej
a w szczególności w okolicach Parali spotkac mozna gromady naszych rodaków,
jest brudno, drogo i przodują sklepy z futrami - jednym słowem nic z klimatu
prawdziwej Grecji) wiem że te opinie moga byc przesadzone, tak wiec prosze o
obiektywne wypowiedzi na temat Riwiery Olimpijskiej a w szczególnosci
Leptokarii. Z góry bardzo dziekuje za wszelkie informacje, pozwolą mi one
zdecydować czy warto tam jechać.
PS. Przyznam szczerze że kusi mnie wycieczka do Meteorów, Aten, Olimp itp, ;-)
pozdrawiam
Oundle
Obserwuj wątek
    • Gość: Dorota Re: Leptokaria IP: kragin:* / 192.168.1.* 09.07.03, 14:34
      Podaj maila, prześle ci maila, w ktorym pisalam o Leptokarii znajomym.
      • Gość: oundle Re: Leptokaria IP: *.ilim.poznan.pl 09.07.03, 15:35
        Dzieki

moje namiary oundle@wp.pl
        • Gość: Bebiak Re: Leptokaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.03, 01:40
          Czy ja też mogę do Ciebie napisać? Byłam już w Helladzie 14 razy i myślę, że
          kilka cennych uwag mogę Ci przekazać. Ale oczywiście jeśli chcesz.
          Pozdrowionka:)
          • Gość: Oundle Re: Leptokaria IP: *.ilim.poznan.pl 10.07.03, 07:41
            Oczywiście że chcę,
            czym więcej informacji tym lepiej.
            dziękuje bardzo i pozdrawiam
            Oundle
      • Gość: Bożena Re: Leptokaria IP: *.crowley.pl 23.07.03, 15:14
        MAm prosbe do Doroty, jesli mozesz przeslij mi tez jakies informacje na temat
        Leptokarii. Wybieram sie tam 9.08 i chcialabym cos niecos wiedziec na jej temat
        Mój mail: corsa76@poczta.onet.pl
    • kamcias_sz Re: Leptokaria 11.07.03, 07:12
      ja równiez wybieram się do leptokarii ze Scan Holiday. bede mieszkała w hotelu
      Olimpia Bay. Czy moze ktos go widział, albo cos o nim wie. Poza tym jak tam
      jest. Równiez prosze o jakies info :0)
      • Gość: uldzia Re: Leptokaria IP: *.dami.pl 11.07.03, 14:30
        Witam

Wróciłam 20 czerwca właśnie Leptokari i akurat mieszkałam w hotelu Olympian
        Bay.Hotel rewelacyjny,czysty i wogóle surer.Jak chcesz coś więcej wiedzieć na
        ten temat to pytaj.

Bardzo polecam wycieczkę na Meteory.Widoki wspaniałe.

Pozdrawiam
        • kamcias_sz hotel Olimpia Bay 14.07.03, 08:37
          Bardzo prosze o informacje co do klimatyzacji w tym hotelu, basenow, czy
          naprawde sa w pokojach lodowki. Oj juz sie nie moge doczekac na wyjazd, ale
          jeszcze prawie miesiac. Prosze o kontakt i dziekuje za wszelkie info.
          • Gość: uldzia Re: hotel Olimpia Bay IP: *.dami.pl 14.07.03, 22:34
            kamcias_sz napisała:

> Bardzo prosze o informacje co do klimatyzacji w tym hotelu, basenow, czy
            > naprawde sa w pokojach lodowki. Oj juz sie nie moge doczekac na wyjazd, ale
            > jeszcze prawie miesiac. Prosze o kontakt i dziekuje za wszelkie info.

Klimatyzacja jest w każdym pokoju wliczona już w cenę.Baseny są cztery: jeden
            większy i trzy mniejsze,w tym jeden dla dzieci.W pokojach naprawdę są
            lodówki.Ręczniki są wymieniane codziennie a pościel co drugi dzień.

Co do wycieczek to jest 2 dniowa do Aten,nie wiem jak jest,bo nie jechaliśmy na
            nią bo byliśmy z dzieckiem.Druga jest na Meteory,koniecznie trzeba to
            zobaczyć!!!!Trzecia na Olimp.Tam nie jechaliśmy z wycieczką tylko
            wypożyczyliśmy sobie samochód na cały dzień i pojechaliśmy sami.Bardziej się
            opłacało a poza tym pojezdziliśmy sobie jeszcze gdzie indziej.

Co do wycieczek to w Leptokarii w biurach podróży (jest ich tam kilka) można
            sobie wykupić np.wycieczkę na wyspę Skiatos.Nasi znajomi byli na tej wycieczce
            i wrócili bardzo zadowoleni.Można też sobie wykupić imprezę na wieczór
            grecki,też bardzo sobie chwalili.My niestety nie mogliśmy sobie na to pozwolić
            ze względu na małe dziecko.

nad morze idzie się ok.2 min.Jest bardzo blisko.Do Leptokarii jest kawałek
            ok.30-45 min.Bardzo przyjemne miasteczko.Jak będziecie chcieli iść na gyrosa to
            polecam tawerne za torami kolejowymi idzie się w lewo i zaraz tam jest.W środku
            schodzi się w dół i jest cała w drewnie.Kelnerami są tam Polacy i jest bardzo
            przyjemnie a co najważniejsze to jedzenie jest doskonałe.

Myślę,że będzie się wam tam podobało.My wróciliśmy bardzo zadowoleni.

Jak macie jeszcze jakieś pytania to wam odpowiem.
            • kamcias_sz hotel Olimpia Bay 15.07.03, 08:36
              a czy klimatyzacja działa przez cały dzień.
              a poza tym ile kosztuje wypożyczenie samochodu i jakie potrzeba miec dokumenty
              aby to zrealizować. ja jade tam dopiero 22 sierpnia, a juz nie moge sie
              doczekac. dziekuje za opis. juz jestem troche spokojniejsza, bo cena niezbyt
              niska, ale jak widze to chyba nie wyrzucone. przynajmniej maz mnie nie
              przechrzci za wydatki na urlop ;)
              jeszcze raz dziekuje za info
              • Gość: uldzia Re: hotel Olimpia Bay IP: *.dami.pl 15.07.03, 22:08
                kamcias_sz napisała:

> a czy klimatyzacja działa przez cały dzień.
                > a poza tym ile kosztuje wypożyczenie samochodu i jakie potrzeba miec
                dokumenty
                > aby to zrealizować. ja jade tam dopiero 22 sierpnia, a juz nie moge sie
                > doczekac. dziekuje za opis. juz jestem troche spokojniejsza, bo cena niezbyt
                > niska, ale jak widze to chyba nie wyrzucone. przynajmniej maz mnie nie
                > przechrzci za wydatki na urlop ;)
                > jeszcze raz dziekuje za info

Klimatyzacja na początku działała w określonych porach.Pózniej jak zaczęły się
                upały to była włączona przez cały dzień.
                My wypożyczaliśmy samochód przy hotelu.Za fiata punto płaciliśmy 50 euro za 24
                godz.+ do tego nasza benzyna.Auto ma się od samego rana do rana dnia
                następnego.Wypożyczyliśmy też sobie jeepa i za niego zapłaciliśmy 90 euro.W
                Leptokarii też są wypożyczalnie i tam podobno jest taniej.Nam nie sprawdzali
                nawet czy mamy prawo jazdy,pokazaliśmy tylko paszport.
                Jak wypożyczycie sobie auto po polecam wam fajną knajpkę Aqua Nova.Z hotelu
                jedzie się w prawo i cały czas prosto po prawej stronie nad samym morzem.Może
                nie jest najtańsza,ale naprawdę jest super zrobiona.
                My byliśmy z wczasów bardzo zadowoleni,ale są różne gusta.

Pozdrawiam
        • vetigota Re: Leptokaria 15.07.03, 15:18
          właśnie się tam wybieram proszę o więcej informacji na mojego emaila
    • Gość: l.m. Re: Leptokaria IP: 212.244.185.* 14.07.03, 10:43
      Czy ja równiez moglbym prosic o garsc informacji na temat Leptokarii, Riwiery
      Opimpijskiej lub Grecji ogólnie. Pod koniec sierpnia wraz z żoną wybieramy się
      do Leptokarii. Mo adres: marciniukleszek@poczta.onet.pl. Z góry dziekuję!
      • kamcias_sz wyjazd 14.07.03, 11:21
        moze bedziemy tam przebywac razem. ja lece 22.08 ze scan Holiday do leptokarii.
        ciekawe czy beda osoby lecace w tym samym terminie. moze wspolne wycieczki i
        zwiedzanie zabytkow. udanego urlopu i oby byla pogoda ;)
    • Gość: jekosz Re: Leptokaria IP: 195.20.110.* 15.07.03, 09:57
      Leptokaria nie ma w sobie greckiego klimatu. Otoczony gromadą Polaków, Czechów,
      Rumunów i Węgrów czułem się niczym nad naszym Bałtykiem. Do tego obowiązującym
      językiem w sporej ilości sklepów i knajpek był... czeski!
      Miejscowość sama w sobie jest mało ciekawa do zwiedzania - ot współczesne
      nadmorskie miasteczko. Dla amatorów rozrywki na pewno będzie to dobre miejsce -
      sporo knajpek, małych dyskotek, sklepów. Z wycieczek fakultatywnych mogę
      polecić Skhiatos i Meteory. Choć te ostatnie lepiej zwiedzać samemu, wynajmując
      w cztery osoby samochód. Jest taniej i więcej można zobaczyć. Stanowczo
      odradzam jednodniową wycieczkę do Aten. Nasz autokar miał odjeżdżać o 5 rano,
      przyjechał dopiero o 7. Na miejscu byliśmy około 12.00 a powrót miał być już o
      17.00. Na szczęście wycieczkowicze wykłócili się z organizatorami i zostaliśmy
      w Atenach dłużej o te dwie godziny spóżnienia. Do Aten jest ponad 400km i
      trzeba liczyć ok. 4,5 godziny jazdy w jedną stronę. Już lepiej skorzystać z
      wycieczki dwudniowej - gdy ja byłem w Leptokarii, takiej możliwości niestety
      nie było. Saloniki mnie rozczarowały, bardziej zadowoleni byli uczestnicy
      wycieczki do aquaparku. Osobiście polecam Delfy. Fakt, że jedzie się około 3-4
      godzin w jedną stronę. Natomiast widoki podczas jazdy górskimi serpentynami są
      niezapomniane.
      Mieszkaliśmy w apartamentach typu Zeus (organizator - Tramp Travel). Nieprawdą
      jest, że są one 300-600m od morza. Trzeba było iść na plażę dobre 10 minut.
      Jak za taką cenę (13 dni za 500 zł w czerwcu), warunki były przyzwoite - pokój
      2-osobowy z aneksem kuchennym i łazienką + wspólny z innymi pokojami taras.
      Hotel położony w spokojnej uliczce, niedaleko sklepiki. Uwaga - ceny w sklepach
      mogą się różnić nawet 30%! Dlatego po paru dniach kupowaliśmy pieczywo w jednym
      sklepie, soki w kolejnym, a nabiał jeszcze gdzie indziej. Warto przez pierwsze
      dwa dni rozejrzeć się co gdzie kosztuje.

Plaża w Leptokarii jest piaszczysto-żwirowa czyli jak na Grecję kontynentalną
      całkiem niezła. Ceny - niższe niż w innych regionach, co może tłumaczyć zalew
      turystów z naszej części Europy. Generalnie z wakacji jestem zadowolony, choć
      czuję niedosyt greckich klimatów.

Pozdrawiam
      Jekosz
      • Gość: Johny Re: Leptokaria IP: hpcache:* 15.07.03, 13:33
        Co do plaży - w Leptokarii akurat jest najgorsza z całej Riwiery- wąska przy
        brzegu kamienista a dalej piaszczysta z dużą ilością kamieni. Ale niektórzy
        chwalili sobie kamienie bo przynajmniej się nie pobrudzili piachem.
        Zdecydowanie lepsze plaże są np. w Olimpic Beach. W Leptokarii byłem raptem 2
        godziny - miasteczko typowe dla Riwiery bez greckich klimatów. Ale jeśli
        nastawiasz się na wycieczki to jest to dobra baza wypadowa - jest tam stacja
        kolejowa - można pojechać i do Aten i do Salonik (kolej jest tańsza i szybsza
        niż autobusy). Koniecznie trzeba zobaczyć Meteory, a jeśli masz możliwość to
        jedź też do Aten, ale nie na 1 dzień. Na Olimpie nie ma wiele ciekawego - choć
        spacer do wodospadu Zeusa urokliwy. Ponoć Skiatos jest też piękne - my nie
        byliśmy, przez wzgląd na dziecko.
    • Gość: Agnieszka Re: Leptokaria IP: *.com.pl 15.07.03, 21:29
      Witam!!

Rzeczywiście jask ktoś już był na Korfu czy Krecie to Riwiera wyda się
      nieciekawa. Lecz uważamj,ze raz w zyciu warto być na Rwierze, właśnie ze
      wzglęu na możliwość skorzystania z wycieczek do Meteorów czy na Olimp.
      Leptokaria? Miasteczko z ładna gruboziarnista plaza, ładne widoki na morze i
      Olimp. Jesli chodzi o wieczorne wypady to trzeba troszkę poszukać ciekawej
      dyskoteki, ale da się znalezc.
      Niestety Riwiera jest miejscem gdzie króluja Polacy i raczej nie da sie
      uniknac tłumów polskich turystów, również w Leptoakraii.
      Pozdrawiam
      Agnieszka
    • Gość: Christian Re: Leptokaria IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.03, 12:44
      mówiąc szczerze nie zrobiło to mnie wrazenie. Plaza tak sobie miejscowośc
      troche siermiężna a dyskoteka pełna pijanych turystek i napalonych
      Albańczyków. Taki się troszke zrobił z niej moloch turystyczny. O wiele milsze
      jest Nei Pori. leptekoria jest tańsza i nie bez powodu. uwaga generalnie
      wycieczki fakultatywne są drozsze w Leptokari niez w nei pori. przelicz co ci
      sie bardziej oplaca. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka