Gość: Mitrial IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 10:15 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mitrial Re: Rodos z Ecco Holiday IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 10:23 Witam Wczoraj wróciliśmy z Rodos z hotelu Solemar. Jeżeli chodzi o sam hotel to nie zasługuje na 3 gwiazdki, pokoje są odnowione lecz bardzo małe z tragiczną łazienką. Jedyne pozytywy to wyśmienite obiadokolacje i dobre położenie (blisko centum). Jeżeli chodzi o samo biuro to poza drobnym nieporozumieniem wynikającym z wyposażenia pokoi(brak lodówki)było w porządku. Zobaczymy jak dalej będzie się rozwijało. Jeżeli macie jakieś pytania to chętnie na nie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Rodos z Ecco Holiday IP: HOTKEY* / 212.244.108.* 05.10.03, 12:31 Cze w jakim terminie byłes i jaka miałes pogode i temperatury? Jak sie prezentuje sama Ixia czy jest gdzie wieczorem wyjść , czy sa jakies kluby, dyskoteki czy bary?? Jaka jest plaża w ixii tzn. ta najblizsza od hotelu?? Jak z tą lodówka jest w koncu w pokojach czy nie ma?? Czy pokoje maja klime i tv lub jakies radio?? Co jaki czas jezdzą autobusy do miasta Rodos czy Faliraki i czy w nocy jeżdzą (jaka jest cena biletu?). Jakie są ceny np.piwa czy innych alkoholi w skepie i w barach?? Jakie ceny prodóktów spozywczych tzn.napoje, chleb, bułki, lody, owoce?? Z gory dzieki za odpowiedz Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mitrial Re: Rodos z Ecco Holiday IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 16:43 Gość portalu: anka napisał(a): > Cze w jakim terminie byłes i jaka miałes pogode i temperatury? > Jak sie prezentuje sama Ixia czy jest gdzie wieczorem wyjść , czy sa jakies > kluby, dyskoteki czy bary?? > Jaka jest plaża w ixii tzn. ta najblizsza od hotelu?? > Jak z tą lodówka jest w koncu w pokojach czy nie ma?? > Czy pokoje maja klime i tv lub jakies radio?? > Co jaki czas jezdzą autobusy do miasta Rodos czy Faliraki i czy w nocy jeżdzą > (jaka jest cena biletu?). > Jakie są ceny np.piwa czy innych alkoholi w skepie i w barach?? > Jakie ceny prodóktów spozywczych tzn.napoje, chleb, bułki, lody, owoce?? > Z gory dzieki za odpowiedz > Pozdrawiam Witam Postaram się odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania Byliśmy od 26 września do 4 października.Pogoda przez cały tydzień była super,słońce zero chmur trochę mocno wiało (ale tak jest na zachodnim wybrzeżu tzn. IXIA, RODOS).Jeżeli chodzi o plaże to są kamieniste lecz jak się już wejdzie do wody to jest ok.My nie używaliśmy obuwia kąpielowego ale zawsze można tam kupić-bez problemu te same ceny. Jeżeli chodzi o nocne wypady to polecam Rodos tam jest sporo dyskotek i pubów ale nam wystarczyła IXIA gdzie również jest mnóstwo tawern, knajp w których można wypić dobrego drinka lub zjeść coś dobrego. Jeżeli chodzi o naszą plażę to trzeba do niej dojść przez sąsiedni hotel i jest bardzo wąska. Jednak wzdłuż głównej ulicy ciągnie się również plaża publiczna która jest szersza. Najważniejsze, że woda była super i olbrzymie fale -ten region polecam dla surferów. Jeżeli interesują Cię spokojniejsze zatoczki lub plaże polecam drugą stronę wyspy Faliriaki, Lindos , Tsambika -plaże piaszczyste, i tak nie wieje. W naszym hotelu w katalogu wpisana była lodówka lecz jej nie było po wielu pertraktacjach rezydentka w końcu nam ją załatwiła. Klima jest za dopłatą ale nie znam ceny. TV brak ale jest hotelowe radio które odbiera jedną stację. Jeżeli chodzi o transport to autobusy jeżdżą co jakieś 30 minut i na osobę beż względu na czas przejazdu kosztuje 1,60E. Bilety kupuje się w autobusie. Taksówka kosztuje 5 do 6E do centrum Rodos. Najbardziej opłaca się robić zakupy w markecie PAPPOU jakieś 10 minut drogi od hotelu Solemar. Piwo 0,5l kosztuje w granicach 0,70E COLA 1,5L -1,35E WODA 1,5 6szt. -2,40E Ceny ogólnie wyższe niż u nas. Knajpy drinki 2E, piwo 0,5L 2E. Owoce bardzo drogie banany około 1,3E , arbuz 1kg 0,50E. Więcej dokładnych cen nie pamiętam. Polecam wynajęcie samochodu (35E za dzień) lub skutera(12-15E)-wyspa naprawdę super. Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Rodos z Ecco Holiday 05.10.03, 17:27 Witam! Właśnie wróciłem z Rodos z tygodniowego wyjazdu z Ecco. Zapewne lecieliśmy tym samym samolotem. Kupiłem ten wyjazd u agenta Vinga w Carrefour Bemowo (Warszawa). Było to taniej, niż w Vingu i nie ukrywam, że się trochę denerwowałem, co tam zastanę, bo różne opinie można było tutaj wyczytać. Jednakże, w terminie, który pasował całej naszej rodzinie do planów urlopów była to jedyna opcja, więc ją wzięliśmy. Agent lojalnie uprzedził nas, że w samolocie nie będzie posiłków (o dziwo - w drodze powrotnej był posiłek). Plażę agent określił jako "Piaszczyso-żwirową". To zapewne lokalna nomenklatura, dla mnie to były otoczaki (30-50 mm) bez odrobiny piasku. Drobniejszy żwir i piasek można spotkać tylko od Kalitei do Lindos. Hotel był dokładnie taki, jak opisano i nie uważam, by ktokolwiek mógł się czuć oszukany. Niby okazało się, że leżaki nad morzem są płatne, o czym nikt nie powiedział (zapewne dlatego, że nie wiedział), ale za to okazało się też, że "ponad ofertę" otrzymaliśmy dodatkowy posiłek w porze obiadowej, wart zapewne tyle samo, albo więcej. Zgadzam się, że wiatr i fale na wybrzeżu pn-zach są raczej dla windurfingowców, a dla osób planujących plażowanie lepsza jest strona wręcz przeciwna. Z drugiej strony w lipcu-sierpniu ten sam wiatr może czynić życie przy temperaturach ok. 40 stopni C. bardziej znośnym. Co do rezydentów - prezentują się dobrze, zwłaszcza panie, ale: - proponują "superwynegocjowane" ceny za wynajem samochodów od 35 Euro/dzień, gdy ja, nie wysilając się specjalnie uzyskałem "na mieście" cenę poniżej 30 Euro. - wycieczki fakultatywne są przeciętnie o 5-10 Euro droższe od oferowanych "na mieście". Rozumiem, że to rodzaj marży Ecco Travel, albo ich rezydentek, którą muszą płacić frajerzy nie znający języków obcych, ale straszenie na spotkaniu zapozanwczym w dniu przyjazdu, że "wszędzie są nieuczciwi organizatorzy wycieczek, wynajemcy samochodów, skuterów, motorowerów" - to już było trochę za dużo na moje poczucie uczciwości zawodowej. - skandalem jest to, że rezydentka pojawia się rano na dosłownie pół godziny w czasie śniadania i jest "do dyspozycji" grupy. Kartegorycznie odmawia podania swojego telefonu komórkowego, podaje tylko numer stacjonarny, pod którym jest automatyczna skretarka. Rezydent nie jest potrzebny wtedy, gdy wszystko idzie dobrze, ale w stytacjach awaryjnych i gdy nie ma z nim natychmiastowego kontaktu, to po co komu taki rezydent??! - zgadzam się z rezydentami, że skutery w rękach osób nieodpowiedzialnych stanowią zagrożenie i dla nich i dla otoczenia, ale to nie powód, by programowo odmawiać pomocy w ich wypożyczaniu. Nie każdy wynajmuje skuter po to, by się na nim rozbijać. Inna sprawa, że o 150 m od hotelu jest wypożyczalnia i przy odrobinie znajomości angielskiego lub niemieckiego można to sobie załatwić samemu. Tę obstrukcję także tłumaczę sobie jako "ułatwianie sobie życia" przez rezydentów, gdyż w razie wypadku trzeba poszkodowanych ratować, odsyłać do kraju, odstawić rozbity skuter itp... ale po to chyba jest rezydent, nie po to, by kawę pić?!?! Mógłbym oczywiście napisać to samo w liście do Ecco, ale wtedy miałbym 90% pewności, że list trafi do kosza (przecież oni to napewno wiedzą i tolerują) i 99,99% pewności, że nikt z potencjalnych przyszłych klientów Ecco sie o tym nie dowie. Dlatego wolę napisać na tym Forum. Reasumując - nie jest tak źle, ale mogłoby być duuuużo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
asochac1 Re: Rodos z Ecco Holiday 07.10.03, 12:35 To juz pisałam na "Ogolnoturystyczne" ale moze cos tu ciekawego znajdziesz o Ecco i Rodos. pozdrawiam. >>Wróciłam własnie z Rodos (Sun Flower) z Ecco i jestem z nich bardzo zadowlona. Parę uwag, jesli ktoś jest ciekawy: - samolot z Warszawy wyleciał o czasie, tak jak miałam powiedziane w biurze. Z powrotem był przesunięty o 2 godziny, ale informacja była pare dni wczesniej na tablicy ogloszen w hotelu wiec OK. Loty sa w nocy, na pokaładzie samolotu daja po ciastku i napoje herbate/kawę. Ale mozna w miare tanio kupic drinki, np 5 pln za Whiskey. - Hotel byl 3 gwiazdkowy i rzeczywiscie byl, ladne baseny, pięknie utrzymany ogród i morze zaraz za hotelem. Sniadania tzw kontynentalne ale kolacje za to pycha. Loaklne jedzenie + cos dla tych co nie gustuja typu spagetti. Ogólnie dużo i bardzo smacznie. Hotelu nie polecam tylko osobom o słabym śnie, bo lataja nad nim samoloty i w nocy jest halas (duzy!!!!). - Wycieczke bralam jedna, za 30E. W Rodos mozna bylo kupic taka sama za 20E, ale po doliczeniu taksowki (10E) do Rodos to juz stwierdziliśmy, ze nam sie nie chce bawic i kupilismy u rezydenta. - Samochód chyba lepiej brac z wypozyczalni, szczegolnie po sezonie, bo oni sie zabijaja z promocjami i mozna znalezc nawet za 25E. - Rezydent faktycznie pojawia się zadko i tylko rano. Ale musze przyznac, ze go potrzebowalam tylko raz, zeby kupic wycieczke wiec nie stanowilo to dla mnie problemu. Natomiast pani rezydentka, która sie opiekowala cala grupa na Rodos bardzo miła. - Duzy minus - wymeldowac z hotelu trzeba sie do 12.00 a wylot jest zwykle w nocy, my mielismy wyjazd z hotelu o 01.30. Poniewaz byliśmy w dwie rodziny z 2 małych dzieci dokupiliśmy sobie pobyt w pokoju do samego wyjazdu ale kosztowało to 20E. Co prawda informuja o tym przy zakupie wycieczki ale i tak bez sensu. Ale to byla chyba jedyna rzecz, o którą mam pretensje do samego Ecco. - No i na koniec: WRÓCIŁAM i to o czasie. Ludzie z Big Blue wracali naszym samolotem. Niektorzy nastepny dzien po przyjezdzie. Ogolnie Ecco moge polecic dla tych co chca pojechac z porzadna firma ale taniej niz Scan albo Tui. - Ogólnie do Rodos: warto pojechac po sezonie bo troche taniej (np. samochod) i dalej cieplo (mielismy 25-30C). Lepiej wybrac jakies miejsce miedzy Rodos a Lindos bo ładniejsze plaze i mniejszy wiatr. Na zachodzi wyspy jest strasznie wietrznie i czasami przy tych 25C bywalo chlodno (szczegolnie ze bylismy z malym dzieckiem). Poza tym w Kremasti jest lotnisko i samoloty podchodzace do ladowania (od strony Rodos wzdluz wybrzeza) robia straszny halas. Samo Rodos, Ixia sa juz ciche ale nad Kremasti jest juz porzadny halas. Warto wypozyczyc samochod i pojezdzic po wnetrzu wyspy. Skuterkiem tez jest fajnie ale tylko do jazdy po wybrzezach. Do wielu miejsc w srodku wyspy (np. Messanagros) dojezdza sie droga szutrowa i skuter odpada. Ogólnie strasznie drogo, chociaz przyznam ze nie szukalismy strasznie zeby cos znalezc taniej - Piwo 2-3E, obiad w restauracji od 30E (tzw. Menu dla 2 osob z karafka wina - ale najedlismy sie), lezaki 2,5-4E (w Lindos 4!!!). Owoce drozsze niz w Polsce - Winogrona 1-2E, Arbuzy 2E. Taxi Kremasti-Rodos 10E w nocy. Tanio Metaxa, paski skórzane (3E) i portfele (od 10E). I na koniec uwaga: W hotelach sa KOMARY!!! (winne baseny i ogrody). Moje dziecko po pierwszej nocy wygladalo jak po ospie, bo oczywiscie nie wpadalam, zeby do takiego suchego klimatu wzias cos na komary. pozdrawiam wszystkich, asochac. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Rodos z Ecco Holiday 22.10.03, 09:02 Mogę się tylko podpisać pod tym obiema rękami. W przyszłym roku miałem ochotę pojechać do Sunving Resort Kalithea - zajrzeliśmy tam w tym roku na rekonesans i uważam, że to, co ten obiekt oferuje dla dzieci warte jest stosunkowo niewielkiej różnicy cenowej. Tymczasem Ving właśnie "zwinął się" z Polski... Odpowiedz Link Zgłoś