Dodaj do ulubionych

samochodem do GR

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.03, 12:25
Witam czy ktos wybieral sie samochodem do grecji w tym roku albo wczesniej
niech opisze swoja podroz bo zastanawiam sie na trasie przez lad (jugoslawie)
czy promem (wlochy)-jak to wyglada w praktyce i jakie formalnosci czekaja na
granicach danych panstw(wizy oplaty ubezpieczenia itp) <pozdrawiam >
Obserwuj wątek
    • Gość: annnn Re: samochodem do GR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 12:43
      czesc michale firmy przewozowe jada albo ladem caly czas czyli prze slowacje
      wegry serbie i jakos tam dalej mam rozpiske ale sie zagubila
      a druga opcja to przeprawa promowa z Ancony do Patry
      cen promu dokaldnych nie znam bo patrzalam od strony pzrewoznika cena calkowita.
      a kiedy jedziesz i czy masz miejsce to moze sie jakso zmowimy ?
      bo ja jakos na czsie planuje jechac a ty?
      • Gość: sylwia Re: samochodem do GR IP: 212.244.167.* 12.10.03, 13:18
        Nie ma sensu jechać aż do Ancony i płacić słono za autostradę we Włoszech skoro
        prom z północy np z Wenecji czy Triestu kosztuje tyle samo co z Ancony.
        Pozdrawiam.S
    • Gość: annnn Re: samochodem do GR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 12:44
      a drugi raz ja
      a z tego co wiem to formalnosci - wiz sie nie wymaga jak i ladem jak i promem .
    • Gość: sylwia Re: samochodem do GR IP: 212.244.167.* 12.10.03, 13:10
      Cześć!
      Byliśmy w Grecji w sierpniu.Wybraliśmy prom ponieważ ta wersja wydała nam się
      najbezpieczniejsza( niestety najdroższa...).Najtańsze połączenia promowe
      proponuje Anek(www.anek.gr)-z Triestu do Patry.Jechaliśmy z Rzeszowa przez
      Barwinek(winieta na autostrady to 10 SK- 12 zł),potem na Węgry(nie jechaliśmy
      autostradą),następnie do Słoweni(droga różna,część autostrad w remoncie-ok 5
      euro),potem do Włoch( Trieste znajduje się praktycznie na granicy słoweńsko-
      włoskiej więc za autostradę nie płaciliśmy nic).
      Niestety okazało się,że prom w Trieste jest oblegany i nie starczyło miejsca
      dla naszego samochodu więc musieliśmy jechać do Wenecji skąd odpływał Minoan.
      Kosztowało nas to 50 euro więcej więc radziłabym zarezerwować bilety
      wcześniej.Z Patras jechaliśmy na samo południe Peloponezu do miejscowości
      Koroni.
      W drodze powrotnej jechaliśmy z Wenecji (10 euro za 200 km autostrady do
      granicy z Austrią),przez Austrię(winieta 6,5 EUR) ,potem Słowacja(12 zł).
      Paliwo najtańsze jest w Polsce oczywiście,potem na
      Słowacji,Słowenii,Grecji,Austrii a najdrożej jest we Włoszech.
      Jeżeli chcesz o coś zapytać pisz na priva -szymonki@interia.pl
    • Gość: ron5 Re: samochodem do GR IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.03, 17:59
      Mam pytanie-ile płynie się z Triestu lub Wenecji do Patry.Czy nie lepiej
      opuścić prom w Igumenitsa (nie wiem czy dokładnie tak się pisze) i potem
      pojećhać drogą lądową??Czy wiecie jaka jest ta droga??
      Jaki jest koszt promu na auto+4 osoby+tania kabina??Będę wdzięczny za
      informacje bo w przyszłym roku chcę pojechać z małymi dziećmi.
      • Gość: sympatyk paralii Re: samochodem do GR IP: *.kat.forthnet.gr 12.10.03, 23:17
        Masz tutaj ceny na prom do i z grecji.
        www.ferries.gr/anek/
        Wybierasz co chcesz Ancone lub np Triest.
        Chesz wysiasc w pln grecji wysiadasz w Igoumenica.
        Jak masz zamiar plynacdalej masz Patre.
        • Gość: michal Re: samochodem do GR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.03, 15:46
          dzieki za wiadomosci ja wybieram sie dopiero w przyszlym roku i chcialbym
          raczej pojechac ladem przez jugoslawie i macedonie ale podobno wiza tranzytowa
          przez jugoslawie kosztuje 100dolarow? i chcialem sie czegos dowiedziec na ten
          temat ale dzieki jeszcze raz>
          • Gość: pilot Re: samochodem do GR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.03, 10:36
            od 1 czerwca nie ma już wiz dla obywateli polskich przejeźdźających przez
            Serbię, są tylko wizy w Macedonii (32 $)ale Macedonię omijasz jadąc przez
            Bułgarię. W Niszu( Serbia)skręcasz w kierunku Sofii a z Sofii już prościutko na
            Saloniki.Jeżeli chodzi o opłaty to trzeba się liczyć z opłayami za autostrady
            na Węgrzech i w Serbii oraz za "dezynfekcję" i przejazd przez Bułgarię.Jeżeli
            chodzi o policjantów i celników bułgarskich to są nastawieni na wyciąganie kasy
            i "suwenirów" od obcokrajowców ( z regóły piwo lub fajki załatwiają sprawę)
            Pozdrawiam
            • Gość: michal Re: samochodem do GR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.03, 14:18
              o dzieki a wiesz mniejwiecej ile w serbi trzeba zaplacic za osobowe autko i w
              bulgarii zeby dostac sie do grecji??
    • Gość: frant Re: samochodem do GR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.03, 03:41
      Byłem w Grecji 2 razy. Raz autokarem (przez SK,H, RO,BG, do Salonik, potem
      Halkidiki, Olimp, Meteory, Delfy,Ateny,Korynt,Mykeny, Olimpia, Igumenitsa, prom
      do Brindisi i przez I, A, CZ, do Polski. 7000 km . Po raz drugi byłem Corsą w
      sierpniu br. promem z Triestu do Igumenitsy trasa Mateory: Halkidiki, Saloniki,
      Riviera Olimpijska, Delfy, Ossios Loukas i z Patry promem do Triestu. Prom
      jedzie 23godz.,a z Patry 32 . Cena fotela lotniczego 66 E (z powrotem 46
      E),tyle samo samochód. Kabiny zależy jakie 2,3,4 os. z oknem ,lub bez.Ja
      płynąłem w czwórkę - 88 E/os. Ceny z tego lata:
      -winieta austriacka 7,2E
      -autostrada w Słowenii ok 25 zł
      -w Grecji bramki na autostradzie po 1,4E na Rivierze spotkałem trzy
      -paliwo: GR 0,7 - 0,86 E, A 0.85 - 0,92E, I - 1,04E
      - autostrada Triest - granica Austrii 7,5 E,
      Trzeba jechać i lądem i morzem ok. 3dni. Polecam prom.Jazda przez RO, BG,
      koszmar, nie ma się gdzie zatrzymać, umyć, tylko nocna jazda non-stop.
      Prom przez Dunaj z RO do Vidin w Bułgarii kursuje jak chce straciliśmy 8 godz.,
      bo w nocy mają przerwę. O drodze przez YU, MK nic nie wiem, ale ze względu na
      odległość nie brałem pod uwagę (Szeged w H - granica MK-GR ponad 900km ciężko
      przejechać w ciągu dnia, dlatego wybór jest jeden, chyba, że chcesz samolotem.
      Samochód daje niesamowitą swobodę, widoki podwójne, bo w autokarze widzisz
      połowę. O wszystkim decydujesz sam zaliczasz punkty widokowe kiedy chcesz ,a
      nie kiedy pilot ma ochotę. Cenę promu trzeba pomniejszyć o oszczędność drogi,
      gdyż jest krócej o ok. 600km,a z Patry ponad 1100km. Samochodem wygodnie można
      zrobić objazd wykorzystując oba porty, Do Triestu najlepiej i najszybciej
      przez Austrię. Ja jechałem tam przez Bratysławę, Wiedeń Klagenfurt i przez
      Słowenię (przełęcz Loibtal).Autostrady znakomite zarówno SK,A i SLO.Jest dobry
      motel na nocleg w Kozinie przy granicy włoskiej. (www.htg.si). Z powrotem
      jechałem autostradą prze Udine i Tarvisio , potem Graz, Wiedeń, Cieszyn.
      Wniosek: Jeśli jest coś w zasięgu samochodu to należy jechać. Autokar jest
      dobry do Francji Hiszpanii i dalej. Odpowiem na inne pytania, jeśli chcesz.
      Frant
    • Gość: frant48 Re: samochodem do GR IP: 126.17.17.* 20.10.03, 08:47
      Czesc Michal. Jeśli interesują Cię szczegóły odnośnie mojej trasy noclegów,
      mogę podpowiedzieć, gdzie się zatrzymać, co warto zobaczyć, ceny wstępów do
      muzeów itp. Możesz napiać na mój adres: frant48@go2.pl
      frant

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka